netanyahu-gantz-9191.jpg

Beyhude retorik

İsrail endişeli ve öfkeli çünkü ABD'yi İran'a karşı kışkırtma amacına ulaşamadı. Tel Aviv şimdi İran'a karşı aynı eski “beni yatıştır yoksa ben ...” hilesini tekrarlıyor. İsrail bu sefer de başarısız olacak. Çünkü İsrail Amerika Birleşik Devletleri için makul olmayan koşullar yaratıyor ki, bunun da mümkün olmadığını diğerlerinden daha iyi biliyor.

7 Mart 2021 Pazar

İNTİZAR - İsrailli yetkililer, İran ile Batı arasındaki herhangi bir detantı engellemek için ortak bir çaba içinde İran'a karşı savaşan söylemlerini artırdılar.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, son zamanlarda hem Tahran'a hem de Washington'a İsrail'in 2015 nükleer anlaşmasıyla (resmi olarak Ortak Kapsamlı Eylem Planı -JCPOA- olarak bilinir) ilgili endişelerinin gelecekteki herhangi bir nükleer görüşmede dikkate alınması gerektiği, aksi takdirde İsrail'in "bağımsız olarak" pervasız hamleler yapacağına dair bir mesaj olarak görünen tehditlerde bulundu. 

Gantz Fox News'e, “Dünya onları daha önce durdurursa, bu çok iyidir. Ama değilse, bağımsız tutum sahibi olmalı ve kendimizi kendimizi savunmalıyız” dedi. 

Ayrıca, üst düzey İsrailli general Aviv Kochavi, İsrail silahlı kuvvetlerinin İran içindeki hedeflere saldırabileceği yönündeki tehditlerini de yineledi. İsrail ordusunun İran'ın nükleer tesislerini vurma planlarını güncellediğini ve bağımsız hareket etmeye hazır olduğunu söyleyen Gantz, İsrail'in İran'da nükleer bomba geliştirme yeteneğine zarar verecek çok sayıda hedef belirlediğini iddia etti.

Biden'in Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerindeki galibiyetinin ardından, İsrail Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Kochavi, Biden'i JCPOA'ya yeniden katılmaması konusunda uyarırken aynı tehdidi İran'a da yaptı. Amerikan dış politikası üzerine nadir bir yorumda Kochavi, Biden'ı nükleer anlaşmaya yeniden katılmaması konusunda uyardı ve hatta İran'ı askeri harekatla tehdit etti.

Kochavi, “Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yönetimin değişmesiyle birlikte İranlılar önceki anlaşmaya dönmek istediklerini söylediler. Konumumu, tüm meslektaşlarımla dünya çapında tanıştığımda verdiğim pozisyonu ifade etmek istiyorum: 2015 nükleer anlaşmasına veya hatta benzer ancak birkaç iyileştirmeyle oluşturulacak anlaşmaya geri dönmek kötü ve bu yapılacak doğru bir şey değil” dedi.

İsrailli general, İsrail ordusuna İran'a karşı saldırı seçenekleri hazırlaması emrini verdiğini söyleyecek kadar ileri gitti.

Kochavi, İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü 14. Yıllık Uluslararası Konferansı'nda yaptığı açıklamalarda, “IDF'ye, önümüzdeki yıl boyunca geliştireceğimiz mevcut planlara ek olarak birkaç operasyonel plan hazırlaması talimatını verdim. Onları başlatma gücü siyasi kademede yatıyor. Bununla birlikte, saldırı seçeneklerinin hazır ve masada olması gerekiyor” dedi. 

Gantz bu tehditleri yineledi ve hatta gelecekte Hizbullah ile çatışmada güney Lübnan'daki sivil bölgeleri vurma tehdidinde bulundu.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da benzer tehditler yayınlayarak İran'ı nükleer silah peşinde koşmakla suçladı ve İran'a saldırmakla tehdit etti.

Bu tehditler yeni bir şey değil. Bugünlerde İsrailliler, İsrail kıyılarındaki petrol sızıntısı da dahil olmak üzere her şeyde İran'ın ayak izini görüyorlar. Geçen hafta, Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel, İran'ı İsrail kıyılarına petrol atarak İsrail'e çevre saldırısı düzenlemekle suçladı.

The Times of Israel'de Cuma günü, "Geçen ay meydana gelen petrol sızıntısı İsrail'in karasularına ve plajlarına zarar vermeye devam ederken, Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel kendisine, başbakana ve İsrail'in İran'ı kontrol altına alma çabalarına zarar veriyor” ifadeleri yer aldı.

Ayrıca bazı İsrailli politikacılar, İsraillilerin oylarını arkalarında toplamayı amaçlayan bir seçim hilesi olarak Gantz ve Netanyahu'nun İran'a yönelik tehditlerini bile sorguladılar.

Cuma günü, İsrail'in eski savunma bakanı Avigdor Liberman bir tweet'te "Başbakan ve Savunma Bakanı'nın İran'a karşı savaş içerikli açıklamalarının daha fazla oy elde etme mücadelesinden başka bir şey olmadığını" söyledi.

Bununla birlikte, bu sözler, İran'ın kendisine karşı herhangi bir İsrail saldırısına kesin olarak cevap vereceğini söyleyen İran'da güçlü bir tepki uyandırdı.

İran'ın Büyükelçisi ve Uluslararası Kuruluşların Daimi Temsilcisi Kazım Garibabadi, "İran İslam Cumhuriyeti, İsrail rejiminin maceracılığına karşı güçlü bir şekilde uyarıyor ve bu rejim tarafından gerçekleştirilen herhangi bir tehdide veya haksız fiile kararlı bir şekilde yanıt vermek için öz savunma hakkını saklı tutuyor" ifadelerine yer verdi Cuma günü Viyana'da BM nükleer izleme örgütünün yönetim kuruluna verdiği demeçte.

İran'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Mecid Tahtrevaci de saldırganlığa karşı uyarıda bulundu.

Press TV'ye göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Cuma günü yazdığı bir mektupta Tahtrevanci, geçen hafta Umman Denizi'nde bir İsrail gemisine zarar veren patlamayla ilgili olarak İsrail'in olası yanlış hesaplanmış önlemlerinin sonuçları konusunda uyardı.

Mektup, İsrail'e ait bir kargo gemisinin, gövdesinin her iki tarafında da delikler olduğunu iddia ederek Umman Denizi'ndeyken şüpheli bir patlama sonucu yara aldığını söylemesinden bir hafta sonra geldi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu aceleyle İran'ı gemiye saldırmakla suçladı. İran, suçlamayı kategorik olarak reddetti.

Tahtrevanci, BM'ye yazdığı mektubunda, "Olay, aktörler tarafından kötü niyetli politikalarını sürdürmek ve meşru olmayan hedeflerini ilerletmek için yürütülen karmaşık bir sahte bayrak operasyonunun tüm özelliklerini taşıyor" diye yazdı.

İsrail endişeli ve öfkeli çünkü ABD'yi İran'a karşı kışkırtma amacına ulaşamadı. Tel Aviv şimdi İran'a karşı aynı eski “beni yatıştır yoksa ben ...” hilesini tekrarlıyor. Obama döneminde İsrail, Washington'un İran'la anlaşma imzalamasını engellemek amacıyla İran'a saldırmakla tehdit etti. Şimdi de aynısını yapıyor. Ama bu sefer de İsrail başarısız olacak. Çünkü İsrail Amerika Birleşik Devletleri için makul olmayan koşullar yaratıyor ki, bunun da mümkün olmadığını diğerlerinden daha iyi biliyor.

Tehran Times

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar