resized_ab903-d1eed22846043548.jpg

Suikast savaşını tırmandırmak

Süleymani suikastının bir gün intikamı alınacak. Devrim Muhafızları, yoldaşlarının katillerini, ister bireyler ister hükümetler olsun, affedeceğini sanmıyorum. İran nükleer anlaşmasında yer alan ve Tahran'ı Süleymani'nin öldürülmesine misilleme yapmamaya taahhüt eden bir madde istemesi, bir hata yaptığını kabul ettiği ve olası sonuçlardan korktuğu anlamına geliyor.

16 Ağustos 2022 Salı

İNTİZAR - ABD'nin İran'ı eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'a yönelik suikast planının arkasında olmakla suçladıktan sonra İran'a misilleme yapmakla tehdit etmesi üzerine, İsrail savaş bakanı Benny Gantz Filistin İslami Cihad lideri Ziyad Nahle'e suikast tehdidinde bulundu. Katillerin yakın zamanda görev yaptığı İran da dahil olmak üzere her yere ulaşabilecekleriyle övündü.

Amerikan tehdidi ve Bolton'a karşı bir komplo hakkındaki kanıtlanmamış iddiayla ilgili olarak, Bolton'un, en son Venezuela'da, yabancı liderleri öldürmek veya rejimlerini zorla devirmek için ABD planlarına katılımından sık sık övündüğü not edilebilir. Bolton, İran muhalefetine bir yıl içinde Tahran'daki zaferini kutlama sözü verdi, bir milyondan fazla Iraklıyı öldüren Irak işgalinin büyük bir destekçisiydi ve Gazze Şeridi'ne veya Lübnan'a yönelik her ölümcül İsrail saldırısını coşkuyla savunuyordu. Yani elleri yüz binlerce insanın kanıyla lekelenmiş. Bu ona suikast düzenlemeyi haklı çıkarmaz, ancak cinayet ve savaş suçlarıyla suçlanmasını haklı çıkarır.

Hukuka ve insan haklarına saygı duyduğunu iddia eden ve suikastlara karşı çıkan ve şu anki ulusal güvenlik danışmanı, ABD vatandaşlarına ve özellikle eski yetkililere yönelik herhangi bir saldırıyı cezalandırma sözü veren ABD, İranlı komutan Kasım Süleymani'nin Irak'ta kendilerinin suikastına uğramasıyla olumlu bir şekilde böbürleniyor. Bu arada, ABD vatandaşı ve Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile İsrail ordusunun keskin nişancıları tarafından öldürüldüğünde ya da daha önce eylemci Rachel Corrie bir İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürüldüğünde parmağını kaldırmadı.

Geçmişte ya da şimdiki hiçbir ABD yönetimi, Cumhuriyetçi ya da Demokrat, İsrail'in Filistinli, Lübnanlı ve hatta Amerikan vatandaşlarının seri cinayetlerini kınamadı ya da protesto etmedi. Gerçekten de, bu hukuk dışı eylemleri cesaretlendirip desteklediğine, onları örtbas ettiğine ve BM'deki ABD vetosu ile koruduğuna dair reddedilemez çok sayıda kanıt var.

Süleymani suikastının bir gün intikamı alınacak. Devrim Muhafızları, yoldaşlarının katillerini, ister bireyler ister hükümetler olsun, affedeceğini sanmıyorum. İslami Cihad ve diğer Filistin direniş gruplarının, komutanlarına ve üyelerine yönelik suikast söz konusu olursa, misilleme yapacaklarından aynı derecede eminim. Hamas, 1995 yılında Yahya Ayyash'ın öldürülmesine dört büyük bombalı saldırıyla misilleme yaptı. Ve 2001'de Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), lideri Ebu Ali Mustafa'nın hedeflenen öldürülmesinin intikamını almak için aşırılık yanlısı İsrailli bakan Rehavam Zeevi'ye suikast düzenledi. Birçok turdan oluşan uzun vadeli bir çatışmada bu sadece bir uygun zaman ve zamanlama meselesidir.

Geçen ay Beyrut'ta dört saat görüştüğüm Nahle, şehit olmaktan korkmayan, dindar ve dirençli bir insan. Gerçekten de, hâlâ hayatta olmasına şaşırdığını ve kendisinden önceki tüm Filistinli, Arap ve Müslüman şehitlerden daha iyi olmadığını söyledi.

Gantz'ın İsrail/ABD'nin Filistinli savaşçılara yönelik suikast savaşını işgal altındaki Filistin sınırları dışına çıkarma tehdidi tüm kırmızı çizgileri aşıyor. 1970'lerde ve 80'lerde Avrupa'da gördüğümüz gibi, bu tür operasyonlara sahne olabilecek birçok dünya başkentinin ve kentinin güvenliğini tehdit ediyor.

Bu ABD/İsrail suikast savaşları – ister Filistin'de, Irak'ta, İran'da, Suriye'de, Yemen'de, Libya'da ya da başka yerlerde olsun – askeri, siyasi ve ekonomik açıdan ters etki yaratacaktır. Ayrıca, kendi amaçlarına uyacak şekilde gerginlikleri ve çatışmaları körüklemenin bir yolu olarak onları destekleyen ve kışkırtan uğursuz yerel oyuncuları da ortaya çıkaracaklar. ABD bunu biliyor. İran nükleer anlaşmasında yer alan ve Tahran'ı Süleymani'nin öldürülmesine misilleme yapmamaya taahhüt eden bir madde istemesi, bir hata yaptığını kabul ettiği ve olası sonuçlardan korktuğu anlamına geliyor.

Nahle'nin Tahran'da öldürülmesi daha az önemli olmayacaktı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Lübnan topraklarında herhangi bir Filistinlinin veya başka bir misafirin öldürülmesine derhal misilleme yapma sözü verildiğinde, aynı şey Beyrut'ta da geçerli olacaktır.

Abdulbari Atvan
Rai Al Youm
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar