af0a187d-3a14-41b7-b624-5b7a4482063b.jpg

ABD, İran İslam Cumhuriyetinin stratejik hamlesiyle felç oldu

Gerçek şu ki İran, akıllı seyir füzeleri, son derece etkili kamikaze insansız hava araçları, elektronik harp ve hatta son teknoloji hipersonik füzeleri aracılığıyla Batı Asya jeopolitiğini çoktan alt üst etti. İmparatorluk “planlayıcıları” bunun olacağını asla görmediler.

29 Kasım 2022 Salı

İNTİZAR - İran parlamentosu, İslam Cumhuriyeti'nin daha önce geçen Eylül ayında Semerkand zirvesinde kutlanan ve en az 15 yıl süren bir sürecin doruk noktası olan Şangay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) katılımını onayladı. 

İran, 2025'ten önce kaçınılmaz olarak gerçekten önemli olan alternatif Küresel Güney G20 olarak yapılandırılacak olan genişleyen BRICS+'ya üye olmak için şimdiden başvurdu.

İran zaten BRICS üyeleri Rusya, Çin ve Hindistan ile birlikte gerçekten önemli olan "Dörtlü"nün bir parçası. İran, hem Çin hem de Rusya ile stratejik ortaklığını derinleştiriyor ve Hindistan ile ikili işbirliğini artırıyor.

İran, Yeni İpek Yolları veya Kuşak ve Yol Girişimi'nde (BRI) önemli bir Çin ortağıdır. Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) ile bir serbest ticaret anlaşması imzalamaya hazırlanıyor ve Rusya ve Hindistan ile birlikte Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru'nun (INSTC) kilit düğüm noktasını teşkil ediyor.    

Yukarıdakilerin tümü, İran İslam Cumhuriyeti'nin Küresel Güney'de geniş erişime sahip bir Batı Asya ve Avrasya büyük gücü olarak şimşek hızında ortaya çıkışını yapılandırıyor.

Bu, Tahran'a yönelik tüm emperyal “politikaları” etkisiz kıldı.

Bu nedenle, kırk yıldır İmparatorluk tarafından beslenen İranofobinin önceden birikmiş kollarının yakın zamanda Anglo-Amerikan medyası tarafından tamamen desteklenen ve yayılan başka bir renkli devrim saldırısına metastaz yapmasına şaşmamalı.

Hep aynı oyun. İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamaney aslında özlü bir tanımla olaya açıklık getirdi. Sorun, habersiz isyancılar ve/veya paralı militarist çeteler değil: "ana çatışma", dedi ve ekledi, "küresel hegemonya" ile.

Ayetullah Hamaney, kırk yılı aşkın bir süredir bir dizi ABD yaptırımının İran ekonomisine nasıl ciddi şekilde zarar verdiğini ve "muazzam acılara neden olduğunu" belirten Amerikalı entelektüel ve yazar Noam Chomsky tarafından bir şekilde tekrarlandı.

Kürtleri harcanabilir varlıklar olarak kullanmak

En son renkli devrim, hem Suriye'de hem de Irak'ta Kürtlerin manipülasyonu ile örtüşüyor. Emperyal perspektiften bakıldığında, Suriye'de bitmekten çok uzak olan vekalet savaşı, sadece Rusya'ya karşı mücadelede ek bir cephe olarak çalışmakla kalmıyor, aynı zamanda son derece bağımlı Kürtlerin hem İran'a hem de Türkiye'ye karşı araçsallaştırılmasına da olanak tanıyor.   

İran şu anda 2011'de Suriye'ye uygulanan planın sapkın bir varyasyonuna göre saldırıya uğruyor. Kuzeybatı İran'ın geniş kesimlerinde bir tür "kalıcı protesto" durumu dayatıldı.

Kasım ayı ortasında değişen şey, silahlı çetelerin Irak sınırına yakın birçok kasabada terör taktikleri uygulamaya başlaması ve hatta bazı kasabaları kontrol altına alacak kadar silahlandırıldığına inanılmasıydı. 

Tahran, durumu kontrol altına almak ve sınır güvenliğini güçlendirmek için kaçınılmaz olarak İran Devrim Muhafızları Ordusu birliklerini göndermek zorunda kaldı. Suriye'nin güneybatısındaki Dera'da daha önce yapılanlara benzer operasyonlar düzenlediler.

Bu askeri müdahale etkili oldu. Ancak birkaç enlemde, terör çeteleri hükümet altyapısına ve hatta sivil mülke saldırmaya devam ediyor. Kilit gerçek şu ki, Tahran bu asi gösterileri ölümcül güç kullanarak bastırmamayı tercih ediyor.

Asıl kritik mesele protestoların kendisi değil: renkli devrim senaryosunu desteklemek için Kürtlerin Irak'tan İran'a silah aktarması oldu.

Tahran, Bağdat'a fiili bir ültimatom verdi: Kürtlerle birlikte hareket edin ve kırmızı çizgileri anlamalarını sağlayın.   

Halihazırda İran, Kuzey Irak'taki seçilmiş Kürt terörist üslerine karşı Fatih balistik füzeleri ve Şahid-131 ve Şahid-136 kamikaze insansız hava araçlarını yoğun bir şekilde kullanıyor.

Bunun durumu kontrol etmeye yetip yetmeyeceği tartışmalı. Açık olan şu ki, Iraklı Kürtlerin İranlı Kürtlere sunduğu sağlam mali, askeri ve enformasyonel destek dikkate alındığında, “Kürt kartı” ehlileştirilmezse, diğer İran vilayetlerindeki olağan şüpheliler tarafından kolaylıkla oynanabilir.  

Türkiye, ABD tarafından araçsallaştırılan Suriyeli Kürtlerle nispeten benzer bir sorunla karşı karşıya.

Suriye'nin kuzeyinde silahlı çeteler çoğunlukle kendilerini “Kürt” olarak tanıtmaktadır. Bu nedenle, esasen Washington tarafından kullanışlı aptallar olarak oynanan bu kendilerini "Kürt" olarak tanıtan silahlı çetelerin, kısa ve orta vadede hem Ankara hem de Tahran tarafından aynı anda yok edilmesi oldukça olasıdır.

Hepsi başarısız olursa, rejim değişikliği için dua edin

Yakın zamana kadar düşünülemez olan jeopolitik bir oyun değiştirici yakında kartlarda olabilir: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad arasında Rusya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğunda üst düzey bir görüşme. (On yıllık “Esad gitmeli” nakaratını hatırlıyor musunuz?) 

Kürtlerin İran, Suriye veya Türkiye olsun hiçbir devletin onlara kendi ulusları için toprak teklif etmeyeceğini anlamaları için ne gerekir? Bağdat'taki Iraklılar sonunda ABD'yi kovmayı başarırsa, parametreler sonunda değişebilir.

Biz oraya varmadan, gerçek şu ki İran, akıllı seyir füzeleri, son derece etkili kamikaze insansız hava araçları, elektronik harp ve hatta son teknoloji hipersonik füzeleri aracılığıyla Batı Asya jeopolitiğini çoktan alt üst etti.

İmparatorluk “planlayıcıları” bunun olacağını asla görmediler: sadece jeo-ekonomik açıdan mantıklı olmakla kalmayan, aynı zamanda askeri güç çarpanı olan bir Rusya-İran stratejik ortaklığı.

Dahası, genişleyen BRICS+'ın odaklandığı yaklaşan Büyük Resim'de yazılıdır: INTSC, boru hatları ve hızlı tren gibi çok modlu ekonomik koridorlar yoluyla Avrasya (ve ötesi) entegrasyonu.   

İmparatorluğun İran'la ilgili A Planı, Barack Obama yönetimi tarafından kaba bir çevreleme planından başka bir şey olarak tasarlanmamış basit bir nükleer anlaşmaydı (JCPOA).

Trump aslında her şeyi havaya uçurdu - ve geriye hiçbir şey kalmadı: - teoride - aylardır Viyana'da denenen bir JCPOA'nın yeniden canlandırılması hiçbir zaman işe yaramadı çünkü Amerikalılar artık ondan ne istediklerini bilmiyorlar.

Öyleyse, ABD dış politikasından sorumlu Straussçu neocon/neoliberal psikopatlara B Planı olarak geriye kalan şey, Kürtlerden zehirli MEK'e kadar her türden düşmüş adamı İran kazanına fırlatmak ve histerik ana akım medya tarafından 7/24 büyütülerek, rejim değişikliği için dua etmektir.

Öyle bir şey olmayacak. Tahran'ın beklemesi, itidal göstermesi ve bu kadar çok renk devrim erdemi sinyalinin sonunda nasıl söneceğini gözlemlemesi gerekiyor.

Pepe Escobar
Press TV
-------------------------------------------------------------------------------
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar