1665237.jpg

Netanyahu'nun BAE ziyareti neden birkaç kez ertelendi?

BAE, çözülmenin ardından kendini eli boş görüyor ve kendini oyun alanında bir kaybeden olarak görüyor. Ne de olsa, yerleşimin durdurulması ve savaş uçaklarının teslimatı dahil hiçbir şartı Amerikalılar ve İsrailliler tarafından karşılanmadı. Bu, Emirlik liderlerinin neden Netanyahu'nun ülkelerini ziyaretini istemediklerini ve buna karşılık onların isteksizliğini açıklıyor.

6 Şubat 2021 Cumartesi
İNTİZAR - Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ilişkilerinin İsrailliler ile normalleşmesinden birkaç ay sonra, Başbakan Netanyahu, planlanan gezileri birkaç planlamadan sonra ertelendiği için henüz Abu Dabi ve Manama'ya seyahat edemedi. Netanyahu'nun iki Arap devletini ziyaretinin defalarca ertelenmesi, İsrail-Emirlik anlaşmazlıklarının gizli katmanlarının yavaş yavaş su yüzüne çıkmasına neden oldu.
 
Aralık 2020'nin ortalarında medya, Tel Aviv ile Arap rejimleri arasındaki normalleşme anlaşmasından yaklaşık üç ay sonra İsrail Başbakanının BAE ve Bahreyn ziyaretini ikinci kez "İsrail siyasi gelişmeleri" nedeniyle iptal ettiğini duyurdu.
 
Bundan sonra, yeni yılın başlangıcından birkaç gün önce, Netanyahu bu kez sağlık protokolleri bahanesiyle, iki uzlaşmacı ülkeye seyahatini üst üste üçüncü kez erteledi. O sırada Reuters ' in aktardığı sözlerinde Emirati yetkilileri, gezinin gelecek hafta yeniden planlandığı belirtildi. Rapora göre, Netanyahu'nun ziyaretinin iptal edilmesinin nedeni işgal altındaki Filistin topraklarında yaygın bir tecrit uygulamasıydı.
 
Netanyahu'nun Bahreyn ve BAE'yi ziyaretini ertelemeleri bir İsrail kararı gibi açıklandı, ancak Netanyahu'nun planlanan ziyareti dördüncü kez ertelendi. Üç günlüğüne BAE'ye seyahat etmesi planlanmıştı, ancak şimdi kalması büyük ölçüde üç saate indirildi. Bu sırada Yedioth Ahronoth gazetesi, Bahreyn seyahatini tamamen iptal ettiğini bildirdi. Habere göre, Netanyahu'nun ziyaretini iptal etme kararı, BAE'ye yaptığı ziyaretin süresini üç günden üç saate indirgedikten sonra alındı ve İsrail haber ajansları, bilgilendirilmiş kaynaklara dayanarak, “koronavirüs vakalarının pik durumunun devam etmesi ve Ben-Gurion havaalanının kapalı olması durumuna devam edilmesi" nedeniyle ziyareti ertelediğini bildirdi.
 
Ancak, koronavirüs kısıtlamalarının sadece bir bahane olduğu ve değişikliklerin Abu Dabi ve Manama'daki ev sahiplerinin verdiği kararla ilgili olduğu görülüyor.
 
Ev baskısından kaçmanın bir yolu
 
Benjamin Netanyahu şu anda yolsuzluk davası için yoğun bir iç baskı altında ve aynı zamanda zorlu bir seçim kampanyasına hazırlanıyor— iki yıldan daha kısa bir sürede üst üste üç tur için yapılan seçimler, ancak hiçbir siyasi parti mutlak çoğunluğu kazanamadı. Pamuk ipliğine bağlı kabineler, oluşumlarından birkaç ay sonra feshedildi. Netanyahu ve Benny Gantz başbakanların paylaşım anlaşmasını tamamlayamadığı için planlanan bu genel seçim dördüncü oldu.
 
Netanyahu 23 Mart seçimlerinde başarısız olursa, doğrudan mahkemeye gidecek ve yolsuzluk davası yargı masasında olduğu için belki de gözaltına alınacak. Netanyahu şu anda yerleşimciler tarafından haftalık protesto mitinglerine tanık oluyor ve geçen Cumartesi gecesi işgal altındaki Filistin topraklarında binlerce insan 27.hafta boyunca ona karşı yürüyüş yaptı.
 
İsrail Kanalı 12, "Göstericiler, Netanyahu'nun yolsuzluk nedeniyle görevden alınmasını talep etti ve bir dizi protestocu Netanyahu'nun konutunun girişini kapatmaya çalıştı ve fotoğraflarını ateşe verdi".  
 
Netanyahu, ABD'deki en yakın müttefiki Donald Trump'ı da kaybetti ve Joe Biden'ın Beyaz Saray'da iktidarı ele geçirmesi İsrail Başbakanı'nın siyasi hayatına zorlayıcı etki oluşturdu. 
 
Tartışmalı İsrail Başbakanı, ağır iç baskıya ve bazılarının Netanyahu'nun yenilgisinin başlangıcı olarak gördüğü Trump yenilgisine rağmen, BAE ve Bahreyn'e gezileri siyasi ve diplomatik bir başarı haline getirmeyi planlıyor. Görünüşe göre yeterince şanslı değil, çünkü bir yandan BAE'ye olan yolculuk birkaç gün yerine birkaç saate düşürüldü, diğer yandan Bahreyn gezisi tamamen iptal edildi.
 
BAE ve Bahreyn, Netanyahu'ya ev sahipliği yapmaktan neden geri adım attı?
 
Netanyahu'nun ziyaretinin iptali ve kısıtlanması, yanlış bir şekilde teşvik edildiği için İsrailliler tarafından değil, uzlaşmacı Arap yöneticiler tarafından yapıldı, çünkü genel olarak Netanyahu'nun iki Arap ülkesine uzun ziyareti onun için çok ihtiyaç duyulan bir başarıdır ve gerçek şu ki, yeniden planlama ev sahibinin işi. Aynı zamanda, iki ülkenin Netanyahu için sıcak bir karşılama töreni düzenlemekten çekilmesi de önemli görünüyor. İşte bazı nedenler:
 
Güvenlik endişeleri
 
Uzmanlar, Bahreyn'in halkın muhalefeti nedeniyle İsrail Başbakanı'na ev sahipliği yapamadığını ve Tel Aviv'in isteğine rağmen daha muhafazakar olmayı tercih ettiğini öne sürüyor. BAE'de Netanyahu'ya ev sahipliği yapmak, Emirliklerdeki yöneticiler bazı iç muhalefet ve ülkedeki Müslüman Kardeşler gibi bölgesel grupların bazı hareketlerinden endişe duyduklarından daha da zor olabilir. Birkaç ay önce, normalleşme duyurulduktan birkaç gün sonra Dubai ve Abu Dabi gibi bazı Emirlik şehirleri, ülkede güvenlik endişelerini artıran yangınlar da dahil olmak üzere bir dizi olaya tanık oldu. Aynı endişeler, BAE'nin endişeler giderilene kadar yaklaşık 17 ülkenin vatandaşları için vizeleri geçici olarak askıya almasına neden oldu. Dolayısıyla, hem bölgesel hem de iç koşullar, şu anda iki ülkenin İsrail liderine ev sahipliği yapmasına izin vermiyor.
 
BAE'nin hoşnutsuzluğu
 
İptaller, BAE'nin hoşnutsuzluğunun ve Abu Dabi ile Tel Aviv arasında bazı anlaşmazlıkların ortaya çıkmasının bir sonucu olabilir. BAE medyası, normalleşme anlaşması duyurusu üzerine, anlaşmanın 1967 öncesi bölgelerdeki yerleşimlerin durdurulması karşılığında yapıldığını ve bazı Emirlik yetkililerinin de bu durumu doğruladığını bildirdi. Aslında BAE, bu durumu ilan ederek Filistinliler için meşru ve Müslümanlar arasında normalleşmesini meşru göstermeye çalıştı, ancak hareketten sonra sadece yerleşim yerleri durmadı, Netanyahu'nun kabinesi de daha fazla çözüm planı açıkladı.
 
Filistin topraklarında yerleşimin devam etmesi ile BAE, eylemini meşrulaştırmak için hiçbir şey başaramadığını biliyor ve ülkenin İslam dünyasındaki konumu için yüksek maliyete rağmen meyvesi olmayan bir şey yapmış gibi görünüyor. Belki de Abu Dahabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in Tel Aviv ziyaretinin iptali, BAE ile İsrail rejimi arasındaki anlaşmanın ötesinde devam eden yerleşim inşaatları konusundaki aynı farklılıklar bağlamında da anlaşılabilir.
 
Trumplar BAE'yi kandırdı
 
Abu Dabi, Tel Aviv ile yaşanan çözülme sonucunda Amerikan F-35 savaş uçaklarını almayı umdu ve Trump, son eyleminde ve Beyaz Saray'daki son saatlerinde görünmez savaşçıları BAE'ye teslim etmek için bir sözleşme imzaladı. Ancak yeni Başkan Joe Biden, göreve başlamasından 10 günden daha kısa bir süre sonra, Abu Dabi'nin hayal kırıklığı yaratacak şekilde, öngörülebilir gelecekte herhangi bir teslimat olmayacağı anlamına gelen bir hareket olak sözleşmeyi dondurdu.
 
Aslında, Trump BAE'ye ihanet etti. Tel Aviv ile ilişkilerin normalleşmesi karşılığında F-35'leri teslim etme sözü vermesine rağmen, teslimat emrini normalizasyon anlaşmasının imzalanmasından dört ay sonrasına erteledi. Bu sırada BAE, sonbaharda yapılan anlaşmanın hemen ardından teslimatın gelmesini bekliyordu.
 
BAE, İsraillilerle anlaştıktan sonra eli boş
 
BAE, çözülmenin ardından kendini eli boş görüyor ve kendini oyun alanında bir kaybeden olarak görüyor. Ne de olsa, yerleşimin durdurulması ve savaş uçaklarının teslimatı dahil hiçbir şartı Amerikalılar ve İsrailliler tarafından karşılanmadı. Bu, Emirlik liderlerinin neden Netanyahu'nun ülkelerini ziyaretini istemediklerini ve buna karşılık onların isteksizliğini açıklıyor, İsrail Başbakanının ziyaretinin neden dört kez ertelendiğini ve seyahatinin gerçekleşmesi henüz kesin değilken üç saatle sınırlandırıldığını açıklıyor. 
 
Al-Waght
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar