21005-cats.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Şehirlerde "ateş altında hayat devam etmedi": Peki İsrail, Hizbullah'ın füzelerine nasıl karşı koyacak?

Şehirlerde "ateş altında hayat devam etmedi": Peki İsrail, Hizbullah'ın füzelerine nasıl karşı koyacak?

İsrail'in sloganı her zaman “Ateş Atında Hayata Devam Eden Şehirler” adlı bir doktrinin yaratılmasından övünüyor, ancak bu dağıldı. İsrail, füze önleme sistemlerini abarttı ve Filistinlilerin günde ve aynı anda 150'den fazla roket ve füze fırlatma kapasitesini hafife aldı. Peki İsrail, Hizbullah'ın İran ve Suriye'de yapılan “Fateh 110” ve “M-600” gibi füzeleriyle karşı karşıya gelseydi ne olurdu?

26 Mayıs 2021 Çarşamba
İNTİZAR - Kudüs, Batı Şeria ve Filistinlilerin ve İsraillilerin 1948'den beri birlikte yaşadığı çeşitli şehirler, demir yumruğu ve Filistin işgal altındaki toprakların çoğunda İsrail mevzilerine ve yerleşimcilere karşı fırlattığı füze ve roketlerle Filistin direnişine katılmak için ayaklandı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu "başarılarını" açıklasa da, direnişin Gazze'den "el-Kuds'un Kılıcı" adı altında fırlattığı 4 binden sadece Aşkelon'un 1000'den fazla Filistin roketi tarafından vurulduğunu itiraf etti. Bu kılıç, İsrail'in Gazze'ye başlatılan operasyona verdiği isim olan “Surların Koruyucusu"nu kırdı.
 
Gazze'ye yönelik bu savaşın sonuçları ışığında, son on bir günlük yüzleşmede “Direniş Ekseni”nin öğrendiklerini sorgulamak gerekiyor.
 
İsrail'in sloganı her zaman “Ateş Atında Hayata Devam Eden Şehirler” adlı bir doktrinin yaratılmasından övünüyor, ancak bu dağıldı. İsrail, füze önleme sistemlerini abarttı ve Filistinlilerin günde ve aynı anda 150'den fazla roket ve füze fırlatma kapasitesini hafife aldı. İsrail ordusunun birden fazla cephede birden fazla düşmana meydan okumaya hazır olduğu söylenen eğitimi başarısız oldu. Birçok İsrailli politikacı ve askeri lider, kendilerini Gazze roketlerinden korumak için sığınaklarda buldu. Her iki tarafa da empoze edilen (Mısır, Amerika, Katar ve Ürdün sponsorluğunda) ateşkes anlaşmasının son saatlerine kadar roketlerin ateşlenmesine engel olamadılar.
 
Filistinliler, İsrail sloganını “Sakinleri Ateş Altında Barınaklardaki Şehirler” olarak değiştirmeleri karşılığında insani ve maddi kayıplarını kabul ettiler. Ateşkese rağmen Kudüs, Beytüllahim, El Halil, Ramallah, El-Bireh ve Nablus'ta Filistin hak ayaklanması devam ediyor. Bu, halk direnişinin yükseldiğini ve yurtiçi ve yurtdışındaki Filistinliler arasında eşi görülmemiş bir birlik oluşturduğunu gösteriyor. 
 
Görünüşe göre yeni bir Arap ve Filistin nesli, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün İsrail'le yaptığı “barış anlaşmalarını”, onlarca yıl sonra Filistinlilere hiçbir şey getirmedikleri için önemsemiyor. İsrail, üzerinde anlaşmaya varılan Oslo anlaşmasında belirtildiği gibi, Filistinlilere bir santim toprak vermeye veya tamamen işlevsel bir devleti kabul etmeye hazır olmadığını kanıtladı. İsrail'in Kudüs, Ürdün, Lübnan, Suriye, Kuveyt, Mısır ve birçok Batı ülkesinde Gazze'yi bombalaması sırasında Arap gençlerin duruşları güçlü bir şekilde ortadaydı.
 
Filistin Kurtuluş Örgütü ve eski muhafızlardan farklı olarak, yeni Filistinli nesil, İsrail'e karşı silahlı mücadelenin Filistin'de kendilerine uygulanan aşağılanma, etnik temizlik ve gücün kötüye kullanılmasının intikamı olduğuna inanıyor. Araplar ve Filistinliler, Filistinliler ile İsrail arasındaki tüm barış anlaşmalarının kağıt üzerinde sadece mürekkep olarak kaldığına inanıyorlar. Dünyanın, İsrail'in suistimallerini sessizce izlediği ve boş “meşru müdafaa” retoriğiyle meşrulaştırılan yaptıklarını alkışladığı gerçeğini reddetmenin zamanı geldi. İsrail, Gazze halkını toplama kampındakine benzer bir hayata zorluyor; binlerce Filistinli yargılanmadan tutuklandı, yüzlerce çocuk sorguya çekilerek hapse atıldı, binlerce Filistinlinin evi yıkıldı. Filistinliler ikinci sınıf insanlar olarak görülüyor ve İsrailliler her savaşta olduğu gibi ayrım gözetmeksizin sivilleri öldürüyor ve sivil mülkleri yok ediyor. Yine de bütün bu olanlar, gücü orantısız bir şekilde kötüye kullanmaları ve uluslararası yasaların geriletilmesi, dünya liderlerinin İsrail'in istediği gibi davranmasına ve bunu "meşru müdafaa" olarak meşrulaştırmasına izin vermesini engellememektedir.
 
Bu ve daha fazlası için Gazze şansını denedi ve kayıplarını kabul etti. Gökyüzünün sürekli kontrolü altında, Filistinliler dışarı çıkıp 4000 füze fırlatmayı başardılar. Bu, özellikle insansız hava araçlarının ve casus uçakların gökyüzünden hiç ayrılmadığı Gazze gibi küçük bir coğrafi bölgede neredeyse imkansız bir iştir. 
 
İsrail, İran ve Suriye'de yapılan en isabetli füzeler olarak kabul edilen “Fateh 110” ve “M-600” gibi Hizbullah'ın füzeleriyle karşı karşıya gelseydi ne olurdu? Hizbullah'ın devasa silahlı insansız hava araçları cephaneliği, anti-gemi ve uzun menzilli, her türlü hava koşuluna uygun, jet motorlu, ses altı seyir füzesi ne olacak? Şehirlerde ve yerleşim yerlerinde yaşayan İsrail nüfusu, beş yüz hatta bin kilogram patlayıcı ağırlığındaki bir savaş başlığına sahip birkaç füze, İsrail'in kabulüne göre Gazze'den fırlatılan birkaç yüz Küçük Füze tarafından ihlal edilen İsrail Demir Kubbe'sini deldiğinde nasıl tepki verirdi?
 
Düz ve açık şehir olan Gazze'den tamamen farklı olan Lübnan coğrafyası kıvrımları, resifleri, dağları, engebeli arazileri ve örtü ve kaybolma noktalarını barındırır. Buna ek olarak, Hizbullah'ın çevresi manevra için muazzam ve çeşitli bir coğrafi alan sağlar. Lübnan toprakları karmaşıktır ve doğu ve batıdan dağ sırası, özellikle el-Kusayr, Qara ve el-Nabek'ten Şam'ın batı kırsalına ve Humus'un güney kırsalına uzanan Lübnan-Suriye dağları olmak üzere geniş ve çok engebelidir.
 
İsrail'in yıkıcı askeri taktikleri, önce istihbarat servislerinin sunduğu hedefler bankasını hedef alma üzerine kuruludur. Hava Kuvvetleri tükendiğinde, ayrım gözetmeyen sivil hedeflere ve askeri hedefin bulunmadığını göstermek için altyapının yok edilmesine doğru ilerler. İsrail, dikkatleri en basit savaş kurallarını ihlal etmesinden uzaklaştırmak için, yıkımın sorumlusu olacak olan düşmanlarına karşı nüfusu döndürmeyi amaçlıyor. Gazze, İsrail taktiklerinden ders aldı, eşzamanlı çoklu roket atışlarını geliştirdi ve daha önce hiç vurulmayan şehirleri vurdu. "Direniş Ekseni" İsrail'den savaş dersleri alıyor ve İsrail'in kendi doktrinini ve taktiklerini yine İsrail'e karşı uyguluyor.
 
"Direniş Ekseni"nin bir üyesi olarak Hizbullah, askeri yeteneklerini bilinen herhangi bir örgütün ötesinde geliştirdi. İsrail ile gelecekte bir savaş çıkması durumunda, liderleri savaşı düşman topraklarına taşıma ve İsrail yerleşimlerine saldırarak sınırları aşma fırsatı görüyor. Hizbullah, yüksek motivasyonlu ideolojisine ve özel birimlerinin 2006 yılında Lübnan'da İsrail'e karşı yüz yüze savaşta ve Suriye, Irak ve Yemen savaşlarında kazandığı askeri yetkinliklerine güveniyor. Sonuç olarak, İsrail şehirlerinin yıkımının boyutu beklenenden çok daha büyük olacak. İsrailliler, Gazze'den atılan nispeten küçük roketlerle bir sığınakta günler geçirdiyse, Hizbullah ile gerçekleştirilecek bir savaşın sonuçları hayal bile edilemez.
 
Gazze'nin “Kudüs Kılıcı”, İsrail'e karşı bir savaş sırasında bilinen ve saygı duyulan önceki tüm kırmızı çizgileri aştı. Gazze hiç tereddüt etmeden ve kademeli bombardıman olmadan Tel Aviv ve Kudüs'ü bombalamaya başladı. Sonuç olarak, İsrail artık rakibini yok edebilecek ve "Taş Devrine" geriletebilecek tek güç olmadığının daha çok farkındadır. İsrail'in muhaliflerinin silahlanması ve becerileri de İsrail'in altyapısına zarar verebilir ve ciddi şekilde yok edebilir.
 
Dersler çıkarıldı ​​ve Gazze'nin Şam'ın kapılarını açtıktan sonra katıldığı “Direniş Ekseni” uzmanları, boşlukları gidermek, yeteneklerini değerlendirmek ve geliştirmek için çalışmaya başladı. Gazze zafere ulaştığında ve İsrail'e meydan okuma iradesini ve kabiliyetini kanıtladığından, İran'ın depoları ve kaynakları artık çok daha cömertçe erişilebilir olacak.
 
Elijah J. Magnier  
Press TV
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Magnier, Batı Asya bölgesini kapsayan onlarca yıllık deneyime sahip kıdemli bir savaş muhabiri ve kıdemli siyasi risk analistidir.
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar