5-bin-cinli-askerin-irana-175_2-41.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Çin, ABD'nin İran'a karşı olan yaptırımlarını engellemeyi planlıyor mu?

Çin, ABD'nin İran'a karşı olan yaptırımlarını engellemeyi planlıyor mu?

Son raporlara göre Çin, Çin'in İran'la bir miktar ticaret yapmasına ve ABD yaptırımlarını atlatmasına izin verecek potansiyel olarak etkili bir araç olan bir 'engelleme yasası' geliştirdi. Çin'in küresel hedeflerini ilerletmesi için İran'a ihtiyacı var - ve "engelleme yasasının" başarısını sağlamak bir öncelik olacak.

13 Mart 2021 Cumartesi
İNTİZAR - Bazı haberlere göre Çin, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların etkisini kırmak için bir 'engelleme yasası' geliştirdi. Bu, Başkan Joe Biden'in önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a karşı politikalarını uygulama anlamına gelen duruşunun ardından gelen bir pozisyon oldu.
 
2015 yılında, Çin, Fransa, Rusya, İngiltere, ABD, Almanya, Avrupa Birliği ve İran arasındaki yoğun müzakerelerin ardından, adeta kilometre taşı mesabesinde bir anlaşma yapıldı - Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) - halk arasında 'İran Nükleer Anlaşması' olarak bilinimektedir.
 
Anlaşma, Obama yönetimi sırasında tamamlandı ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı Kararı ile onaylandı.
 
Anlaşma, İran'ın nükleer faaliyetlerini kısıtlıyor. İran'ın, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) adlı BM gözlemci örgütü tarafından titiz ve sürekli izlemeye tabi olmasına izin vererek, müfettişlerinin anlaşmada belirlenen nükleer hüküm ve şartlara tam olarak uyduğunu doğrulamak için İran'a girmesine izin veriyor. Pek çok rapora göre, UAEK özellikle İran için en müdahaleci uluslararası izleme sistemini tasarladı - ve tarihte başka hiçbir ülke bu kadar güçlü bir incelemeye tabi tutulmadı.
 
Uyum karşılığında, 'İran Nükleer Anlaşması'na imza atan diğer ülkelerin, İran'a karşı yaptırımları kaldırma kararları söz konusudur.
 
İran'ın anlaşmaya tam olarak uymasına rağmen, UAEA tarafından defalarca onaylandığı üzere, Başkan Trump ABD'yi 8 Mayıs 2018'de tek taraflı olarak anlaşmadan geri çekti ve ardından ABD'nin İran'a yönelik birincil ve ikincil yaptırımlarını yeniden uygulamaya koydu. Diğer imzacılar, anlaşmaya bağlı kalmaya devam edecekleri konusunda güçlü açıklamalar yaptılar ve bu da Trump yönetiminden sert eleştirilere yol açtı. İsrail, Suudi Arabistan ve Bahreyn de dahil olmak üzere ABD müttefikleri, ABD'nin anlaşmayı sabote etmek için attığı adımları memnuniyetle karşıladılar.
 
Ulusal Güvenlik Başkanlık Muhtırasında, Başkan Trump, Dışişleri Bakanı ve Hazine Bakanı'nı, 'İran Nükleer Anlaşması' ile bağlantılı olarak kaldırılan veya feragat edilen ABD yaptırımlarını yeniden uygulamaya koymak için derhal adımlar atmaya yönlendirdi. Trump yönetimi daha sonra İran'a eski yaptırımların ötesinde başka yaptırımlar uygulayacaktı.
 
Son raporlara göre Çin, Çin'in İran'la bir miktar ticaret yapmasına ve ABD yaptırımlarını atlatmasına izin verecek potansiyel olarak etkili bir araç olan bir 'engelleme yasası' geliştirdi.
 
9 Ocak 2021'de, Çin Ticaret Bakanlığı - MOFCOM - yılın ilk çıkarılan talimatnamesi olan "Dış Mevzuatın ve Diğer Önlemlerin Gerekçesiz Bölge Dışı Uygulamasına Karşı Mücadele Kuralları", ABD'nin ikincil yaptırımlarının etkisine karşı koymak için tasarlanmıştır ve AB'nin "Engelleme Tüzüğü"ne benzer.
 
AB'nin Engelleme Tüzüğü ilk olarak 1996 yılında ABD'nin o dönemde Küba, İran ve Libya'ya uyguladığı yaptırımlara karşı koymak için yürürlüğe konmuştu.
 
6 Haziran 2018'de AB, 22 Kasım 1996 tarihli ve 2271/96 sayılı Yönetmelikte değişiklik yapan ve üçüncü bir ülke tarafından kabul edilen yasanın bölge dışı uygulanmasının etkilerine ve ABD'nin AB'deki bazı yaptırımlarının bölge dışı uygulanmasına karşı koymak için buna dayalı veya bundan kaynaklanan eylemlere (Engelleme Tüzüğü) karşı koruma içeren bir yetki yasası kabul etmişti.
 
Bununla birlikte, AB Engelleme Tüzüğü, pratik uygulamasında sınırlamalarla birlikte 'dişsiz bir araç' olarak kabul edildi.
 
Çin'in İran'da AB'nin İran'la yaptığından farklı bir dizi önceliği var.
 
Çin yönetimi, İran'ın "İran-Çin Kapsamlı Stratejik Ortaklığı" başlıklı 18 sayfalık belgede belirtildiği gibi stratejik bir ortak olduğunu açıkça ortaya koydu.
 
Bu, Çin ile İran arasında uzun vadeli bir ticaret ve askeri müzakereleri sonuçlandırıyor ve Çin'in önümüzdeki 25 yıl içinde İran'a 400 milyar dolar yatırım yapmasını sağlayacak. "Bankacılık, telekomünikasyon, limanlar, demiryolları ve düzinelerce diğer projelerde Çin'in varlığını büyük ölçüde genişletecek" ve Çin'in artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için İran petrolünü indirimli bir fiyata almasına izin verecek. Tüm bunlar, Çin'i kendi 'engelleme yasasının' sağlam ve ulaşılabilir olmasını sağlamak için motive edecek.
 
Çin'in küresel hedeflerini ilerletmesi için İran'a ihtiyacı var - ve "engelleme yasasının" başarısını sağlamak bir öncelik olacak.
 
Shazbazz Afzal
Global Research
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar