Iran-Saudi-Arabia-China.jpg

Özel: İran-Suudi anlaşmasının gizli güvenlik maddeleri

The Cradle, Tahran ile Riyad arasında varılan ve Pekin'in ev sahipliğinde varılan anlaşmanın gizli maddelerini ortaya koyuyor. Riyad'ın stratejik hedeflerini gerçekleştirebilmesi için bölgesel ve yerel güvenlik ve istikrar hayati önem taşıyor. Bu nedenle, İran ve Suudi Arabistan'a güvenlik zorunluluklarının yerine getirileceğine dair güvence vermek için Pekin Anlaşmasına gizli maddeler eklendi.

13 Mart 2023 Pazartesi

İNTİZAR - Çin'in ev sahipliğinde, 10 Mart'ta Pekin'de, uzun süredir bölgesel rakipler olan İran ve Suudi Arabistan, yedi yıllık bir aradan sonra diplomatik ilişkileri yeniden kurmak için bir anlaşmaya vardılar.

En iyimser yorumuyla anlaşma, Batı Asya ve dünyada sürmekte olan büyük değişiklikleri yansıtan tarihi bir stratejik anlaşma olarak görülebilir. En kötü ihtimalle, iki önemli rakip arasında doğrudan ve düzenli iletişim için değerli bir alan sağlayacak bir “ateşkes anlaşması” olarak nitelendirilebilir.

Cuma günü yapılan Çin-Suudi-İran ortak bildirisi, Tahran ile Riyad arasında 2016'dan beri kopmuş olan diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması duyurusunun ötesinde güçlü imalar taşıyordu.

Açıklama çok net:

- Suudi Arabistan ve İran İslam Cumhuriyeti'nin büyükelçilikleri iki aydan kısa bir süre içinde yeniden açılacak.

- Devletlerin egemenliğine saygı.

- Suudi Arabistan ile İran arasında 2001 yılında imzalanan güvenlik işbirliği anlaşmasını harekete geçirmek.

- 1998 yılında taraflar arasında imzalanan ekonomi, ticaret, yatırım, teknoloji, bilim, kültür, spor ve gençlik sektörlerinde işbirliği anlaşmasının etkinleştirilmesi.

- Üç ülkeyi, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği geliştirmek için her türlü çabayı göstermeye çağırmak.

İlk bakışta, ilk dört madde, Çin'in aracılık ettiği anlaşmanın esasen iki uzun süredir hasım arasındaki diplomatik ilişkilerin düzeltilmesi olduğunu gösteriyor. Ama aslında beşinci fıkra, devletler arasındaki ortak ifadelere eklenen standart metinden uzaktır.

Çin'in İran ve Suudi Arabistan ile ortaklaşa “barışçı” rolü oynadığı, Pekin'in çeşitli bölgesel çatışmalarda rol üstlendiği veya ilgili tarafları etkilediği, böylece Batı Asya'daki çatışmalar için yeni bir referans oluşturuyor gibi görünüyor.

Müzakerelere aşina olan kaynaklar, The Cradle'a, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Tahran ile Riyad arasında hâlihazırda sürmekte olan bir anlaşmanın peşini bırakmadığını açıkladı. Xi, aslında bu anlaşmanın gerçekleşmesinin önünü bizzat açtı. Çin devlet başkanı, Aralık 2022'de Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretten bu yana ve ardından İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 2023 Şubat ayı ortalarında Pekin'e yaptığı ziyarette ayrıntıları derinlemesine inceledi.

Çin'in ev sahipliğinde birden fazla müzakere turu düzenlendi ve bu müzakereler sırasında İranlılar ve Suudiler, daha önceki müzakere turlarında Irak ve Umman'da aralarında müzakere edilen ayrıntıları sonuçlandırdı.

İki tarafın son müzakere turunda (6-10 Mart 2023) bir anlaşmaya varacağı kesin olarak belli değildi. Ancak Çin temsilcisi, iki delegasyon arasındaki tüm engelleri aşmayı başardı ve ardından taraflar, Cuma günü anlaşmayı duyurmak için kendi liderlerinden onay aldı.

Bölgesel garantör olarak Çin

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, Çin'in aracılık ettiği bir Suudi-İran anlaşmasının stratejik sonuçları ve bunun Çin'in ABD karşısındaki küresel rolü üzerindeki etkisi hakkında çok şey yazıldı. Basra Körfezi, her iki güç için de stratejik bir bölge ve Çin'in ana enerji kaynağı. Pekin'in iki stratejik müttefiki arasındaki gerilimi durdurmak için müdahale etmesinin nedeni muhtemelen bu. Aynı zamanda, uzun süredir bölgenin “güvenlik garantörü” olarak görülen Washington'un asla başaramayacağı bir şey.

Kuşkusuz, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın (MbS) “stratejik maceracılığı” ve ABD'nin bölgesel etkisinin azalmasını dengelemek için küresel değişiklikleri istismar etmesi hakkında çok şey söylenecek. Çok kutuplu, post-Amerikan düzenin yükselişi, geleneksel ABD müttefiklerine, uluslararası seçeneklerini Washington'dan uzakta ve acil ulusal çıkarlarının hizmetinde keşfetmeleri için bir alan sağlıyor.

Suudi Arabistan'ın mevcut çıkarları, MbS'nin ülkesi için ortaya koyduğu iddialı siyasi, ekonomik, finansal ve kültürel hedeflerle bağlantılıdır ve iki temele dayanmaktadır:

- Riyad'ın büyük planlarını gerçekleştirmesine yardımcı olacak küresel sistemik değişikliklere uyum sağlamak için bölgesel ve küresel ortaklıkları çeşitlendirmek.

- Suudi Arabistan'ın büyük projelerini, özellikle de Riyad'ın kendisini finans, iş dünyası, medya ve eğlence endüstrisi için bölgesel bir kuluçka merkezine dönüştürmeyi tasavvur ettiği MbS'nin “Vizyon 2030”undaki ana hatları - uygulamasına izin vermek için güvenlik ve siyasi istikrar tesis etmek - benzer şekilde BAE'nin onlarca yıl önce veya Beyrut'un 1975'teki Lübnan iç savaşından önce oynadığı rol.

Kısacası Riyad'ın stratejik hedeflerini gerçekleştirebilmesi için bölgesel ve yerel güvenlik ve istikrar hayati önem taşıyor. Bu nedenle, İran ve Suudi Arabistan'a güvenlik zorunluluklarının yerine getirileceğine dair güvence vermek için Pekin Anlaşmasına gizli maddeler eklendi. Bu ayrıntılardan bazıları, müzakerelerde yer alan bir kaynağın izniyle The Cradle'a verildi:

- Hem Suudi Arabistan hem de İran İslam Cumhuriyeti, güvenlik, askeri veya medya düzeylerinde her iki devleti de istikrarsızlaştıran herhangi bir faaliyette bulunmamayı taahhüt eder.

- Suudi Arabistan, Iran International gibi İran'ı istikrarsızlaştırmaya çalışan medya kuruluşlarını finanse etmeme sözü verdi.

- Suudi Arabistan, İran tarafından terörist olarak tanımlanan Halkın Mücahitleri Örgütü (MEK), Irak merkezli Kürt grupları veya Pakistan dışında faaliyet gösteren militanlar gibi örgütlere fon sağlamama sözü verdi.

- İran, müttefik örgütlerinin Irak topraklarından Suudi topraklarını ihlal etmemesini sağlama sözü verdi. Müzakerelerde Eylül 2019'da Suudi Arabistan'daki Aramco tesislerinin hedef alınması ve İran'ın Irak topraklarından benzer bir saldırıyı müttefik bir örgütün gerçekleştirmeyeceğine dair İran'ın garantisi tartışıldı.

- Suudi Arabistan ve İran, bu ülkede kalıcı barışı güvence altına alan siyasi bir çözümü güvence altına almak için bölgedeki çatışmaları, özellikle Yemen'deki çatışmayı çözmek için mümkün olan her türlü çabayı göstermeye çalışacak.

Pekin müzakerelerine katılan kaynaklara göre, Ocak ayında Riyad ile Yemen'in Ensarallah direniş hareketi arasındaki doğrudan görüşmelerde önemli ilerleme kaydedildiği için Yemen'deki ihtilafa ilişkin hiçbir ayrıntı üzerinde anlaşmaya varılmadı. Bunlar, savaşan iki devlet arasında, ABD ve BAE'nin Yemen savaşının çözümlenmesini önlemek için hararetle baltalamaya çalıştıkları büyük anlaşmalara yol açtı.

Ancak Pekin'de, İranlılar ve Suudiler, Riyad ile Sana arasında halihazırda varılan kararların ilerlemesine yardım etme ve yedi yıllık savaşı sona erdirmek için bunları geliştirme konusunda anlaştılar.

Bu nedenle, Pekin bildirisi öncelikle diplomatik yakınlaşmayla ilgili konuları ele alsa da, İran-Suudi mutabakatının esas olarak güvenlik zorunlulukları etrafında aracılık ettiği görülüyor. Her iki tarafın da destekçileri, ülkelerinin anlaşmada daha iyi durumda olduğunu iddia edecekler, ancak daha derin bir bakış, anlaşma koşullarında sağlıklı bir denge olduğunu ve her iki tarafın da diğerinin güvenliğini kurcalamayacağına dair güvence aldığını gösteriyor.

İran hiçbir zaman Suudi Arabistan'ın güvenliğini baltalama arzusunu beyan etmemiş olsa da, bazı bölgesel müttefikleri bu konudaki niyetlerini gizlemedi. Ayrıca MbS, Suudi istihbarat servislerinin son yıllarda özellikle İran'ın terörist gruplar olarak sınıflandırdığı silahlı muhalif ve ayrılıkçı örgütleri destekleyerek ve finanse ederek İran'ın içine girme niyetini açıkça ilan etti.

Bu anlaşmanın güvenlik önceliklerinin geçen hafta Pekin'de kolayca fark edilmesi gerekirdi. Ne de olsa anlaşma, Suudi Arabistan ve İran Ulusal Güvenlik Konseyleri arasında imzalandı ve her iki ülkenin istihbarat servislerinin de katılımını içeriyordu. İran heyetinde İran İstihbarat Bakanlığı'ndan ve İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nun (IRGC) istihbarat kollarından memurlar vardı.

Bölgesel güvenlikle ilgili biraz farklı bir notta - Pekin Anlaşmasının bir parçası değil - müzakerelerde yer alan kaynaklar The Cradle'a, görüşmeler sırasında Suudi delegasyonunun Riyad'ın 2002 Arap barış girişimine olan bağlılığını vurguladığını doğruladı; başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan önce Tel Aviv ile normalleşmeyi reddetmek.

Belki de en dikkat çekici olan ve tarafların spoiler etkisi olmadan bir anlaşmaya varma konusundaki kararlılığını gösteren şey, İran ve Suudi istihbarat heyetlerinin İsrail istihbaratının bundan haberi olmadan Çin başkentinde beş gün boyunca bir araya gelmesidir. Çin'in - ABD'den farklı olarak - bu değişen zamanlarda bir anlaşmanın nasıl yapılacağını anladığının belki de bir başka kanıtıdır.

Hasan Illaik
The Cradle
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar