8a6a4830-c1dd-4649-8a44-278af999538e.jpg

Bu Kudüs Günü, üçüncü intifadanın başlangıcı olabilir mi?

Filistin halkı yıllar sonra ilk kez, İsrail'in siyaset sahnesinin son derece bölünmüş ve kırılgan olduğu bir dönemde, tamamen birleşik bir şekilde İsrail zulmüne karşı ayaklanmaya başlıyor. Bu nedenle Filistin davasına verilen küresel destek, bu Kuds Günü'nde son derece önemlidir, çünkü bu muhtemelen Filistin'in işgale karşı direnişine daha fazla ilham verecektir.

7 Mayıs 2021 Cuma

İNTİZAR - Her yıl düzenlenen ve bu Cuma günü de düzenlenecek olan Dünya Kudüs Günü, işgal altındaki Kudüs'te (el-Kuds) sahadaki olaylar bağlamında ne anlama geldiği açısından tarihin en önemlilerinden biri olabilir. Filistinlilere yönelik ırkçı yerleşimci ve işgal gücü saldırılarının yanı sıra işgal altındaki Kudüs'te Ramazan ayı boyunca ibadet edenlere yönelik kısıtlamalar sonrası, Filistinliler bunlara yeterince muhatap oldu. 

Kudüs Günü, 1979'da İran'ın devrimci İslami lideri Ayetullah Humeyni tarafından tüm dünyanın dikkatini Filistin halkının durumuna çevireceği bir gün olarak ilan edildi. Etkinlik, bu yıl zaten ilham almış olan Filistin halkını Kudüs'e yönelik saldırılara karşı daha büyük bir tavır almaları için harekete geçirecek olan Ramazan'ın son Cuma gününe denk geliyor.

İsrail işgal güçleri, Ramazan ayının başından bu yana Eski Kudüs kentinde Filistinli Müslümanları taciz etti, saldırdı ve kısıtlamalar getirdi. Ramazan'ın ilk gününde İsrail güçleri El Aksa Camii yerleşkesini ihlal ederek hoparlörleri kapattı, Müslümanların namaz çağrısını engelledi, ayrıca Eski Şehir'in Bab al-Amud girişinde barikatlar kurdu ve ibadet edenlerin oruçlarını bozmasını ve El Aksa'da teravih kılmasını engelledi. El Aksa Camii, Müslümanlar için en kutsal üçüncü yer ve Ramazan ayı boyunca ibadet edenlerin haklarının ihlal edilmesi, İsrail işgal güçleriyle çatışmaların hızlıca tetiklenmesine sebep oldu.

İşgal güçlerinin kısıtlamaları ve saldırıları, yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları ve Filistinlilerin yasadışı İsrailli yerleşimcilere yönelik saldırılarıyla birleştiğinde, 22 Nisan'da aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilerin "Araplara ölüm" sloganları atarak sokaklara dökülmesi ve Eski Kudüs Kenti'ni ihlal etmekle tehdit etmesiyle şiddetlendi. Eski şehre anında erişim izni vermek yerine, Filistinlilerin evlerine ve iş yerlerine saldırmak için - birkaçının daha sonra yaptığı gibi - ırkçı yürüyüşlerini püskürten binlerce Filistinli tarafından karşılandılar. Yerel kaynaklara göre İsrail işgal polisi Filistinlileri korumak için tedbir almak yerine iki gün içinde Filistinlilere bir kez daha saldırarak 450 kişiyi yaraladı. İsrailli yetkililer, İsrail yerleşimcilerin açık bir şekilde ırkçı modern zaman linç kalabalığını değil de Filistin şiddetini kınadılar.

Ertesi gün, Gazze'deki Filistinli silahlı grupların Ortak Odası, Kudüs, Batı Şeria'daki ve şu anda 'İsrail'e uygun' olarak kabul edilen içerideki Filistinlilerin İsrail'in Kudüs'e yönelik saldırılarına karşı birleşik bir şekilde sokaklara dökülmesiyle bir cevap oluşturulması sözü vermişlerdi. Gazze'nin silahlı direnişi karşılık verme vaadiyle devam etti, FHKC'nin silahlı kanadı, Ebu Ali Mustafa tugayları roketler fırlattı ve işgal altındaki bölgelerdeki insanlar silahlı İsrail kuvvetleriyle çatıştı. O zamandan beri silahlı direniş saldırıları ve protestolar sürekli devam ediyor. 

Ramazan ayının 28. gününde bir başka ırkçı yerleşimci kalabalığı El Aksa Camii'ne girmeyi planlıyor. Bu kalabalıkta 30.000'e kadar yerleşimcinin olacağı tahmin ediliyor. İsrail güçlerine Filistinlilerin Eski Şehir'e girmesini engelleme talimatı verildiği iddia edildiğinden, Filistinliler bölgeye girmelerini engellemek için onlara karşı koymaya yemin ediyor. İsrail bu yerleşimci kalabalığını durdurmazsa, yerleşimcilerin El Aksa yerleşkesine giren ve belki de tahrip eden sahneleri Filistinlilerin işgale ve yerleşimci ırkçılarına karşı direnişinin patlamasına yol açacaktır.

İsrail'in Doğu Kudüs mahallesi Şeyh Jarrah'ı Filistinli nüfustan etnik olarak temizlemeye ve yerleşimcilerin onları çalması için aileleri evlerinden çıkarmaya zorlaması da çok önemli bir konu. 26 kadar ailenin yasadışı etnik temizliğine karşı protestolar devam ediyor, yani mahkeme duruşmaları bekleyen 550 kişi.  Göstericiler, aşırılık yanlısı yerleşimcileri korumak ve Filistin mallarını çalmalarını kolaylaştırmak için yaşlıları, çocukları, erkekleri ve kadınları döven ve tutuklayan İsrail işgal polisi tarafından kaba kuvvetle karşılandı. Filistin İslami Cihad ve Hamas, Şeyh Jarrah'daki evlerin mülksüzleştirilmesine ve şiddete tepki vereceğine dair söz verdiler.

Filistin halkı yıllar sonra ilk kez, İsrail'in siyaset sahnesinin son derece bölünmüş ve kırılgan olduğu bir dönemde, tamamen birleşik bir şekilde İsrail zulmüne karşı ayaklanmaya başlıyor. Bu nedenle Filistin davasına verilen küresel destek, bu Kudüs Günü'nde son derece önemlidir, çünkü bu muhtemelen Filistin'in işgale karşı direnişine daha fazla ilham verecektir. 

Şu anda gördüğümüz Filistin ayaklanması bir İntifada'ya dönüşürse, o zaman İsrail gerçek bir sorunla karşılaşabilir ve baskıyı durdurmak için ABD'den yardım istemek zorunda kalabilir. Bu daha sonra işgal altındaki topraklardaki savaş suçlarıyla ilgili bekleyen Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturmasının yanı sıra İsrail'in en üst düzey insan hakları grubu B'Tselem ve her ikisi de İsrail'i Apartheid suçuyla suçlayan üst düzey uluslararası grup İnsan Hakları İzleme Örgütü birden fazla açıdan baskı uygulayacak. O noktadan sonra Filistinliler İsrail'e fiziksel baskı yaptığında, yasal baskı uygulandığında, bir PR felaketiyle bir araya getirildiğinde, tüm cepheleri kaplamak ve İsrail'e devam eden suçlarını sona erdirmesi için baskı yapmak yalnızca uluslararası dayanışma gerektirir.

Robert Inlakesh*
Press TV

--------------------------------------------------------------------------------------------------

* Robert Inlakesh, işgal altındaki Filistin Batı Şeria'da yaşayan ve haber yapan bir gazeteci, yazar ve siyasi analisttir. Mint Press, Mondoweiss, MEMO ve diğer çeşitli yayın organları gibi yayınlar için yazılar yazdı. Ortadoğu, özellikle Filistin-İsrail analizi konusunda uzmanlaşmıştır. Press TV'de de Avrupa muhabiri olarak çalışıyor.

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar