depositphotos_371892940-stock-photo-oil-pumps-next-to-the.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Petrol fiyatları başka bir süper gücü avını yakalamak üzere olan bir avcı gibi takip ediyor

Petrol fiyatları başka bir süper gücü avını yakalamak üzere olan bir avcı gibi takip ediyor

Kesinlikle, petrol piyasası başka bir süper güçle alay ediyor. SSCB, perestroyka için kıyameti heceleyen ve sırayla Boris Yeltsin'in genel olarak Sovyet sistemine yönelik sert eleştirisini körükleyen derin bir resesyona girmişti. Burada da ürkütücü bir benzerlik var, çünkü Biden'ın da ileriye götürmesi gereken bir perestroika var ve aynı zamanda varoluşsal.

14 Kasım 2021 Pazar

İNTİZAR - Jeopolitik folklorda Afganistan'ın Sovyetler Birliği'nin sonunu getirdiği varsayılır, ancak gerçekte, petrol ihracatından elde edilen Sovyet gelirindeki ani düşüş olmasaydı, savaş 1989'a kadar “kanayan bir yara” olmazdı. 

Bugün uzman görüşü, eski RAND politika analisti ve yazarı Tad Daley'in 1989 tarihli bir makalesinden (Afghanistan And Gorbachev's Global Foreign Policy, Asian Survey, May 1989) ödünç alacak olursak, "Afgan çatışmasının askeri ve finansal maliyetleri, önemsiz olmasa da, bir süper gücün yeteneklerini pek zorlamadı" şeklindedir.     

1986 Çernobil felaketinden Sovyet ekonomisinin ve enerji endüstrisinnin aldığı ölümcül darbenin ardından, o zamanlar Reagan yönetimindeki Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü William Casey, Suudi Kralı Fahd ile gizlice bir şeytani anlaşma yaptı ve böylece Suudiler petrol üretimini beş katından daha fazla artırdı ve fiyatlar varil başına 32 dolardan 10 dolara düştü. SSCB yıllık gelirinin büyük bir kısmını kaybetti ve zaten bir bütçe açığı vardı.

Otuz yıl sonra, petrol fiyatlarıyla mücadele etme sırası ABD'de. Sıkıntı, Asya'dan Avrupa'ya ve Kuzey Amerika'ya ekonomik aktivitede canlanmayı destekleyen daha fazla aşılı popülasyonun koronavirüs karantinalarından çıkarılmasıyla, petrol fiyatlarındaki büyük artıştan kaynaklanıyor.

Öngörü, yakıt konusunda daha fazla talep yaratacak olağanüstü şiddetli bir kış olmasıdır. Arzda devam eden sıkışıklık, kilit alan ve bölgelerdeki ekonomik toparlanma ve bunun sonucunda piyasa üzerinde oluşan dış baskılar artıyor. Büyük yatırım bankaları 100 dolarlık petrol fiyatı öngörüyor. Goldman Sachs, 90 dolarlık petrolün muhafazakar bir görünüm olabileceğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, varil başına 100 doların “oldukça mümkün” olduğunu düşünüyor.

ABD için, enflasyon hayaleti ekonomiye musallat olduğu için bu gerçekleşmeyi bekleyen bir felaket. Wall Street Journal, Ekim ayında ABD Çalışma Bakanlığı'nın tüketici fiyat endeksi tarafından ölçülen enflasyonun Ağustos ayına kadar olan 12 aylık dönemde %5,3 olduğunu ve son 12 yılın en yüksek seviyesine yakın olduğunu bildirdi.

Enflasyonun psikolojisi belirsizdir. New York Times, “İşçiler işgücü piyasasında üstünlüğü ele geçirerek on yılların en büyük artışlarını elde ettiler ve işlerini rekor oranlarda bıraktılar” dedi.

Enflasyonist baskılar, Biden Yönetimi'nin Salı günkü berbat seçim sonuçlarının ardından seçmen hissini tersine çevirmek için muazzam bir baskı altında olduğu ve bir harcama çılgınlığı içinde olmayı planladığı bir zamanda geliyor. Penn Wharton Bütçe modeli, Biden'ın 1,75 trilyon dolarlık sosyal harcama planının aslında 3,9 trilyon dolara daha yakın olacağını tahmin ederken, Biden'ın harcamaları finanse etmeyi önerdiği gelir artışlarının ancak 1,5 trilyon dolara yakın bir şekilde yeniden oluşabileceğini tahmin ediyor.

Petrol fiyatları ve enflasyon seviyeleri, neden-sonuç ilişkisi içinde birbiriyle ilişkilidir, çünkü petrol ekonomide önemli bir girdidir. Petrol fiyatları yükseldikçe, yaşam maliyeti, yatırım maliyeti, borçlanma, ipotek, şirket ve devlet tahvili getirileri gibi genel fiyat eğilimlerinin ölçüsü olan enflasyon da aynı yönde yükselir.

Petrol fiyatlarındaki artışın arka planına karşı Başkan Biden, OPEC+ 'nın (Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki müşterek hakimiyet) arzı artırmasını istedi. OPEC+ bunu görmezden geldi. Daha sonra, bıkkın bir Biden medyaya şunları söyledi: “Gaz fiyatlarına bakarsanız ve petrol fiyatlarına bakarsanız — bu, şu ana kadar Rusya'nın veya Opec ülkelerinin daha fazla petrol pompalamayı reddetmesinin bir sonucudur.”

Ancak OPEC+ kayıtsız kalmaya devam ediyor. Geçen Perşembe günü yapılan sanal toplantı sonrasında OPEC+'dan yapılan açıklamaya göre, Temmuz ayındaki toplantısında onaylanan aylık üretim ayarlama mekanizmasına bağlı kalmaya karar verildi. Açıkçası, üreticiler yeni Covid salgınlarının küresel ekonomik toparlanmayı hala azaltabileceği korkusuyla üretimi çok hızlı bir şekilde artırmaya istekli değiller. 

Yüksek enerji fiyatları kısa vadede sadece enflasyonu artırmakla kalmayacak, aynı zamanda ABD dolarını da zayıflatacaktır. Bu arada hem Rusya hem de Suudi Arabistan, “yeşil devrim”, orta vadede oyunun kurallarını sıfırlamadan önce devasa petrol rezervlerinden olabildiğince fazla gelir elde etmek için zamana karşı yarışıyor.

Elbette bu Biden için bir “Gorbaçov anı”. Eski Sovyet lideri gibi o da alıcı tarafta. Ve Cumhuriyetçiler kan kokuyor. Trump'ın eski enerji sekreteri Rick Perry, “Hem ulusal güvenlik açısından hem de ışıkları tam anlamıyla açık tutup tutamayacağımız açısından felaket potansiyeli çok gerçek” uyarısında bulundu. Eski bir Teksas Valisi olan Perry, Big Oil'e yakındır.

Perry, CNBC'ye şunları söyledi: "Biden yönetiminin kısıtlayıcı eylemleri - boru hatlarına hayır, sondaja hayır, denizaşırı petrol ve gaz projelerinin finansmanına hayır… Trump yönetimi altında elde edilen enerji bağımsızlığının çarpıcı bir şekilde tersine çevrilmesidir". Perry, Big Oil ile yakın bağları olan eski bir Teksas valisidir.

Şu anda ham petrol varil başına 82 dolar civarında seyrediyor. Cuma günü, Saudi Aramco, Arap hafif ham petrolünün Asya'ya Aralık satış fiyatını bu aya göre 1,40$ artarak varil başına 2,70$'a yükseltti. Bu, talebin güçlü kalmaya devam ettiğinin bir işareti.

Biden'ın birkaç seçeneği var. Belki de, ABD'nin OPEC+'tan ithal ettiği tüm petrolü bir yıldan fazla bir süre boyunca ikame etmeye yetecek kadar ham petrole sahip olan stratejik petrol rezervinden petrolün serbest bırakılmasını emredebilir; Amerikan petrol ihracatını yasaklayabilir; ya da OPEC'i kartel olarak hareket ettiği için dava etmek için yasa çıkarmaya çalışabilir (ki bu elbette uzak bir ihtimal). Ancak bunların hiçbiri yakın vadede benzin fiyatlarını gerçekten düşüremez.

Öte yandan, Biden'ın büyük bir fiyat düşüşü elde etmesi halinde bunun geri tepme ve kaya petrolü faaliyetindeki toparlanmayı daha da yavaşlatma ve bunun da gelecek yıl ara dönem Kongre seçimlerinin yapılacağı zaman çok daha yüksek fiyatlara yol açma riski var.

Elbette Biden'ın en iyi seçeneği, Başkan Putin ve Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ı telefonla arayarak daha fazla petrol pompalamalarını istemek olabilir. Ancak bunun olması için Biden'ın istisnacılığın yüksek atından inmesi gerekiyor. Bunu yapmak için çok zayıf. Trump bunu yapabilirdi.

Kesinlikle, petrol piyasası başka bir süper güçle alay ediyor. SSCB, perestroyka için kıyameti heceleyen ve sırayla Boris Yeltsin'in genel olarak Sovyet sistemine yönelik sert eleştirisini körükleyen derin bir resesyona girmişti. Burada da ürkütücü bir benzerlik var, çünkü Biden'ın da ileriye götürmesi gereken bir perestroika var ve aynı zamanda varoluşsal.

M. K. BHADRAKUMAR
INDIAN PUNCHLINE
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar