84457-unnamed 1.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  ABD'den İsrail'e Gazze başarısızlığından ders alma, Hizbullah'a karşı hazırlık önerisi

ABD'den İsrail'e Gazze başarısızlığından ders alma, Hizbullah'a karşı hazırlık önerisi

İsrail utanç verici yenilgisinin ardından, Amerikalı Eski Komutan Richard Natonski, Breaking Defence için "Gazze'den Öğrenin, Hizbullah'a Hazırlanın" başlıklı bir yazının ortak yazarlığını yaptı: Yazarlar, Gazze'de ilan edilen bir ateşkesle birlikte, öğrenilen dersleri Hizbullah ve muhtemelen İran ile Lübnan'da ve ötesinde olası bir çatışmaya uygulamanın çok önemli olduğuna dikkat çekti.

28 Mayıs 2021 Cuma
İNTİZAR - İsrail utanç verici yenilgisinin ardından, ABD Deniz Piyadeleri Kuvvetleri Eski Komutanı Korgeneral Richard Natonski, USMC ve Jonathan Ruhe, Breaking Defence için "Gazze'den Öğrenin, Hizbullah'a Hazırlanın" başlıklı bir yazının ortak yazarlığını yaptı:
Yazarlar, Gazze'de ilan edilen bir ateşkesle birlikte, öğrenilen dersleri Hizbullah ve muhtemelen İran ile Lübnan'da ve ötesinde olası bir çatışmaya uygulamanın çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Daha önce, Amerika Ulusal Güvenlik Yahudi Enstitüsü [JINSA] kapsamlı bir raporda, yaklaşan bu savaşın benzeri görülmemiş derecede yıkıcı olacağını ortaya koydu. Zira Hizbullah'ın cephaneleri, 'İsrail'in' dünya standartlarındaki çok katmanlı hava sistemi ağını alt edecek en az 130.000 roket ve füze dahil olmak üzere, Gazze'deki her şeyden çok daha güçlü bir düzen.
 
Temmuz 2006'dan bu yana Lübnan'da 'İsrail' gerçekleşen savaştan bu yana Hizbullah, cephaneliğini yeniden inşa etti ve şu anda dünyadaki geleneksel orduların yüzde 95'inden daha fazla ateş gücüne ve tüm Avrupa NATO üyelerinden daha fazla roket ve füzeye sahiptir. Gazze'deki direniş gruplarında olduğu gibi, bunların büyük çoğunluğu güdümsüz kısa menzilli roketlerdir, ancak Hizbullah muhtemelen son çatışma turunun başlangıcında Gazze'deki tahmini 30.000 kısa menzilli roket ve havan topundan birkaç kat daha fazlasına sahiptir.
 
Hizbullah ayrıca, Tel Aviv ve kuzeydeki bazı bölgeler de dahil olmak üzere merkezi 'İsrail'e ulaşabilen Gazze'deki en fazla birkaç yüz rokete kıyasla, birçoğu 'İsrail' işgali altındaki toprakların tamamına ulaşabilen binlerce daha güçlü orta ve uzun menzilli rokete sahiptir. Makaleye göre, bu daha uzun menziller Hizbullah'ın cephaneliğini Beyrut ve Bekaa Vadisi de dahil olmak üzere Lübnan'a dağıtmasına izin veriyor ve makaleye göre Gazze'den çok daha geniş bir alanı kaplıyor.
 
Yazarlar, Hamas'ın veya Filistin İslami Cihad'ın cephaneliklerindeki hiçbir şeye benzemeyen Hizbullah'ın düzinelerce veya yüzlerce hassas füzeye sahip olduğunu sürekli vurguladırlar. “Demir Kubbe, yerleşim alanlarını tehdit eden mermilere odaklandığından, 'İsrail'in zorlukları, İran ve Hizbullah'ın hassas mühimmat stoklarıyla orantılı olarak büyüyecek.”
 
Lübnan'dan ve başka yerlerden gelen bu kuşatıcı "ateş çemberi", Siyonist varlığın çok katmanlı hava sistemlerini henüz görülen her şeyden daha büyük yaylım ateşleriyle bastırabilir. Emin olmak için, Demir Kubbe son Gazze çatışmalarında kendi varlığını korudu. Gelen atış hızı 2014'te günlük 200 roketten 130 roket yaylım ateşi de dahil olmak üzere 2021'de günde 400-500'e kadar yükselse ve hatta son roket fırlatmalarının tam yarısı nüfuslu bölgeleri tehdit etse bile [2014'te yüzde 20'den].
 
Ancak makaleye göre Hizbullah, bir sonraki savaşın başlangıcında günde 3.000 kadar roket, füze ve insansız hava aracı fırlatacak - neredeyse 2006 ve 2014 savaşların tamamında olduğu kadar - ve günde yaklaşık 1.000 civarında sürekli bir hızla, sadece Demir Kubbe'yi değil, Siyonist varlığın diğer hava sistemlerinin de istihabını aşırı aşacak şekilde tehdit edecek.
“Hizbullah, İsrail'le son savaşından bu yana değerli bir savaş alanı deneyimi kazandı. Halep gibi yoğun şehir savaşları da dahil olmak üzere Suriye'de acımasız birleşik silah savaşını öğrendi ve şimdi gelişmiş İHA, hava savunma, tanksavar, yeraltı ve diğer yeteneklere sahip".
Son çatışmada sınır ötesi saldırı tehditleri asgari düzeyde olan Gazze direniş gruplarından farklı olarak, Hizbullah bu varlıkları sadece Lübnan genelinde değil, aynı zamanda kuzey 'İsrail'e karşı uyumlu kara istilalarında da saldırgan bir şekilde konuşlandıracak.
 
Devam eden çatışmalar 'İsrail' işgal güçlerini ve Siyonist nüfusu büyük ölçüde gerecektir. Siyonist ordu, Lübnan, Suriye, Gazze ve belki de daha uzak bölgelerde günde 1000'den fazla hava saldırısına karşı koymalarına öncelik vermek zorunda kalacak ve bu sayı son çatışmalarda günde yaklaşık 200 hava saldırısı kadardı.
 
Siyonist varlığın kritik altyapısı ve şehirleri, pasif 'savunma' önlemlerine ve şansa bağlı. Binlerce roket ve füze, endüstriyel, elektrik, su ve ulaşım geçiş noktalarını ve yoğun nüfuslu işgal altındaki kıyı merkezlerini hedef alacak. Sonuç, kitlesel kayıplar, muazzam fiziksel yıkım ve temel hizmetlerde ciddi kesintiler olabilir.
 
'İsrail'e verilen zarar muhtemelen emsalsiz olacaktır.
 
Bu arada, yazarlar Amerika Birleşik Devletleri ve 'İsrail'e, Hizbullah'ın daha uzun menzilli ve hassas cephaneliklerine karşı koymak için "David's Sling" ve Arrow hava savunma sistemlerinin yanı sıra, dronlar ve balistik ve seyir füzeleri dahil olmak üzere, Hizbullah'ın tamamen güdümsüz ve kısa menzilli roket ve top envanterini azaltmak için Demir Kubbe sistemlerinin ve önleyicilerin yeterli ortak üretimini sağlamaları gerektiğini tavsiye ediyorlar.
 
 
Alahed News
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar