68669-cats.jpg

Artık renkli devrim yok!

Blinken'in CSTO ve Rusya hakkındaki kışkırtıcı sözleri, projektörü renkli devrim girişiminden uzaklaştırdı... Kremlin, Kazakistan'daki beş günlük dönem için CSTO birliklerine komuta etmek üzere Çeçenya, Kırım ve Donbass'ta daha önce rekor kıran başarılı bir generali görevlendirerek amacını ortaya koydu: 'Artık renkli devrim yok'.

12 Ocak 2022 Çarşamba
İNTİZAR - Kazakistan'da 02 Ocak Pazar gününde başlayan olaylar önceleri ekonomik sıkıntılara verilen masum tepkiler ve buna bağlı talepler olarak algılansa da zamanla aslında yaşanan olayların böyle olmadığı, masum bir görüntünün ardında planlanmış, bir takım maksatlara sahip, organize edilmiş, dünya güçleri arasındaki hesapların bir sonucu olduğu anlaşıldı.
 
Kazakistan'da bu son hafta içerisinde yaşananlarla ilgili o denli ağır iddialar var ki, bu iddialarla muhatap olunduğunda insanın gözlerinin fal taşı gibi açılmaması mümkün değil. Kazakistan'daki bu olayları irdeleyen, önünde ardında ne olduğuna dair ip uçları sunan, ve bunu eski bir diplomat olmanın verdiği dikkatle yapan MK BHADRAKUMAR'ın Indianpunchline'da yayınlanan yazısını ilginize sunuyoruz...
 
Putin renkli devrimler için sınıları belirliyor
 
Bu, Amerikan diplomatik tarihinde, bir ABD Dışişleri Bakanı'nın kelimenin tam anlamıyla kafayı yemiş olduğu ender bir sayfa olsa gerek. Antony Blinken'in Kazakistan'daki olaylarla ilgili verdiği açıklar sadece kaba değil, aynı zamanda mantıksızdı.
 
Blinken, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Kemeloğlu Tokayev'in Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (CSTO) ülkesindeki vahim durumun istikrara kavuşturulmasına yardımcı olmak için kuvvet konuşlandırması için yardım talep etme kararını sorguladı. Konuşlandırmanın neden gerçekleştiğinin belli olmadığını söyledi!
 
Moskova, CSTO konuşlandırmasının geçici olacağını daha en başında vurgulamıştı. Bununla birlikte, Blinken, "Bence yakın tarihten alınabilecek bir ders şu ki Ruslar bir kez evinize girdi mi, onları evinizden çıkarmanız çok zordur" dedi. 
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Blinken'in hakaret içeren sözlerini şiddetle kınadı. Blinken'in "tipik kaba tavrıyla" konuştuğunu söyledi. Açıklamada, "Amerikalılar evinizdeyken, hayatta kalmak, soyulmamak veya tecavüze uğramamak zor olabilir. Kuzey Amerika kıtasının Kızılderilileri, Koreliler, Vietnamlılar, Iraklılar, Panamalılar, Yugoslavlar, Libyalılar, Suriyeliler ve bu davetsiz misafirleri 'evlerinde' görecek kadar şanssız olan daha birçok talihsiz insanın bu konuda söyleyecekleri çok şey olacaktır”.
 
Salı günü Tokayev, CSTO birliklerinin sorunlu Orta Asya ülkesini iki gün içinde terk etmeye başlayacağını ve çekilmenin 10 gün içinde tamamlanacağını duyurdu! Kremlin, ulusal güvenlikle ilgili bu tür konularda karar vermenin tamamen Kazak hükümetine ait olduğunu söyledi!
 
Blinken, İranlı general Süleymani'nin iki yıl önce Bağdat'ta bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülmesinin ardından Irak parlamentosunun tüm Amerikan birliklerinin derhal ayrılmasını talep ettiğini biliyordu. Ancak Amerikalılar henüz buna kulak asmadı!
 
Yine de Blinken zeki bir adamdır. Her şey hesaba katıldığında, bazı saçma sapan şeyler söyleyerek kasıtlı olarak bir gizleme eylemine girişti: Blinken aslında Kazakistan'da Başkan Biden'ın onayıyla CIA tarafından yönetilen rejim değişikliği girişiminin izlerini örtmek için çabalıyordu. 
 
Bu, kurnaz beyinler için tanıdık bir taktik değil mi - havada toz kaldırarak dikkati asıl konudan uzaklaştırmak? Bu sefil durumda, Biden yönetiminin Rusya ve Çin arasında sıkışmış stratejik olarak uzak bir ülkede (Ukrayna'nın olabileceğinden çok daha stratejik olan) rejim değişikliğine yönelik başarısız girişimi, Amerikan diplomasisini İç Asya'nın uçsuz bucaksız bir bölgesinde alay konusu yapıyor. Ve NATO'nun Hazar'ı geçmek için şimdiye kadarki en iyi planlarına da engel oluyor.
 
Hepsinden kötüsü, ABD'nin Hint-Pasifik stratejisi şimdi Çin'in batısında devasa bir coğrafya yayına sahip olacak ve bu, Amerikan etkisinin böylesine büyük bir tükenme sonrasında barikat kurmak imkansız. Rusya, tüm bunları minimum maliyetle, Kazakistan'a beş günlük bir askeri görevle başardı. 
 
Kremlin bildiği her şeyi ifşa etme konusunda ketumdur, ancak mevcut ayrıntılara göre, Başkan Vladimir Putin'in dediği gibi “yıkıcı iç ve dış güçler durumdan yararlanırken” gerçekleşen bu durum, başarısız bir renkli devrim girişimiydi. 
 
Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov, Rus büyükelçiliğinin web sayfasında daha açık bir şekilde, binlerce cihatçının Kazakistan'da ortalığı kasıp kavurma çabalarına katıldığını yazdı. 
 
Kendi ifadesiyle, “Kazakistan, insan düşmanı ideolojiyi vaaz eden radikallerin saldırısına uğradı. Binlerce cihatçı ve yağmacı, anayasal düzeni parçalamak için bir girişimde bulundu… Bu, silahlı adamların ve yağmacıların yardımıyla yeni bir renkli devrim girişimidir.”
 
Newsweek'e bir başka röportajda Antonov şunları ekledi: “Radikal dini ideolojinin Orta Asya'da daha fazla yayılması konusunda ciddi endişeler var. Bu, insan haklarını ve demokrasiyi savunma bahanesiyle Batılı askeri müdahalelerin Ortadoğu ve Afganistan'da neden olduğu istikrarsızlığın sonucudur.” 
 
Kremlin'in yakın müttefikleri Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Beyaz Rusya Devlet Başkanı Alexander Lukashenko açıkça Kazakistan'a “çeşitli büyük güçlerin dış istihbarat teşkilatlarının müdahale ettiğini” iddia ettiler.  
 
Kazak dışişleri bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin “yurt dışında eğitilmiş iyi koordine edilmiş terörist gruplar tarafından silahlı saldırıya maruz kaldığını” söyledi. Ön verilere göre, saldırganlar arasında radikal İslamcı grupların saflarında askeri muharebe bölgesi deneyimi olan kişiler de yer alıyor.”
 
Tokayev'in kendisi, “ağırlıklı olarak Afganistan da dahil olmak üzere Orta Asya ülkelerinden gelen yabancı savaşçıların katılımıyla Kazakistan'a karşı iyi organize edilmiş ve iyi hazırlanmış bir saldırı eyleminden” bahsetti. Ortadoğu'dan da savaşçılar vardı. Buradaki fikir, daha sonra iktidarın ele geçirilmesiyle topraklarımızda kontrollü bir kaos bölgesi oluşturmaktı.” 
 
Putin, Ajan provokatörlerin güvenlik güçlerini demoralize ettiği ve Başkan Vikor Yanukoviç'i kaçmaya ve ortaya bir boşluk oluşmasına zorladığı ABD sponsorluğunda gerçekleşen, 2014'te Ukrayna'daki rejim değişikliği ile bir paralellik oluşturdu ki devamında ABD'li diplomatlar derhal Moskova'ya karşı düşmanca tavırlı bir kukla rejim kurdular.
 
Tokayev, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile Pazartesi günü video konferans yoluyla yaptığı görüşmede, Kazakistan'daki ayaklanmalara yabancı militanların da katıldığını söyledi. Tokayev, "Bunun bir terör saldırısı olduğundan şüphem yok" dedi.
 
“Bu, Afganistan dahil olmak üzere çoğunlukla Orta Asya ülkelerinden yabancı silahlı kişilerin katılımıyla Kazakistan'a karşı iyi organize edilmiş ve hazırlanmış bir saldırı eylemiydi. Orta Doğu'dan da militanlar vardı" dedi. "Niyetleri, daha sonra iktidarın ele geçirilmesiyle topraklarımızda kontrollü bir kaos bölgesi yaratmaktı" diye ekledi.
 
Gerçekten de, on altı güvenlik görevlisi öldü, 1.300'den fazla kişi yaralandı ve yaklaşık 500 polis arabası yakıldı.  Birçok şehirde hükümet binalarına eş zamanlı olarak hedefli saldırılar düzenlendi. 
 
Komplo teorileri çok fazla. Türkiye ve İsrail'in katılımı resmedildi. Kazakistan, Kırgızistan ile olan yedi sınır kapısından 5'ini kapattı. Kasabanın konuştuğu şey, Batı istihbaratının, savaşta pişmiş İslamcı savaşçıları Suriye'den Kırgızistan'a, geçirgen sınırın Kazak topraklarına sızması için transfer ettiği yönünde.
 
Bişkek o kadar utanıyor ve suçluluk duyuyor ki, Başkan Sadır Caparov iki gün önce CSTO liderlerinin video konferansında gözükmedi ve yerine başbakanını görevlendirdi!
 
Daha fazla detay mutlaka ortaya çıkacaktır. Kazak makamları tarafından tutulan birkaç bin tutuklunun yabancı uyrukluları da içerdiği biliniyor. Kazakistan'da tahminen 16000 STK faaliyet gösteriyor ve birçoğunun eski Sovyet cumhuriyetlerinde rejim değişikliği projelerini finanse eden Washington merkezli National Endowment for Democracy (NED) gibi ABD kuruluşları tarafından finanse edildiği biliniyor.
 
ABD, etnik Kazak milliyetçileri, Batı yanlısı gruplar ve gençlerle kapsamlı bir ağ kurmuştur. Amerika'da eğitim görmüş “Yeni Kazak” kuşağı, Sovyet döneminin “Ruslaşmış” kuşağından tamamen farklı bir nesildir. 
 
Kazakistan, Soğuk Savaşçılar için imrenilen bir kupa. Sincan sınırındadır ve Pekin'in batıya giden BRI projelerinin ulaşım merkezidir. Çin'in Kazakistan ile ticaret, yatırım ve enerji işbirliğinde büyük payları var.
 
Moskova için de, 3,5 milyon etnik Rus yaşadığı için Kazakistan'ın istikrarı hayati bir endişe kaynağı. Ayrıca, Rusya'nın burada Baikonur Uzay Üssü ve ICBM'ler için Sary Shagan test aralığı gibi stratejik varlıkları da var. Seyrek nüfuslu bu kara parçası, terörist gruplar için potansiyel bir sızma rotasıdır.
 
Blinken'in CSTO ve Rusya hakkındaki kışkırtıcı sözleri, projektörü renkli devrim girişiminden uzaklaştırdı. Bununla birlikte, Biden yönetimindeki Rus düşmanları kaybedenler olarak sona eriyor. 
 
Moskova'nın gözleri Rusya'nın batı sınırında takılı kalırken, Rusya'nın 7600 km'lik açık güney sınırı boyunca bir oldubitti yaratabileceğini düşünüyorlardı. Putin'in kararlı bir şekilde tepki vereceğinden habersizdiler. 
 
Kremlin, Kazakistan'daki beş günlük dönem için CSTO birliklerine komuta etmek üzere Çeçenya, Kırım ve Donbass'ta daha önce rekor kıran başarılı bir generali görevlendirerek amacını ortaya koydu: 'Artık renkli devrim yok'. 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar