15833-collage.png
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Tarihin Sonu: Yeni bir çok kutupluluk çağı ve Avrasya güçlerinin yükselişi

Tarihin Sonu: Yeni bir çok kutupluluk çağı ve Avrasya güçlerinin yükselişi

Amerikalı siyaset bilimci Fukuyama'nın Sovyetler Birliği'nin çöküşünde öne sürdüğü sözde “Tarihin Sonu” teorisine bir mezar taşı koyabiliriz. ABD'nin hakim olduğu tek kutuplu düzen artık son kredisine ulaştı. Ukrayna'daki Rus askeri operasyonunun sonunda, insanlık nihayet çok kutupluluk ve Avrasya güçlerinin yükselişi ile işaretlenmiş yeni bir döneme girebilir.

5 Ağustos 2022 Cuma

İNTİZAR - Amerika Birleşik Devletleri, Batı Bloku ve NATO'nun aldığı saldırgan tavır tüm dünyada olumsuz etkiler yaratacaktır. Gördüğümüz gibi, artık tek kutuplu dönemin sonuna gelmiş ve çok kutuplu aşamaya girmeye hazırlanan bir dünya sözkonusu. Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez kendisini kitlesel olarak yeniden silahlandırmak için “sivil güç” rolünü terk etmeye karar veren Almanya var. Almanya, daha önce de söylediğimiz gibi, geleneksel olarak, diğer büyük güçlerin aksine, dış politika hedeflerine ulaşmak için askeri güç yerine çok taraflı kurumlar ve ekonomik kaldıraç kullanan bir “sivil güç” olarak anlaşılmıştır.

Rusya'nın Ukrayna'yı askerden arındırmak ve denazize etmek için özel askeri operasyonunu başlatmasının ardından, Berlin'in politikasında çığır açan bir dönüm noktası yapmasına ve böylece askeri harcamalarını benzeri görülmemiş bir şekilde artırmasına neden olan iç ve dış baskılar ortaya çıkıyor. Hızlandırma ve NATO'nun GSYİH'nın %2'si olan savunma harcaması hedefine ulaşma kararı, bazı milletvekilleri tarafından şüpheyle karşılandı.

Aslında Almanya'da, Washington'da ve NATO ortamlarında Almanya'yı 'devre dışı bırakmak' ve Atlantik perspektifine göre daha ılımlı tavsiyelere daha yatkın hale getirmek için tasarlanan planların neler olabileceğini koklayan birileri var. Almanya gibi bir jeo-ekonomik güç için, fahiş yeniden silahlanma maliyetleri ve Rusya'nın sağladığı gazdan (düşük maliyetle) zorla vazgeçmek zorunda kalmanın birleşimi ölümcül sonuçlar doğurabilir. BASF CEO'su belirsiz bir ifadeyle “Rus gazı olmaması durumunda ekonomi çökecek” dedi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği röportajda, ABD'nin, NATO'nun ve ana akımın megafonlarının savaşçı söyleminin sert gerçekliğini karşılaştırdı: "Sorunu acımasız terimlerle ortaya koymak, Moskova'dan tedarikin olası bir şekilde durdurulması, Alman ekonomisini İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü krize sürükleyecek ve refahımızı yok edecektir. Özellikle birçok küçük ve orta ölçekli şirket için bu son olabilir. Böyle bir risk alamayız!"

Mesele şu: Almanya sanayisizleşme riskiyle karşı karşıya. Ayrıca, Avrupa lokomotifini etkisiz hale getirerek, sözde anglosferi önemli ölçüde azaltacak herhangi bir Avrasya yaklaşımı hipotezinden kaçınmaya çalışacak olan da Washington'un hedefidir.

NATO'nun Finlandiya ve İsveç gibi tarihsel olarak tarafsız ülkelere daha da genişlemesi, benzer şekilde, halkların ve genel olarak Avrupalıların güvenliğinin çıkarına olmayacaktır. Nitekim Rusya sınırlarına doğru yeni bir genişleme tansiyonu yükseltecektir. Avrupa, pratikte ABD stratejisinin tuzağına düşmüş durumda ve ABD'nin bir vasalı mı yoksa yeni çok kutuplu dünya konfigürasyonunda özerk bir özne mi olmaya devam edeceğine karar vermek zorunda.

Dünyanın yeniden neredeyse bloklara ayrıldığını görüyoruz. Bir yanda umutsuzca tek kutuplu hegemonyayı sürdürmeye çalışan Batı bloğu, diğer yanda Avrasya güçleri ve egemen devletlere ve işbirliğine dayalı çok kutuplu bir dünyanın ortaya çıkması için çalışan tüm bağlantısız ülkeler.

Rusya-Ukrayna çatışması, ABD ve Batı bloğunun küresel jeopolitik ve mali egemenliğini kırıyor. Rusya, bir zamanlar büyük Avrupa uygarlığı olan, yani aslında Washington adına NATO'nun egemen olduğu şu anki egemen olmayan Avrupa Birliği'ni bile uzun süredir demir ökçesi altında ezmekte olan ABD tek kutuplu hegemonyasına açıkça meydan okudu. Batı bloğunun ve sadece Batı bloğunun Rusya'ya uyguladığı yaptırımların, bu ülkelerde ve hatta NATO'da genel bir zayıflamaya yol açması çok muhtemeldir.

Böylece daha zayıf bir NATO ile Almanya, Fransa ve Rusya arasında daha geniş bir ortaklık sağlanabilir. 2014 yılından bu yana yaptırımların aşırı kullanımı ve özellikle Rusya'ya karşı uygulanması, tüketim mallarında yüzde 80 kendi kendine yeten ve petrol ve gaz sektörlerinde etkileyici teknolojik gelişmeler olan kendi kendine yeterli bir Rus ekonomisine yol açmıştır. Moskova, yaptırımların etkisini dengelemesini sağlayan Çin işbirliğinden de büyük ölçüde yararlandı.

Rusya ve Çin, doların rezerv para birimi olarak rolünü şimdiden sorgulamaya başladılar ve alternatifler arıyorlar. Çin ve Rusya ticaretinin çoğu artık ikili olarak yürütülüyor. ASEAN ayrıca giderek daha fazla kendi ulusal para birimlerinde ticaret yapmaya başladı. Bu bağlamda, Venezuela, Avrasya ülkesinin Mir ödeme sisteminin uygulanmasında ilerleme kaydederken, Rusya'nın Hindistan'a tedarik ettiği petrol için rupi veya ruble cinsinden ödeme hipotezleri incelenmektedir.  

Amerikalı siyaset bilimci Fukuyama'nın Sovyetler Birliği'nin çöküşünde öne sürdüğü sözde “Tarihin Sonu” teorisine bir mezar taşı koyabiliriz. Tarih yeniden başladı, değişim devam ediyor, gözümüzün önünde oluyor. Savaş propagandasının bu kadar güçlü olmasının ve tüm kanıtlara rağmen kendisini özgür bir dünya olarak adlandırmakta ısrar eden bir ülkede ürkek muhalefet bile susturulup suç sayılmasının nedeni budur.

ABD'nin hakim olduğu tek kutuplu düzen artık son kredisine ulaştı. Ukrayna'daki Rus askeri operasyonunun sonunda, insanlık nihayet çok kutupluluk ve Avrasya güçlerinin yükselişi ile işaretlenmiş yeni bir döneme girebilir. Geçmişe kıyasla, ilişkilerin ve dengeli güçlerin çoğul eklemlenmesini sağlayan uluslararası bir mimari.

Fabrizio Verde
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar