202168115854562.jpg

İşgal altındaki Filistin topraklarında ateşkes devam edecek mi?

Tekrar eden bu çatışmalar, bazı soruları gündeme getiriyor: Gazze ateşkesi çökecek ve yeni çatışmalar mı başlayacak? İsrail'in Filistinlilere karşı yeni tırmanışının arkasında ne var? Tel Aviv yeni bir yüzleşme turunu yönetebilir mi?

8 Haziran 2021 Salı
İNTİZAR - Gazze Şeridi'nde Mısır'ın aracılık ettiği ateşkes anlaşmasından yaklaşık iki hafta sonra, Cuma günü Nablus ve Kudüs de dahil olmak üzere bazı Batı Şeria şehirleri, Filistinlilerin İsrail güçleriyle çatışmasına sahne oldu. İsrail rejimi yeni bir saldırı dalgasında 1948 Filistinlilerini bastırdı ve gözaltına aldı. 1948 Filistinlileri terimi, 1948'de İsrail rejiminin kuruluşunun ötesinde İşgal Altındaki Topraklarda yaşayan Filistinlileri ifade eder. Tel Aviv bu Filistinlileri "İsrailli Araplar" olarak adlandırıyor.  
 
Yeni çatışmalar, Nablus'un güneyi, Qalqilya'nın doğusu ve Ramallah'ın batısındaki Filistinlilerin, mahallelerinin demografisini değiştirmeye yönelik yeni yerleşimlerin durdurulmasını talep ederek barışçıl yürüyüşleri sırasında İsrail polisinin müdahalesiyle gerçekleşti. Batı Şeria'da İsrail güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda şiddet patlak verdi ve 293 Filistinli yaralandı. 
 
Tekrar eden bu çatışmalar, bazı soruları gündeme getiriyor: Gazze ateşkesi çökecek ve yeni çatışmalar mı başlayacak? İsrail'in Filistinlilere karşı yeni tırmanışının arkasında ne var? Tel Aviv yeni bir yüzleşme turunu yönetebilir mi? 
 
İsrailliler yenilgiyi kabullenmekten kaçınarak krizi örtbas etmeye çalışıyor 
 
İsrail'in Filistin vatandaşlarına yönelik şiddetin ve saldırıların yeni bir tırmanış sürecindeki ilk ve en önemli hedefi, Tel Aviv'in krizi aşma ve Gazze'ye yönelik 11 günlük savaştaki yenilgisini örtbas etme girişimi olarak görülebilir. 
 
Tel Aviv, hem içeride hem de uluslararası alanda geniş bir yankı uyandıran son savaşta Filistin direniş güçleri karşısında ağır bir yenilgiye uğradı. Bu nedenle, İsrail liderleri şimdi bir kriz yaratarak ve odağı aşağılayıcı yenilgiden uzaklaştırarak bu yenilginin izlerini ortadan kaldırmaya çalışıyor gibi görünüyor. Bu amaçla son iki haftada Filistinlileri Kudüs'ün göbeğindeki Silwan Mahallesinden zorla çıkarmak için yeni bir faaliyet dalgası başlattılar, hatta şiddete başvurarak 23 Filistinliyi yaraladılar. 
 
Son birkaç gün içinde İsrailliler Gazze hava sahasına insansız hava araçlarıyla girdiler, Filistin güçleri onlara ateşle karşılık verdi. Ağırlıklı olarak küçük boyutlu olan İhA'lar El Zaytoun, El-Tufah, Shatee Mülteci Kampı, Tel Al-Hawa, El Rimal, Jabalia Mülteci Kampı, Beit Lahia ve El-Karamah mahalleleri üzerinde uçtu. Sayılarının 20-50 arasında olduğu ve Filistin kuvvetlerinin bazılarını vurmayı başardığı bildiriliyor. 
 
Dahası, İsrailliler Mısır'ın aracılık ettiği Hamas ile esir takası için bir anlaşmaya varamadılar.
 
Netanyahu kriz yaratarak ayrıcalık istiyor 
 
İsrail'deki son tırmanışta başka bir faktör daha var: 15 yıllık iktidardan sonra çöküşün eşiğinde olan ve en uzun süre görev yapan İsrail başbakanı Netanyahu. Yamina partisinden Neftali Bennet ile Yash Atid partisinden Yair Lapid arasında bir anlaşma yapıldığına dair haberler, Netanyahu'nun göreve dönme umutlarını paramparça etti. O ve partisi Likud, herhangi bir siyasi istikrarın koalisyon hükümetinin işine yarayacağını ve tam tersine krizin onu başarısızlığa uğratabileceğini biliyor. Muhtemelen Likud ve Netanyahu, Lapid-Bennett koalisyonunu bozmak için son kartlarını oynamaya çalışıyorlar. Hatta bazı gözlemciler, Netanyahu'nun iktidarda kalmak için yeni bir çatışma turu başlatmayı planladığına bile inanıyor. 
 
İsrail Hamas'a yeni bir savaş açamaz 
 
Netanyahu ve Likud'un Gazze Şeridi'nde yeni bir çatışma turu başlatmak için yeterli motivasyona sahip olmalarına rağmen, sahadaki kanıtlar, yaygın siyasi, ekonomik ve sosyal krizler nedeniyle İsrail rejiminin Gazze'ye yeni bir savaş başlatamadığını gösteriyor. Aslında, bu sefer herhangi bir yeni savaş Tel Aviv için 12 günlük savaştan çok daha büyük bir yenilgi getirebilir. Daha da kötüsü, bazı analistlerin uyardıdığı gibi Tel Aviv için intihar olabilir.
 
Gazze'deki Hamas'tan Yahya Sinwar'ın 12 günlük savaş sırasında açıkça belirttiği gibi...
"Direniş, Siyonist düşmana, Mescid-i Aksa'nın kendi kararlı muhafızlarına sahip olduğunu ve kutsal türbeyi savunmanın stratejik bir hedef olduğunu kanıtladı. Ayrıca, Batı Şeria ve 1948 Filistinlileri tarafından İsrail'e yapılan baskının önemi roket etkisinden daha yüksekti. Yeni bir savaş olursa Ortadoğu'nun çehresi değişecek. İsrail gerçek bir saldırıya karşı koyamaz. Olan sadece gücümüzü ve potansiyelimizi değerlendiren bir manevra. Siyonistlerin zayıf yüzünü görmek için savaşa ihtiyacımız yok."
 
Al-Waght
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar