Ekran Alıntısı intizar.PNG
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Biden bir savaş suçlusu ve Süleymani'nin katilleriyle birlikte adalete teslim edilmeli

Biden bir savaş suçlusu ve Süleymani'nin katilleriyle birlikte adalete teslim edilmeli

Başka bir dünya mümkün, ancak onu inşa etmek, askeri ve ekonomik saldırganlığı dizginlenen ABD tek taraflılık sistemine ve Washington'un sonsuza kadar süren savaşlarına son vermek anlamına geliyor. Kasım Süleymani'nin katillerini adalete teslim etmek buna doğru önemli bir adımdır ve dünyanın geri kalanı gerçekten adalete inanıyorsa, Trump, Biden ve yardımcıları Lahey'e.

26 Eylül 2021 Pazar

İNTİZAR - ABD Başkanı Joe Biden bir savaş suçlusu. Bu hafta, şahsen yetkilendirdiği insansız hava aracı saldırısının Kabil banliyölerinde bir STK çalışanının ailesini yok ettiğinin kabul edilmesinin ardından anlaşıldı ki, bitirmeden önce Beyaz Saray'ın diğer sakinlerinden farklı bir yol izleyeceğine dair herhangi bir şüphe yok.

ABD Merkez Komutanlığı şefi General Frank McKenzie'ye göre bu hafta Kabil Uluslararası Havalimanı'nda 175 kişinin öldüğü intihar bombasının ardından, altısı çocuk 10 kişinin öldürülmesi korkunç bir hataydı, çünkü sonunda Afgan başkentinde füzelerin vurduğu iki arabada İŞİD-K savaşçılarının bulunmadığını itiraf ettiler.

Ama bunu zaten biliyorduk. Yardım görevlisi Zemari Ahmedi'nin komşuları da bunu biliyordu, çünkü ondan ve çocuklarından geriye kalanları birkaç dakika önce mutlu bir şekilde oynadıkları duvarlardan soydular.

“Hesap edilemeyen sivil zaiyat” olarak reddedilenlerin isimleri vardı. Zemari Ahmedi ve çocukları Zamir (20), Faysal (16) Farzad (10); Ahmed Naser ve yeğenleri Arwin (7), Bünyamin (6) ve Hayat (2) ve iki kız Malike (3) ve Somaya (2); ABD devleti tarafından öldürüldü.

Sonrası, “duvarlara insan eti yapışmış, çalılara düşmüş kemikler, duvarlar kanla kıpkırmızı olmuş, her yerde cam kırıkları” bir korku sahnesi olarak tanımlandı. Sadece on yaşındaki Farzad'ın bacaklarını bulabildiler.

Biden, elbette, Demokratların asla siyah bir başkana oy vermeyeceğinden korktukları güneyli ırkçılara bir rüşvet olarak seçilen Barack Obama'nın başkan yardımcısıydı. Obama, başkanlığına birkaç hafta kala ilk vuruşuyla 3000'den fazla “korkunç hata” yaptı.

Salı günleri Beyaz Saray'da bilinir hale geldikçe, Obama'nın Pakistan, Afganistan ve diğer ülkelerde sürekli genişleyen drone savaşlarının bir parçası olarak idam edilecek insanların bir listesini mutlu bir şekilde imzaladığını gördüler.

Bir düğünde, cenazede veya sadece günlük işlerini yaparken öldürülen her sivil için özür dilemesinin üç yıldan fazla süreceği söyleniyor.

Elbette, özür dilemeyecek -aslında, bunu yapmayı reddettiği bir nokta var- ve başkanlığı uysal bir liberal medya tarafından o kadar şekerle kaplandı ki, görev süresi bir şekilde modern ABD tarihinde ilerici bir dönem olarak görülüyor.

Ama bu gerçeklerden daha uzak olamazdı. Obama, küresel askeri-sanayi kompleksini neredeyse hararetli bir şevkle genişletmeye kararlıydı.

Onun yönetimi altında, ABD savaş makinesi önemli ölçüde genişledi. Suriye'de aslında el Nusra ile bağlantılı cihatçılar olan sayısız sözde muhalif gruba yaklaşık 1 milyar dolar aktarıldığını gören gizli CIA Timber Sycamore programına yeşil ışık yakan Obama'ydı.

Silahlar, eğitim ve hatta nakit para demetleri, bir halifelik kurmaya çalışırken ülkeyi baştan başa saran sayısız tekfirci grubun yolunu buldu ve bunların çoğu Libya'dan Türkiye'nin güneyinden bir "sıçan hattı" üzerinden Suriye'ye girdi.

Görev süresinin sonunda ABD, Afrika Boynuzu'ndan Orta Doğu ve Latin Amerika'ya kadar en az 134 ülkede, dünya uluslarının yaklaşık %70'inde bulunan Özel Harekat kuvvetleriyle gizli bir savaş yürütüyordu.

Bu, ABD'yi Irak ve Afganistan'daki feci savaşlara sürükleyen selefi George W Bush'a kıyasla şaşırtıcı bir büyümeyi temsil ediyordu. Bu aşamada yaklaşık 60 ülkede birlikler konuşlandırıldı ve Obama döneminde %123 oranında arttı.

Bu gölge savaşları, insanları çürük kanıtlara dayanarak infaz için hedef alan ve şüphelileri adalete teslim etmeden, Washington'un yargıç, jüri ve cellat olarak görev yapmasıyla soğukkanlılıkla öldürüldükleri için yargılanmalarını reddeden CIA insansız hava aracı kampanyasıyla birlikte bugün de devam ediyor. 

Biden akıl hocasından iyi öğrendi. ABD insansız hava aracı savaşını genişletmesindeki ilk saldırı, başkanlığına sadece haftalar kala, Suriye ve Irak'taki saldırılarda Halk Seferberlik Kuvvetleri'nin en az dört üyesinin öldürülmesiyle gerçekleşti.

Bu, birçok kişi tarafından, Haşdi Şabi'nin IŞİD ve diğer cihatçı gruplara karşı mücadelede Irak ordusuyla birlikte yürüttüğü ortak askeri operasyonları baltalamaya yönelik kasıtlı bir girişim olarak görüldü. ABD eylemleri yine cezasız kaldı.

Ancak en kötü şöhretli ABD insansız hava aracı saldırısı, Biden'ın selefi Donald Trump'ın kararsız liderliği altında gerçekleşti; İran Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi.

Süleymani'nin Ocak 2020'de Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda öldürülmesi kesinlikle bir savaş suçudur ve İran dışişleri bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın öldürülen askeri komutan için adaleti arayacağına dair son açıklaması Tahran'ın yeni yönetiminin gidişatını ortaya koyuyor.

Abdullahiyan, İran dışişleri bakanlığının geçen hafta hukuk ve uluslararası adalet arayışı özel komitesinde yaptığı toplantıda verdiği brifingde, "Bu davayı sürdürmeye devam etmek ve devlet teröristlerini adalete teslim etmek kesin politikalardan biridir" dedi.

Bakan, "Dışişleri Bakanlığı, bu konuyu yasal, siyasi ve uluslararası alanda sürdürme konusundaki asıl görevine kendini adamıştır" dedi.

Trump, eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD ordusu ve istihbarat şeflerinin haklı olarak dahil edilmesi gereken faillerle ilgili yasal bir çözümün adalete sunulup sunulmayacağı görülecektir.

İran, ABD'nin bölgesel gerilimler yükselirken barış müzakerelerine öncülük edeceği Irak'ın başkentine gelişini onaylamasının ardından İran askeri liderinin ölümüne sürüklendiği suikastta yer alan yaklaşık 45 kişiden oluşan bir listeye sahip olduğunu iddia ediyor.

Bağdat havaalanında güvenliği sağlayan dış kaynaklı İngiltere şirketi G4S, İran'ın başsavcısı Ali Elkasimihr'in, uçağının gelişiyle ilgili bilgi verdiğini söylediği Süleymani'nin öldürülmesine karışanlardan biri.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Tahran'ın suikastı koordine etmek için Ramstein ABD Hava Üssü'nün kullanılmış olabileceği konusunda ısrar etmesiyle suikastın bir parçası olarak görülüyor. Ülkenin Die Linke partisi, Alman topraklarının uluslararası hukuku ihlal etmek için kullanılıp kullanılmadığı konusunda sorular yöneltti.

Eski drone kamera operatörü Brandon Bryant ve diğer muhbirler, üssün gizli ABD drone savaşları için çok önemli olduğunu ve Almanya'nın zımni rızası olmadan bu tür saldırıları başlatamayacağını söylediler.

Lideri Ebu Mehdi el-Muhandis de dahil olmak üzere dört Halk Seferberlik Güçleri üyesiyle birlikte Süleymani'nin öldürüldüğü İHA saldırısı ile ilgili hukuki çok şey yapıldı.

Ulusal ve uluslararası hukuk, teorik olarak, bir ABD Başkanının, Kongre'nin onayı olmadan yurtdışında askeri harekatın başlatılmasını veya tırmanmasını önlemek için tasarlanan 1973 Savaş Yetkileri Kararı ile tek taraflı hareket etme kabiliyetini sınırlar.

Bu karar, Başkan Richard Nixon'ın Vietnam Savaşı sırasında Kamboçya'yı gizlice bombalamasının kongrenin onayı olmadan gerçekleştirilmesinin ardından ortaya çıktı. Ama elbette ABD'nin gizli operasyonlarını önlemede işe yaramadığı kanıtladı ve Washington savaş makinesini geri püskürtmeyi başaramadı.

Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı Robert O'Brien, 2002 tarihli Irak'a Karşı Askeri Güç Kullanma İzni Kararının Süleymani'nin öldürülmesine izin verdiğini iddia etti; bu, ABD'nin onu neden soğukkanlı bir öldürme operasyonunun parçası olarak Bağdat'a gelmesi için kandırdığını açıklayabilir.

Trump yönetiminin Süleymani tarafından planlandığında ısrar ettiği “yakın bir saldırıyı” önlemek için harekete geçtiklerini iddia ederek, suikastı -Washington'un titizlikle kaçındığı bir kelime- bir meşru müdafaa eylemi olarak çerçeveleyebilirler.

Ancak saldırının yasallığı gerçekte bir sis perdesidir. ABD ve vekilleri, onlarca yıldır cezasız kalarak dünya çapında vahşet ve savaş suçları işlediler ve kesinlikle bunu yapmaya devam edecekler.

Şili Devlet Başkanı Salvador Allende de dahil olmak üzere dünya liderlerine suikast düzenlediler, Latin ve Güney Amerika, Afrika ve Orta Doğu'da ölüm mangalarını finanse ettiler ve Çin ile giderek daha agresif bir soğuk savaşa giriyorlar.

Başka bir dünya mümkün, ancak onu inşa etmek, askeri ve ekonomik saldırganlığı dizginlenen ABD tek taraflılık sistemine ve Washington'un sonsuza kadar süren savaşlarına son vermek anlamına geliyor.

Kasım Süleymani'nin katillerini adalete teslim etmek buna doğru önemli bir adımdır ve dünyanın geri kalanı gerçekten adalete inanıyorsa, Trump, Biden ve yardımcıları Lahey'e.

Steve Sweeney*
Al Mayadeen

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

*İngiltere'deki Morning Star gazetesinin Uluslararası Editörü.

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar