2022710144236653.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Suudi Arabistan, İsrail ile normalleşme için Haccı nasıl araçsallaştırıyor?

Suudi Arabistan, İsrail ile normalleşme için Haccı nasıl araçsallaştırıyor?

Riyad bu yıl Tel Aviv'e yaklaşmak ve planlarını gerçekleştirmek için yeni bir yol geliştirdi. Suudi Arabistan bu yıl gelecekteki ilişkilerin bir başlangıcı olarak çok sayıda İsrailliyi Hac törenine davet etti. Dolayısıyla Riyad ile Tel Aviv'in ekonomik yönden başlayan ilişkisi, artık hac dini töreniyle siyasallaşıyor.

11 Temmuz 2022 Pazartesi

İNTİZAR - Suudi Arabistan ve İsrail rejimi, son birkaç yıldır örtülü, gizli gerçekleştirmiş oldukları normalleşmelerini artık duyurmaya başladılar ve bu amaca her zamankinden daha yakın duruyorlar. Riyad bu yıl Tel Aviv'e yaklaşmak ve planlarını gerçekleştirmek için yeni bir yol geliştirdi. İsraillilerin ve dünya Siyonizminin Müslümanlara ve İslam'ın manevi mirasına karşı kalıcı bir düşmanlığı olmasına rağmen, Suudi Arabistan bu yıl gelecekteki ilişkilerin bir başlangıcı olarak çok sayıda İsrailliyi Hac törenine davet etti.

Suudi Arabistan'ın Filistin'deki işgalcilerle ilişkileri normale döndürme yönünde aldığı hızlı tedbirler arasında, Hac'daki bir takım İsrailli gazeteci ve analistlerin başkent Cidde ve Riyad'daki turlarının fotoğraflarını ve raporlarını yayınladılar. Bu geziyle ilgili yayınladıkları bir raporda, Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki etkileşimde dramatik bir değişim hissettiklerini iddia ettiler. Bu insanlar Hac bahanesiyle Suudi Arabistan'a gitmişlerdir ancak amaçları Suudi Arabistan'daki dini yerler hakkında bilgi edinmek ve Vahhabilerin adetlerini tanımak, böylece Suudi Arabistan'da gelecek planlaması için doğru kararları verebilmektir. İsrailli gazetecilerin, Biden'ın Riyad ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin muhtemelen resmi olarak açıklanacağı krallık ziyaretini takip etmek için Suudi Arabistan'a gittiğine dair haberler bile var. 

Ayrıca bir Yahudi örgütü olan United Jewish Appeal (UJA) üyelerinden bir organizasyon üye grubu, Suudi Arabistan'a turistik bir ziyaret gerçekleştirdi.  Turun planlanması ve ev sahipliği, Müslüman Dünya Ligi başkanı Muhammed Abdulkerim Al-Issa tarafından üstleniliyor. Bir rapor, Arap-İsrail ilişkilerindeki muazzam değişikliklerle ilgili olarak, bu 13 kişinin geçen hafta ABD'den Suudi Arabistan'a İslam'ı tanımak ve Yahudiliği Suudilere tanıtmak için geldiğini öne sürdü. Bu, hahamların ve Yahudi dini liderlerin Arap krallığına ilk ziyaretidir. Yahudi-Amerikan örgütü, 1939'da New York'ta kuruldu ve 1999'da Birleşik Yahudi Derneği ile birleşmesine kadar, Yahudiler için bağış toplama kampanyalarıyla faaliyet gösterdi. Bu örgüt, İsrail rejimindeki Yahudileri ve dünya çapında Siyonizmi destekleyen dünyanın en büyük bağış toplama örgütüdür. İbrahim Anlaşmaları sonucunda son iki yılda İsrail ile ilişkilerini normalleştiren Arap ülkelerinin sayısının artması bekleniyor.

İsraillilerin Suudi Arabistan'a doğru gerçekleşen bu kolay meyli, Suudilerin son iki yıldır Tel Aviv'in olumlu görüşünü kazanmak için takip ettikleri ilişkileri normalleştirme projesinin bir parçası.

Tel Aviv'e olan sevgi ve bağlılığını göstermek için, Suudi Arabistan Arabistan - Hac törenini duyurmama bahanesiyle - İsraillilere İslam'ın beşiğine hareket özgürlüğü verilmesine karşı çıkan Müslüman dünyasındaki sesleri susturmaya çalışıyor. Suudi Arabistan Başsavcılığı, geçtiğimiz günlerde Hac'ın tamamen dini bir tören olduğunu ve içinde mezhep ve etnik sloganların yasaklandığını ve ihlal edenler hakkında kovuşturma ve ceza yapılacağını duyurdu. Hac ibadetini yapanların daha sıkı denetimi için kutsal şehirlerdeki ofislerini bile artırdı. Bu talimat esasen, çeşitli Müslüman ülkelerden ibadet edenlerin her yıl Hac sırasında söylediği "müşriklerden beraat" sloganlarını hedeflemektedir. Sloganlar arasında "İsrail'e ölüm" ve "Amerika'ya ölüm" yer alıyor. Müslümanların çoğunluğu İsrail ile normalleşmeye karşı çıkıyor.

Suudi Arabistan, siyasetten arındırılmış Hac için katı politikalar uygularken, çelişkili bir hareketle İran'ın Hac payını azalttı, İranlı hacı adaylarının seyahat maliyetlerini artırdı ve hatta İran'ın Hac işleriyle ilgili temsilcisine vize verilmesini engelledi. Katar ile yaşanan siyasi kriz sırasında Katar'a hacı adaylarına karşı kısıtlayıcı tedbirler alındı. Hareketler, görünüşe göre, siyasallaştırılmamış Hac politikasının kendisinin siyasallaştırıldığını kanıtlıyor.

Hac için düzenlemeleri İsrail'i idolleştirenlere emanet etmek

İsraillilerin dini tanışma ve normalleşme için içeri girmesine izin vermenin yanı sıra, Suudi Arabistan bu yıl Hac için düzenlemeleri İsraillilerle en yakın bağları olan kişilere emanet etti. Mescid-i Harram işlerinin yetkilileri, Hac töreninin doruk noktası olan Arafat Günü vaazı için Kıdemli Alimler Konseyi üyesi Ali-Issa'yı seçtiğini söyledi. İsrailliler, Al-Issa'nın Suudi yönetici ailesinin yardakçısı olduğu ve dini ve propaganda açısından normalleşme ve İsrail çıkarları doğrultusunda hareket ettiği için bu haberi duymaktan mutlu oldular. Basında çıkan haberlere göre, Hac ibadeti için Al-Issa'nın adının verilmesi, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın normalleşme yanlısı politikasından ayrı düşünülemez. Aynı zamanda Al-Issa, Biden'ın krallığı ziyareti için en iyi koşulları sağlamaya çalışıyor.

Suudilerin tüm bu eylemleri, İsrail rejimine yakınlaşmak ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkiler kurmak amacıyla gerçekleştiriliyor. Suudiler, normalleşmede BAE ve Bahreyn'in onları geride bırakmasına üzülüyor ve geri kalmamak için bu projeyi tamamlamaya kararlılar.

Suudi Arabistan yıllar önce normalleşmeyi başlattı ve bu yüzden İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği suçlara sessiz kalıyor. Aslında, BAE ve Bahreyn'in izinden giderek, Tel Aviv ile normalleşen ilişkilere girdikten sonra Filistin karşıtı suçlarını destekledi ve hatta Kudüs'ü sözde Yahudi devletinin başkentini kabul etti. Bölgedeki İran etkisine karşı koymak için güçlerini seferber eden Suudi Arabistan, hedefleri doğrultusunda İsraillilerle ortaklığa ihtiyaç duyuyor. İsraillilerle ittifak Suudiler için hayati önem taşıyor, özellikle İran nükleer anlaşmasının yeniden canlanma şansı arttıkça.

Biden turuna hazırlanma

ABD Başkanı Joe Biden'in Suudi Arabistan ve ardından İsrail rejimini ziyaret etmeyi planlamasıyla Suudiler, Arap-İsrail koalisyonunun İran ve bölgesel müttefiklerini içeren bir ittifak olan Direniş Ekseni'ne karşı yaptığı bölgesel turun arkasındaki stratejik hedefi kabul etmeye hazır olduklarını ifade etmeye çalışıyorlar. Bir İsrail gazetesi geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'ın Biden'in ziyareti sırasında veya sonrasında üst düzey bir İsrailli yetkilinin davetini düşündüğünü açıkladı.

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde Suudi Arabistan hava sahasını İsrail uçaklarına açtı ve kısa bir süre içinde Tel Aviv'den birkaç uçak birkaç kez Riyad havaalanına indi. Bu uçaklar İsrailli işadamlarını ve güvenlik görevlilerini Riyad'a taşıyor. Suudi Arabistan ayrıca normalleşme için Tel Aviv liderlerine iyi niyetini göstermek için işgal altındaki topraklara 2 milyar dolar yatırım yaptı. Son aylarda, bir dizi İsrailli iş adamı, Neom mega-şehir projesine yatırım yapmak için krallığa gitti. Dolayısıyla Riyad ile Tel Aviv'in ekonomik yönden başlayan ilişkisi, artık hac dini töreniyle siyasallaşıyor. Ayrıca, son günlerde İsrailli yetkililer, çözülme yolunu yumuşatmak için Suudi Arabistan'a hava savunma bataryaları satmaya hazır olduklarını duyurdular.

Suudi liderler, İsrail rejimiyle temaslarına ilişkin değerlendirmeleri bir kenara bıraktılar ve açıkça normalleşmeye hazırlanıyorlar. İlişkilerini duyurmak için artık bir adım kaldı, o da Biden'ın ziyareti.

 

Al Waght

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar