Hamas-Gazzedeki-gerginligin-sorumlusu-Israil_1524929488.jpg

İsrail'in Gazze'deki başarısızlığı

Her şeye rağmen, Filistinliler uzun mücadelelerinin bir sonraki aşamasında bu ilk turu kazanıyorlar zira Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş gruplarının İsrail şehirlerine ve yerleşim yerlerine ikinci bir hafta boyunca füze fırlatmaya devam etme kabiliyeti, başlı başına bir zafer ve İsrail'in başarısızlığının bir işaretidir.

19 Mayıs 2021 Çarşamba
İNTİZAR - Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş gruplarının İsrail şehirlerine ve yerleşim yerlerine ikinci bir hafta boyunca füze fırlatmaya devam etme kabiliyeti, başlı başına bir zafer ve İsrail'in başarısızlığının bir işaretidir. İsrail'in güvenlik ve askeri teşkilatı, gelişen yıpratma savaşından çekilmeyi haklı çıkarmak için endişeli halka satabileceği askeri bir başarı elde etmek uğruna her türlü çabayı gösteriyor. Ancak Filistin Direnişi'nin buna izin vermeye niyeti yok.
 
Amerikalılar İsrail'i kendi yarattığı çıkmazdan çıkarmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu Filistin tarafını ilgilendirmiyor. Şu ana kadar 58'i çocuk, 34'ü kadın olmak üzere 200'den fazla kişinin katledilmesinden tamamen rahatsızlar. Sadece son bir haftadır milyonlarca İsrailliyi sığınaklarına gönderen füze yağmurunu durdurmak istiyorlar.
 
Bu 'füze intifadası', İsrail ile ilişkileri normalleştiren Körfez ülkelerini milyarlarca dolar kurtardı. Zira İsrail Demir Kubbe füzesavar sistemini satın almayı planlıyorlardı. Netanyahu Körfez ülkelerini, bu füze savunma sisteminin Yemen'in Ensarullah ittifakı tarafından fırlatılan füze ve İHA'ları durduramayan Amerikan yapımı Patriot füze savunma sisteminden daha etkili olduğuna ikna etti. Buna kandılar. Ama şimdi İsraillilerin kendilerini bile koruyamazken onları nasıl koruyabileceklerini merak ediyorlar.
 
İsrail ordusu, bu savaşın ilk haftasında masum sivilleri öldürmek ve sakat bırakmak, medya merkezleri dahil yüksek binaları yerle bir etmek ve birkaç Hamas ve İslami Cihad saha komutanını öldürmek dışında önemli bir askeri hedefe ulaşamadı. İki grubun liderlerine ve ortak operasyon odalarına veya füze platformlarına, fabrikalarına ve operatörlerine ulaşamadı. Bunun yerine, bu liderlerin yerleşim bölgelerindeki aile evlerine saldırdı - bu ise hem hayal kırıklığını hem de çok övülen zekasının başarısızlığını yansıtıyordu.
 
Bu arada İsrail'de günlük yaşam felç oldu. Korkudan vurulan ekonomisi, önceki Filistin ayaklanmalarında olduğu gibi, daha fazla sermaye kaçışı beklentisiyle karşı karşıya ve binlerce çift-uluslu İsrailli, yeniden menşe ülkelerine dönme planları yapıyor.
 
İsrail'in Gazze Şeridi'ni kara istilasına uğratma tehdidi palavradır. İçeri girmek nispeten kolay olabilir, ancak içeride kalmak veya tekrar çıkmak son derece zor ve çok maliyetli olacaktır.
 
Filistin direniş grupları, işgal, abluka ve baskının barış ve sükunet içinde devam edebilmesi için sadece 'sükuneti yeniden tesis etmeyi' kabul etmeyecektir. Herhangi bir ateşkes Filistinli direniş gruplarının şartlarına ve zamanlamasına göre olmak zorunda. İsrail'in ABD'nin ateşkes çabalarına direndiği iddiaları göz yıkamadır. El altından Mısır, Katar ve Ürdün'deki müttefiklerine sert baskı yapıyorlar ve ateşkese aracılık etmeleri için teşvikler sunuyorlar.
 
Onların sorunu, kabuslarının gerçekleşmesidir: Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinliler, Kudüs, 1948 bölgeleri ve diyaspora, Arap dünyasında ve küresel olarak sayısız milyonlarca insanın desteğiyle baskı ve mülksüzleştirilmelerine karşı aynı anda ayaklanıyor. Bu, ABD ve İsrail'in ve onların Batılı ve Arap müşterilerinin dünyayı Filistinlilerin ve davalarının öldüğüne ve gömüldüğüne ve yenilmez bir İsrail'e karşı nihai yenilgiyi kabul etmeleri gerektiğine ikna etmeye çalışmasından sadece aylar sonra gerçekleşiyor.
 
Filistin halkı, davasını bir kez daha öne çıkararak ve İsrail'i ne olduğunu ifşa ederek, uzun zorlu mücadelelerinde bir sonraki bölümün bu ilk turunu çoktan kazandı.
 
Abdulbari Atvan 
Raialyoum
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar