86225-71615-Ekran Alıntısı.png
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  İran-Suudi ilişkilerinin Çin aracılığıyla yeniden başlaması olağanüstü bir gelişme

İran-Suudi ilişkilerinin Çin aracılığıyla yeniden başlaması olağanüstü bir gelişme

Bu olağanüstü gelişme, bölgesel güvenlikte on yıllardır en istikrarsızlaştırıcı faktörlerden birini, ABD tarafından Batı Asya'yı böl ve yönet için istismar edilen İran-Suudi rekabetini ortadan kaldırıyor. Bu, petrodolara ölümcül bir darbe vurabilir ve böylece karmaşık çok kutupluluğa küresel sistemik geçişi benzeri görülmemiş bir şekilde hızlandırabilir.

11 Mart 2023 Cumartesi
İNTİZAR - Çin'in yeni yayınlanan Küresel Güvenlik Girişimi (GSI), Cuma günü, bu iki Batı Asya ülkesi olan İran ve Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasına ilişkin üçlü bir açıklamanın yayınlanmasının ardından ilk başarısını elde etti. Pekin, Tahran ve Riyad arasındaki anlaşmaya arabuluculuk yaparak GSI'nın kilit direklerinden bazılarını oluşturan, birbirlerinin işlerine karışmamayı ve mevkidaşlarının egemenliğine saygı duymayı içeren bu iki ilkeyi kabul ettiler. 
 
Bu olağanüstü gelişme, bölgesel güvenlikte on yıllardır en istikrarsızlaştırıcı faktörlerden birini, ABD tarafından Batı Asya'yı böl ve yönet için istismar edilen İran-Suudi rekabetini ortadan kaldırıyor. Washington yine de yakınlaşmalarını sabote etmeye çalışabilir, ancak özellikle hem Tahran hem de Riyad onun niyetinin muhtemelen farkında olduğundan, bu konuda başarılı olması pek olası değil. Bunu asla alenen kabul etmeyecek olsa da, ABD, özellikle Çin anlaşmalarına aracılık ettiği için bu konuda onlara kızgın.
 
Ne de olsa, İran ve Suudi Arabistan, bu fiili Yeni Soğuk Savaş bloğu, ABD önderliğindeki Batı'nın Altın Milyarı* ve Küresel Güney arasındaki Uluslararası İlişkilerin yaklaşan üçlemesi öncesinde kendilerini Çin-Rus İtilafı ile aynı hizaya getirmekle kalmıyor, aynı zamanda "petroyuan" senaryosunu da ilerletiyorlar. Bu son sözü edilen sonuç, petrodolara ölümcül bir darbe vurabilir ve böylece karmaşık çok kutupluluğa ("multiplexity") küresel sistemik geçişi benzeri görülmemiş bir şekilde hızlandırabilir.
 
ABD'nin tek kutuplu hegemonyası, tarihin çöplüğüne herkesin beklediğinden çok daha erken girecek ve hem kendisi hem de uluslararası toplum için ciddi büyük stratejik yankıları olacaktır. Halihazırda gerileyen hegemon (yani ABD), artık para birimi ve finans piyasaları üzerinde şu anda yaptığı orantısız etkiyi kullanmayacak, böylece en güçlü Hibrit Savaş silahlarından birini etkisiz hale getirecek ve bu da diğer devletlerin ilgili yollarla istikrarsızlaşma olasılığını azaltabilecektir.
 
Önümüzdeki gelecekte dünyayı tam anlamıyla değiştirebilecek olan bu son gelişmenin önemli jeo-ekonomik sonuçlarını açıkladıktan sonra, şimdi nispeten daha az önemli olan jeopolitik gelişmelere kısaca değinmenin zamanı geldi. Açık olmak gerekirse, hala son derece anlamlılar, ancak önceki iki paragrafta paylaşılan kavrayışa kıyasla sönük kaldıklarına şüphe yok. En kısa sürede, yıllarca süren Yemen Savaşı'nı sona erdirmek için nihayet inandırıcı bir fırsat penceresi var.
 
İran ve Suudi Arabistan sırasıyla, BM'nin Dünya Gıda Programı'na göre o zamandan beri dünyanın en kötü insani krizi haline gelen son dokuz yıldır birbirleriyle savaşan Husilere ve BM tarafından tanınan Yemen mercilerine destek veriyor. Her iki birincil aktörün en üst düzey destekçileri şimdi birbirleriyle barış yolunu tutmuşken, Yemen'deki vekalet savaşlarına nihayet son vermek için Çin medyasında ifade edilen yakınlaşmalarını geliştirme şansları var ve bu da sayısız hayat kurtarabilir.
 
Ancak asıl zorluk, ülkelerinin bağımsızlığını geri kazanmayı arzulayan Güney Yemen halkının meşru çıkarlarını karşılamak olacaktır. İran ve Suudi Arabistan ve dolayısıyla Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki müttefiklerinin kafalarını aşarsa, bir vekalet savaşını sona erdirmeye yönelik potansiyel çabaları, istemeden bir başkasını ateşleyebilir. Örneğin, Güney Geçiş Konseyi (STC), Husilerin Güney Yemen üzerinde - gerçek veya algılanan - herhangi bir etki elde etmesiyle sonuçlanan herhangi bir anlaşmaya karşı çıkabilir.
 
Bu yarımada ülkesinde nihayetinde neler ortaya çıkabileceğini tahmin etmek için henüz çok erken, ancak mesele şu ki, gözlemciler, Yemen'deki vekalet savaşlarına son vermeye çalışarak Çin arabuluculuğunda yeni keşfedilen yakınlaşmalarını sembolize eden İran ve Suudi Arabistan senaryosunu göz ardı etmemelidir. Bu açıdan ne olursa olsun, Çin'in bu iki rakibi rekabetlerine son vermeye ikna etmesi hala dikkate değer bir gelişme.
 
Bu sonuç, Halk Cumhuriyeti'nin Ukrayna Çatışmasını sona erdirmek için 12 adımlı barış planını paylaşmasından kısa bir süre sonra gelen, diplomatik bir süper güç olarak yükselen statüsüne işaret ediyor. Tıpkı İran ve Suudi Arabistan'ın Yemen Savaşı'nı sona erdirmek için güçlerini birleştirme senaryosunun ayrıntılı olarak spekülasyon yapmak için çok erken olması gibi, Çin'in NATO-Rusya vekalet savaşını sona erdirmedeki başarısına ilişkin umutlar hakkında spekülasyon yapmak için de aynı derecede erken. Bu cephede gelecek ilerlemeler de göz ardı edilemez. 
 
 
 
----------------------------------------------------------------------------
*Altın milyar, belirsiz (tanımsız) elitlerin servet biriktirmek ve sıradan insanların hayatlarını mahvetmek için ipleri çektiği bir komplo teorisidir. Rusça konuşulan dünyada popülerdir.
 
Terim, Anatoly Tsikunov ( A. Kuzmich olarak yazıyor) tarafından 1990 tarihli The Plot of World Government: Russia and the Golden Billion adlı kitabında icat edildi ve makalelerinde kullanıldı. Terim, Rus yazar Sergey Kara-Murza tarafından hızla popüler hale getirildi ve çağdaş Rus komplocu düşüncesinin temelini oluşturdu.

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar