thumbmaker.jpg

ABD'nin Orta Doğu'daki askeri düşüşü bir gerçeklik

Amerika'nın Orta Doğu'dan Asya'ya stratejik eksen kayması, 'Küresel Güç duruş İncelemesi' sonrasında hızlanabilir. ABD, küresel askeri üslerini küçültme ve savaş yaratan kaynakları, Washington'un Çin'e karşı koymak için daha yararlı olabileceğini düşündüğü Uzak Doğu'ya kaydırma planlarını tamamlıyor.

23 Temmuz 2021 Cuma
İNTİZAR - Batı Asya'da İslam İnkılabı'nın gerçekleştiği 1979 yılından bu tarafa meydana gelenleri düşündüğümüzde yaşanan devrim ile birlikte ortaya çıkan güç denklemlerinde birçok şeyin değiştiğini görebiliyoruz. Devrim öncesinde Batılı güçlerin ve özellikle de Siyonizmin bölgedeki üssü İsrail'in bir operasyon merkezi olan İran coğrafyası bu hegemonyadan kurtulduğu gibi bu gün bölgenin geri kalanı üzerinde bu hegomonyanın eskisi kadar etki kuramadığı ve gücünü kaybettiği görülüyor.
 
Aşağıdaki yazı "Amerika'nın bölgedeki askeri varlığını Çin ile başa çıkma bağlamında Orta Doğu'dan Asya'ya kaydırdığı" önermesi üzerinden izah ediyor olsa da İslam İnkılabı ile birlikte emperyalizm karşıtlığının ete kemiğe bürünmesi ve Batılı egemenlere rağmen bir gelecek kurulabileceği örnekliğinin artık bölgedeki diğer ülkelerde aksiseda bulmaya doğru seyretmesi gerçekliği gözden kaçırılmayacak kadar hakikattir.
 
Aslında Amerika'nın bölgeden asker çekmesi, öncelikle artık bölgede tutunmanın maliyetinin yükselmesi ile de alakalıdır. Sovyetler Birliği'nin yıkılması ile birlikte ortaya çıkan tek kutuplu dünyadan bu gün Rusya'nın, Çin'in birer odak olduğu çok kutuplu dünyaya doğru evrilmesinde bağımsızlığı öneren İslam İnkılabı'nın oluşturduğu etkiyi yok sayamayız. Daha dün Sovyetlerin çöküşü ile ne yapacağını bilmez durumdaki Rusya bu gün Batı'ya karşı bir duruşu inşa etmenin peşindedir. Çin de bu anlamda Batı'ya karşı bir duruşu yeniden inşa etmenin peşine düşmüştür ki, Batı Asya'da Amerika'nın ve onun bölgedeki biricik varlığı Siyonist İsrail'in burnunun sürtülmesinin bunda büyük etkisi vardır.
 
Batı hegemonyası için sonun başlangıcıdır bu yaşananlar. Eğer illa da bunun için bir tarih verilecekse bu İslam İnkılabı'nın gerçekleştiği 1979 yılıdır. 
 
Aslında bölgede tutunamamasının makro sebeplerinin sonucu olan Amerika'nın bölgeden asker çekmesini mikro düzeyde irdeleyen aşağıdaki yazıyı bu çerçevede dikkatinize sunuyoruz...
 
 
ABD'nin Orta Doğu'daki askeri düşüşü bir gerçeklik
ABD, küresel askeri üslerini küçültme ve savaş yaratan kaynakları, Washington'un Çin'e karşı koymak için daha yararlı olabileceğini düşündüğü Uzak Doğu'ya kaydırma planlarını tamamlıyor.
 
Tamamlandığında, ilk olarak Obama yönetimi altında ortaya atılan sözde “Asya'ya dönüş” bir gerçeklik haline gelecek ve bu kısmen Orta Doğu, özellikle de Basra Körfezi ile on yıllardır süren meşguliyet pahasına gerçekleşecek.
 
Afganistan'da uzun süredir devam eden Amerikan savunma taahhüdünü sona erdirmek için manşetlere çıkan yaklaşık 3.500 askerin Afganistan'dan çekilmesi, süreçte küçük bir adımdan başka bir şey değil. Başkan Joe Biden, küresel askeri operasyonların daha geniş anlamda “doğru şekilde boyutlandırılması” için çağrıda bulundu.
 
Washington'un niyetinin göstergesi, yakın zamanda toplam sekiz Patriot füzesavar sisteminin Ürdün, Kuveyt, Irak ve Suudi Arabistan'dan çekilmesi ve ayrıca Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması adlı bir roketsavar sisteminin krallıktan çıkarılmasıydı.
 
THAAD sistemi, orta menzilli roketleri inişleri sırasında yok etmek için tasarlanmıştır. Suudi Arabistan ayrıca bazı jet avcı filolarını kaybedecek ve muhtemelen krallıkta konuşlanmış yaklaşık 700 askerin geri çekilmesine maruz kalacak.
 
 
Bundan daha fazla değişiklikler meydana gelecek. Şubat ayında Biden, Pentagon'a ABD'nin dünyadaki “askeri ayak izini” gözden geçirmesini emretti.
 
Savunma Bakanı Lloyd Austin başlangıçta incelemenin ne anlama geleceği konusunda belirsizlik içindeydi ve yalnızca ABD kaynaklarını “dış politika ve ulusal güvenlik öncelikleri” ile eşleştirmek için tasarlandığını söyledi.
 
Şubat ayının sonunda ise Austin daha açık sözlü bir yaklaşım ortaya koydu. Çin'e “hızlı bir meydan okuma” ilan etti; bu, Pentagon'da Çin ile olan rekabetin Biden'ın savunma planlamasının hızını belirleyeceği anlamına geliyordu.
 
Görünüşe göre, bu retorik bile aciliyeti yansıtmak için yetersiz görünüyordu. Bir Pentagon yetkilisi, Haziran ayında Austin, "Çin'in belirtilen önceliklendirmesi ile dikkat, ilgi gösterilen bir dizi alanda gördüklerimiz arasında bir boşluk olduğundan" şikayet etti.
 
Başka bir deyişle: Harekete geçin ve "Asya'ya dönüş"ü gerçekleştirin.
 
 
ABD dünya çapında 800 askeri üs işletiyor ve Biden'ın “küresel güç duruş incelemesinin” yaz ortasına kadar tamamlanması planlanıyordu. Dünya çapında 150 ülkede yaklaşık 165.000 ABD askeri konuşlandırılıyor.
 
İlk küçülme odağı Orta Doğu'da gibi görünüyor. Bu kısmen, asker, malzeme, bomba ve para akıtmasına rağmen Amerika'nın bölgeyi istikrara kavuşturmadaki başarısızlıklarından kaynaklanıyor. Ek olarak, ABD petrol ve gaz üretiminin büyümesiyle birlikte Washington, Orta Doğu'yu Amerikan çıkarları için eskisinden daha az önemli görmeye başladı.
 
Bölgede şu anda yaklaşık 44 bin ABD askeri bulunuyor. Rakamsal olarak, Kuveyt'te 13.500, Katar'da 8.000, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 3.500, Ürdün'de 3.000 ve Suudi Arabistan'da 2.500 asker içeriyor.
 
Herhangi bir düşüşte gömülü komplikasyonlar vardır. Biden ve diplomatik ekibi, Orta Doğu müttefiklerini fiziksel bir Amerikan varlığının azalmasına rağmen terk edilmediklerine ikna etmeye çalışıyor.
 
Asi Taliban kutsal savaşçılarının hızlı fetihleri ​​karşısında bile, ABD'nin çekilmesinden sonra Afgan hükümetinin kendi başının çaresine bakabileceği konusunda ısrar etmesi, muhtemelen Biden'ın argümanına yardımcı olmadı.
 
Müttefik Arap endişelerini hafifletmek için hamleler tüm hızıyla devam ediyor. Suudi Arabistan'da ABD'li diplomatlar, askeri bir geri çekilmenin Suudi-ABD ittifakının seviyesini düşüreceği yönündeki korkuları silmeye çalışıyor.
 
Bağlılığını göstermek için Biden, Riyad'ın İran'la sekiz yıllık bir vekalet savaşı yürüttüğü Yemen'de Suudi Arabistan'a verdiği askeri desteği bırakma taahhüdünü kurnazca ters çevirdi.
 
Geçen kış Biden, ABD'nin oradaki "saldırgan operasyonlara" verdiği desteği sonlandıracağını duyurdu. “Saldırı operasyonları” ifadesinin kaygan olduğu ortaya çıktı. ABD, Yemen'de kullanılan Suudi hava kuvvetlerine halen sivil müteahhitler aracılığıyla bakım hizmetleri sağlıyor.
 
Buna ek olarak, Amerikan güvenlik teşkilatları Suudilere Yemen ile ilgili istihbarat sağlıyor.
 
Biden politikasının savunucuları, böyle bir destek olmadan Suudilerin ittifaka olan güvenini tamamen kaybedeceğini söylüyor. Ortaklık, terörle mücadelede hala değerli kabul ediliyor.
 
Başka bir yatıştırıcı sinyal, Biden'ın insan haklarına kendi ilan ettiği bağlılığının tersine çevrilmesiyle geldi. Daha önce Suudi muhalif bir gazeteci olan Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili öfkeyi dile getirdikten sonra Biden, Suudi Arabistan'a krallığın fiili hükümdarı Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın hesabını vermesi için yaptığı baskıya son verdi.
 
Şubat ayında bir ABD istihbarat raporu, Bin Salman'ı cinayetle ilişkilendirdi, ancak Biden bu konuda bir şeyler yapması taleplerini reddetti...
 
Haber, Temmuz ayı başlarında, krallığın bin Selman'ın kardeşi olan savunma bakan yardımcısının Washington'u ziyaret ettiği ve Yemen ve İran konusunda üst düzey görüşmeler yaptığı sırada geldi. Kaşıkçı davası gündemde değildi.
 
Basra Körfezi'nin başka bir yerinde Biden, müttefiklerine ABD'nin askeri ayak izini azaltmanın önemini küçümsemek için çalışıyor. Körfez kıyısındaki petrol ve gaz zengini mini devletler, güvenlikleri için önce Sovyetler Birliği'ne, sonra Irak ya da İran'a karşı uzun süredir ABD'ye bağımlı durumdalar.
 
Zamanla ABD, Kuveyt'ten Bahreyn ve Katar üzerinden Birleşik Arap Emirlikleri'ne uzanan bir dizi üsle kıyı boyunca varlığını güçlendirdi.
 
Ancak görev süresi boyunca Başkan Barack Obama, Körfez'in öneminin düşürülmesine dair imalarda bulundu. ABD ve diğer büyük güçler, Körfez müttefiklerini dahil etmeden, Tahran'ın nükleer silah programını engellemek için tasarlanmış müzakereleri başlattılar.
 
Obama, Basra Körfezi'nin batı yakasındaki ülkelerin “mahalleyi paylaşmaları” ve Tahran'ı köklü bir düşman olarak görmeyi bırakmaları konusunda ısrar etti.
 
Başkan Donald Trump, Obama'nın nükleer anlaşmasını reddetti, ancak Körfez ülkelerine kendilerini savunmayı öğrenmeleri gerektiğini de hatırlattı.
 
Ve Biden'a gelelim. Nükleer anlaşmayı yenilemek istiyor. Orta Doğu'daki azalan gerilim, Asya'ya daha fazla ilgi gösterebileceği anlamına geliyor. Ancak Abu Dabi, Bahreyn ve Suudi Arabistan, en azından, onun erişiminin İran'ın daha agresif hale gelmesiyle sonuçlanacağına dair endişelerini dile getirdiler.
 
Nisan ayında Biden yönetimi ilk yatıştırıcı geçici yaklaşımını ortaya koydu: Gizli savaş uçakları ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere BAE'ye 23 milyar dolar değerinde askeri donanım satma kararı.
 
Nitekim, İslam Cumhuriyeti'nin yurtdışı girişimleri, Biden'in İran'la çalışma beklentisi ve aynı zamanda müttefik kaygıları giderme umutlarına karşı merhem olarak bir insansız hava aracı ortaya konuyor. İran askeri vekilleri, Suriye'deki yıkıcı iç savaşa Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yanında müdahale ediyor ve İran'ın müvekkili ve oradaki milis gücü olan Hizbullah aracılığıyla Lübnan siyaseti üzerinde boğucu bir hâkimiyet sürdürüyor.
 
Biden'ın görevdeki ilk yedi ayında, Irak'taki İran müttefikleri, ABD kuvvetlerine 46 roket ve insansız hava araçlarıyla 30 saldırı düzenledi. Emekli ABD Koramiral John Miller, Basra Körfezi'ndeki bir düşüşün daha fazla tacize neden olabileceği konusunda uyardı.
 
"Bu tür saldırılara karşı savunabilecek veya meydana geldiklerinde misilleme başlatabilecek daha az askeri varlıkla, Tahran ve vekillerinin daha da tırmanması muhtemel" dedi.
 
Pentagon böyle bir olasılığa hazırlanırken, aynı zamanda daha az fiziksel ayak izi için de hazırlanıyor gibi görünüyor. Geçen bahar ABD, Katar'daki üç ABD askeri üssünü sessizce kapattı ve ekipman ve birlikleri İran'ın roket ve insansız hava araçlarından uzaklaştırmak için Ürdün'e transfer etti.
 
Kapanan bu üç kapalı üs, ikisi de tanklar, zırhlı araçlar ve diğer teçhizat için depolama ve hazırlık alanları olan As-Sayliyah Ana Kampı ve Camp as-Sayliyah, Güney Kampıydı; ve mühimmat depolayan Falcon kampı.
 
Orta Doğu'daki geri adımın ne kadar ileri gideceği hala tartışılıyor. Amerika'nın askeri üsler imparatorluğunu eleştirenler, Orta Doğu'da büyük bir ameliyat olduğunu öne sürüyorlar. Bahreyn'deki büyük deniz üssünün kapatılmasını, diğer üslerin askeri nüfusunun azaltılmasını ve Körfez ülkelerinin (muhtemelen) işbirliğine dayalı bir İran ile uzlaşmaya teşvik edilmesini öneriyorlar.
 
Daha sığ çözümler, ekipmanı barındırmak ve dönen kuvvetleri barındırmak için büyük ayak izlerinin daha küçük olanlarla değiştirilmesini içerir. Açık kalan üslerde bile birlik gücü azaltılabilir.
 
Biden'ın Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, bu seçeneği tercih ettiğini belirtti. “Büyük kalıcı askeri üslerin hayranı değilim. Bence bu sert, sert bir bakış gerektiren bir şey” dedi.
 
Bu kadar küçük ama kalıcı güçlerin varlığı da ucuza bağlılık göstermenin bir yoludur. Düşüşün kesin nihai konfigürasyonundan bağımsız olarak, ABD'nin büyük ilgi odağı olan Orta Doğu'ya veda edebilirsiniz.
 
Daniel Williams
Asia Times
 
------------------------------------------------------------------------------
Washington Post, Los Angeles Times ve Miami Herald'ın kurmaylarında uzun süredir eski bir dış muhabir olan gazeteci Daniel Williams, şimdi Roma'da yaşıyor.
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar