720197162758858.jpg

Yemen'de el yükseltme

Yemen'de el yükseltme: En son tırmanış bir anlaşmanın başlangıcı mı, yoksa daha da kötüsü için bir uyarı mı? Husi füzeleri ve İHA'ları artık Suudi petrol endüstrisi için stratejik bir tehdit oluşturuyor. En son günde yaklaşık yedi milyon varil petrolün ihraç edildiği Körfez Kıyısındaki hayati tesisleri vurdular.

9 Mart 2021 Salı

İNTİZAR - Pazar günü Yemenli Husi Ensarullah, büyük bir rafineri ve dünyanın en büyük petrol ihracat terminali olan Dhahran ve Ras Tanura'da Suudi petrol endüstrisinin kalbinde büyük bir drone ve füze saldırısı başlattı.

 
Husi sözcüsü Yahya Sarei'ye göre Cizan, Asir ve Dammam'daki Suudi Aramco tesislerini de hedef alan operasyonda 14 insansız hava aracı ve 8 balistik füze konuşlandırıldı.
 
Bu, Suudi Arabistan ekonomisinin dayandığı petrol endüstrisine, ülke hükümetine mümkün olduğunca çok maddi ve manevi zarar vermeyi amaçlayan ortak bir saldırı anlamına geliyor.
 
Sonuç olarak, petrol fiyatları iki yıl içinde ilk kez varil başına 70 doların üzerine çıktı ve bu durum, Suudi Arabistan'ın mevcut seviyelerde ham petrol ihraç etmeye devam etme kabiliyetine ilişkin piyasa korkularını yansıtıyor.
 
Ve ABD büyükelçiliği, Suudi Arabistan'daki vatandaşlarını - yaklaşık 6.000'i Suudi Aramco'nun bulunduğu petrol üreten Doğu Eyaleti'nde ikamet ediyor - önlem almaları ve daha fazla füze ve insansız hava aracı saldırıları riski nedeniyle seyahat etmekten kaçınmaları konusunda uyardı.
 
Bu, Husileri yenme, başkent Sanaa'nın kontrolünü teslim etmeye zorlama ve uluslararası alanda tanınan Abdu Rabbu Mansour Hadi hükümetini geri getirme amacına ulaşamayan Suudi Arabistan öncülüğündeki Yemen savaşının başlamasının altıncı yıldönümünden hemen önce gerçekleşti.
 
Bu tırmanış, Yemen ihtilafındaki iki önemli gelişmeden ayrı olarak görülemez.
 
Birincisi, Husilerin, hükümetin kuzey Yemen'de kalan son kalesi ve ülkenin en büyük petrol ve gaz rezervlerinin bulunduğu yer olan Marib'e yönelik saldırısı. Husiler, İslamcı (Müslüman Kardeşler) İslah Hareketi, katledilen eski başkan Ali Abdullah Salih'in Kongre partisine sadık güçler, El Kaide savaşçıları ve Hadi hükümetine bağlı ordu birimlerinden oluşan karma bir koalisyona karşı bölgede büyük kazanımlar elde ettiler.
 
İkinci olarak, ABD'nin Yemen elçisi ile Husi heyeti arasında geçen hafta Umman'da düzenlenen dolaylı müzakerelerin başarısız olması. Husilere göre görüşmeler durdu, çünkü Amerikalılar derhal savaşmayı bırakmalarını, Marib'den geri çekilmelerini ve Suudi topraklarına herhangi bir füze veya insansız hava aracı fırlatmaktan kaçınmalarını talep etti. Husiler, bu taleplerin kibirli ve sahadaki gerçeklerle çelişkili olduğunu düşünüyordu. Savaşın onu başlatanlar tarafından bitirilmesi gerektiğini ve ayrıca Yemen ablukasını (özellikle Hudeyde limanında) kaldırmaları, havalimanlarının yeniden açılmasına izin vermeleri ve tazminatlar hakkında görüşmeyi kabul etmeleri gerektiğini söylediler.
 
Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın başlattığı Yemen savaşı, niyetinin tam tersini gerçekleştirdi. Husileri güçlendirdi, İran'a güney Arap Yarımadası'nda siyasi ve askeri bir dayanak sağladı ve Suudi Arabistan'ın güvenliğini ve İslam dünyasındaki konumunu tehlikeye atarken, uzun süren bir yıpratma savaşında onu mali ve askeri olarak tahliye etti.
 
Husi füzeleri ve İHA'ları artık Suudi petrol endüstrisi için stratejik bir tehdit oluşturuyor. Amerikan yapımı Patriot füze savunma sistemleri, Eylül 2019'da Krallığın Abqaiq ve Khreis'teki en önemli petrol tesislerinin vurulmasını veya geçen yıl Cidde'deki yakıt depolama tanklarının vurulmasını engelleyemedi (ayrıca savaşı Suudi sivil nüfusuna ev sahipliğine sürükledi). Şimdi, günde yaklaşık yedi milyon varil petrolün ihraç edildiği Körfez Kıyısındaki hayati tesisleri vurdular.
 
Husiler, Suudi-Emirlik koalisyonu Sanaa'yı bombalamayı ve Marib'e ilerleyen güçlerine saldırmayı bırakıp Hudeyde ablukasını kaldırana kadar bu tür saldırıların devam edeceğini söylüyor. Bu taleplerin karşılanması pek olası değildir, bu nedenle öncelikli öngörü tırmanmanın daha da artacağı şeklinde olmalıdır.
 
Husi insansız hava aracı ve Dhahran ve Ras Tanura'daki (ve daha önce Cidde, Abqaiq ve Khamis Mushait) Suudi altyapısına yapılan füze saldırıları son derece netti ve resmi koalisyon açıklamalarına göre herhangi bir can kaybına neden olmadı. Üst düzey Husi kaynakları, Suudi ve Emirlik savaş uçaklarının on binlerce kişinin hayatına mal olan düğün partilerini, cenaze toplantılarını, fabrikaları, hastaneleri ve okulları bombalama uygulamalarına geri dönmeleri durumunda bu kısıtlamanın terk edilebileceği konusunda uyarıyor.
 
Şimdiki soru, mevcut tırmanışın her iki tarafın da Yemen'de ABD aracılığındaki bir anlaşma öncesinde ellerini güçlendirme girişimi mi yoksa İran ile ABD arasında nükleer anlaşmalarını yeniden canlandırma konusunda yaklaşmakta olan daha önemli müzakerelerle ilgili mi olduğu.
 
Cevabı bilmiyoruz. Bildiğimiz şey, Suudi liderliğinin iki tarafın aynı anda baskısı altında olduğudur: yeni ABD yönetiminden, veliaht prensi frenlemek ve istikametini düzeltmek ve İranlılar ve Husilerden ise, Yemen'e karşı savaşı ve Tahran'a karşı düşmanlığı sona erdirmek.
 
Trump yönetimi Suudi Arabistan'a karşı mali gasp uyguladı ve Biden yönetimi bunu insan hakları endişesi ve gazeteci Cemal Kaşıkçı suikastı cephesinin ardındaki siyasi zorbalıkla artırıyor. Bu durumun suçu, krallığı gözleri açık bir şekilde bu tuzağa sürükleyen kişide olmalıdır.
 
Abdulbari Atvan
Raialyoum
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar