Husi-gösteri-Main.jpg

Yemen'de Suudi rejimi ve beraberindeki koalisyonun yenilgisinin ayak sesleri

Suudi rejiminin Batılı hamillerinin bugünlerde Yemen'deki savaşa artık son verilmesi ve barış masasına oturulması konusundaki açıklamaları gerçekte desteklemiş oldukları Suudi rejimi ve koalisyon güçlerinin Yemen'de daha fazla dayanamadıklarının açık bir itirafıdır. Amerika açık bir şekilde Suudi Arabistan'ın Yemen'de kesin bir zafer elde etmesinin mümkün olmadığını itiraf etti.

16 Kasım 2018 Cuma
Suudi resmi ve koalisyon güçlerinin 2 hafta önce Yemen'in el Hudeyde liman bölgesine yönelik çok kapsamlı ve yoğun olarak başlatmış olduğu saldırılar bu zamana kadar Yemen Ordusu ve Yemen Halk Direniş Güçleri tarafından geri püskürtüldü. Ayrıca bu 2 hafta içerisinde başını Suudi Arabistan'ın çektiği koalisyon ciddi kayıplar verdi.
 
Bölge ile ilgili haber veren Yemen Ordusu ve Yemen Halk Komitesi Güçleri son zamanlarda işgalci güçlere karşı düzenlediği operasyonlarda iş birlikçilerden en az 3000 kişinin öldürüldüğünü ve yaralandığını ve 300'den fazla askeri aracın imha edildiğini bildirdi.
 
Yemen kaynakların bildirdiğine göre mütecaviz güçler ve onların işbirlikçisi halihazırda Yemen Ordusu ve Halk Komitesi Güçleri'nin muhasarası altında ve çok zor şartlar altında bulunuyorlar ve bundan dolayı da Suudi rejimi önderliğindeki koalisyonunun her an büyük bir yenilgi ile karşı karşıya geleceği haberleri verilmektedir. Bu durum Tabii ki savaşın sona ermesini beraberinde getirecektir. Elbette Yemen'de son 2 haftada yaşananlar Suudi rejimi ve koalisyonuna unutamayacakları  bir ders verdi. Bu arada bazı haber kaynakları saldırgan Suudi rejimi ve beraberindeki koalisyon güçleri ile ilgili çelişkili haberler vermektedirler. Fransa Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Suudi koalisyonu komutanı el Hudeyde bölgesinde operasyonların durdurulması emrini verdi ama bu haber diğer haber kaynakları tarafından henüz doğrulanmadı. Bu arada Yemen Ordusu ve Halk Komitesi Güçleri el Hudeyde bölgesinde operasyonların devam ettiğini ve çatışmaların kesilmediğini bildirdi.
 
Yemen'de yaşanan bu gelişmeler gerçekte Suudi rejimi yönetiminin Yemen'le ilgili olarak aslında ne kadar şaşkınlık içerisinde olduğunu da göstermektedir. Zira artık Yemen'de Suudi rejimi ve koalisyon güçlerinin tam bir batakta olduğunu  söylemek mümkündür ve bundan  dolayı da Suudiler şimdi Yemen bataklığından kurtuluş için siyasi yollara başvurma ihtimalinden bahsedilmektedir. Bu durum ise Yemen'de savaşın sona ereceğini işaretidir ve gelinen bu nokta Yemen'de barış için yeni müzakere aşamasına gelindiğini gösteriyor. Yemen Müzakere Milli Heyeti üyesi Hamide Asım konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Yemen'de savaşın son bulmasına vesile olacak her türlü girişimi olumlu karşıladıklarını bildirdi.
 
Hamit Asım, Suudi rejimi ve koalisyon güçlerinin yeni müzakere döneminin başlaması gerektiğine dair açıklamalarının onların el Hudeyde ve çatışmaların diğer bölgelerde onların aleyhinde ağır kayıpların meydana gelmesinin ardından yapıldığına dikkat çekti. Bu arada son haftalarda Amerikalı yetkililerin de Yemen savaşı konusunda tutumlarının değiştiği gözlenmektedir. Suudi rejiminin Batılı hamillerinin bugünlerde Yemen'deki savaşa artık son verilmesi ve barış masasına oturulması konusundaki açıklamaları gerçekte desteklemiş oldukları Suudi rejimi ve koalisyon güçlerinin Yemen'de daha fazla dayanamadıklarının açık bir itirafıdır. Amerika açık bir şekilde Suudi Arabistan'ın Yemen'de kesin bir zafer elde etmesinin mümkün olmadığını itiraf etti. Aslında Amerika'nın bu itirafı desteklemiş olduğu Suudi rejimi ve koalisyonun Yemen'de hedeflerine ulaşamadığını gösterdiğinden kaynaklanmaktadır ve Amerika bundan dolayı da şimdi daha fazla kayıp vermemek ve siyasi yenilgi yaşamamak için Yemen meselesinin siyasi yollardan müzakerelerde halledilmesini gündeme getirmektedir.
 
Elbette bu da Yemen halkı ve ordusu için büyük bir başarı sayılır. Aslında onlar bu şekilde Yemen'de barış istediklerini iddia ederek Yemen halkını ve dünya kamuoyunu kandırmaya çalışmaktadırlar. Gelin görünki; Mart 2015'den beri ABD ve Batılı müttefiklerinin de desteğindeki Suudi ve işbirlikçileri koalisyon güçlerinin Yemen'de işlemiş oldukları cinayetler ve ABD ile Batılı devletlerin Yemen halkını öldürmesi için Suudi rejimine sattıkları silahlar ve onlarla işlenen cinayetler ise Amerika ve diğer Batılı güçlerin ne kadar iki yüzlü oldukları  gerçeğini ortaya koymaktadır.  Bundan dolayı da onların dünya kamuoyunu ve Yemen halkını kandırabilmeleri kesinlikle mümkün değildir. Bugün itibarıyla Yemen krizinde gelinen nokta Yemen Ordusu ve Yemen Halk Komitesi Güçleri ve halkının açık bir zaferidir. Düşman için ise gelinen bu nokta onların her an ağır bir yenilgiyi kabul ettiklerinin itirafıdır ve bu da tabî ki savaşın sona ereceğinin işaretidir. 
 
Parstoday
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar