2021530102016960.jpg

Suriye cumhurbaşkanlığı seçimi oyunu nasıl değiştiriyor?

Sonuç olarak, cumhurbaşkanlığı seçimi, Batı ve Arap ülkelerinin yanı sıra Devlet Başkanı Esad'ın yasal hükümetini devirmek için mücadele eden iç paralı askerler tarafından Şam'a karşı başlatılan tüm iddialara ve karalama kampanyasına son verdi. Suriye seçimleri, dünyaya Suriye halkının Arap ülkesindeki düşmanların, özellikle de Batı'nın politikalarını boşa çıkardığı mesajını veriyor.

1 Haziran 2021 Salı
İNTİZAR - 2011 krizinden bu yana ikinci Suriye cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılırken, insanlar kitlesel olarak devlet başkanı Beşar Esad'ı yeniden seçtiler. Meclis Başkanı Hammouda Sabbagh'a göre, 14,2 milyondan fazla katılımcı seçmenden yüzde 95'i görevdeki cumhurbaşkanına görevde devam etme görevi verilmesine oy verdi. 18,2 milyondan fazla insan oy kullanma hakkına sahipti.
 
Rakamlar, Beşar Hafız Esad'ın oyların yüzde 95,1'ine denk gelen 13.540.360 oy aldığını gösteriyor. Diğer aday Mahmud Marie 470.276 oy yani yüzde 3,3 oy aldı ve üçüncü aday Abdullah Salum Abdullah 213.968 oy veya yüzde 1.5 oy aldı.
 
Bildirildiğine göre yüzde 78'e ulaşan kitlesel katılım, oy verme sürecini gözden düşürmeye ve insanları seçimi boykot etmeye teşvik etmeye çalışan ağır Arap ve Batı propagandasının başarısız olduğu bir ortamda geldi.
 
Suriye seçimleri, dünyaya Suriye halkının Arap ülkesindeki düşmanların, özellikle de Batı'nın politikalarını boşa çıkardığı mesajını veriyor.
 
Suriye hükümeti ile halk arasındaki bağların sıkılaştırması
 
Son Suriye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, katılım %78 olarak gerçekleşti ve bu, Suriye halkının bu seçim ve ülkedeki yönetim sistemi için onayını gösteriyor. Bu önemli bir katılım oranıdır ve Batı, Suriye'ye müdahale etmek ve Şam'a yaptırım uygulamak ve savaş yorgunu ulusa yeniden yapılanma yardımlarını önlemek de dahil olmak üzere Suriye karşıtı önlemler almak için büyük çaba sarf ederken geliyor. Şimdi ülke içindeki ve dışındaki seçmenlerin yüzde 78'i bu seçime katılıp geçerliliğini teyit ettiği ve çoğunluk mevcut siyasi sisteme oy verdiğine göre, Batı'nın on yıldır devam eden krize çözüm bulma çabaları öncesinde insanların barikatlar kurmasını haklı çıkarmaları için verilen sözde desteğin arkasına saklanması artık mantıklı değil.
 
Yüksek ve akıllı katılım, Suriyelilerin geriye dönüp ABD önderliğindeki Batı vaatlerinin boşluğunu görerek, bu yıkıcı krizin ortasında ülkelerinin tek kurtarıcısının meşru hükümeti olduğunu anladıklarını gösterdi. Aslında, on yıllık kanlı gelişmeler, Suriye halkı için Batı destekli muhalefeti savunmanın yıkım ve daha fazla krizden başka bir şey getirmediğini açıkça ortaya koydu.
 
Esad hükümetine büyük yetki ve meşruiyet
 
50 yılda ilk kez çok adaylı cumhurbaşkanlığı seçimi yapmak, iktidar sisteminin ve Cumhurbaşkanı Esad'ın meşruiyetini ve sağlamlaşmasını önemli ölçüde artıracaktır. Geçtiğimiz yıllarda Batı ve Arap propagandası, Esad hükümetinin gayrimeşruluğu ve sevilmemesine odaklandı. Demokrasiye yönelik adımlar atmak için rekabetçi bir seçime ihtiyaç olduğunu dile getiren Şam muhalifleri, Esad'ın yönetme yetkisinin olmadığını ve seçimde koltuğunu kaybedeceğini savundu.
 
Ancak seçimlerin 3 adayın bulunduğu, yüksek katılım ve yüzde 95 oy oranıyla Esad'ın seçimi ile gerçekleşmesi Batı'nın Esad yönetimine karşı tüm iddialarına ve sorularına son verdi. Yüzde 95 oy tabanı ve yüksek katılım oranı, Suriye liderine yeniden inşa, mülteci dönüşü, yaptırımların gayri meşrulaştırılması, teröristlerin elindeki bölgelerin geri alınması ve yabancı işgal güçlerinin sınır dışı edilmesi için güçlü bir yetki veriyor.
 
Ayrıca, Beşar Esad'ın seçimler yoluyla sağlamlaştırılması, merkezi hükümet ile kuzey ve kuzeydoğu Suriye'nin çoğunu elinde tutan Kürt güçleri arasındaki etkileşim türünde benzersiz bir rol oynayacaktır. Nitekim son seçimler, yeni koşullarda Kürtlerin tüm ülke üzerinde egemenlik kurmak için adımlar atacak meşru bir hükümetle karşı karşıya olduğunu gösterdi. Yeni şartlar altında Kürtlerle yapılacak herhangi bir müzakerede merkezi hükümet şüphesiz üstün olacak ve Şam'la anlaşmaktan başka çareleri kalmayacak.
 
Yaptırım kartı yanıyor
 
Suriye'de son zamanlarda yapılan seçimlerin bir başka sonucu da, son seçimler öncesinde seçimlere katılmayı reddeden ve bunu gayrimeşru gören ve halkı boykota teşvik eden muhalefet ve tekfirci grupların ağırlığının önemli ölçüde azalmasıdır. Muhalefet, Suriye halkının seçimlere katılımının düşük olacağını umarak, Şam'da hükümetin gayrimeşru olduğu algısını yayma şeklindeki eski stratejiyi benimsemek istedi.
 
Yeni durumda, muhalefetin Esad hükümetinin gayrimeşruluk kartı halk için geçersizdir ve Suriye halkının dış destekli muhalefete büyük itirazı, ülkenin geleceği için müzakerelerde ağırlığını azaltmaktadır. Sonuç olarak cumhurbaşkanlığı seçimi, Batı ve Arap ülkelerinin yanı sıra Devlet Başkanı Esad'ın yasal hükümetini devirmek için mücadele eden iç paralı askerler tarafından Şam'a karşı başlatılan tüm iddialara ve karalama kampanyasına son verdi.
 
Al-Waght
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar