3388901.jpg

Aslan-Ejderha İttifakı: Bölgedeki ABD etkisine ciddi bir tehdit

İran ile ortaklık anlaşmasının imzalanması, Asya'daki güç merkezinin Washington'un bölgedeki politikalarını baltalamak için attığı bir başka büyük adım. ran-Çin kapsamlı ortaklık anlaşmasını değerlendirirken, dikkate alınması gereken ilk ve en önemli konu, bu anlaşmanın nükleer müzakerelerde ABD'nin İran üzerindeki gücünü ciddi şekilde baltaladığı ve bölgedeki Amerikan etkisini azalttığıdır.

14 Nisan 2021 Çarşamba

İNTİZAR - İran ile Çin arasında 25 yıllık bir işbirliği belgesinin imzalanması, birçok siyasi ve ekonomik uzman ve akademisyen ve hatta İran'ın dört bir yanındaki sıradan insanlar tarafından tartışma konusu haline geldi.

Kapsamlı Stratejik Ortaklık olarak adlandırılan anlaşma, siyaset, ekonomi, güvenlik, savunma, kültür, tarım, bilim, petrol ve enerji, altyapı, bilgi teknolojileri ve sağlık gibi çeşitli alanlarda işbirliğini kapsıyor.

Bu anlaşma üzerinde tartışmalara neden olan ana mesele, İran ekonomisini Çinliler tarafından sömürgeleştirmeyi mi amaçladığı yoksa her iki taraf için de eşit refah için gerçekten bir fırsat olup olmadığıdır.

Bu soruyu cevaplamak için, bu anlaşmanın gelecekte İran ekonomisini nasıl etkileyeceği gibi birkaç nokta dikkate alınmalıdır. Anlaşma her iki taraf için de neyi içeriyor? Anlaşmanın İran'ın siyasi ve ekonomik rakipleri için sonuçları nelerdir? Bu ortaklık İran-ABD ilişkileri ile ilgili ne anlam ifade ediyor?

İran ve Çin

Çin, İran'ın önde gelen ticaret ortağı ve ABD'nin 2018'de Başkan Donald Trump'ın Tahran'la çok taraflı bir nükleer anlaşmayı terk etmesiyle tek taraflı yaptırımları yeniden uygulamaya koymadan önce İran petrolünün en büyük müşterilerinden biriydi.

ABD yaptırımlarının yeniden uygulanmasından sonra bile Çin, Washington'un İran'a yönelik düşmanca politikalarına meydan okumak için ciddi önlemler almış ve İslam Cumhuriyeti ile ekonomik ilişkilerini olabildiğince sürdürmeye çalışmıştır. Asya ülkesi, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlara sık sık karşı çıktı ve itiraz etti.

İran ile ortaklık anlaşmasının imzalanması, Asya'daki güç merkezinin Washington'un bölgedeki politikalarını baltalamak için attığı bir başka büyük adım.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi imza töreni öncesinde yaptığı açıklamada, "İran ile ilişkilerimiz mevcut durumdan etkilenmeyecek, kalıcı ve stratejik olacak" dedi.

Wang, "İki ülke arasındaki ilişkiler artık stratejik ortaklık seviyesine ulaştı ve Çin, İran ile ilişkilerini kapsamlı bir şekilde iyileştirmeye çalışıyor" dedi.

Anlaşma aynı zamanda İran'ı, Doğu Asya'dan Avrupa'ya uzanmayı amaçlayan multi trilyon dolarlık bir altyapı projesi olan Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'ne de getiriyor.

İran ve ABD

İran-Çin kapsamlı ortaklık anlaşmasını değerlendirirken, dikkate alınması gereken ilk ve en önemli konu, bu anlaşmanın nükleer müzakerelerde ABD'nin İran üzerindeki gücünü ciddi şekilde baltaladığı ve bölgedeki Amerikan etkisini azalttığıdır.

ABD, Tahran'ı Washington'un isteklerine boyun eğdirmek umuduyla ülke ekonomisinin çeşitli sektörlerine eşi görülmemiş yaptırımlar uygulayarak İran'ı izole etmeye çalışıyor.

Bununla birlikte İran, baskılara güçlü bir şekilde direniyor ve dirençli bir ekonomiyi teşvik etmek için yeni stratejiler izliyor, yerli üretimi geliştirmek ve petrole olan bağımlılığı azaltmak için bir yolculuğa çıktı.

Çin ile bu uzun vadeli ortaklığa ulaşmak, İslam Cumhuriyeti'nin bölgedeki ABD karşısındaki konumunu daha da güçlendirdi ve ülkenin ABD'nin tek taraflılığı ve totalizmi ile savaşmak için daha da ileri gitmesi için yeni bir pencere açtı.

Çin-ABD ilişkileri

İran-Çin ortaklığı açısından dikkate alınması gereken bir diğer önemli konu da ABD ile Çin arasındaki ticaretin boyutu ve Washington'un yaptırımlarının bu işbirliğine etkisidir.

Resmi raporlara göre, ABD ile Çin arasındaki ticaret yılda 700 milyar dolardan fazlaya ulaşıyor ve bunun büyük bir kısmı Çin ihracatından kaynaklanıyor.

Bu nedenle Çin, Amerikan pazarındaki çıkarlarını korumak için gelecekte anlaşmanın uygulanması konusunda temkinli davranabilir.

Böyle bir ortamda İran, Çinliler dahil tüm ülkenin dış ticaret ortaklarının yatırım çekmesi için gerekli zemini sağlayarak söz konusu ortaklığın faydalarını maksimize etmek için bir koşul oluşturmaya çalışmalıdır.

Son düşünceler

Her şey söyleniyor, İran ve Çin arasındaki ortaklıkla ilgili kesin olan tek şey, şu anda İran'ın Washington'un düşmanca politikalarına karşı kullanması için büyük bir kaldıraç olarak kabul edilebilecek olmasıdır.

Bu anlaşma, gelecekteki işbirliği için sadece bir yol haritasıdır ve bu ortaklığın gerçek faydaları veya sakıncaları, uzun vadede kendi çerçevesi kapsamında yeni anlaşmalar imzalandığında ortadan kalkacaktır.

Öyleyse söyleyebileceğimiz tek şey, yararlarını veya dezavantajlarını yargılamak için henüz çok erken ve uygulanana kadar nasıl sonuçlanacağını göremiyoruz.

Tehran Times

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar