1cd19556bennett.jpg

İsrail'in cezasızlığına meydan okumak

Naftali Bennett ABD'ye Hizbullah'ın füzelerini durdurmak için müdahale etmesi için yalvardı, tıpkı selefi Binyamin Netanyahu'nun Başkan Biden'dan son Gazze savaşında ateşkes sağlanması için Mısır liderliğine aracılık etmesi için yalvarması gibi. Bu, altı günde savaşları bitiren, sınırları aşan, nükleer reaktörleri yok eden ve Arap topraklarını dilediği zaman istila edip işgal eden aynı İsrail mi?

14 Ağustos 2021 Cumartesi
İNTİZAR - Güç dengesi değişiyor ve saldırılar artık cevapsız kalmayacak.
 
İsrail'in on günden kısa bir süre içinde BM Güvenlik Konseyi'ne giderek İran'ın gemilerine saldırdığı veya Güney Lübnan'dan roket atışları yaptığı iddiasıyla şikayette bulunması, Ortadoğu'nun güç dengelerinin değiştiğine ve işgal devletinin siyasi ve askeri nüfuzunun hızla aşındığına dair tek başına yeterli bir kanıttır.
 
Hizbullah lideri Hassan Nasrallah hafta sonu yaptığı konuşmada, grubun İsrail işgali altındaki topraklara karşı misilleme amaçlı füze atışlarına yönelik en son çizgiyi çekerek, Lübnan'ın her yeri kaplayan iç krizinin onu İsrail tehdidiyle yüzleşmekten alıkoymayacağı, herhangi bir hava saldırısına veya taarruza tereddüt etmeden derhal cevap vereceği, ve Lübnan hava sahasının artık İsrail uçaklarının istediği gibi hareket etmesine açık olmadığı ifadeleri ile çok önemli bir noktalara değindi. 
 
İsrail'in siyasi ve askeri şefleri, Hizbullah'ın iç krizle meşgul olmasının İsrail'in son hava saldırısına tepki vermesini engelleyeceğini varsayarak, belki de onuncu veya daha fazla kez yanlış hesap yaptılar. Yanıtı, İsrail'in yanılmaz olarak lanse ettiği ve Arap rejimlerini normalleştirmek için yüz milyonlarca dolara sattığı askeri istihbarat ve uzmanlığının sınırlarını ortaya çıkardı.
 
Nasrallah, İsrail saldırılarına gelecekteki tepkilerin 'uygun ve orantılı' olacağını ve işgal altındaki Filistin içlerinde veya işgal altındaki Golan Tepeleri'nde gerçekleştirilebileceğini vurguladı. Her iki taraftaki yerleşim olmayan bölgeleri hedef alan son topçu ve füze atışları, bu yeni denklemin ve pratikte uygulanmasının açık bir ifadesidir ve yakında Suriye cephesine de uzanabilir.
 
İsrailli liderler, Hizbullah tarafından ateşlenen füzelerin eski ve kesin olmayan bir çeşitlilikte olduğunun ve zarar vermek yerine yukarıdaki mesajı göndermeyi amaçladıklarının gayet iyi farkındalar. Benzer mermiler, Gazze'deki direniş grupları tarafından Demir Kubbe sistemini başarılı bir şekilde dağıtmak ve füzelerini tüketmek için kullanıldı.
 
İsrail savaş uçakları, Gazze'den fırlatılan yangın çıkaran balonlara hava saldırıları ve bombalarla karşılık veriyor, binaları yıkıyor, sivilleri ve direnişçileri öldürüyordu. Şimdi, füzeleri misilleme saldırılarından kaçınmak için kumlu arazileri veya boş alanları hedef alma eğilimindedir. Aynısı geçen Cuma günü Güney Lübnan'da 'uygun ve orantılı' bir füze tepkisini tetikleme korkusuyla oldu.
 
İsrailli liderler ve yerleşimciler, bugünlerde kendilerine karşı açık cephelerin çoğalmasından endişe ediyor. Lübnan'ın kuzey sınırındaki durum, Gazze Şeridi sınırlarındaki durumu giderek daha fazla andırıyor. Körfez'de İran'ın üstünlüğü ele aldığı 'nakliye savaşı' da var: Amerikalılar ve İngilizler, geçen hafta Umman Denizi'ndeki İsrail tarafından işletilen Mercer Street'e düzenlenen insansız hava aracı saldırısına misilleme yapmak için tehditlerinden geri geri adım atıyorlar.
 
Tüm bunların İsrail'in morali üzerindeki etkisi maddi etkiden çok daha büyük ve önemlidir. Devlet, ordu ve askeri ve güvenlik kurumlarına olan güveni sarsıyor ve iktidardaki siyasi sınıfın başarısızlıklarını ortaya çıkarıyor. Son Gazze savaşı sırasında İsrail'in düşen morali, hizbullah'ın son füze saldırısından sonra daha da düştü.
 
Naftali Bennett ABD savunma sekreterine döndü ve ondan Hizbullah'ın füzelerini durdurmak için müdahale etmesi için yalvardı, tıpkı selefi Binyamin Netanyahu'nun Başkan Joe Biden'dan son Gazze savaşında ateşkes sağlanması için Mısır liderliğine aracılık etmesi için yalvarması gibi.
 
Bu, altı günde savaşları bitiren, sınırları aşan, nükleer reaktörleri yok eden ve Arap topraklarını dilediği zaman istila edip işgal eden aynı İsrail mi?
 
Bennett ve hükümetteki müttefikleri, tıpkı kendilerinden önceki Netanyahu gibi, yapacakları herhangi bir aptallığa yanıt vermeyi bekleyen yüz binlerce hassas füze olduğunu biliyorlar. İran Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı General Ali Şamhani bir keresinde ülkesini bombalamaya cüret eden herhangi bir İsrail savaş uçağının geri döndüğünde inecek üs bulamayacağını söylemişti. Bir sonraki füze turunun gelmesi uzun sürmeyebilir.
 
Abdulbari Atvan
Raialyoum
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar