64134-unnamed.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Direniş Cephesi'nin ortaya çıkan füze gücü ortasında İsrail hava üstünlüğü geriliyor

Direniş Cephesi'nin ortaya çıkan füze gücü ortasında İsrail hava üstünlüğü geriliyor

İsrailli bir ordu yetkilisi olan Yitzhak Brick, İsrail'in hava kuvvetlerine aşırı bağımlılığı ve "İsrail'i çevreleyen" karadan karaya füzeleri hafife alması sonucu bir "felaket" konusunda uyarıda bulundu. İsrail hava kuvvetlerinin İran, Lübnan ve Gazze'de bulunan binlerce füze karşısında etkinliği düşüyor.

21 Ocak 2021 Perşembe
İNTİZAR - Pek çok İsrailli ve yabancı uzman, İsrail rejiminin güvenlik ve askeri zorluklarla yüzleşme konusunda yapısal zayıflıklardan muzdarip olduğunu ve daha da kötüsü, özellikle bölgedeki dirençli gruplar başta olmak üzere düşmanlarına karşı üstünlük faktörlerinin küçüldüğünü öne sürüyor. Aynı zamanda, güvenlik ve askeri yetkililer güvenlik düşüşüne çözüm bulmak için çaresizken, güvenlik açığı boşlukları gün geçtikçe gözlemlenebilir hale geliyor. 
 
İsrailli bir ordu yetkilisi olan Yitzhak Brick, İsrail'in hava kuvvetlerine aşırı bağımlılığı ve "İsrail'i çevreleyen" karadan karaya füzeleri hafife alması sonucu bir "felaket" konusunda uyarıda bulundu. 
 
İsrailli Mia haber kuruluşu tarafından yayınlanan bir habere göre, İsrail hava kuvvetlerinin İran, Lübnan ve Gazze'de bulunan binlerce füze karşısında etkinliği düşüyor. Buna ek olarak, Suriye, Irak ve Yemen'deki İran müttefiklerinin İsrail rejiminin etrafında boğucu bir halka oluşturan ekipmanlarına sahip olduklarını da söyledi.
 
İsrail hava üstünlüğünün altın çağının sonu 
 
İsrailliler geçmiş savaşlarda her zaman temel üstünlük faktörü olarak hava kuvvetlerine güvenmişlerdir. En son nesil Batı savaş uçaklarına ve saldırı helikopterlerine erişim, son teknoloji uydu casusluk tesisleri ve ABD'nin en üst düzeyde pilot ve diğer personel eğitimlerine erişim, Tel Aviv'in bölgede en üstün hava kuvvetleri olmakla övünmesine imkan sağlıyor. 
 
Hava kuvvetleri, 1960'ların, 1970'lerin ve 1980'lerin İsrail-Arap savaşlarında Tel Aviv'in lehine terazinin değişmesinde önemli bir rol oynadı. İsrail ordusu ile Mısır-Suriye-Ürdün-Irak koalisyonu arasındaki 1967 savaşında İsrail savaş uçakları, Mısır hava kuvvetlerini ve tanklarla dolu ve güçlü bir nokta görevi gören Arap ordularının zırhlı tugaylarını yok etmeyi başardılar. Bu, Arap hava kuvvetleri, savaş uçaklarına sahip olan İsrail hava kuvvetlerinin sayısından daha fazlaydı - 970'e karşı 300 savaş uçağı. 
 
5 Haziran'da İsrail ordusu, Sina Yarımadası'ndaki Mısır hava üslerine aynı anda 200 savaş uçağının uçtuğu kapsamlı bir operasyon başlattı. Mısır hava savunma ağını şaşırtmak için Kızıldeniz ve Akdeniz üzerinden uçtular. O zamanlar Mısır, Sovyetlerden çok sayıda radar ve SAM-2 hava savunma füzesi tedarik etmişti. Vietnam Savaşı'ndaki Amerikan pilot deneyimlerinden ders alan İsrailli pilotlar, alçak irtifalı uçuşların büyük ölçüde radar tespitinden uzak durmalarına yardımcı olabileceğini biliyorlardı. Ve bu onların işine yaradı. Mısır radarları onları ya gecikmeli olarak tespit etti ya da hiç tespit edemedi. 
 
Bu üstünlük unsuru, geçmiş savaşlarda bir galebe çalma imkanı sunsa da, yeni savaşların strateji ve niteliksel değişiklikler geçirmesiyle etkinliğini kaybetti ve İsrail liderlerini yeni niteliksel değişimlerle olaşan tehditlere nasıl cevap verecekleri konusunda büyük bir soru ile karşı karşıya bıraktı. Örneğin 2006 yılında İsrail rejiminin Lübnan Hizbullahı'na karşı açtığı 33 günlük savaşta İsrail hava kuvvetleri, İsrail'in yenilgisi ve geri çekilmesiyle sona eren hava üstünlüğüne rağmen pek bir şey yapmadı. 
 
Üstelik, İsrail savaş uçakları İran'ın İsrail sınırlarına yaklaşmasını önlemek ve Hizbullah'a yeni nesil füzelerin ulaştırılmasını engellemek için Suriye mevzilerini düzenli olarak bombalarken. Ama Tel Aviv'in hüsranına sebep şu ki, saldırılar bir şey fark yaratmadı. Bu iddianın bir kanıtı, İsrail'in ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) operasyon alanına dahil edilmesi talebidir.
 
Brick, gelecekteki savaşta muhtemelen binlerce füzenin İsrail rejimini hedef alarak ateşleneceğini ve hava kuvvetlerinin gücünü ve oyunun kurallarını değiştiren özelliğini kaybettiği için bir felakete neden olacağını ekliyor. İsrailli savaşçılar, mobil fırlatıcılardan da ateşlenecek füzelere karşı koymakta zorlanacaklar. Fırlatıcılar, uçak radarları tarafından tespit edilmeden önce hızlı bir şekilde konum değiştirebilirler. 
 
Direniş'in füze halatı İsrail boynunda 
 
İsrail askeri stratejisinin yeni savaşlarla karşılaşma konusundaki zayıflığına ilişkin uyarı şimdiye kadar İsrailli askeri uzmanlar tarafından yayınlandı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ombudsmanı olan Yitzhak Brick, 12 Aralık'ta ordunun Tel Aviv'in İsrail rejimini kuşatan bir füze halatı olduğunu söyleyerek yeni bir savaşa hazırlıksız olduğunu söyledi. 
 
İsrailli general, füzelerin Lübnan, Gazze, Yemen, Suriye ve Irak'tan enerji santralleri, tuzdan arındırma tesisleri, hava kuvvetleri, ordu üsleri, limanlar ve ekonomik altyapı gibi İsrail stratejik hedeflerine ateşleneceğini söyledi. 
 
Devamla düşman füzelerine karşı koyabilen Arrow füzelerinin az sayıda olduğunu ve sadece birkaç gün yeterli olduğunu ifade etti. Bu füzeler, stratejik pozisyonların yok edilmesini amaçlayan saldırılar için iyi bir adrestir. Sıradan pozisyonlara füze saldırılarına karşı koymak için, Arrow önleyici füzeleri uygun değildir. Her Arrow sistem füzesi yaklaşık 3 milyon dolara mal oluyor ve İsrail rejimi sınırlı ekonomik kapasitesi nedeniyle onları çok sayıda karşılayamıyor.
 
İran füze gücüyle karşı karşıya kalma biçimindeki stratejik zayıflık, İsrail medyasının geçen hafta İran'ın İslam devrim Muhafızları Kolordusu'nun (IRGC) drone ve füze tatbikatlarına odaklanması ve bu tatbikatların analizinden açıkça anlaşılan bariz bir durumdur. Jerusalem Post, Büyük Peygamber 15 askeri tatbikatına odaklanmasının bir parçası olarak şunları söyledi: "İran, bir füze savunma sistemine saldırmak için dronları kullandı ve daha sonra Züfikar, Zilzal ve Dezful balistik füzelerden oluşan bir baraj ateşledi. Dronların gelen füzeler için hava savunmasını etkisiz hale getirmesi gerekiyordu.”
 
Dolayısıyla, İran önderliğindeki Direniş Ekseni güçlerinin İsrail rejiminin hayati ekonomik altyapısını birkaç gün içinde yok edebilecek ve ekonomik yıkıntıları İsrailli liderlere bırakabilecek hassas füze saldırıları, İsraillilerin gelecekteki savaşlarında bir başka ciddi endişesi.
 
Al-Waght
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar