Yair-Lapid-Jewish-Agency-Israel-Russia-ties.jpg

Gözleri CIA'de olan Moskova, İsrail'e darbeyi indirdi

Yahudi Ajansı İsrail'in yaşam kaynağı ve Kremlin bu ay onu kapattı. Serpinti, Moskova ile Tel Aviv arasında, ikincisinin kaybedecek çok şeyi olduğu ölçülebilir bir bölünme olabilir. Kaybeden İsrail olacaktır. Rusya'ya gelince, İran'la ilişkilerinde olası bir rahatsız edici unsur ortadan kaldırılıyor. Bu, İsrail'in bombaladığı Suriye'deki durumu ölçülebilir şekilde etkileyebilir.

25 Temmuz 2022 Pazartesi

İNTİZAR - Moskova'daki Yahudi Ajansı'nın işleyişi konusunda Rusya-İsrail ilişkilerinde bir tartışma patlak verdi. Jerusalem Post ilk olarak 5 Temmuz'da, Moskova'nın Yahudi Ajansı'na Rusya'daki tüm operasyonları durdurma emri verdiğini, bunun Rusya Adalet Bakanlığı'ndan "bu hafta başlarında" resmi bir mektupla bildirdiğini haber verdi.

Yahudi Ajansı başlangıçta gelişmeyi, “Yahudi Ajansı'nın Rusya'daki heyetinin çalışmalarının bir parçası olarak, yetkililerin gerektirdiği şekilde zaman zaman belirli ayarlamalar yapmamız gerekiyor. Faaliyetlerimizi kurallara uygun olarak sürdürmek amacıyla yetkililerle görüşmeler devam etmektedir. Şu anda bile bir diyalog var” şeklinde yorumladı.

İsmi açıklanmayan üst düzey bir İsrailli diplomat, Jerusalem Post'a şunları söyledi: “Rusya, Yahudi Ajansı'nın Rus vatandaşları hakkında yasa dışı bilgi topladığını söylüyor… Yahudi Ajansın'ı [Rus yetkililerle birlikte] gündeme getireceğiz ve organize bir şekilde ele alacağız. Elçilik düzeyinde halledilecek. [Yahudi Teşkilatı'nın Rusya'daki faaliyetlerini durdurma talebinin] mantığını tam olarak anlamıyoruz”.

Sorun derinlere iniyor

Bununla birlikte, 11 Temmuz'da, Rus haber ajansı RIA Novosti, Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığı tarafından Sohnut'un (Rusya'da Yahudi Ajansı olarak bilinir) dört haftalık bir denetiminin, "Ticari Olmayan Kuruluşlar" hakkındaki federal yasa kapsamında 30 Mayıs'tan beri devam ettiğini açıkladı.

Adalet Bakanlığı, RIA Novosti'ye, denetim sonuçlarına dayanarak, "kuruluşun bulunduğu yerin (Sohnut) adresine gönderilen bir eylem hazırlandığını" iletti.

O zamandan beri, Eski Ahit'ten metaforu ödünç almak gerekirse, İlyas onu ilk gördüğünde "denizden yükselen bir adamın eli kadar küçük" bulut, hızla bir fırtınaya dönüştü. 21 Temmuz'da Rusya'nın TASS haber ajansı, Moskova Basmanny Bölge Mahkemesi'nin o gün Rusya Adalet Bakanlığı'ndan İsrail Yahudi Ajansı'nın Rusya şubesinin tasfiye edilmesini talep eden bir dava aldığını bildirdi. Davanın gerekçesi belirtilmedi.

Yahudi Ajansı hayati olmaktan daha öte bir boyuta sahiptir ve İsrail hükümeti tarafından finanse edilmese de onunla yakından bağlantılıdır. Dünya genelindeki Yahudiler ile İsrail arasındaki bağları ve Yahudilerin İsrail'e göçünü teşvik eden uluslararası bir organizasyondur, bu süreç "Aliyah" olarak bilinir.

ABD'deki dolaşık kökleri

Yahudi Ajansı, Amerikan Yahudi örgütleriyle yakından bağlantılıdır. 10 Temmuz'da İsrail Yahudi Ajansı'nın yeni yönetim kurulu başkanı olarak seçilen milyarder Mark Wilf, daha önce Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları mütevelli heyetinin başkanıydı ve hem Amerika Birleşik Devletleri hem de İsrail'deki çeşitli eğitim ve hayırseverlik kurullarıyla yakından ilişkiliydi.

Hiç şüpheniz olmasın, Kremlin, Sohnut'un 1989'da ABD'nin ağır baskısı altında, o zamanki Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'un Batılı ekonomik yardım için yardım karşılığında yardım tarzında İsrail'e Yahudilerin göçü için kapıları açmayı kabul etmesiyle başlayan Rusya'daki operasyonlarını kapatmaya karar vermeden önce artıları ve eksileri dikkatlice tartmıştır.

Kremlin'in böyle bir karar alması için kesinlikle zorlayıcı sebepler olmalı. Görünüşe göre Moskova'daki adalet bakanlığı suçlayıcı belgelere sahip. Yoksa normal şartlarda Yahudi Ajansı, kaleminin kırılma kararından önce bir süre gözetim altında olurdu.

Yahudilerin göçü elbette İsrail devleti (ve Amerika'daki güçlü Yahudi lobisi) için oldukça hassas bir konudur. Pazar günü, İsrail gazetesi Algemeiner, Tel Aviv'in konuyu çok yakından takip ettiğinin altını çizdi. Nitekim, ülke aynı zamanda 1 Kasım'da çok önemli bir yasama seçimine gidiyor.

İsrail tepki gösteriyor

Başbakan Yair Lapid Pazar günkü bakanlar kurulu toplantısının ardından, "Yahudi Ajansı ofislerinin kapatılması ilişkileri etkileyecek ciddi bir olay olur" dedi.

Lapid, “Rusya'daki Yahudi cemaati İsrail'e derinden bağlı ve Rus liderliğiyle herhangi bir siyasi görüşmede önemi artıyor. Yahudi Ajansı'nın önemli faaliyetlerinin durmaması için diplomatik kanallardan çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

İsrailli yetkililerden oluşan bir heyet bu hafta Moskova'ya gidiyor. Lapid'in, selefi Benjamin Netanyahu'nun yaptığı gibi Kremlin'de ustaca faaliyet gösterecek maddi gücü yok. Lapid'in odak noktası Biden yönetimidir, ancak bu tür zor durumlarda, İsrail'in Moskova'daki havasına Washington'da nüfuz sahibi olduğu gibi bir şey katmaz.

Rusya çok hassas bir zamanda kalemi kırıyor. Yahudi diasporasının çıkarlarına hizmet edemeyen bir İsrail başbakanı, iç politikada tam olarak kendisini ileriye taşıyamaz.

Aslında bu gelişmenin Yahudilere yönelik bağnazlıkla hiçbir ilgisi yoktur. Netanyahu rejimi sırasında, Putin kendisini İsrail'deki Yahudi olaylarıyla kişisel olarak ilişkilendirdi. Putin, İsrail'e göç eden ve onları anavatanın bir parçası ve Rusya için bir değer olarak gören etkili etnik Yahudi topluluğunun bilincindeydi.

Muhtemelen, burada Rusya'nın ulusal güvenlik çıkarları söz konusudur. Dünya Yahudi Kongresi'ne göre, Ukrayna 56.000 ila 140.000 Yahudi'ye ev sahipliği yapıyor. Ukraynalı Yahudiler, devletin yüksek makamları da dahil olmak üzere, Ukrayna toplumunda yaygındır, Başkan Volodymyr Zelensky'nin kendisi de onlardan biridir.

Rusya'ya gelince, Yahudi nüfusunun yaklaşık 165.000 olduğu tahmin ediliyor ve bu da onları İsrail dışındaki altıncı en büyük Yahudi topluluğu yapıyor. Ukrayna ve Rusya'daki Yahudi toplulukları tarihsel olarak akrabalık bağına sahiptir. Muhtemelen, İsraillilerin ve Ukraynalıların düşmanca Rus karşıtı duruşu Moskova'da ham sinirlere dokundu. İsrail basınında, “gönüllülerin” Rus güçleriyle savaşmak için Ukrayna'ya gittiğine dair haberler yer aldı. 

ABD-İsrail istihbarat bağlantısı

İsrail hükümeti “tarafsız” görünmekle birlikte, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Ukrayna'da Rus güçleriyle savaşan “gönüllü koalisyonunun” bir üyesidir.

Buna trapez, dengeleme ya da ikiyüzlülük deyin, ancak Moskova, ABD ile İsrail istihbaratı arasındaki bağlantı göz önüne alındığında, yerdeki gerçekleri görmezden gelmeyi göze alamaz. Kısaca söylemek gerekirse, Rusya'daki Yahudi Teşkilatı görevlilerinin ABD istihbaratıyla gizli bir bağlantısı olması ihtimali var.

Şubat-Mart aylarında Moskova, Carnegie'nin Moskova Merkezi de dahil olmak üzere Rus topraklarından ABD istihbaratının tüm kalıntılarını sökmeye başladı. CIA'nın Rusya'da ortakları aracılığıyla yürütülen bir "yedek" planı ve "uyuyan hücreleri" olması tamamen akla yatkındır. Gerçek şu ki, Yahudi Ajansı'nın da Kiev'de bir ofisi var ve İsrail ordusu yaralı Ukraynalı askerlerin tedavisi için bir hastane işletiyor. Tabii ki, Ukrayna'nın casus ajansı da çok aktif. Her şey bir arada ele alındığında, Rus istihbaratı muhtemelen bağlantıyı yakaladı.

Rusya-İsrail ilişkilerinin bozulması, Batı Asya'da bölgesel güvenliğin geçiş sürecinde olduğu bir dönemde yaşanıyor. Daha geniş bir düzlemde, bu aynı zamanda bölgenin jeopolitiğinde de dönüştürücü bir dönemdir. Biden'ın Cidde'de Rusya karşıtı, Çin karşıtı bölgesel ittifak fikrini satmaya çalıştığında şiddetli bir şekilde küçümsenmesi gerçeği durumu ifade ediyor. 

Dolayısıyla bu tartışmada kaybeden İsrail olacaktır. Rusya'ya gelince, İran'la ilişkilerinde olası bir rahatsız edici unsur - yani Suriye'deki Rus-İsrail denklemleri - ortadan kaldırılıyor. Bu, İsrail'in 2017'den beri sebepsiz yere bombaladığı Suriye'deki durumu ölçülebilir şekilde etkileyebilir. Rusya, Batı Asya'da ağını genişletti ve İsrail'le olan bu anlaşmazlık nedeniyle diplomatik başarıları etkilenmeyecek.

Mayıs ayında Rus müfettişlerin Moskova'daki Yahudi Ajansı'nın kapısına geldiklerinde İlyas'ın “insan eli kadar küçük” bulutu fark edildiğinde, İsrail yeterince erken hareket etmeliydi. Tel Aviv muhtemelen işlerin çığ gibi büyüyeceğini beklemiyordu.

Açıkçası, İsrail refleksi susmak oldu. Bu, Rus istihbaratının son derece nahoş bir şeyi yakalamış olmasından tedirginliği gösteriyor.

MK Bhadrakumar
The Cradle
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar