3-1200x567.png

Kemerlerinizi bağlayın: Yemen Suudilere bir ders vermek üzere

Suudiler Sana'yı her bombaladığında, Yemen Direnişi Riyad'ın stratejik zayıf noktalarına misilleme yapıyor. Bugün Yemen'in başkentine yapılan kesintisiz saldırıların sonucu olarak, Suudilerin büyük bir parlamaya maruz kalmasına hazır olun. Emniyet kemerinizi bağlayın. Arap Yarımadası'nda misilleme ve devrim, dizginlerinden kurtulmak üzere.

7 Aralık 2021 Salı

İNTİZAR - Yemenliler, başkentleri Suudi liderliğindeki koalisyon hava saldırılarıyla hedef alındığında "Sana'nın uzak olduğunu, Riyad'ın yakınlaştığını söyleyin" diye sesleniyor.

Bu savaş narası içindeki 'o', Arap dünyasının en fakir ulusuna karşı altı yıllık saldırganlığı başlatan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'a (MbS) atıf.

Suudilerin Sana'ya yaptığı her saldırıdan sonra, bu cümle sosyal medyayı dolduruyor ve Yemen direnişine Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a doğrudan misilleme yapması için yalvarıyor.

Suudiler ve azalan müttefikleri başarısız savaşlarının son günlerinde Sana'yı acımasızca döverken, neden karşılık olarak davet ettikleri misilleme ateş gücünü henüz idrak edemediklerini merak ediyor insan.

Böyle başladı…

Mart 2015'te, Yemen'in direniş hareketi Ensarullah'ın başkentin kontrolünü ele geçirmesinden bir yıl sonra, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderliğinde ve hem ABD hem de İngiltere tarafından lojistik ve siyasi olarak desteklenen 10 uluslu bir koalisyon kuruldu. Kısa bir süre sonra, savaş uçakları ve kara kuvvetleri başkenti çevreleyen illerde operasyonlar düzenlemeye başladı.

2016'nın kapanışına kadar on binden fazla hava saldırısı rapor edildi ve Sana aslan payını aldı - 2,600 baskın - iki ardışık yıl boyunca her gün 3,5 saatte bir hava saldırısına eşdeğer.

Kesintisiz hava operasyonlarına paralel olarak, başta Yemenli paralı askerler ve Sudanlı askerler olmak üzere koalisyon liderliğindeki kara kuvvetleri, Ensarullah'ın kontrolünden binlerce kilometre kare alanı gaspetti.

Kısa tarihinde ilk kez kendisini halkları yönetirken bulan Ensarullah, saldırıdan sadece bir yıl önce Sana'da otoritesini sağlamlaştırmıştı. Hareketin altyapısını, ekonomisini, askeri gücünü ve dış politikalarını/bağlantılarını inşa edecek zamanı veya kaynakları henüz yoktu.

Photo Credit: The Cradle

Ezber bozan bir 2018

2018 yılına gelindiğinde, 'en fazla haftalar veya aylar sürmesi gereken' - ve MbS'nin kendisine göre sadece “birkaç gün” sürmesi gereken savaş, özellikle Suudi/BAE'nin Katar'a karşı düşmanlıkları su yüzüne çıktıktan sonra uzun, yönsüz ve maliyetli hale geldi. Körfez uyumunu havaya uçurdu.

Bir zamanlar Mısır, Ürdün, Sudan, Fas, Senegal ve (Umman hariç) Körfez ülkelerinden oluşan Yemen'in bağımsızlığına karşı 10 uluslu askeri ittifak, bir gecede ikiye daraldı: BAE ve Suudi Arabistan.

2018 itibariyle, Suudi destekli milisler Sana'nın batısında (Hudeydeh) ve doğusunda (Mağrib) ve Suudi Arabistan'ın güney sınırlarında, Ensarullah'ın kuzey Yemen'in Saada Eyaletindeki kalesine bitişikti. BAE'nin açıklanmayan çıkarları vardı ve hem koruma hem de Yemen'in stratejik limanlarını ve su yollarını kontrol etmek için milislerini öncelikle güneye kaydırdı.

Ensarullah, üç yıllık yabancı saldırganlığın şokunu çoktan emmişti ve hem savaş hem de askeri taktiklerde değerli deneyimler kazandı. Silah üretimi (esas olarak balistik füzeler ve insansız hava araçları) yetenekleri ve teknolojik ilerlemeleri, savaşın başlangıcından bu yana koalisyon ve Batılı müttefikleri tarafından kuşatma altında bulunan, denize kıyısı olmayan Sana çevresinde istikrarlı bir şekilde büyümüştü.

Böylece, 2018'e kadar Ensarullah, savaşın yönünü tamamen savunma amaçlı bir savaştan proaktif vur-kaç savaşları başlatmaya çevirmeye hazırdı.

Yemen savaşında oyunun kurallarını değiştiren şey hızlı ve sert bir şekilde 2019'da geldi. Dört yıllık savunmanın ardından Ensarullah, 'Caydırıcılık Dengesi' adlı bir dizi operasyon başlatmaya başladı. Bunlardan ilki, 17 Ağustos'ta, Yemen Direnişi'nin, Londra'dan Madrid'e veya New York'tan Miami'ye olan mesafeye eşdeğer, 1200 km uzaklıktaki hedeflere onlarca intihar insansız hava aracıyla birlikte yerli yapım ve modifiye balistik füzeler fırlattığı ilk operasyondu.

Hedefler, Suudi Arabistan'ın Suudi-BAE sınırlarındaki ARAMCO Şeba petrol sahaları ve rafinerileriydi.

14 Eylül'de gerçekleşen ikinci operasyon, Suudi Arabistan'ın en doğusundaki Dammam'daki ARAMCO tesislerini vurdu. Bu kez saldırılar olağanüstü boyuttaydı ve dünyanın dikkatini büyük ölçüde çekti; Suudiler ayrıntıları gözden kaçırmaya vakit bulamadan fotoğraflar ve videolar sosyal medyada uçuştu.

Sana'yı hedef almanın Suudi Arabistan'ın stratejik derinliğine misillemeyi tetikleyeceğini anlaması ve Suudileri disipline etmek için benzer beş operasyon daha gerekti. Ensarullah'ın misilleme saldırılarından sonra, Sana'ya yapılan hava saldırıları her üç saatte bir saldırıdan yılda üç saldırıya düştü.

Credit: almasirah.net

 

Savaşın son bölümü yaklaşıyor

2018'deki hızlı ilerlemelerin ve 2019-20'deki hedefli misilleme saldırılarının ardından Ensarullah, kaybettiği bölgelerin çoğunu geri aldı ve yalnızca Yemen'in doğusundaki Suudilerin son kalesi olan ve yakında kurtarılması beklenen Mağrib kaldı.

Geçen ay, Suudi ve BAE destekli milisler ve paralı askerler, Ensarullah'ın şehri özgürleştirme ve BAE topraklarını hedef alma planlarını açıklamasının ardından, Yemen'in batısındaki son Suudi kalesi olan Hudeyde'den kaçtı.

Bu darbeyle Suudiler Yemen'de ayaklarını kaybettiler. Askeri olarak konuşursak, yabancı kara kuvvetleri savaşı çoktan kaybetti ve şimdi Ensarullah liderliğindeki hükümete sıfır tehdit oluşturuyor.

Daha da kötüsü, 2021'de, altı yıllık savaşta ilk kez, koalisyon kontrolündeki illerdeki Yemenliler, Ensarullah yönetimindeki bölgelerdeki yaşam kalitesinin, daha düşük suç oranları, istikrarlı bir para birimi ve bu vatandaşlar için daha ucuz hammaddelerle kendilerinden daha üstün olduğundan şikayet ederek birden fazla halk protestosu başlattı.

Riyad, bu kesin yenilgiden kurtulacak bir çıkış bulmaya çalışmak yerine, Ensarullah'ı zayıflatmak için Sana ve Mağrib'e yönelik hava saldırılarını artırmaya başladı.

Bu bizi, Ensarullah'ın  (yukarıda bahsedilen) 8. Caydırıcılık Dengesi açıklamasını yaptığı ve Suudilere kırmızı çizgilerini hatırlatmak için Riyad, Cidde, Abha, Cizan ve Necran'daki askeri hedeflere stratejik misilleme saldırıları başlattığı 19 Kasım 2021'e getiriyor.

Suudiler, irrasyonel bir şekilde, misilleme sonuçlarına veya bu vahşete ilişkin küresel algıya pek aldırış etmeden Sana'daki sivil nüfusu ezmeye devam ediyor. 23 Kasım'da koalisyon sözcüsü Turki el Maliki, Ensarullah'ın "askeri bölgelerin hastaneleri, örgütleri ve sivilleri canlı kalkan olarak aldığını" iddia ederek, nüfusun yoğun olduğu bölgeleri bombalamayı meşrulaştırmaya bile çalıştı.

Savaşın sonuna gelindi gibi, peki, neden Sana'ya yapılan bu gereksiz hava saldırıları? Suudi Arabistan neden kasıtlı olarak Riyad ve ARAMCO'ya karşı askeri saldırıları kışkırttı ve davet etti? Bunun yerine neden ABD'nin Afganistan'da yaptığı gibi Yemen'den bir gecede çıkıp gidilmiyor? Utanç verici olsa da, hızlı ve kamuoyuna açıklanmayan bir geri çekilme, en azından Suudi şehirlerinin korunmasını sağlar.

Bu son bir hamle ile girilen tırmanışın; savaş stratejisi, kaldıraç oluşturma veya iç politika ile hiçbir ilgisi yok.

Büyük petrol ve maden rezervlerine sahip 20 milyon vatandaş ve 10 milyon yabancı nüfusa sahip 2,1 milyon kilometrekarelik bir ülke olan Suudi Arabistan'ın parlamentosu, seçimleri ve herhangi bir demokratik süreci yoktur.

Tüm iç ve dış politikalar tek bir adam tarafından yapılır: Suudi veliaht prensi, başbakan yardımcısı, savunma bakanı, Ekonomik ve Kalkınma İşleri Konseyi başkanı ve Siyasi ve Güvenlik İşleri Konseyi başkanı Muhammed bin Salman.

MbS bir cezalandırıcıdır. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini ve parçalara ayrılmasını emretti. Lübnan'ın eski başbakanı Saad Hariri'yi Riyad'dan istifasını yayınlamaya zorlamadan önce kaçırdı ve dövdü. Katar'ı kuşattı, Irak'ı istikrarsızlaştırdı ve Yemen savaşıyla ilgili tek bir yorum yüzünden tüm Lübnan'ı boykot etti. Liste devam ediyor.

Birkaç yıl önce, eski ABD başkanı Barack Obama'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Ben Rhodes, patronunun Riyad'a yaptığı veda ziyareti sırasında tüyler ürpertici bir hikaye anlattı. Obama, krallıktaki 47 muhalifin Kral Salman'a yakın zamanda idam edilmesini protesto ederken, o zamanki veliaht prens MbS, seyirci koltuğundan kalktı ve ABD başkanına şu şekilde ders verdi:

“Suudi adalet sistemini anlamıyorsunuz” dedi. Suudi halkının suçlulardan intikam almak istediğini ve krallığın istikrarı için kafası kesilenlerin öldürülmesi gerektiğini savundu.”

MbS, Yemen'deki çok kişisel savaşının bu son haftalarında ve aylarında basitçe 'cezalandırıcı' moduna dönmüş olabilir. Yenilgisi için 'intikam' hak edilir; ve öldürmek “krallığın istikrarı için”dir.

Ancak Sana'yı bombalamak, Ensarullah tarafından henüz duyurulmamış yeni bir dizi gelişmiş misilleme saldırısı olan 'Caydırıcılık Dengesi 9'u da haklı çıkaracaktır.

Kuşkusuz, ARAMCO ve büyük Suudi şehirleri önümüzdeki dönemde hedeflenecektir. Kum krallığına ulaşan her balistik füze, daha zayıf bir Suudi Arabistan ve daha güçlü bir Yemen ile sonuçlanacak ve Ensarullah'a şu anda Suudileri disipline etmesi ve belki de gelecekte onları işgal etmesi için bir neden verecek. Bu şekilde “Sana uzak, Riyad yaklaşıyor” sözü doğdu.

 Karikatürist Kamal Sharaf; Twitter'da @kamalsharaf

MbS'nin komutası altındaki Suudilerin savaş sona erse bile Yemen'i rahat bırakması pek mümkün değil - Irak, Lübnan, Afganistan, Katar ve Suriye'de her zaman yaptığı şeyi yapmaya çalışacak, nüfusu para ve silahlarla bölecek.

Ama Yemen farklı. Ensarullah, ABD ve bölgesel müttefiklerinin ayrıldıktan sonra bir ülkenin bağımlılığını ve duraklamasını sağlamak için yasalar ve politikalar tasarlamaya devam ettiği diğer ülkelerin aksine kendi inşa ettiği yaklaşımları uygulayacak. Yemen, savaştan sonra, dışarıdan dayatılan gündemlerle kırılmaya yönelik düşmanlığı ve kararlılığında daha çok İran'a benzeyecektir.

Emniyet kemerinizi bağlayın. Arap Yarımadası'nda misilleme ve devrim, dizginlerinden kurtulmak üzere.

Kerim Şami
The Cradle
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar