US-Taliban-1200 1.jpg

Taliban 2.0 ABD emperyalizmini yendi

Taliban'a bakış açısı ne olursa olsun, onların tarihi zaferi, sömürgecilik ve emperyalizmin büyük bir yenilgisidir. Amerikan emperyalizminin Afganistan'daki aşağılanması, Vietnam'daki deneyiminden daha kötü. ABD emperyalizminin Afganistan'daki yenilgisi, varlığı ABD himayesine dayanan Amerika'nın bağımlı devleti İsrail içinde şok dalgaları yarattı.

19 Ağustos 2021 Perşembe

İNTİZAR - ABD, Vietnam'da, Afganistan'da, Irak'ta, Libya'da, Suriye'de veya Yemen'de nereye giderse gitsin ya da gayri meşru rejimleri veya grupları desteklesin, kaos, ölüm ve yıkımdan başka bir şey getirmez.

Bu ülkelerdeki yerli hareketler, Amerika'nın emperyal maceraları için büyük bir diken oldu.

Afganistan bu konuda en son örnek.

Amerikan emperyalizminin Afganistan'daki aşağılanması, Vietnam'daki deneyiminden daha kötü.

ABD personelinin Kabil'deki genişleyen büyükelçilik çatısından çılgınca tahliyesinden sahneler, 1975'te Vietnam'daki Saygon'dan (şimdi Hu Chi Min Şehri) aynı derecede çılgınca tahliyeyi yansıtıyor.

ABD ekonomisi dizlerinin üzerinde ve onu yurtdışındaki askeri saldırılarla ayakta tutan emperyalist maceralar felaketle sonuçlanıyor.

İlkel askeri eğitim ve donanıma sahip görünüşte geri kalmış bir grup, dolaylı olarak da olsa egemen topraklarının kontrolünü ele geçirmek isteyen başka bir imparatorluğu yendi.

Yine de imparatorluk ders almamakta ısrar ediyor.

Taliban'a bakış açısı ne olursa olsun, onların tarihi zaferi, sömürgecilik ve emperyalizmin büyük bir yenilgisidir.

Bu, ana akım medya kuruluşlarının bize sattığı kadın ve çocuk haklarıyla ilgili sahte kaygılardan ziyade, dünya çapındaki medyanın ana anlatısı olmalıdır.

Taliban'a karşı 20 yıllık emperyal propaganda ve askeri güce rağmen, bu yerli hareket her zamankinden daha güçlü bir şekilde ortaya çıkmayı başardı.

Taliban 2.0 siyasi, ekonomik ve askeri olarak olgun görünüyor, bölgenin reel politikasını anlıyor ve Rusya, Çin, İran ve Pakistan gibi kilit devletlerle ittifaklar kuruyor.

Amerikan emperyalizminin Afganistan'daki yenilgisi memnuniyetle karşılanan bir gelişmedir ve yeni yöneticilerin tüm Afganlara, özellikle de kadın ve çocuklara, eğitim, çalışma, güvenlik ve eşitlik gibi vazgeçilmez insan haklarını tanıyacağı konusunda ihtiyatlı bir şekilde iyimser kalmalıyız.

Daha önceki bakış açılarından farklı olarak, Taliban 2.0, geçmişte çöküşlerine katkıda bulunan yeni sömürgeci mezhepçilik ve aşiretçilik tuzağının farkında görünüyor.

Bu, yirmi yıl önce hayal bile edilemeyen bir senaryo olan İran İslam Cumhuriyeti'ne uzanmalarıyla açıkça görülüyor.

Taliban'ın İslami İran, Hizbullah ve Hamas'tan oluşan Direniş Ekseni'ne katılması ve böylece gayri meşru Siyonist varlık ve müttefiklerine karşı zorlu bir meydan okuma yaratması zorunludur.

ABD emperyalizminin Afganistan'daki yenilgisi, varlığı ABD himayesine dayanan Amerika'nın bağımlı devleti İsrail içinde şok dalgaları yarattı.

Kesin olan bir şey var: Amerikan himayesi olmadan hiçbir gayri meşru varlık, dünyanın dört bir yanındaki yerli halkların özgürlük ve kurtuluş özlemlerinden güvende olamaz.

Bu, küresel Güney'de NATO işgalleriyle işbirliği yapan, kolaylaştıran veya gizlice anlaşan herkese açık bir uyarıdır.

ABD'nin görevlendirdiği cumhurbaşkanı Eşref Ghani, Taliban'a kansız bir güç aktarımı sağlamak için yapılan kısa müzakerelerin ardından komşu Tacikistan'a kaçtı.

Şimdi BAE'ye sığındı.

Onun düşüşü, imparatorluk için hevesle vekillik yapan tüm ABD ajanlarını dikkatli olmaları konusunda uyarmalı.

Sonunda, ABD tarafından finanse edilen, eğitilen ve desteklenen güvenlik güçleri, Amerikalı patronlarının terk etmesi sonrasında ortadan kayboldu.

ABD emperyalizminin Arap vekilleri de titriyor.

Artık, bir bağımlı devlet olarak jeopolitik yararları sona erdiğinde, patronlarının nazik bir veda bile etmeden onları bir anda terk edeceğini anlıyorlar.

Taliban'ın yeniden ortaya çıkışı, ABD'nin despotlar için korkaklığını tanımlıyor.

Afganistan için yeni bir dönem başladı.

ABD emperyalizmini yendikten sonra, Taliban şimdi ülkede İslami özgürlük, eşitlik ve herkes için adalet ilkelerine dayanan yeni bir düzen inşa etmek için eşsiz bir fırsata sahip.

Dr Ahmed Haroon Jazbhay
Crescent International
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar