95391-the-power-of-BRICS-3.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Küresel Güney: Altına dayalı para birimleri ABD dolarının yerini alacak

Küresel Güney: Altına dayalı para birimleri ABD dolarının yerini alacak

Küresel Güney'in emtia destekli para birimlerini benimsemesi, ABD dolarının hakimiyetini alt üst edebilir ve uluslararası ticarette oyun alanını eşitleyebilir. BRICS+'ın ekonomik hakimiyeti, Atlantik'in diğer yakasındaki o büyük, işlevsiz nükleer haydut devlet tarafından uydurulan toksiklikler ne olursa olsun, 7 yıldan fazla uzakta olmayabilir. Ama önce, şu yeni para birimini harekete geçirelim.

20 Ocak 2023 Cuma

İNTİZAR - Birbirine bağlı üç çok kutuplu gerçekle başlayalım.

Birincisi: İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık parıltısından çıkarılacak en önemli sonuçlardan biri, Suudi Maliye Bakanı Muhammed el-Cedaan'ın "Suudi Arabistan'ın Dönüşümü" konulu bir panelde Riyad'ın "ABD doları dışındaki para birimleriyle işlem yapmayı düşüneceğini" açıkça ortaya koymasıdır.

Peki, petroyuan sonunda elde mi? Muhtemelen, ancak el-Cadaan akıllıca dikkatli bir şekilde önlem almayı seçti: "Çin ile çok stratejik bir ilişkinin tadını çıkarıyoruz ve ABD de dahil olmak üzere diğer ülkelerle aynı stratejik ilişkinin tadını çıkarıyoruz ve bunu Avrupa ve diğer ülkelerle geliştirmek istiyoruz."

İkincisi: İran ve Rusya Merkez Bankaları, dış ticaret anlaşmaları için ABD doları, ruble ve riyalin yerini alacak "istikrarlı bir madeni paranın" benimsenmesi üzerinde çalışıyor. Kripto kalabalığı, aslında aslında bir silah olarak kullanılan ABD dolarına karşı geçirimsiz olacak ticaret için altın destekli bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) artılarını ve eksilerini düşünerek zaten silahlanıyor.

Altın destekli bir dijital para birimi

Burada asıl cazip olan konu, altına dayalı bu dijital para biriminin özellikle Hazar Denizi'ndeki Astrakhan Özel Ekonomik Bölgesi'nde (SEZ) etkili olacağı.

Astrakhan, Rusya'nın ticari gemilerle İran üzerinden Batı Asya, Afrika, Hint Okyanusu ve Güney Asya'ya kadar seyahat eden kargoları yönlendirdiği Uluslararası Kuzey Güney Ulaşım Koridoru'na (INTSC) katılan kilit Rus limanıdır.

Aşamalı olarak altın destekli bir CBDC'ye bağlı olan INSTC'nin başarısı büyük ölçüde çok sayıda Asya, Batı Asya ve Afrika ülkesinin hem Rusya hem de İran'a ABD tarafından dikte edilen yaptırımları uygulamayı reddedip reddetmemesine bağlı olacak.

Bu haliyle, ihracatın büyük bir kısmını enerji ve tarım ürünleri oluşturuyor; İranlı şirketler, Rus tahılının üçüncü büyük ithalatçısıdır. Sırada türbinler, polimerler, tıbbi ekipman ve araba parçaları olacak. INSTC'nin yalnızca Rusya-İran bölümü 25 milyar dolarlık bir işi temsil ediyor.

Ve sonra, ana oyuncuları Rusya-İran-Hindistan üçlüsü olan INSTC'nin can alıcı enerji açısı var.

Hindistan'ın Rus ham petrol alımları yıldan yıla 33 kat arttı. Hindistan dünyanın üçüncü büyük petrol ithalatçısı; Aralık ayında, birkaç aydır Delhi'nin en büyük tedarikçisi olarak Irak ve Suudi Arabistan'ın önünde konumlanan Rusya'dan 1,2 milyon varil aldı.

'Daha adil bir ödeme sistemi'

Üçüncüsü: Güney Afrika, bu yılki BRICS dönem başkanlığını yürütüyor. Ve bu yıl, Cezayir, İran ve Arjantin'den Türkiye, Suudi Arabistan ve BAE'ye uzanan adaylarla BRICS+ genişlemesinin başlangıcı olacak.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, BRICS'in ABD dolarını baypas etmenin bir yolunu bulmak ve böylece "daha zengin ülkelere karşı, çapık olmayan, daha adil bir ödeme sistemi" oluşturmak istediğini doğruladı.

Rus Sberbank'ın kurumsal ve yatırım işinin analitik departmanı başkanı Yaroslav Lissovolik, yıllardır BRICS entegrasyonunun ve BRICS rezerv para biriminin benimsenmesinin savunucusu olmuştur.

Lissovolik bize, "BRICS ülkelerinin para birimleri sepetine dayalı yeni bir rezerv para birimi oluşturmaya yönelik ilk teklifin 2018'de Valdai Kulübü tarafından formüle edildiğini" hatırlatıyor.

R5'e hazır mısınız?

Orijinal fikir, BRICS üyelerinin ulusal para birimlerinden ve daha ileride, genişleyen BRICS+ çemberinin diğer para birimlerinden oluşan Özel Çekme Hakları (SDR) modeline benzer bir para sepeti etrafında dönüyordu.

Lissovolik, BRICS ulusal para birimlerini seçmenin mantıklı olduğunu çünkü "bunlar gelişmekte olan piyasalardaki en likit para birimleri arasındaydı. Yeni rezerv para birimi R5 veya R5+'nın adı, tamamı R harfiyle başlayan BRICS para birimlerinin ilk harflerine dayanıyordu (reel, ruble, rupi, renminbi, rand).

Dolayısıyla, BRICS'in 2023'teki derinlemesine müzakereleri için zaten bir platformu var. Lissovolik'in belirttiği gibi, "uzun vadede, R5 BRICS para birimi, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin merkez bankaları için uzlaşmaların / ödemelerin yanı sıra değer / rezerv deposunun rolünü de yerine getirmeye başlayabilir."

Çin yuanının "zaten gelişmiş rezerv statüsünden" yararlanarak en başından itibaren öne çıkacağı neredeyse kesin.

R5+ döviz sepetinin bir parçası olabilecek potansiyel adaylar arasında Singapur doları ve BAE dirhemi yer alıyor.

Lissovolik oldukça diplomatik bir tavırla, "R5 projesi böylece gelişmekte olan piyasaların daha güvenli bir uluslararası finansal sistem inşa etmedeki en önemli katkılarından biri haline gelebilir" diyor.

R5 veya R5+ projesi, Avrasya Ekonomi Komisyonu Makro-Ekonomi Bakanı Sergey Glazyev liderliğindeki Avrasya Ekonomik Birliği'nde (EAEU) tasarlanan projeyle örtüşüyor.

Yeni bir altın standardı

En son makalesi olan Altın Ruble 3.0'da Glazyev, daha önce IMF, ABD Hazine Bakanlığı ve New York Federal Rezervi'nden Credit Suisse stratejisti Zoltan Pozsar'ın şimdiye kadar kötü şöhretli iki raporuna doğrudan atıfta bulunuyor: Savaş ve Emtia Yükümlülüğü (27 Aralık) ve Savaş ve Para Birimi Devlet Yönetimi (29 Aralık).

Pozsar, Fed'e şüpheyle yaklaşan kalabalık arasında büyük ilgi gören bir fikir olan Bretton Woods III'ün sadık bir destekçisidir.

Oldukça ilgi çekici olan şey, Amerikan Pozsar'ın şimdi doğrudan Rus Glazyev'den alıntı yapması ve tam tersi, fikirlerinin büyüleyici bir şekilde birleştiğini gösteriyor.

Glazyev'in altının önemine yaptığı vurguyla başlayalım. Glazyev, Rusya'nın başlıca dış ekonomik ortakları olan EAEU ülkeleri, Çin, Hindistan, İran, Türkiye ve BAE'nin bankalarında “yumuşak” para birimleri cinsinden Rus ihracatçılarının hesaplarında mevcut milyarlarca dolarlık nakit bakiyesi birikimine dikkat çekiyor.

Ardından, petrol ve gaz, gıda ve gübre, metal ve katı mineral fiyatları yeniden hesaplanırsa altının Batı yaptırımlarına karşı savaşmak için nasıl eşsiz bir araç olabileceğini açıklamaya devam ediyor:

Credit Suisse stratejisti Zoltan Pozsar, "Petrolün altın fiyatını 1g başına 2 varil seviyesinde sabitlemek, altın fiyatında dolar cinsinden ikinci bir artış sağlayacaktır. Bu, Batı'nın getirdiği "fiyat tavanlarına" yeterli bir yanıt olacaktır – bir tür "zemin", sağlam bir temel. Hindistan ve Çin, Glencore veya Trafigura yerine küresel emtia tüccarlarının yerini alabilir."

Yani burada Glazyev ve Pozsar'ın yakınlaştığını görüyoruz. New York'taki epeyce büyük oyuncu hayrete düşecek.

Glazyev daha sonra Altın Ruble 3.0'a doğru yola koyulur. İlk altın standardı, 19. yüzyılda Rothschild'ler tarafından kulis yapılarak "onlara altın kredileri yoluyla Kıta Avrupası'nı İngiliz mali sistemine tabi kılma fırsatı verildi." Glazyev, Altın Ruble 1.0'ın "kapitalist birikim sürecini sağladığını" yazıyor.

Bretton Woods'tan sonra Altın Ruble 2.0, "savaştan sonra hızlı bir ekonomik toparlanma sağladı." Fakat daha sonra "reformcu Kruşçev, rublenin altın mandalını iptal etti, 1961'de rublenin 2,5 kat devalüasyonuyla parasal reform gerçekleştirdi ve ülkenin [Rusya] daha sonra "Batı mali sisteminin hammadde uzantısına" dönüştürülmesi için koşullar oluşturdu.

Glazyev'in şimdi önerdiği şey, Rusya'nın altın madenciliğini GSYİH'nın yüzde 3'üne kadar artırması: tüm emtia sektörünün hızlı büyümesinin temeli (Rusya GSYİH'sının yüzde 30'u). Ülke altın üretiminde dünya lideri haline gelmesiyle, “güçlü bir ruble, güçlü bir bütçe ve güçlü bir ekonomiye” kavuşuyor.

Tüm Küresel Güney yumurtaları tek sepette

Bu arada, EAEU tartışmalarının merkezinde, Glazyev sadece altına dayalı değil, kısmen katılımcı ülkelerin petrol ve doğal gaz rezervlerine dayanan yeni bir para birimi tasarlıyor gibi görünüyor.

Pozsar, bunun potansiyel olarak enflasyonist olduğunu düşünüyor gibi görünüyor: Yeni para biriminin bu kadar geniş bir tabana bağlı olacağı düşünülürse, bazı aşırılıklara neden olabilir.

Kayıt dışı, New York bankacılık kaynakları, Sergey Glazyev'in yeni para birimini altına bağlaması durumunda ABD dolarının "değersiz bir itibari para birimi olduğu için" ortadan kaldırılacağını kabul ediyor. Bunun nedeni, Bretton Woods sisteminin artık FTX kripto para birimi gibi bir altın tabanına ve içsel bir değere sahip olmamasıdır. Sergey'in para birimini petrol ve doğal gaza bağlama planı da kazanan gibi görünüyor.”

Yani aslında Glazyev, Pozsar'ın yarı şaka olarak "Doğu'nun G7'si" dediği şey için tüm para birimi yapısını yaratıyor olabilir: mevcut 5 BRICS artı BRICS+'nın ilk yeni üyeleri olacak sonraki 2.

Hem Glazyev hem de Pozsar, Bretton Woods kurulduğunda ABD'nin Merkez Bankası altının çoğuna sahip olduğunu ve dünya GSYİH'sının yarısını kontrol ettiğini herkesten iyi biliyor. Bu, ABD'nin tüm küresel finansal sistemi ele geçirmesinin temeliydi.

Şimdi Batılı olmayan dünyanın geniş kesimleri, Glazyev'e ve zamanla ABD dolarının yerini tamamen alacak yeni bir altın standardı ile tamamlanmış, ABD doları olmayan yeni bir para birimine doğru gidişe yakından dikkatle takip ediyor.

Pozsar, Glazyev'in (Lissovolik'in önerdiği gibi) nasıl bir para sepeti içeren bir formül izlediğini tamamen anladı. Petroyuan'a doğru çığır açan yolculuğu anladığı kadar. Endüstriyel sonuçları şöyle açıklıyor:

“Az önce söylediğimiz gibi Rusya, İran ve Venezüella dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğundan ve her biri şu anda Çin'e yüksek bir indirimle petrol sattığından, BASF'nin rezervlerini kalıcı olarak küçültme kararı aldığını görüyoruz. Ludwigshafen'deki ana fabrikasında faaliyetlerini sürdürmesi ve bunun yerine kimyasal faaliyetlerini Çin'e kaydırması, Çin'in enerjiyi Avrupa gibi fiyat artışlarıyla değil, indirimlerle güvence altına alması gerçeğinden kaynaklanıyor.”

Doları değiştirme yarışı

Temel çıkarımlardan biri, enerji yoğun büyük endüstrilerin Çin'e taşınacak olmasıdır. Pekin, Rus sıvılaştırılmış doğal gazının (LNG) Avrupa'ya büyük bir ihracatçısı haline gelirken, Hindistan da Rus petrolünün ve dizel gibi rafine edilmiş ürünlerin Avrupa'ya büyük bir ihracatçısı haline geldi. Hem Çin hem de Hindistan - BRICS üyeleri - diğer BRICS üyesi Rusya'dan piyasa fiyatının altında alım yapıyor ve büyük bir kârla Avrupa'ya satıyorlar. Yaptırımlar mı? Hangi yaptırımlar?

Bu arada, yeni bir para birimi için yeni kur sepetini oluşturma yarışı da sürüyor. Glazyev ve Pozsar arasındaki bu uzun mesafeli diyalog daha da büyüleyici hale gelecek, çünkü Glazyev, Pozsar'ın belirttiği şeye bir çözüm bulmaya çalışacak: para arzı çok hızlı bir şekilde artarsa, yeni para biriminin yaratılması için doğal kaynakların kullanılması enflasyonist olabilir.

Tüm bunlar, Avrupa'yı Rusya/Çin'den ayıran Yeni İpek Yolu'nun kritik bir kavşağında büyük bir uçurum olan Ukrayna'nın yavaş ama emin adımlarla kara bir boşluğa dönüşmesiyle oluyor. İmparatorluk şimdilik Avrupa'yı yutmuş olabilir, ancak jeoekonomik açıdan gerçekten önemli olan, Küresel Güney'in mutlak çoğunluğunun Rusya/Çin liderliğindeki bloğa nasıl karar verdiğidir.

BRICS+'ın ekonomik hakimiyeti, Atlantik'in diğer yakasındaki o büyük, işlevsiz nükleer haydut devlet tarafından uydurulan toksiklikler ne olursa olsun, 7 yıldan fazla uzakta olmayabilir. Ama önce, şu yeni para birimini harekete geçirelim.

Pepe Escobar
The Cradle
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar