dfdsd-1024x555.jpg

Rusya Astana'dan İsrail için vazgeçer mi?

Rusya Astana süreci ile İran ve Türkiye ile oluşturmuş olduğu güç birliğinden İsrail için vazgeçiyor mu? Rusya bu çerçevede İran'ın ve Türkiye'nin Suriye'de var olan askerlerinin çıkmasını mı istiyor? Rusya gerçekten İsrail için Astana sürecinden vazgeçer mi? Eğer bu soruların cevabı evet ise o zaman Batı Asya'da hesapların temelden değişikliğe uğradığını söylemek gerekiyor.

10 Mayıs 2019 Cuma
İNTİZAR -  Başta ABD olmak üzere Batı'nın Suriye komplosu karşısında Rusya'nın dahil olduğu denklem değişiyor mu? Zira Batı'nın Suriye komplosunun esas hedeflerinden biri İsrail'in güvenliğinin temini idi. Şimdi ise Rusya İsrail ile işbirliğinde Netenyahu'nun deyimiyle "altın çağ"ını yaşıyor. Basına sızan bilgilere göre Rusya'nın Suriye meselesinde İran ile problemleri var ve hatta Türkiye ile ilişkilerinde de gerginlik artıyor.
 
Bütün bu iddialar ne kadar doğrudur sorusunun cevabı zamanla daha da netleşecektir ama İsrail Başbakanı Netenyahu'nun Putin ile görüşme trafiğinde Erdoğan'ı aratmadığı gayet aşikar bir gençeklik olarak dikkat çekiyor.
 
Rus basınında yer alan haber ve analizleri derleyen Andrey İsaev'in Gazete Duvar'da yer alan yazısının bahsi geçen konu ile ilgili kısmı dikkat çekici bilgiler içeriyor...
...
Regnum ajansın yayımladığı ve Avigdor Eskin imzalı makalede Rusya-İsrail ilişkilerinin “altın çağ” yaşadığı iddia edildi. Bu ifade geçen hafta Rusya'ya ziyarette bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ait.
 
Müzakerenin içeriği fazla bilinmemekle beraber İkinci Dünya Savaşı zarfında Leningrad ablukasında ölen Sovyet vatandaşlarının anısına Kudüs'te bir abidenin açılış törenine Leningradlı Putin'i davet eden Netanyahu “şartsız ve olumlu” cevap aldı.
 
Eskin'e göre iki lider arasındaki ilişkiler “samimi ve sıcak”. Müzakere sonucunda Suriye'de İran'ın varlığına dair varılan “tam anlayış” iki ülkenin çıkarlarının kesiştiğini gösteriyor.
 
Son aylarda Suriye'de Rus askerlerle İran yanlısı milisler arasında sıcak temasın bile meydana geldiğine dikkat çeken yazar, Rusya'nın petrol devi “Rosneft”in İran ile imzalanan 30 milyar dolarlık kontratları feshi ile Moskova'nin fiilen İran'a karşı yaptırımlara katıldığını iddia etti. Üstelik Batı'nın yaptırımları altında bulunan Moskova'nın, dünya çapında teknoloji alanında önde gelen İsrail ile yakınlaşması Eskin'in deyişiyle “Ayatullahlar rejimi” ile arkadaş olmaktan daha mantıklı.
 
Nezavisimaya gazetesi yazarlarından Vladimir Muhin de Moskova'nın “Astana platformundan Rus-İsrail ittifakı için vazgeçtiğini” öne sürdü. İsrail basınına atıfta bulunarak Muhin, Binyamin Netanyahu'nun Moskova ziyaretinin ana sonucu “Rusya, İsrail ve başka ülkeler tarafından Suriye'den yabancı askerleri çektirmeyi çabalayan çalışma grubunu” kurmaya yönelik karar oldu, dedi.
 
Müzakere zarfında “uzun vadeli ortak strateji” üzerine anlaşmaya varıldığına ihtimal veren yazar, iki ülkenin Suriye'de İran, Türk ve başında ABD'nin olduğu koalisyon askerlerini istemediğini vurguladı. Bu da Astana formatının sonu demektir.
 
Esad'ın Moskova'ya danışmadan yaptığı İran ziyareti bu sürece hız verdi, İran ile ilişkilerin problemli olduğunu ortaya koydu. Yazara göre Rus-Türk ilişkileri de gerginleşiyor. “Rus askeri ve diplomatik kaynaklara” atıfta bulunan Muhin, Moskova'nın kuzeydoğu Suriye'ye asker yığmaya hazırlandığını öne sürdü. Üstelik son günlerde Erdoğan'ın Lavrov'u eleştirisi ve Türkiye'nin Ukrayna Büyükelçisi'nin Kırım çıkışı ortamın pek iyi olmadığını doğruladı.
 
Yazara göre Türkiye ve İran'ın yürüttüğü politika bölgeyi istikrarsızlığa sürüklüyor.
...
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar