1-1.jpg

Putin ve Xi, SWIFT kaçışlarını planladı

Rusya ve Çin'in bağımsız bir finansal ticaret platformu duyurusu, ABD yaptırımları altındaki ülkeleri ticari faaliyetlerine Batılı müdahalelerden kurtaracak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Aralık ayındaki video zirvesi, bazı büyük küresel finansal değişimlerin başlangıcı olabilir.

19 Aralık 2021 Pazar

İNTİZAR - Vladimir Putin doğrudan konuya girdi. 15 Aralık'ta Xi Jinping ile yaptığı bir saat on dört dakikalık video görüşmesinin açılışında, Rusya-Çin ilişkilerini “21. yüzyılda gerçek bir devletler arası işbirliği örneği” olarak nitelendirdi.

Ticaret, petrol ve gaz, finans, havacılık ve Kovid-19'a karşı mücadeleden Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) ve Avrasya Ekonomik Birliği'nin (EAEU) ilerleyici bağlantısına kadar sayısız işbirliği seviyesi yıllardır biliniyor. 

Ancak şimdi, İmparatorluk tarafından konuşlandırılan acımasız Melez Savaş / Soğuk Savaş 2.0 kombinasyonuna karşı dikkatli bir şekilde koordine edilmiş balelerinde ciddi bir karşı hareketin duyurulması için sahne hazırlandı.

Dış Politikadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Yuri Ushakov'un kısa ve öz bir şekilde açıkladığı gibi, Putin ve Xi, "ticaret operasyonları için diğer ülkelerden etkilenmeyecek bağımsız bir finansal yapı" yaratma konusunda anlaştılar.

Diplomatik kaynaklar, gayri resmi olarak, yapının 2022'nin sonundan önce ortak bir zirve ile açıklanabileceğini doğruladı.

Bu, birden fazla yönden çarpıcı bir oyun değiştirici. Daha önceki ikili görüşmelerde ve çoğunlukla Rusya-Çin anlaşmalarında yuan ve rublenin payını artırmaya, ABD dolarını atlamaya ve Rus ve Çinli yatırımcılar için yeni borsa seçenekleri açmaya odaklanan BRICS zirvelerinin hazırlıklarında kapsamlı bir şekilde tartışılmıştı.

Şimdi kırılma anına geldik. Ve katalizör olay, dünya çapında hızlı para transferleri için finans kurumlarının yanı sıra 200'den fazla ülkede 11.000'den fazla banka tarafından kullanılan mesajlaşma ağı olan SWIFT'ten Rusya'yı kovma fikrini – finansal olarak nükleer bomba etkisi – dalgalandıran ABD şahinlerinden başkası değildi.

Rusya'nın SWIFT'ten kesilmesi, Ukrayna'nın asla gerçekleşmeyecek bir 'işgaline' yanıt olarak geliştirilen sert yeni bir yaptırım paketinin bir parçası olacaktır - çünkü bunun için dua edenler sadece profesyonel NATO işgalcileridir.

Stratejik bir gaftan kar etmek

Bir kez daha, bir Amerikan stratejik gafı, Rusya-Çin kendi kendini tanımlayan “kapsamlı stratejik ortaklık”a koordinasyonlarını ilerletme şansı sunuyor.

Ushakov bunu çok diplomatik bir şekilde ifade etti: “bağımsız bir finansal yapı” oluşturmak için “üçüncü ülkeler tarafından etkilenen” bir SWIFT mekanizmasını atlamanın zamanı geldi.

Bu, tüm Küresel Güney için ciddi bir oyun değiştirici anlamına geliyor - çok sayıda ülke, tekrarlayan Fed niceliksel genişleme sirk paketleriyle birlikte fiili bir ABD doları diktatörlüğünden kurtulmayı arzuluyor.

Rusya ve Çin, bir süredir alternatif ödeme sistemlerini deniyorlar: Rus SPFS (Finansal Mesajların Transferi Sistemi) ve Çin CIPS (Sınırlararası Bankalararası Ödeme Sistemi).

En güçlü Çin bankaları SWIFT'e derinden bağlı oldukları ve SPFS ile ilgili çekincelerini dile getirdikleri için bu kolay olmayacak. Yine de, muhtemelen 2022'nin sonlarında, yeni mekanizmanın piyasaya sürülmesinden önce kaçınılmaz olarak entegre olmaları gerekecek.

Sberbank'tan Bank of China'ya kadar en önemli Rus ve Çin bankaları sistemi benimsediğinde, Avrasya ve Küresel Güney'deki diğer bankaların da katılması için yol açılıyor.

Uzun vadede, kesintisiz Amerikan siyasi müdahalesine meyilli olan SWIFT, giderek daha fazla marjinalleşecek veya Atlantik enlemleriyle sınırlandırılacaktır.

Ticarette ve her türlü finansal anlaşmada ABD dolarını atlamak, sürekli gelişen Rusya-Çin çok kutuplu bir dünya fikrinin kesinlikle merkezi bir planıdır.

Yol, elbette, uzun olacaktır, özellikle de, BlackRock, Vanguard ve State Street gibi neredeyse her büyük çok uluslu şirketin birbirine kenetlenmiş hisseleri ile devasa yatırım evlerini içeren bir labirent olan ABD kontrolündeki küresel finansal sisteme sağlam bir karşı nokta sunmaya gelince. 

Yine de bir SWIFT kaçışı hızla ivme kazanacaktır, çünkü bu, Putin-Xi'nin konuşmalarında değindiği bir dizi gelişmeyle ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır, bunlardan en önemlileri şunlardır:

1. BRICS tarafından işletilen Yeni Kalkınma Bankası'na (NDB) ve Asya Altyapı Yatırım Bankası'na (AIIB) genişleyen roller sunan BRI ve EAEU'nun aşamalı ara bağlantısı.

2. Şangay İşbirliği Örgütü'nün (SCO) özellikle İran'ın Ekim ayında üye olmasından sonra artan jeopolitik ve jeo-ekonomik erişimi.

3. Ve en önemlisi, 2022'de BRICS'in yaklaşan Çin başkanlığı.

Çin, 2022'de BRICS+'a derin yatırım yapacakBu genişletilmiş BRICS kulübü, aşağıdakileri içeren bir geliştirme sürecine bağlanacaktır:

1. Kapsamlı Bölgesel Ekonomik Ortaklığın (RCEP) konsolidasyonu – Çin, ASEAN 10 ve Japonya ile Güney Kore ile Avustralya ve Yeni Zelanda'yı birleştiren devasa bir Doğu Asya ticaret anlaşması.

2. Afrika Kıtası Serbest Ticaret Bölgesi (ACFTA).

3. Ve EAEU ile MERCOSUR arasında ve EAEU ile ASEAN arasında imzalanan mutabakat zaptı.

Batı Asya gemisini demirlemek

BRICS+ konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından Yaroslav Lissovolik, “ikili ve çok taraflı anlaşmaların BRICS ülkeleri ve ilgili bölgesel komşularının oluşturduğu bölgesel ittifaklar ağını tamamlama olasılığını" açan bir sistemde faaliyet gösteren BRICS+ 2.0'ın zamanının geldiğini savunuyor.”

Dolayısıyla, Küresel Güney'de ekonomik kalkınma açısından büyük bir niteliksel sıçramadan bahsediyorsak, soru kaçınılmazdır. Batı Asya ne olacak?

Bütün bu bağlantılar ve SWIFT'den kaçış, Pekin'in Afganistan'ı eklemeyi planladığı tartışmasız amiral gemisi BRI projesi olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'na (CPEC) kesinlikle fayda sağlayacak.

CPEC, BRI projelerinin belirgin bir şekilde yer alacağı 20 yıllık İran-Çin stratejik anlaşmasının bir parçası olan Afganistan üzerinden gelecekteki İran-Çin koridoruna aşamalı olarak bağlanacaktır. İran ve Çin zaten yuan ve riyal ile ticaret yapıyorlar, binaenaleyh İran ve Çin arasında SWIFT olmayan bir mekanizma ile ödemelerini verilebilecektir.

İran'a olanlar, SWIFT'in emperyal siyasi manipülasyonun rehin alınmasının klasik bir örneğidir. İran bankaları, olağan şüphelilerin baskısı nedeniyle 2012 yılında SWIFT'den ihraç edildi. 2016'da, 2015'te perçinlenen JCPOA'nın bir parçası olarak erişim yeniden sağlandı. Ancak 2018'de, Trump yönetimi altında İran bir kez daha SWIFT'den koptu.

İran'ın yeni Rusya-Çin mekanizmasına katılmasıyla bunların hiçbiri olmayacak.

Bu da bizi Çin'in İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen'deki BRI genişlemesinin karşılıklı bağlantısına götürüyor. Suriye'nin yeniden inşası büyük ölçüde SWIFT dışı mekanizma yoluyla finanse edilebilir. Aynısı Çin'in Irak'tan enerji satın alması için de geçerli. İnci dizisinin” (BRI tarafından bağlanan limanlar dizisi) bir parçası olan, muhtemelen Çin'e ait bir limana ev sahipliği yapan bir Yemen'in yeniden inşası için de aynı şey geçerli.

Suudi Arabistan, Emirlikler ve İsrail, ABD'nin mali nüfuz alanında kalabilir veya bunlar eksik kalabilir. Ve Batı Asya gemisini demirleyen bir BRICS ülkesi olmasa ve ufukta hiçbir bölgesel entegrasyon ekonomik anlaşması olmasa bile, ekonomik entegratör rolü eninde sonunda Çin tarafından oynanacak.

Çin, MERCOSUR'u demirleyen Brezilya'ya, EAEU'yu demirleyen Rusya'ya ve SADC/SACU'yu demirleyen Güney Afrika'ya benzer bir rol oynayacak.

Hem BRI hem de EAEU, SWIFT'i atlayarak muazzam bir destek alacak. (Değeri düşmüş) emperyal yasal ihaleyi kullanarak ticaret yapıyorsanız, çok kutuplu olamazsınız.

BRI, EAEU ve birbirine bağlı ekonomik kalkınma anlaşmaları, dijital teknolojiyle birleştiğinde, Küresel Güney'de milyarlarca insanı entegre edecek.

Dolarsız bir ortamda, gerçekten küreselleşmiş bir ekonomiden çok uzaklarda olan herkese finansal hizmetler ve dünya pazarına erişim sağlayan ucuz telekomünikasyonu heceleyen olası, uğurlu bir geleceği düşünün.

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar