72591-cats.jpg

Irak ve "Daha Geniş Orta Doğu" için neler saklanıyor?

Yeni ABD yönetiminin Levant'ta nasıl bir strateji benimseyeceğinden emin olmak için henüz erken. Yine de ABD ve müttefiklerinin son eylemleri, bölge için neyin uygun olduğuna dair iyi bir gösterge olarak değerlendirilebilir. Özellikle bu eylemler, iyi bilgilendirilmiş bir kaynaktan elde edilen bazı istihbaratların geçerliliğini pekiştirdiğinde ve gerçeklere uyduklarında.

15 Mart 2021 Pazartesi

İNTİZAR - Son on yıldır ABD ve müttefikleri Suriye'ye karşı bir savaş içindeler. Ancak bu savaş ana hedefine ulaşamadı. Aksine Suriye, Direniş Ekseni'ne her zamankinden daha fazla dahil oldu. Ve bazı yerlerdeki tuzaklara ve bazılarındaki nisbi başarılara rağmen, Direniş Ekseni Levant'ta genel olarak daha fazla nüfuz kazandı. Bunun bir yönü, Tahran'dan Beyrut'a, Bağdat ve Şam'dan geçen yolun her geçen gün sağlamlaşması. Bu rotayı güvence altına almak, bu dört başkent arasındaki ticaret ve ekonomik işbirliğini büyük ölçüde kolaylaştırabilir; bu, bu ülkelerdeki insanların yaşam koşullarını iyileştirecek ve dayanıklılıklarını güçlendirecek bir şey.

ABD, bunun Levant'taki ve aslında genel olarak Batı Asya'daki etkisine getirdiği stratejik zorluğu anlıyor; ABD yanlısı birçok makalede ifade edildiği gibi. 

Bu rotayı güvence altına almanın hayati bir sonucu, Direniş Ekseni'ne üstesinden gelmek için sağladığı kaldıraçtır.

  • ABD'nin sadece İran'a karşı değil, Suriye'ye karşı da son zamanlarda izlediği 'maksimum baskı' politikası
  •  
  • 'Sezar Yasası'. Ve son birkaç yılda yaşananlar, ABD'nin İran'a ve müttefiklerine karşı tamamen savaşa girmeye hazır olmadığını ortaya çıkardığı için, bu da 'maksimum baskı' politikasını ABD'nin Direniş Ekseni'ne karşı oynaması için tek uygun maliyetli kart olarak bırakıyor.

Levant'ta son on yılda yaşanan olayların bir diğer sonucu da Irak ve Suriye arenalarının birbirine daha bağlı hale gelmesidir.

Bu nedenle, bir etki alanındaki siyasi dengedeki herhangi bir değişikliğin artçı sarsıntıları diğerinde hissedilecektir. Ve Rusya'nın Suriye'deki varlığı ve Rusya ile Suriye hükümeti arasındaki stratejik ittifak nedeniyle, ABD'nin Suriye içindeki manevra marjı Irak'takinden daha kısıtlı. Bu nedenle, Joe Biden yönetiminin yeni stratejisinin, hedefli suikastlar ve özel operasyonlar yoluyla Irak'daki statükoyu ABD'nin avantajına değiştirmek için çalışmak olduğu anlaşılıyor. Son hedefin, Irak'ı ABD'nin bölgedeki tutumuyla uyumlu hale getirmek için Irak'ın değişken siyasi durumundan yararlanarak Irak egemen sınıfı içindeki ABD müttefiklerini güçlendirmek olduğu anlaşılıyor.

Bu strateji, başarılı olursa, ABD için iki amaca ulaşacaktır: yukarıda belirtilen rota zincirindeki Bağdat bağlantısını koparmak ve Suriye'ye uygulanan ekonomik yaptırımları sıkılaştırmak. İkinci amaç, suriye hükümetini yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve Suriye petrol ve buğday tarlalarının bulunduğu Fırat'ın doğusundaki 'ayrılıkçı Kürt fraksiyonlarla' müzakerelerde siyasi taviz vermeye zorlamak için kullanılabilir.

ABD'nin Irak güvenlik güçlerine düzenlediği son hava saldırısı olan 'Halk Seferberlik Güçleri'nin (PMF) ABD'nin bahane ettiği gerekçeye rağmen bu kapsamda olduğuna inanılıyor. Suriye Irak sınırlarında ve hayati önem taşıyan bir Suriye Irak geçiş noktasının çevresinde bir mevziyi bombalamayı seçmek rastgele olamaz.

ABD'nin Irak'taki siyasi dengeleri değiştirme niyetinin bir diğer işareti de, Raghad Saddam Hüseyin ile Suudi arabistan'ın sahibi olduğu El Arabiya haber kanalında (Suudiler stratejik bir ABD müttefikidir) yapılan uzun röportajdır. Bu röportajda Irak'ın iç işlerinden bahsetti, Irak'taki İran nüfuzu olarak adlandırdığı şeye saldırdı ve Irak siyasetinde gelecekteki olası bir rolü gözardı etmeyi reddetti.

İyi bilgilendirilmiş bir kaynak böyle bir planın varlığını doğruladı:
"ABD, hedefli suikastlar ve Irak içinde fitne çıkarmak yoluyla Irak'taki dengeleri kendi lehine çevirmek için yeni bir planı devreye soktu. Kaynak, bu planın mevcut Irak hükümetinin bazı üst düzey mevkileri ve Irak Baas partisi' ile işbirliği içinde yürütülmek üzere yapıldığını da sözlerine ekledi. Bir soru üzerine, Pentagon Basın Sekreteri John F. Kirby'nin, Iraklı yetkililerin Şubat ayında ABD'nin Suriye topraklarına 'başarılı saldırılar' gerçekleştirmesine yardımcı olduğu ve Irak Savunma Bakanlığı'nın bu hava saldırısıyla ilgili herhangi bir bilgiyi önceden reddetmesine rağmen, geri çekilen açıklamasına dikkat çekmekte fayda var."

Önümüzdeki birkaç hafta bu analizin doğru olduğunu kanıtlarsa, Direniş Ekseni'nin karşı önlemler alacağını varsaymak mantıklı olacaktır ve bu büyük olasılıkla değişken bir bölgede zaten yükselmiş böylesi bir durumda bahisleri artıracaktır.

Amro Allan

Global Research

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar