32670-86781-unnamed.jpg

Suudi-Amerikan fiyaskosu

Suudi-Amerikan fiyaskosu: Yemen kuvvetleri ABD destekli Suudi acımasız saldırılarına rağmen Marib'e doğru ilerliyor. Yemen hükümet güçleri, Suudi Arabistan'a karşı yeni bir operasyon başlatırken stratejik Marib eyaletini ele geçirmek için bir kurtuluş harekatı başlattı.

13 Temmuz 2021 Salı

İNTİZAR - Suudiler, İran tarafından desteklenmekle suçladıkları Yemen'deki Ensarallah hareketini ortadan kaldırmak umuduyla 2015 yılında Yemen'e savaş başlattı.

Ancak beş yıldan fazla süren kesintisiz saldırganlığın ardından Suudiler Ensarallah'ı yenemedikleri gibi, aynı zamanda saldırganlıklarını sürdürerek hareketin her zamankinden daha da güçlenmesine istemeden de olsa yardımcı oldular.

Bu gerçek, Şubat ayında Ensarallah liderliğindeki güçlerin Suudi Arabistan ve Yemen içindeki müttefik gruplarına karşı ayrı operasyonlar başlattığı zaman tam olarak ortaya çıktı.

Pazar günü Tuğgeneral Yahya Saree yaptığı açıklamada, Yemen Hava Kuvvetleri'nin Füze Kuvvetleri ile birlikte Suudi Arabistan'ın derinliklerinde büyük ve ortak bir taarruz operasyonunu başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu.

Resmi olarak “5. Dengeli Caydırma Operasyonu” olarak adlandırılan operasyon, Suudi başkenti Riyad'daki hassas bölgeleri hedef aldı.

Saree, “Beşinci Dengeli Caydırma Operasyonu, krallığın devam eden tırmanan saldırganlığına ve sevgili halkımıza yönelik kuşatmasına misilleme olarak geldi” dedi.

Al-Masirah TV'ye göre, operasyonun bir Zolfaghar balistik füzesi ve 9 Sammad-3 drone da dahil olmak üzere 15 drone ile düşmanın başkenti Riyad'daki hassas bölgeleri hedef aldığını açıkladı.

Sözcü, 6 Qasef-2K insansız hava aracının Abha ve Khamis Mushait'teki askeri bölgeleri hedef aldığına dikkat çekerek saldırıda hedeflerin vurulduğunu vurguladı.

Saree, 5. Dengeli Caydırma Harekatı'nın Cumartesi akşamından Pazar sabahına kadar devam ettiğini belirtti.

Misilleme saldırılarımızın devam ettiğini ve ülkemize yönelik saldırganlık ve kuşatma devam ettiği sürece daha da genişleyeceğini teyit ederek, bu bölgelerde yaşayanların askeri amaçlarla kullanılabilecek tüm askeri alanlardan ve havaalanlarından veya kullanılabilecek yerlerden uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu. 

Yemen'de Suudi destekli güçlerle savaşırken Yemen güçlerinin Suudi Arabistan'a yönelik beşinci harekatı başlatabilmesi başlı başına bir göstergedir. Sana'daki hükümet başından beri Suudi bombardımanı altında. Sadece hayatta kalmakla kalmadı, aynı zamanda çeşitli cephelerde savaşacak kadar güçlü olmayı da başardı.

Petrol zengini ülkeyi hedef alan ilk Yemen operasyonu, Ağustos ayının ortalarında, on insansız hava aracının Suudi Arabistan'ın doğusundaki Shaybah petrol sahasını hedef almasıyla başlatıldı.

Yemen Hava Kuvvetleri, Eylül 2019'un ortalarında Suudi Arabistan'a karşı en önemli operasyonlarından birini başlattı ve Suudi Arabistan'ın doğu petrol işleme tesisleri Abqaiq ve Khurais'i hedef aldı ve ülkenin petrol üretiminin yarısını - küresel petrol arzının yaklaşık yüzde beşini - bir kaç gün için kesti. 

Beş ay sonra Yemen güçleri, Suudi Aramco'nun Yanbu'daki petrol tesislerini 12 insansız hava aracı, üç orta ve uzun menzilli füze ile vurduğu başka bir operasyon başlattı.

Geçen yıl Haziran ayında Yemen kuvvetleri, Suudi başkenti Riyad'ın çok sayıda balistik ve kanatlı füzenin yanı sıra insansız hava araçlarıyla vurulduğu dördüncü operasyonunu başlattı.

Al-Masirah TV'ye göre, beşinci operasyon, özellikle Yemen ordusu ile koalisyon güçleri arasında Marib'de devam eden çatışmalarla birlikte, bölgesel düzeyde uzun vadeli bir stratejik mesaj taşıyordu.

Gözlemcilere atıfta bulunan kanal ağı, operasyonun Yemen askeri yeteneklerindeki artışı ve Suudi Arabistan'ın sahip olduğu yeteneklere rağmen taktik ve stratejik düzeydeki başarısızlığını bir kez daha kanıtladığını söyledi.

Gözlemciler, şu anki saldırının tekfirci ve diğer terör örgütlerinin Marib'e seferberliğini durdurmak için bir uyarı mesajı olduğunu vurguladılar. Ayrıca, Suudi rejiminin buna cevap vermemesi durumunda Yemen kuvvetlerinin Altıncı Dengeli Caydırma Harekatı yapmak zorunda kalmasıyla birlikte ortaya çıkacak sonuçların bedeli ağır olacak. 

Marib, Yemen savaşının kaderini belirleyecek bir savaş alanı haline geldi. Son birkaç gün içinde Sana merkezli hükümet güçleri, Marib'i çeşitli cephelerde bir dizi yenilgiye maruz kalan Suudi destekli güçlerden kurtarmak amacıyla askeri faaliyetlerini artırdı. Suudi destekli güçlere yakın bir askeri kaynak AFP haber ajansına verdiği demeçte, son 24 saat içinde Suudi destekli güçlerin 20'den fazla üyesinin çatışmalarda öldürüldüğünü söyledi.

Marib, Yemen'in kuzeyindeki Suudi güçlerinin son kalesi. Kaynak, "Marib ilindeki tüm cephelerde çatışmalar hız kesmeden devam ediyor" dedi.

Suudi Arabistan, Marib kentinin Yemen güçlerinin eline geçmesini önlemek amacıyla birçok ilde Yemen güçlerine karşı hava harekatı başlattı.

Ancak Suudi Arabistan, Sana kuvvetlerinin Marib'e doğru yürüyüşünü durduramadı. Bu fiyasko, Suudi Arabistan'ın ABD de dahil olmak üzere ezici uluslararası desteğe sahip olmasına rağmen son haftalarda Yemen'de karşılaştığı bir dizi başarısızlığın sonuncusu.

Elbette ABD, son zamanlarda Suudilerin Yemen'deki savaşına Amerikan desteğini sınırlayan bir dizi önlem alarak kendisini Yemen'deki Suudi fiyaskosundan uzaklaştırmaya çalıştı.

Biden yönetimi, Washington'un Yemen'deki saldırı operasyonlarına verdiği desteği sona erdirdi.

Başkan Biden, ABD'nin Suudi Arabistan'ın güvenliğini ve toprak bütünlüğünü sağlama taahhüdünün altını çizerken Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı son konuşmada "Bu savaş bitmeli. Ve taahhüdümüzün altını çizmek için, ilgili silah satışları da dahil olmak üzere Yemen'deki savaşta saldırı operasyonlarına yönelik tüm Amerikan desteğini sonlandırıyoruz" dedi.
 
Biden yönetimi ayrıca Yemen'deki Ensarullah hareketini ABD hükümetinin yabancı terör örgütleri listesinden çıkardı.

Ancak bu önlemler ancak yeni ABD yönetiminin Suudi Arabistan'ın Yemen'deki savaşının başarısızlıkla sonuçlanacağını ve dolayısıyla bu savaşa Amerikan desteğinin savaşın kaderini değiştirmeyeceğini net bir şekilde anlayarak göreve başladıktan sonra alındı.

ABD, Yemen savaşı boyunca ağırlığını Suudi Arabistan'a verdi ve ona son teknoloji saldırı silahları sattı. Ancak bu, ABD'ye dünyanın en kötü insani felaketinde suç ortağı olarak iğrenç bir ün kazandırmaktan başka bir şey kazandırmadı.

Tehran Times

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar