5655-cats.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Yemen'de barbarca ve delice gerçekleştirilen Suudi-BAE bombardımanı ne anlama geliyor?

Yemen'de barbarca ve delice gerçekleştirilen Suudi-BAE bombardımanı ne anlama geliyor?

Böylesine kara bir sicille, Suudi koalisyonu Yemen'e yönelik saldırganlığının meşru yüzünü uluslararası sahnede ortaya koymakta başarısız olduğu gibi, aynı zamanda daha da önemlisi, Yemen'in Direniş Ekseni'nin —İran, Suriye, Irak, Lübnan ve Filistin ile birlikte— bir diğer kalesine dönüşmesi de dahil olmak üzere Riyad ve Abu Dabi'nin korktuğu gelişmeler noktasında bir gerçekliğe dönüştü.

24 Ocak 2022 Pazartesi

İNTİZAR - İğrenç yeni bir suçla, Suudi liderliğindeki Arap koalisyonu, sivilleri katleden ölümcül hava saldırıları başlattı ve Yemen'deki yedi yıllık insanlığa karşı suç siciline yeni bir kara leke bıraktı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Cuma sabahı Suudi savaş uçakları Yemen'in kuzeybatısındaki Sa'ada eyaletindeki derme çatma bir hapishaneyi bombalayarak düzinelerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Enkaz altında kalan birçok kişinin akıbeti bilinmiyor.

Hapishanede 2.000'den fazla Yemenli ve yabancı mahkum vardı. Aynı zamanda Yemen üzerinden diğer ülkelere giden Afrikalılar için bir kamp görevi görüyordu.

Hava saldırısında ölen ve yaralanan insan sayısı ile ilgili bilgiler değişiyor. Sa'ada'daki sağlık dairesi müdürü Yahya Şayem, yaklaşık 150 kişinin öldürüldüğünü ve yaralandığını ve yaralıların eyaletteki hastanelere kaldırıldığını ve ölü sayısının "artmakta" olduğunu söyledi. İlde ciddi bir tıbbi ekipman sıkıntısı yaşandığına da dikkat çekti. 

Saldırıdan birkaç saat sonra, El-Masirah haber ağı Telegram hesabında yaptığı açıklamada, ilk ifadede 140 mahkumun öldürüldüğü ve yaralandığının öne sürdüğünü bildirdi.

Sa'ada valisi, bölgedeki hastanelerin dolu olduğunu söyledi. Sınır Tanımayan Doktorlar (DBW), hastanelerin "yaklaşık 200" yaralıyı kabul ettiğini söyledi. Haber kanalı, DWB'ye atıfta bulunarak "hastaneler daha fazlasını kabul edemez" dedi.

Suudi koalisyon kaynaklarına göre, son birkaç saat içinde çeşitli illerde 70'ten fazla saldırı gerçekleştirdi.

Suudi-Emirlik koalisyonunun hava saldırılarının en büyük kurbanları siviller olmaya devam ederken, Çocuk Kurtarma Girişimi Cuma günü Yemen'deki hava saldırılarında üç çocuğun ve 60'tan fazla yetişkinin öldürüldüğünü bildirdi. Hudeyde liman kentinde çocuklar füzelerle öldürüldü.

Birkaç hafta öncesinden beri Suudi ittifakı, limanın gemicilik için bir tehdit olduğunu ve limanın Yemen'e silah kaçakçılığı yapmak için kullanıldığını iddia etti. Hudeyde limanı, 2015'ten bu yana Suudi ablukası altındaki Yemenliler için tek can damarı. İnsani yardımlar ülkeye ağırlıklı olarak bu arterden ithal ediliyor. Suudi saldırganlığına direnen kilit unsur olan Ensarullah devrimci hareketi, limanın kötüye kullanıldığına dair iddiaları defalarca reddetti ve hatta Suudi Arabistan iddialarının yanlış olduğunu ve insanlık dışı saldırı ve kuşatmayı haklı çıkarmaya yönelik olduğunu kanıtlamak için limandaki uluslararası denetimi kabul etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Saldırıların kınanması ve misilleme vaatleri

Koalisyonun başta BAE saldırgan savaş gemisinin ele geçirilmesi olmak üzere savaşta art arda gelen yenilgiler ve BAE'nin derinliklerindeki başarılı füze ve insansız hava aracı operasyonları nedeniyle son zamanlarda gerçekleştirilen kör hava saldırılarının ardından Cuma günü Yemenliler, başkent Sana ve diğer Yemen kentlerinde Arap koalisyonunun bombardımanını kınayan gösteriler düzenledi. 

Ensarullah'ın sözcüsü ve baş barış müzakerecisi Muhammed Abdusselam, bir Twitter gönderisinde saldırıya tepki olarak misilleme sözü verdi ve şunları söyledi: "Sa'ada hapishanesindeki mahkumların, Hudeyde ve Sana'daki sivillerin ve Saldırganların sivil tesislere saldırıları [Yemen] halkına diz çöktüremez, azimlerini kırmaz... Bu suçlar milletimizin tüm gücüyle ve her şekilde karşılık vermesini sağlayacaktır".

Abu Dabi'yi şok eden BAE'nin derinliklerine yapılan son insansız hava aracı ve füze operasyonu, Emirlik yöneticilerine güçlerini savaştan çekmeleri için birkaç ilk uyarının ardından geldi. Şimdi, Sana misilleme tehdidinde bulunurken, füzelerin ve insansız hava araçlarının BAE'nin veya Suudi Arabistan'ın derinliklerinde nereye saldıracağını görmek kaldı. Böylece bombardıman Yemenli liderleri sindiremediği gibi, aynı zamanda direniş ruhlarını ve kazanma kararlılıklarını da artırdı.

Sivillere yapılan saldırılar yenilginin kabulü

Suudi koalisyonu, yedi yıl önce barış ve istikrarı yeniden tesis etmek gibi sahte bir vaatle Yemen savaşı bataklığına girerken her gün Yemenli sivilleri vahşice öldürüyor.

Saldırganlık on binlerce ölü ve milyonlarca insanı yerinden etti ve BM bunu dünyadaki en kötü insani kriz olarak nitelendirdi.

BM'ye göre, savaş geçen yılın sonuna kadar doğrudan ve dolaylı olarak 377.000 kişiyi öldürdü.

Böylesine kara bir sicille, Suudi koalisyonu Yemen'e yönelik saldırganlığının meşru yüzünü uluslararası sahnede ortaya koymakta başarısız olduğu gibi, aynı zamanda daha da önemlisi, Yemen'in Direniş Ekseni'nin —İran, Suriye, Irak, Lübnan ve Filistin ile birlikte— bir diğer kalesine dönüşmesi de dahil olmak üzere Riyad ve Abu Dabi'nin korktuğu gelişmeler noktasında bir gerçekliğe dönüştü.

Suudiler, savaştaki yenilgilerinin gerçeğinden kaçmak için umutsuzca medya propagandası ve sivillere saldırılar başlatırken, Ensarullah geçtiğimiz yıllarda tamamen yerli bir uzmanlıkla silah geliştirmek ve üretmek için kayda değer yetenekler kazanmayı başardı.

Mart 2020'nin sonlarında Yemenliler, son beş yılda hizmete giren en belirgin füzelerin Qaher, Burkan, Bedir, Quds 1, Nakel, Qassim ve Zulfiqar olduğunu açıkladı. Mart 2021'in başlarında, Qassem 2 ve Quds 2 uzun menzilli seyir füzelerinin yanı sıra Wayed ve Samad 4 adlı yeni drone modelleri tanıtıldı.

Yemen medyası, bu füzelerin bazılarının 700 ila 1.500 kilometre menzile sahip olduğunu bildiriyor - Suudi ve BAE liderleri için gerçek bir kabus.

Sözde "meşru müdafaa" savaşı aslında Suudi Arabistan ve BAE'yi yedi yıl öncesine göre daha büyük tehlikelerle karşı karşıya bıraktı. 

Yeni Amerika planı ve uluslararası toplum tepkisi ihtiyacı

Geçen hafta Abu Dabi'deki Ensarullah operasyonunun ardından BAE, hareketin ABD terör kara listesine yeniden eklenmesi çağrısında bulundu.

Başkan Joe Biden yönetimi, Ensarullah'ı yeniden kara listeye alabileceğini söyledi. Bu Amerikan tehdidi, Yemenlileri toplu olarak cezalandırmak ve Yemen'e giren önemsiz miktardaki insani yardımın yolunu kesmek için bir Washington komplosunun işaretlerini taşıyor.

Ensarullah, Yemenlilerin büyük çoğunluğunun yaşadığı bölgelerde hükümeti kontrol ettiği için, grubu terör örgütü olarak adlandırmak, on milyonlarca insanı hiç yaşamadıkları kadar şiddetli bir kuşatma altına almak anlamına gelir. Bu olursa, yüz binlerce ve muhtemelen milyonlarca insanı önlenebilir kıtlık ve hastalık yoluyla ölüme gönderebilir.

Birinci yıldönümünde Biden yönetimi, kampanya döneminde verdiği sözlerin aksine, sadece Arap ittifakına savaşı sona erdirmesi için baskı yapmakta başarısız olmakla kalmadı, aynı zamanda Riyad ve Abu Dabi'ye silah satma konusunda önceki yönetimin ayak izlerini takip etti.

Bu arada, Suudi-Emirlikler ortak bombardımanı ve Batı destekli sistemik katliam, sivillerin yaptırımlar ve kuşatma yoluyla ölüme sürüklenmesi, uluslararası toplumun ve sahte Batılı insan hakları savunucularının vicdanında kara bir lekedir. 

Al Waght

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar