33500-cats.jpg

Yemen'deki savaşta Ma'rib'in kurtarılması ne kadar önemli?

Ma'rib'in kurtuluşu kaçınılmaz olarak Ensarullah'ın Yemen gelişmelerindeki gücünün artmasına yol açacak ve istifa eden hükümet ile kaçak Mansur Hadi'nin koltuğu Aden'deki Arap koalisyonunun gücünü ve etkisini karşılıklı olarak azaltacaktır. Ma'rib'in Ensarullah tarafından ele geçirilmesiyle, gelecekteki herhangi bir müzakerede, Direniş Hareketi bir üstünlük elde edecektir.

20 Şubat 2021 Cumartesi
İNTİZAR - Yemen'in Ma'rib vilayeti son birkaç gün içinde altı yıllık savaşın merkezi odak noktası haline geldi. Yemen ordusu ve halk komiteleri, Suudi Arabistan'a ve istifa eden Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi'nin sadık ve paralı askerlerine karşı bir savaştan fazlasını kazanarak pozisyonlarını sağlamlaştırırken, Ensarullah Hareketi Ma'rib cephelerinde hızlı ilerliyor ve önemli ve stratejik vilayetin tam kurtuluşundan sadece birkaç günlük uzaklıkta duruyor.
 
Direniş güçleri Çarşamba günü Sirwah Bölgesi'ndeki önemli Al-Zour köyünün kontrolünü ele geçirdi. Yemen kuvvetleri, köyü özgürleştirdikten ve subayları ve komutanları da dahil olmak üzere Suudi paralı askerlerin saflarında düzinelerce ölü ve yaralı bırakan şiddetli bir savaşa girdikten sonra tarihi Ma'rib Barajı'na yaklaştı.
 
Yemen güçleri ve Ensarullah hareketinin son birkaç gündür yaptığı hamleler, vilayeti özgürleştirmek için saldırıları yoğunlaştırmakla sınırlı kalmadı, Yemen ordusu ve halk komiteleri de bölgedeki çeşitli Suudi askeri üslerine füze ve insansız hava araçlarıyla saldırarak ağır kayıplar verdi. Saha raporları Sirwah cephesinin çöküşe ve Suudi güçlerinin Cin ovasından çekilmesine işaret etti.
 
Öte yandan, sahadaki gelişmelerle birlikte Yemenli kaynaklardan gelen bazı haberlerde, Yemenli askeri liderlerin Sanaa'daki aşiret liderleriyle bir araya gelerek Suudi ve BAE saldırganlığıyla beraber hareket eden kabilelerle temas kurma ve işgalcilerin sınır dışı edilmesi için başkent Sanaa ile işbirliğine dönmeye ikna etme mekanizmasını görüştüklerine belirtildi. Sanaa devrimci güçlerin elinde.Yemen ordusundan Tümgeneral Meşaki, Yemenli aşiret liderlerine ve tanınmış şahsiyetlere hitaben şunları söyledi: "Dini ve milli sorumluluğunuz, Ma'rib'ten çıkmak için aldatılanlarla iletişime geçmenizi gerektirir. Onları kurtarmalı ve ailelerine geri vermelisiniz." Ayrıca, Ma'rib halkının ordu ve halk komiteleriyle birlikte işgalcilerden vilayeti temizlemeyi planladığını söyledi.
 
Ma'rib kurtuluşunun etkileri
 
Ma'rib'in kurtuluşu kaçınılmaz olarak Ensarullah'ın Yemen gelişmelerindeki gücünün artmasına yol açacak ve istifa eden hükümet ile kaçak Mansur Hadi'nin koltuğu Aden'deki Arap koalisyonunun gücünü ve etkisini karşılıklı olarak azaltacaktır.
 
Ma'rib, başkent Sanaa'nın doğusunda, kuzeybatı Yemen'de yer almaktadır. Diğer beş il ile çevrilidir: Kuzeyden El-Cevf, batıdan Sanaa, güneyden El-Beyda ve Şabwa ve doğudan Hadrahmaut. vilayetin stratejik konumu, büyük nüfusu, ekonomik konumu ve petrol ve gaz rezervleri, Ma'rib'i Sanaa ve istifa eden hükümetin uğruna savaşması gereken en stratejik ve değerli vilayetlerden biri yapıyor. Ülkenin ana petrol boru hattı, Kızıldeniz kıyısındaki Ras İsa petrol terminaline ulaşmak için Ma'rib'den geçmektedir.
 
Bu şehirde Yemen'in tarihi mirasının büyük bir kısmının varlığı, otellerin, restoranların, inşaat şirketlerinin ve diğer ticaret türlerinin refahına yol açtı. Ekonomik büyümesi Yemen'in diğer bölgelerinden daha yüksektir. Bu nedenle, Ensarullah'ın bu vilayet üzerindeki kontrolü, yaptırımlar karşısında Sanaa'nın ekonomik sorunlarının önemli bir bölümünü çözmeye yardımcı olabilir ve Sanaa yönetimine denklemlerde daha fazla güç verebilir.
 
Öte yandan, Müslüman Kardeşler'in Yemen'deki en önemli geleneksel üssü ve Mansur Hadi'ye bağlı paralı askerlerin orta bölgelerde son kalesi olan Ma'rib, devrik hükümetin gelecekteki rolünü sürdürmek için hayati önem taşıyor. Aslında, Hadi'nin kabinesinde İhvan'ın öne çıkan rolü göz önüne alındığında, Ma'rib vilayetinin kaybedilmesi, Yemen'in güneyindeki güç dengesini ve Güney Geçiş Konseyi (STC) ile Mansur Hadi arasında geçen yıl iktidarı paylaşmak için imzalanan Riyad anlaşmasının kaderini derinden etkileyecektir. vilayet düşerse, İhvan en büyük zorluklarla karşı karşıya kalacak. Aslında, Ma'rib'in kurtarılması, BAE destekli STC'yi Hadi'nin sallantıdaki kabinesiyle işbirliğini azaltmak noktasında serbest bırakacaktır.
 
Buna göre, Mansur Hadi'nin gücünün daha da düşmesi ve Yemen'in kuzey ve güneyindeki kendi kendini ilan eden hükümetinin meşruiyetinin tamamen ortadan kalkmasıyla birlikte, Yemen topraklarındaki Suudi saldırganlığının devamı meşruiyet sorunlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Ma'rib'in Ensarullah tarafından ele geçirilmesiyle, gelecekteki herhangi bir müzakerede, Direniş Hareketi bir üstünlük elde edecektir.
 
Suudi Arabistan ve müttefiki ABD'nin önümüzdeki birkaç gün içinde Ensarullah'a yönelik siyasi ve askeri baskılarını artırması bekleniyor. Beyaz Saray Salı günü Ensarullah'ı operasyonunu ve Ma'rib'e doğru ilerlemeyi durdurmaya çağırdı. Oysaki Amerikalılar, şimdiye kadar binlerce masum Yemenlinin ölümüne ve milyonlarcasının yerlerinden edilmesine neden olan yıkıcı Suudi saldırılarını durdurmak için hiçbir ciddi adım atmıyor.
 
Ensarullah, Amerikan talebine cevaben, Ma'rib'in kurtuluşunun karşı tarafı savaşı ve birkaç yıllık kuşatmayı durdurmaya zorlama yolunda önemli bir adım olduğunu görerek, baş barış müzakerecisi ve sözcüsü Muhammed Abdelsalam aracılığıyla ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına tepki göstererek şunları söyledi: "Yapıcı bir siyasi eylem arayışındayız. Saldırganlığın kapsamlı bir şekilde durdurulmasını ve ablukanın sona ermesini istiyoruz. Saldırganlık ve abluka ateşi altında bir siyasi süreç başarılı olamayacaktır."
 
Al-Waght
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar