33264-Abdulmelik-el-Husi-5.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Yemen Ensarullah'ı Arap Barış Diyaloğu davetine cevap vermekte neden tedbirli?

Yemen Ensarullah'ı Arap Barış Diyaloğu davetine cevap vermekte neden tedbirli?

Ensarullah daveti soğukkanlılıkla karşıladı ve Riyad'ın barış diyaloğuna ev sahipliği yapmak için niteliksiz olduğu konusunda ısrar etti, çünkü Suudiler savaş ve yıkımı durdurmak için gerçek bir irade göstermeden, suçlarını örtbas etmek ve üzerlerindeki uluslararası baskıları azaltmak için müzakere önerilerini ve barış yanlısı jestleri sömüren kara bir sicile sahipler.

25 Mart 2022 Cuma

İNTİZAR - Yemen, 26 Mart 2015'te başlatılan Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap saldırganlığının sekizinci yılına yaklaştı. Tüm bu yıllar boyunca, Arap koalisyonunun boğucu bir kuşatma ve günlük bombardıman altındaki korkunç savaş suçlarına rağmen, uluslararası baskılar, Riyad, saldırganlığa yönelik örtülü ve açık Batı desteği nedeniyle kanlı savaşı durdurmak için caydırıcı olmaktan çok uzaktı.

Bu arada Yemen halkının saldırganları saldırıları durdurmaya zorlaması ve ülkeye yönelik insanlık dışı kuşatmayı kaldırması için tek umudu direnişi sürdürmek ve düşmanları savaş alanında yenmeye ve üzerlerine baskı yapmaya çalışmaktır. En nihayetinde, Ensarullah Hareketi'nin 2019 yılında Suudi Arabistan ve BAE'nin önemli ve hassas ekonomik ve askeri noktalarına yönelik "caydırıcı operasyonlar" başlatmasından bu yana, Suudi liderler müzakere masasına gitmeye büyük ilgi gösterdiler.

Şimdi, hedeflerini başarıyla gerçekleştiren Suudi petrol tesisine yönelik son misilleme insansız hava aracı ve füze saldırıları ve ayrıca Riyad'ın büyük harcamalara rağmen hava sahası için bir koruma kalkanı oluşturamamasıyla, (Pers) Körfez İşbirliği Konseyi ilgi çekici bir hamleyle Yemen ihtilafındaki tüm savaşan tarafları önümüzdeki haftalarda barış müzakerelerine katılmaya çağırdı. Yemen'deki tüm savaşan taraflar önümüzdeki haftalarda barış müzakerelerine katılmak için çatışıyor. Söylemeye gerek yok, savaşta "tüm taraflara davet", Ensarullah'ı katılmaya davet etmek anlamına geliyor, çünkü Suudiler, güçlü devrimci hareketin görmezden gelindiği müzakerelerin başarısızlığa mahkum olduğunun çok iyi farkında.

Ancak Ensarullah daveti soğukkanlılıkla karşıladı ve Riyad'ın barış diyaloğuna ev sahipliği yapmak için niteliksiz olduğu konusunda ısrar etti, çünkü Suudiler savaş ve yıkımı durdurmak için gerçek bir irade göstermeden, suçlarını örtbas etmek ve üzerlerindeki uluslararası baskıları azaltmak için müzakere önerilerini ve barış yanlısı jestleri sömüren kara bir sicile sahipler. 

Sana'daki şüpheciliğin ortasında, (P) KİK'i Ensarullah'ı müzakerelere davet etmeye neyin sevk ettiğini ve teklifin Yemen'deki savaş ve kriz üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini görmek kalıyor.

Bir yenilgi itirafı

Doğal olarak, böyle bir zirvenin beyninin Suudi Arabistan olduğunu anlamak o kadar zor değil ve İşbirliği Konseyi'nin davetle görevlendirilmesinin nedeninin Riyad'ın bu önerinin yenilginin kabulü olarak yorumlanmayacak şekilde itibar kurtarmak istemesi olduğunu anlamak o kadar da zor değil. 

Bu nedenle davet, Suudi liderlerin kendilerini kurtarmak için herhangi bir ipi tutmak için ellerini uzatmasıyla, savaş bataklığına saplanmanın neden olduğu Suudi hayal kırıklığının bir yansımasıdır.

Bu sebeple son aylarda Suudilerin İran ile gerilimi düşürme görüşmelerinde en önemli talebi Yemen davası olmuştur. Bu nedenle, savaş meydanlarındaki başarısından bıkmış ve Ensarullah füzesi ve insansız hava aracının Suudi Arabistan ve BAE'nin stratejik derinliğine saldırmasının devam etmesinden korkan ve çökmekte olan Suudi liderliğindeki cephenin, artık tek çözümü zehir kadehini içmek ve görüşmeler için Ensarullah'la oturmayı kabul etmek olarak gördüğü söylenmelidir. 

Ensarullah bölgesel ve uluslararası meşruiyetin büyümesiyle birlikte, Ensarullah'ın Yemen'in Suudi topraklarındaki geleceğiyle ilgili görüşmelere katılma talebi, hem Güvenlik Konseyi kararlarının siyasi geçerliliğini, özellikle de Ensarullah'ı Sana'a'daki yönetime karşı darbe yapmakla suçlayan 2216 sayılı kararı ve istifa eden Yemen Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansour Hadi ve Aden merkezli hükümetinin meşruiyet iddialarını sorguluyor. 

Müzakereler için ön koşullar

Koalisyon hava saldırıları ve hatta Sana'nın ekonomik ablukası son aylarda yoğunlaştı ve çok az kişi Suudilerin barış görüşmeleri için bir teklif beklediğini bildirdi. Suudi Arabistan ve BAE, ABD ve İngiltere'nin desteğiyle, ağır hava ve kara saldırılarıyla mümkün olan her şekilde stratejik Ma'rib vilayetinin kuşatmasını kırmak için ve Hareketi müzakere masasına zorlamak için Ensarullah'ı kurtarılmış bölgelerden geri iterek mücadele ettiler. 

Ancak bu amacın gerçekleştirilememesi ve aynı zamanda misilleme amaçlı insansız hava araçları ve füze saldırılarının püskürtülmesindeki başarısızlık, Ensarullah'ın üstünlük sahibi ve koşul belirleyici olduğu Suudi yöneticilere yeni bir gerçeklik ve koşul dayattı.

Suudi tarafı müzakerelerdeki tek oyun kartı olarak ekonomik baskı ve yaptırımların devam etmesi kozunu kullanmaya çalışırken, Ensarullah - Riyad düşüncelerini okuyarak - Suudileri ablukayı hafifletmeye ve hava saldırılarına son vermeye zorlamak ve ardından Suudiler oynayacak kartı olmaksızın bırakmak üzere diyalog önerilerini kabul etmek için görüşmelere isteksizlik gösterdi. 

Al Waght

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar