28036-cats.jpg

Biden'in ilk büyük Ortadoğu hatası

ABD, İran'ı müttefiklerini hedef alarak yeni bir anlaşmaya zorlayabileceğini düşünüyorsa yanılıyor. Biden, 22 Iraklının hayatını kaybettiği bu hava saldırılarının İran'a yeni bir nükleer anlaşmaya varmak veya Irak'taki ABD tesislerinin korunmasını sağlamak amacıyla müzakere masasına gelmesi için baskı yapabileceğini düşünüyorsa büyük bir hata yapıyor.

28 Şubat 2021 Pazar
İNTİZAR - İsrail'in Şam yakınlarındaki askeri hedeflere bir tur füze saldırısı başlatmasından sadece günler sonra, Amerikan F-15'lerine Suriye'nin doğusunda harekete geçme emri verildi. Pentagon' dan yapılan açıklamada, Bağdat' taki ABD büyükelçiliği yerleşkesine ve Kuzey Irak' taki Erbil havaalanındaki Amerikan askeri tesislerine düzenlenen son füze saldırılarından sorumlu tuttuğu Kataib Hizbullah örgütü tarafından kullanılan üsleri hedef aldıkları belirtildi.
 
Kataib Hizbullah, Amerikan tesislerine karşı son zamanlarda herhangi bir eylemde bulunduğuna dair iddiaları reddetti ve ABD, suçlamasını destekleyen hiçbir kanıt sunmadı. Ancak suçlama doğru olsa bile, Kataib Hizbullah, devlet destekli Haşdi Şaabi'nin (Halk Seferberliği) dayanak noktası olan Iraklı bir gruptur ve İran'a olan bağlılığını gizlemiyor. Öyleyse ABD, İran'ın da içinde olduğu iddia edilen saldırılara neden Irak topraklarında misilleme yapmadı?
 
Cevap üç yönlüdür. Birincisi, hava saldırılarını onaylayan Başkan Joe Biden, ABD'nin himayesindeki Mustafa Kadhimi'nin Irak hükümetini utandırmak istemiyor. İkincisi, yönetimin nükleer programı hakkında diyalog çağrısına verdiği cevabı hevesle beklerken İran'ı kışkırtmamaya çalışıyor. Üçüncüsü, ABD, Irak'ın kuzeyindeki ve batısındaki büyükelçiliğine ve üslerine İran veya Iraklı gruplar tarafından misilleme eyleminden kaçınmayı umuyor.
 
Biden yalnızca ABD'nin Irak'ı işgalinin coşkulu bir destekçisi değildi, aynı zamanda ülkenin ayrı etno-mezhep devletlerine bölünmesi çağrılarına da öncülük etti. Birleşik bir Irak'ın bölgedeki Siyonist projeyi tehlikeye atacak potansiyel güce sahip olduğunu düşündü ve parçalanmayı savunan sözde akademik teorileri güçlü bir şekilde destekledi.
 
Irak'taki ABD askeri üsleri açıkça yasadışı. Ülkenin seçilmiş parlamentosu, geçen yıl Ocak ayında yapılan yasal ve anayasal bir oylamayla bunların derhal kapatılmasını talep etti. Iraklıların çoğunluğu bu kararı destekledi ve birçoğu, bu üslere yapılan füze saldırılarını bunu uygulamanın meşru bir yolu olarak görüyor.
 
ABD hükümeti Irak parlamentosunun güvenilirliğini veya meşruiyetini sorgulayacak durumda değil. Yasama organı, Irak'ı işgal edip işgal ettikten sonra ABD'nin bizzat dayattığı siyasi sürecin ve şu anda ülkeyi rahatsız eden mezhepçiliğin temelini oluşturan askeri vali Paul Bremer'in anayasasının bir ürünüdür. ABD parlamentonun kararına tereddüt etmeden uymalıydı. Ama basitçe görmezden geldi. İşgalin derslerine veya o zamandan beri sahada meydana gelen değişikliklere ilgisiz görünüyordu.
 
Biden, 22 Iraklının hayatını kaybettiği bu hava saldırılarının İran'a yeni bir nükleer anlaşmaya varmak veya Irak'taki ABD tesislerinin korunmasını sağlamak maksadıyla müzakere masasına gelmesi için baskı yapabileceğini düşünüyorsa büyük bir hata yapıyor. Tam tersi sonuçla karşı karşıya kalabilirler ve Amerikan tesislerine daha fazla baskın yapılmasına neden olabilirler.
 
Suriye misilleme yapamaz. Irak ve Libya gibi ABD-İsrail planına karşı toprak ve demografik bütünlüğünü korumak için son on yıldır mücadele ediyor. ABD süper gücü ve onun İsrailli müttefikleri ve Arap müşterileriyle yüzleşecek durumda değil. Devlet Başkanı Beşar Esed, ABD güçlerinin Fırat'ın doğusunda Suriye'nin petrol ve doğal gaz sahaları ile stratejik su ve gıda rezervlerinin bulunduğu toprakları işgal etmesinden sonra, Irak'ta olduğu gibi nihai bir Amerikan çekilmesini zorlamak için bir Arap direniş hareketinin başlatılması da dahil olmak üzere başka seçeneklerin mevcut olduğunu açıkça belirtti.
 
Suriye tek başına değil. Paramiliter müttefikler ağı, yerli üretim füzeler ve askeri materyallerden oluşan giderek daha etkili olan bir cephanelik, yetenekli kriz ve çatışma yönetimi ve ekonomik yaptırımlara karşı koyma kaydı ve gelişen nükleer kapasitesi ile bölgesel bir güç olarak kendini kanıtlamaya başlayan 'Direniş Ekseni'nin' bir parçasıdır.
 
Suriye'nin müttefiki Rusya, ABD hava saldırısını kınadı ve İsrail'in Suriye'ye saldırdığı her seferinde olduğu gibi bunu uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi. Ancak kınama yeterli değil. Suriye ordusunun ülkenin egemenliğini savunmasını sağlamak için hamlelerin eşlik etmesi gerekiyor. S-400 hava savunma sistemlerinin dünya çapında tanıtılması, ancak yakın komşular ve müttefikler Suriye ve İran için uygun görülmemesi mantıklı değil.
 
Beklenmedik ve kötü düşünülmüş ABD saldırısı, Biden yönetiminin Orta Doğu ve özellikle Irak ve Körfez açısından Trump'ın yönetiminden farklı olmasını bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı. Onun hamlesi sadece bölgedeki istikrarsızlığı ve gerilimi artıracak ve hatta daha fazla istenmeyen savaşlara sürüklenebilir.
 
ABD, Irak'taki üslerine misilleme olarak Suriye'yi hedef aldı. Bir yanıt beklemelidir. Büyükelçiliğine veya Irak'taki birçok üssüne yönelik yeni saldırılar göz ardı edilemez. Ama aynı zamanda Irak'ın kuvvetlerine karşı direnişinin doruk noktasına ulaştığı 2007-2008 yıllarının tekrarına zemin hazırlayabilir. Eğer bu mantıksız geliyorsa, 2003'te Irak işgalinin bu şekilde sonuçlanmasını kim bekliyordu? ABD, 13 yıldır acımasız yaptırımlarla aç ve boğulan bir ülkeyi işgal etmenin kolay ve bedelsiz olacağını düşündü. Ancak trilyonlarca dolar kaybetti ve on binlercesi öldürüldü veya yaralandı.
 
Biden'ın ilk büyük Orta Doğu hatası, çoğumuzun beklediğinden daha erken ve daha hızlı gerçekleşti.
 
Abdulbari Atvan
Raialyoum
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar