ortadoguda_dengeler_degisiyor_arap_natosu_plani_1532772247_3273.jpg

Arap-Amerikan NATO’su: MESA

ABD Başkanı Donald Trump, “Arap-Amerikan NATO'su”nu kurmaya niyetli görünüyor. Altı Körfez ülkesiyle beraber Mısır ve Ürdün'ü de kapsayacak olan birlik, İran'a karşı ve ABD'nin Ortadoğu'daki çıkarlarını savunmak için kuruluyor. Konuyla ilgili olarak hem Körfez bölgesinde hem ABD'de öneriler, fikir aşamasından pratik uygulama sürecine geçildi.

1 Ekim 2018 Pazartesi
MESA isimli askeri güvenlik ittifakı, 6 Körfez ülkesinin yanı sıra Ürdün ve Mısır'ın katılımıyla New York'ta ele alındı.
 
Geçtiğimiz hafta bölgenin başına bela olacak yeni bir örgütün oluşmasında önemli adımlar atıldı.  Uzun süredir gündemde olan ve “Arap NATO'su” veya “Sünni NATO” olarak adlandırılan bu örgüt, Ortadoğu'da artan İran nüfuzuna karşı sekiz Arap ülkesinin katılımıyla kuruluyor. Örgütte altı Körfez ülkesinin yanı sıra Ürdün ve Mısır da var ve geçtiğimiz cuma günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu sekiz ülkeden mevkidaşlarıyla bir toplantı gerçekleştirdi.  
 
Rai al Youm Gazetesi başyazarı Abdulbari Atwan, bu yeni “güvenlik sistemi”nin birçok noktada yeni sorunlar yaratacağını yazdı. Atwan, örgütün Ortadoğu ve Arap dünyasında yeni coğrafi, etnik ve mezhepsel bölünmelere neden olacağını belirtti. Makalesinde “İran'a karşı düşmanlık, ABD'nin bölgedeki çıkarlarının korunması, petrol fiyatlarının düşürülmesi bu yeni örgütün varlık sebebinin çekirdeğidir. Bu sebepler bu örgütün bütünlüğünü ve devamını sağlamaya yeterli olacak mı?” sorusunu sordu.
 
Arap NATO'su Ve Doğuracağı tehlikeler
Abdulbari ATWAN
Rai al Youm
 
ABD Başkanı Donald Trump, “Arap-Amerikan NATO'su”nu kurmaya niyetli görünüyor. Altı Körfez ülkesiyle beraber Mısır ve Ürdün'ü de kapsayacak olan birlik, İran'a karşı ve ABD'nin Ortadoğu'daki çıkarlarını savunmak için kuruluyor. Konuyla ilgili olarak hem Körfez bölgesinde hem ABD'de öneriler, fikir aşamasından pratik uygulama sürecine geçildi.
 
Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) İngilizce yayınlanan ve Abu Dabi Emirliği Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed'e yakınlığıyla bilinen “The National” gazetesi, perşembe günü önemli bir haber yayınladı. ABD'nin Körfez ülkelerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tim Linderking'in son üç haftayı “yeni stratejik ittifakın temelini atma ve sekiz ülkeyi kapsayan bir zirvenin toplanması hazırlamayla” harcadığını yazdı. Zirve Washington'da yeni yılın başlangıcında toplanacak.
 
Dışişleri bakanları toplandı  
Linderking, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yeni güvenlik sisteminin hazırlıklarına katılmaları için sekiz ülkeden mevkidaşlarıyla cuma günü toplanacağını açıklamıştı. Toplantı  New York'ta gerçekleşti. Pompeo, sekiz ülkenin dışişleri bakanlarına verdiği demeçte, “İslam Devleti, el Kaide ve diğer terör örgütlerini yenmek zorundayız. Suriye'de barış ve istikrarı tesis etmeliyiz” dedi. Toplantıya katılan dışişleri bakanları, “İran'ın bölgeye ve ABD'ye karşı oluşturduğu tehditlerle yüzleşme ihtiyacı üzerinde anlaşmaya vardıklarını” ifade ettiler.
 
NATO'nun Arap Muadili: MESA
“Arap NATO'su” fikri, Başkan Trump'ın Mayıs 2017'de kazandığı zaferin ardından yaptığı ilk yabancı ülke ziyaretinde, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleşen “İslami Zirve”nin karanlık delhizlerinde billurlaştı. Yeni örgütün merkezi “Ortadoğu Stratejik İttifakı” veya İngilizce'de NATO'ya benzer şekilde MESA (Ortadoğu Stratejik İttifakı) ismini taşıyacak.
 
Bu sistem hakkında yapmamız gereken bazı gözlemler var. Başarı şansı ve önümüzdeki aylarda resmi hale getirilmesinden doğabilecek tehlikelere de dikkat etmek gerekiyor.
 
Birincisi; Bu organizasyonun Ortadoğu ve Arap dünyasında coğrafi, etnik ve mezhepsel bölünmeler yaratması: Coğrafi düzeyde Ortadoğu'yu Kuzey Afrika'dan ayıracak. İran'ın liderliğindeki Direniş Ekseni'ni oluşturan ülkelerin karşısında sekiz Sünni devleti yerleştirecek ve “Direniş Ekseni”ne Şii mezhebi rengini vermeye çalışacak.
 
İkincisi; Bu sekiz ülkenin Yemen ve Katar merkezli Körfez krizi gibi pek çok konuda tutumları henüz homojen değil.
 
Üçüncüsü; İran'a karşı düşmanlık, ABD'nin bölgedeki çıkarlarının korunması ve petrol fiyatlarının düşürülmesi, bu yeni örgütün varlık sebebinin çekirdeği olacak. Bu sebepler bu örgütün bütünlüğünü ve devamını sağlamaya yeterli olacak mı?
 
Dördüncüsü; İsrail'in ve ona karşı olan Arap devletlerinin bu örgütteki yeri ne olacak? Bu ülkeler kendilerini Arap-İsrail çatışmasının tamamen dışına mı çıkardılar?
 
Beşincisi; Başkan Trump ve yönetimi ile ilişkileri hızla gerginleşen Türkiye ve Pakistan gibi önemli bölgesel devletlerin pozisyonlarının yanı sıra Rusya ve Çin gibi güçlerin bu stratejik ittifaka karşı konumları nasıl olacak?
 
Kurulan, bölgemiz ve halklarımız için yıkıcı sonuçları olacak çok tehlikeli bir askeri güvenlik sistemidir.
Ali Karataş 
Evrensel
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar