Ekran görüntüsü 2021-02-26 233532.png

Süleymani suikastının ardından İran-Rusya-Çin ittifakı

İran'ın, Süleymani'ye yönelik ABD suikastına ve Tahran'ın Pekin ve Moskova ile ilişkilerinin güçlenmesine yönelik hesaplı tepkisi, Washington'un hesaplarının yanlışlığını ortaya koydu. Nitekim Şehit Süleymani suikastı, İran, Çin ve Rusya arasında stratejik bir ittifak ve anlaşma ihtiyacını ortaya çıkardı ve hızlandırdı. İttifak, üç ülkenin ortak deniz tatbikatından sonra şekillenmeye başladı.

26 Şubat 2021 Cuma

İNTİZAR - CNN analisti Nick Paton Walsh, 6 Ocak 2020'de ABD'nin Korgeneral Suleymani'ye yönelik suikastı hakkında "İran'ın ABD'ye yanıtı yavaş yavaş gerçekleşebilir ve bu daha endişe verici" diye yazdığında, İran'da hızlı sert intikam talep eden birçok kişi Amerikalı analistin neden endişelendiğini merak ediyordu.

Ancak Nick Paton Walsh açıkça haklıydı; İran'ın yavaş ve kademeli tepkisi daha endişe vericiydi. İran tam olarak bu akıllı yaklaşımı seçti. İran'ın sabırlı ve bilge yaklaşımı, ABD'yi bir kez daha böylesine iğrenç bir suç işlemekten caydırabilir.

Suikast Rusların ve Çinlilerin aklına hangi soruyu getirdi?

Gerçek şu ki, hem Ruslar hem de Çinliler, General Süleymani suikastından sonra askeri görevlilerine ve generallerine yönelik ABD'nin suikast tehdidini daha ciddiye aldılar ve kendilerine "ABD, Rus ve Çinli generallere yönelik suikastı da gündeme alacak mı?" diye sordular. ABD, hasımlarının komutanlarına suikast yapmayı yaygın bir şey haline getirecek mi ve en önemlisi; İran, Rusya ve Çin, Washington'un gelecekte fiyatı artırarak bir daha böyle bir suç işlemesini caydırmak için ABD'nin düşmanları olarak ne yapmalı?

İran-Rusya-Çin güvenlik-savunma ittifakı fikri bu tür ortak tehditlerden doğdu. Aslında, diğer ülkelerin üst düzey generallerine suikast düzenlenmesi ihtimali Rusya ve Çin'e iyi dersler vermiştir.

Suikast Rusya ve Çin'e hangi dersi öğretti?

Bu endişe, Sergey Shakaryants'ın Rus "Regnum" web sitesinde yayınlanan bir makalesinde iyi yansıtılmıştır.

İran'ın üst düzey generalinin öldürülmesinden sonraki ilk günlerde Shakaryants, eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun General Kasım Süleymani''nin öldürülmesinden bahsettiğinde, Süleymani'nin öldürülmesinin, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere ABD düşmanlarından kaynaklanan zorlukları içeren daha büyük bir stratejinin parçası olduğunu ve Pompeo'nun tüm ABD düşmanlarını kendi düşmanı olan İran ile bir araya getirdiğini açıkça belirtti.

Regnum makalesine göre, Pompeo'nun sözleri, Rusya ve Çin'e İran'a yaptığı gibi generallerine suikast yapmak için açık bir tehditti. Aslında ABD tehdit piramidinin başında Çin'in, ardından Rusya'nın ikinci sırada yer aldığını ve sorulması gereken soru, Pompeo'nun ABD'nin Çin ve Rusya'ya karşı herhangi bir eylemden nasıl kaçınacağını söylemesi gerektiğiydi.

National Defence dergisinin genel yayın yönetmeni Igor Korotchenko, “Üst düzey Rus askeri yetkililerinin Rusya'da veya yurtdışında öldürülmesi nükleer güçler arasında bir savaşı tetikleyecektir. ABD'nin General Süleymani suikastında yaptığı gibi, Rus generallerinin suikasta kurban gitmesi durumunda, Rusya'nın tepkisi kararlı ve güçlü olacaktır".

Ruslar General Süleymani suikastına işaret ederek, ABD'nin 29 Aralık'ta hükümet yetkililerine yönelik yeni bir dizi suikast başlattığını söyleyecekti. O günden itibaren Irak'ta Amerikalılar Kataib Hizbullah'a saldırmaya başladı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, General Süleymani suikastı Ortadoğu'daki siyasi ve askeri durumu daha da kötüleştirecek ve uluslararası güvenliğin yapısını olumsuz etkileyecek. Washington'un hamlesi bölgesel güvenlik ve barış için ciddi sonuçlar doğuracak, Orta Doğu'daki karmaşık ve zor sorunlara çözüm bulmaya yardımcı olmayacak, tam tersine bölgede yeni bir gerilim dalgasına yol açacaktır.

Korotchenko, ABD'nin dünyadaki yerini kaybettiğini ve tek kutuplu bir dünyanın lideri olarak rolünü sürdürmek için mücadele ettiğini ve tek kutuplu sistemin artık sürdürülebilir kalkınma için bir model olamayacağını sözlerine ekledi. "Rusya ve Çin, Amerikan tek kutupluluğunun tabutuna son çiviyi koydu" diye vurgulamaya devam etti.

Rusya, Çin ve İran'a yönelik ortak ABD tehditlerine atıfta bulunan Regnum makalesi, bu üç devleti ABD'ye karşı birleşik bir strateji oluşturmaya çağırdı. "Pompeo, generalleri tekrar tehdit edilirse İran, Rusya ve Çin'in füzelerini ortaklaşa ABD'ye yöneltebileceğini hayal bile edemezdi" diye yazdı. Makalede ayrıca “Amerika Birleşik Devletleri için İran, Amerika'nın düşmanlarından gelen tehditleri kontrol altına almak için daha geniş bir stratejinin parçasıdır.” ABD'nin tehditlerine karşı tek muhatap İran olmayacaktı; İran'ın Suriye'nin T-4 üssünde yalnız olmadığı gibi Humus'un doğusu, Rus birlikleri de öyle. "Bu nedenle, İsrail veya Amerika'nın T-4 üssüne yönelik saldırılarında, tehdit İranlılarla sınırlı kalmayacak."

Rus web sitesi, "Gerçek şu ki, Rusya, Çin ve İran artık aynı gemide oturduklarını anladılar."

Birliğe duyulan ihtiyaç

Korotçenko, Tahran, Moskova ve Pekin arasında birlik ve stratejik anlaşma gereğini vurgulayarak, şunları söyledi: "13 Ocak'ta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İranlı, Rus ve Çinli askerlerin öldürülmesinden bahsetti. Gözlerimizi dört açalım. ABD her zamankinden daha açık bir şekilde suikast ve öldürmeye başvurdu ve suikast Rus, Çin ve İran tehditlerini kontrol altına alma politikasının bir parçası olduğu için, ABD'nin Rusya ve Çin karşıtı tüm eylemleri General Süleymani suikastı ile bağlantılı. ABD'nin Kuzey Kutbu'ndaki bölgesel talepleri veya Suriye'deki Rus devriyelerinin önüne engeller koyması, hatta ABD Beşinci Filosu'nun Bahreyn'de ortak Rus-İran-Çin tatbikatları için oluşturduğu engeller bile [hepsi birbiriyle bağlantılıdır.]"

Nitekim Şehit Süleymani suikastı, İran, Çin ve Rusya gibi üç ülke arasında stratejik bir ittifak ve anlaşma ihtiyacını ortaya çıkardı ve hızlandırdı. İttifak, üç ülkenin ortak deniz tatbikatından sonra şekillenmeye başladı.

Financial Times'a göre, Londra Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nün uluslararası direktörü Jonathan Eyal, İran-Çin-Rusya ortak deniz tatbikatının ayrıntılarını ana hatlarıyla belirterek, tatbikatla birlikte İran'ın dünyanın en büyük gücü olduğunu söyledi. Basra Körfezi bölgesi, Rusya kendisini Orta Doğu'da lider bir oyuncu olarak resmetmiş ve Çin, dünyanın en büyük deniz gücüne sahip olduğunu göstermiştir. Stratejik mesaj, İran, Rusya ve Çin gibi üç ülkenin Ortadoğu bölgesindeki olayları şekillendirdiği yönündeydi.

Bu açıdan General Süleymani suikastı, aslında Amerikalıların bölgeden sürülmesinin ve bölgenin jeopolitiğinin ortak stratejik ve savunma işbirliği yoluyla yeniden çizilmesinin arkasındaki itici güçtü.

Moskova ve Pekin, General Süleymani suikastını defalarca tartıştılar ve niyetleri, İran ile ABD arasındaki mevcut gerginliğin hafifletilmesinde yapıcı bir rol oynamak. Çin'e göre İran, ABD'nin hamlesine tepki olarak askeri harekatta bulunmamalıdır. Çin ve Rusya, dünya çapında barış ve istikrarı teşvik etmek istiyor ve hedefleri Orta Doğu'da stratejik istikrar sağlamak.

Ancak Moskova ve Pekin'in resmi tutumu ve gerilimi azaltmaya olan bağlılıkları, ABD'nin tehlikeli heterodoks eylemlerine kayıtsız kaldıkları anlamına gelmiyor. Dikkat çekici olan, Amerika Birleşik Devletleri ile başa çıkma biçimlerindeki farktır. Şehit Süleymani suikastına karşı sansasyonel bir tepkiden kaçınmanın en dikkat çekici sonucu İran, Rusya ve Çin arasında stratejik bir üçgen ittifakın kurulmasında görülebilir.

Stratejik üçgen ittifak: ABD'nin suikast için ağır bedeli

İran, Rusya ve Çin arasındaki stratejik işbirliği, her biri için değeri henüz belli olmayan faydalar sağlıyor. Ancak kesin olan şey, ittifak denklemin Doğu tarafı için faydalı olduğu kadar, Batı tarafının ödemesi gereken bedelin daha ağır olduğudur. Batı cephesi, özellikle ABD, uluslararası sistemde ağırlığını kaybediyor.

ABD General Süleymani'ye yönelik hedefli suikast, yalnızca ABD için yasal ve ahlaki açıdan sorunlu değil, aynı zamanda İran veya vekillerinin misilleme eylemleri yoluyla zaman içinde olumsuz etkilere de sahip olabilir.

New York Times o dönemde suikastın önceki yönetimin dış politikaya yaklaşımında bölünmeler gösterdiğini bildirmişti. Suikast uluslararası hukuka göre yasa dışıdır ve Amerikan dış politikasında bir tabudur. Görünüşe göre, Trump'ın ulusal güvenlik ekibi General Suleymani'nin acil tehdidi hakkında çelişkili sözler sarf ettiklerinin tamamen farkındaydı.

New York Times'a göre ABD'nin güç gösterisi kesinlikle İran'ın intikamına karşı bir kalkan değildi. İran'ın, vekilleri aracılığıyla Amerikalıları Irak'tan kovma çabalarını iki katına çıkaracağını düşünmüş olmalılar.

Geri tepen bir suikast

Bazı gözlemciler, Hint Okyanusu ve Umman Denizi'nin kuzey sularında düzenlenen İran-Rusya-Çin Deniz Güvenliği Kuşağı Birleşik Tatbikatı'ndan birkaç gün sonra gerçekleşen General Suleymani suikastının, İran'ı bir savaşa kışkırtmayı amaçladığına inanıyor. Amerika Birleşik Devletleri, böylece Rusya ve Çin, savaşta Çin, Rusya ve İran ittifakını aşmak için pozisyonlarını ortaya koydu, ancak pratikte bu gerçekleşmedi. İran akıllıca ABD ile savaşa girmekten kaçındı ve bunun yerine Çin ve Rusya ile stratejik anlaşmalarını güçlendirdi.

Dr. Yusif Şerbeti, Rai al-Youm gazetesine yazdığı bir köşe yazısında şu noktaya değindi: ABD'nin General Süleymani'ye suikast suçuna rağmen, NATO zirvesinde İran eleştirildi ve Rusya ve Çin'e, İran'ın suçu olmasa bile NATO'nun ABD'nin yanında duracağının bir mesajıydı. Rusya ve Çin'in İran ve ABD arasında seçim yapmaması gerekiyordu, ancak tercihleri Batı (Avrupa, ABD, NATO) ve İran arasında olmalıydı. Almanya, Fransa ve İngiltere, General Süleymani suikastının ABD'nin savaş ilanı olmasına rağmen ABD'yi desteklediler.

Rusya gibi Çin de Süleymani suikastını kendisine yönelik doğrudan bir tehdit olarak görüyor

General Süleymani suikastıyla İran-Rusya-Çin ittifakını hedef almaya çalışan yanlış görüşün aksine Pekin, suikastın öncelikle Çin'i hedef aldığını söylüyor.

Çin'in Güney Çin Sabah Postası şunları yazdı: ABD, Çin'i uluslararası bir çatışmaya kışkırtmaya çalıştı ve General Süleymani'nin öldürülmesi aslında ABD'nin Çin'e doğrudan bir tehdidiydi çünkü Çin, Amerikan üstünlüğüne açıkça meydan okudu.

Çin gazetesi Amerikan oyununu çok eski ve demode olarak değerlendirerek şunları söyledi: "ABD'nin General Kasım Süleymani suikastıyla yapmaya çalıştığı şey, I. Dünya Savaşı'nda Savaşı başlatan Avusturya prensi Franz Ferdinand suikastıyla Almanya'nın başına gelenlere benziyordu."

Bu Çin tutumu, Pekin'in ABD'nin savaş oyununun bir parçası olmayacağına, ancak ABD suikastlarına kayıtsız kalmayacağına dair açık bir mesaj veriyor.

Rusya ve Çin için General Süleymani suikastı, Amerika Birleşik Devletleri'nin herhangi bir uluslararası kurala uymadığına dair bir uyarıdır ve yalnızca suçun sonuçlarından korkmak Washington'u çatışmanın kurallarına uymaya zorlayabilir.

Mehr News
Mohammad Hadi Shamkhani*
 
 
----------------------------------------------------------------------------
*Batı Asya bölgesine odaklanan bir siyasi gözlemci.
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar