97943-c36f9d0d-04af-4eef-89f7-818d40e4fcf4.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  İsrail, “Direniş Ekseni” oyun alanında oynamayı ve saldırılarını bırakacak mı?

İsrail, “Direniş Ekseni” oyun alanında oynamayı ve saldırılarını bırakacak mı?

İsrail, şüphesiz saldırılarını kesmesi sonucunu doğuracak bu oyunu başlattığında İran'a denizde seçebileceği sınırsız hedefler sunuyor. İsrail saldırıya yanıt vermeye karar verirse kaybedecek daha çok şeyi var çünkü İran tarafından misilleme çok uzun sürmeyecek. Son yanıt, önemli ve dengeliydi, caydırıcılık ve İsrail'e hala kafa karışıklığına ve acıya neden olan yeni bir Angajman Kuralı dayattı.

2 Ağustos 2021 Pazartesi
İNTİZAR - Tanzanya'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne doğru yola çıkan İsrailli milyarder Eyal Ofer'in Zodyak Grubu'nun bir parçası olan Liberya bandıralı, bir Japon gemisi olan M/T Mercer Street isimli petrol tankerine yapılan intihar saldırısında bir Rumen Kaptan ve bir İngiliz güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Tankere yapılan ilk saldırı sadece maddi hasara neden oldu, ancak bu saldırıyı komuta ve kontrol kulesinin vurularak insan zayiatına neden olan ikinci bir saldırı izledi. Al-Alam TV, saldırının İsrail'in Suriye'deki Al-Dab'aa havaalanına düzenlediği ve İranlı ve Lübnan Hizbullah'ı mensuplarının öldürüldüğü ve yaralandığı saldırıya yanıt olarak gerçekleştirildiğini söyledi. Bu nedenle, İsrail saldırısı, devam eden çatışmada kabul sınırını ihlal eden ve İran'ı gelecekte yoğunluğunun artması beklenen bir “savaşlar arası seferberlik” başlatmaya iten Angajman Kuralları'nda (ROE) bir değişikliği temsil ediyor. İsrail'i şok eden şey, İran'ın ilk kez tüm operasyon sahalarının ne kadar bağlantılı olduğunu ve Umman Denizi'nde bir İsrail saldırısının nasıl beklenmedik bir tepkiyle karşılandığını göstermesi.
 
İsrail, on yıl süren savaş boyunca Suriye ordusuna ve “Direniş Ekseni”ne ait Suriye'deki hedeflere karşı binin üzerinde saldırı gerçekleştirmişti. Bununla birlikte, İsrail'in tek nesnel sonucu, yıkıcı Savaşı kazanan ve Tekfirci grupları (IŞİD ve El Kaide) ve Körfez ve Batı ülkeleri tarafından desteklenen farklı Suriye gruplarını mağlup eden Levant'taki “Direniş Ekseni”nin etkisini arttırmaktı. "Direniş Ekseni" Irak ve Yemen üzerindeki etkisini genişletti ve pekiştirdi, İsrail ve müttefiklerine karşı sağlam bir cephe oluşturdu.
 
İsrail, Irak Halk Seferberlik güçlerinden oluşan Haşdi Şabi'ye ait yedi depoyu imha eden intihar uçakları göndererek Irak sahasında operasyon yapmaya çalıştı. Ayrıca Suriye ve Irak'taki ABD askeri üslerinden hareket eden bir İsrail insansız hava aracı, Irak-Suriye sınırlarına doğru seyir halinde olan bir Iraklı komutanı vurarak öldürdü.
 
İsrail iki yıl önce Lübnan'ın başkenti Beyrut'a iki intihar insansız hava aracı gönderdi. Biri Hizbullah'ın ofisine yakın bir yere patladı ve diğeri düştü ve içinde patlayıcılar bulunduğu halde sağlam ele geçti. Bu da İsrail'in hedeflerine ulaşmak için bu tür kamikaze insansız hava araçlarını kullandığı ancak hesap vermekten kaçındığı tespiti ile "Direniş Ekseni" içinde bir farkındalık oluşturdu. Böylece "Direniş Ekseni" daha sonra İsrail'in birçok saha için intihar dronları kullanmasını benimsedi.
 
Son iki buçuk yılda İsrail, İran hedeflerine birkaç düzine saldırı düzenlediğini iddia ediyor. İran ve İsrail arasındaki 'sabotaj savaşı' artık bir sır değil, her iki taraf da medya sızıntıları yoluyla geleneksel şekilde birbirlerine gerçekleştirilen saldırıların sorumluluğunu kabul ediyor. Eski Başbakan Benyamin Netanyahu, İsrail'in inkar edilebilirlik uygulamasını açıkça bozdu ve İranlı bilim adamlarına ve kurumlarına yönelik birçok sabotaj saldırısı ve yasadışı suikastta İsrail'in sorumluluğunu ifşa etti.
 
Ancak İsrail'in  kendi konfor alanının dışında faaliyet gösterdiği ve İran'ın oyun alanında rekabete giriştiği için ateşle oynadığını kabul etmek gerekir. Dahası, İsrail açıkça Ortadoğu'daki otoritesine ve itibarına karşı ciddi bir meydan okumayla karşı karşıya. Soru şu ki, kendi başlattığı bu kısasa kısas oyununu ne kadar sürdürebilir?
 
İran resmen saldırıya karıştığını reddetti. Bununla birlikte, bölgedeki analistler İsrail'in şok altında olduğuna inanıyor çünkü İran'ın Suriye'deki bir İsrail saldırısına karşı Umman Denizi'nde yanıt vermesi ile birlikte, yeni bir Angajman Kuralı (ROE) sunması ve operasyon yapacağı alanı müttefikleri aracılığıyla veya Levant'taki aynı operasyonel sahada değil doğrudan seçmesi mümkün. İran'ın bu tercihi - analislerin iddiası - Tahran'ın Suriye hükümetinin olaya daha fazla bulaştırılmasından kasıtlı olarak kaçındığını ve açıkça İsrail'e karşı açık bir savaş başlatmak istemediğini gösteriyor. Ayrıca, İran'ın misilleme veya çevreleme için Suriye çerçevesinde kontrol edilemeyeceği ve Levant'taki İran hedeflerine yönelik sürekli saldırıları nedeniyle İsrail'e nerede karşılık vereceğini kendisinin tayin edeceği de belirtiliyor.
 
“Direniş Ekseni”nde üst düzey bir yetkiliye göre İran, “İsrail mallarının %90'ının denizden geçtiğinin, bu denizin İran'ın operasyon sahasına girdiğinin ve askeri menzilinin rahat menzili içinde olduğunun farkında. İsrail tartışmasız zeki bir düşmandır. Ancak operasyonel sahasını İran'ın kontrolündeki bölgede genişletme fikri kibirli, kışkırtıcı ve ters tepiyor. İsrail, şüphesiz saldırılarını kesmesi sonucunu doğuracak olan bu oyunu başlattığında İran'a denizde seçebileceği sınırsız hedefler sunuyor. İsrail saldırıya yanıt vermeye karar verirse kaybedecek daha çok şeyi var çünkü İran tarafından misilleme çok uzun sürmeyecek. Son yanıt, önemli ve dengeliydi, caydırıcılık ve İsrail'e hala kafa karışıklığına ve acıya neden olan yeni bir Angajman Kuralı dayattı."
 
Bu, İsrail'in El-Kusayır bölgesinde bulunan El-Dab'aa havaalanını ilk bombalayışı değil. İsrail, bölgeyi “Direniş Ekseni” için bir üs, hassas ve stratejik füzeleri için bir depolama alanı ve İsrail'e karşı bir sonraki savaşta yer alan bir nokta olarak görüyor. Ancak İsrail ilk kez havaalanındaki bir koğuşu hedef alıyor ve insan kayıplarına yol açarak üç kişiyi öldürüyor ve yaralanmalara sebep oluyor. Bu nedenle İsrail, misillemenin yolda olabileceğinin farkındaydı. Ancak, nasıl, ne zaman ve nerede olacağını hesaplayamadı. Mercer Street petrol tankeri başlangıçta sadece tankere zarar veren bir drone tarafından saldırıya uğradı. İsrail tarafından işletilen bu tankere karşı bir intihar dronu ile yapılan ikinci saldırı, kasıtlı olarak insan kayıplarına neden olmayı hedefliyor gibi görünüyor (iki kişi öldü), görünüşe göre bu saldırı El-Dab'aa kayıplarını hesaba katıyor.
 
Kaynak, “İsrail gerilimi ve saldırıları artırırsa, İsrail'in önemsiz hedefleri bombaladığı, değiştirilebilir depoları veya bir mutfağı veya bir pisti tahrip ettiği geleneksel Angajman Kuralı (ROE) dengesi yeniden kurulmadıkça benzer eylemlerle karşılanacak. Aksi takdirde, İsrail, ABD deniz eskortu olsun ya da olmasın, çıkarlarına karşı her yerde misilleme beklemelidir. İran'ın hedefler bankası bol ve İsrail açıkça hayal edebileceğinden çok daha savunmasız. Bu kez saldırı, boş bir tankere karşı gerçekleşti, ancak sigorta fiyatını artırmaya ve İsrail'e finansal yansımalara yol açmaya yetti” ifadelerini kullandı.
 
İsrail Pandora'nın kutusunu açtı ve Suriye'deki saldırılar devam ederse ABD'nin eteğinin altına saklanmak İsrail'e ait gemileri korumayacak. İran, İsrail'e sınırlı seçenekler içeren “savaşlar arasında” bir operasyon yürütüyor. Herhangi bir tırmanma İsrail seyrüseferini tehlikeye atacaktır ve yanıt eksikliği İsrail'in dünyanın dikkatli gözleri altında dişlerini sıkmaya karar verdiği anlamına geliyor. İran caydırıcılığı her iki şekilde de uygulandı. İsrail'in göz önünde bulundurması gereken en endişe verici ve en önemli kısım, İsrail'in Suriye'deki hedefleri her bombaladığında ya da sadece “Direniş Ekseni'ne" ait bir hedefi hedeflerken İran'ın bir angajman kuralı çağırıp çağırmadığıdır.” Bir sonraki hamleler bu sorunun cevabı olacak. Her iki cevap da yeni bir olaylar zincirini harekete geçiren İsrail için iyi haber değil ve kendisi de bundan zarar görecek.
 
Elijah J. Magnier 
Press TV
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Magnier, Batı Asya bölgesini kapsayan onlarca yıllık deneyime sahip kıdemli bir savaş muhabiri ve Kıdemli Siyasi Risk Analistidir.
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar