4520314.jpg

İran bölgesel kum saatini nasıl alt üst etti

Sadece iki buçuk yıl önce İsrail, Batı Asya bölgesinde normalleşme çılgınlığı içindeydi ve bölgedeki bazı ülkelerle İran karşıtı ittifaklar kuruyordu. Bu eğilim, İran'ın İsrail ile ilişkiler kuranlar da dahil olmak üzere kayda değer sayıda ülkeyle ilişkilerini hızla geliştirmesiyle bozuluyor.

8 Mayıs 2023 Pazartesi

İNTİZAR - İsrail, 2020'den bu yana Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas gibi Arap ülkeleriyle yukarıdan aşağıya normalleşme anlaşmalarıyla tarihsel izolasyonunu kırma yolunda ilerliyordu. Son aylarda, normalleşmenin tüm bölgeyi etkileyeceği bir Arap ağırlığı olan Suudi Arabistan ile yeni bir anlaşmanın zirvesindeydi. 

Ve İsrailli liderler Filistin'de ortak bir zemin bulmak yerine, Arap liderleri İsrail'i tanımaya ikna etmek için İran'ı bölgeye yönelik ortak bir tehdit olarak tasvir ettiler. Arap devletleri Filistin'i barış için ortak zemin olarak İran'la değiştiremedikleri veya belki de değiştirmek istemedikleri için çabaları korkunç bir başarısızlıkla sonuçlandı.

Bahse konu bu durum, İran'ın Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yönetimindeki komşu ülkelerle ilişkilerini yeniden gözden geçirmesiyle aynı zamana denk geldi. Yıllarca süren gerginliğin ardından İran, Suudi Arabistan ve Arap müttefikleriyle bağlarını düzeltmek için harekete geçti.

Bölgedeki yeni uzlaşmacı atmosfer, Başkan Reisi'nin Suriye'ye yaptığı son ziyarette tüm çıplaklığıyla sergilendi.

Suriye, son on yılda önemli bir çekişme noktası oldu. Ancak General İsmail Kaani'nin çabaları sayesinde ülke artık istikrara kavuştu ve yıkıcı bir savaşın küllerinden doğuyor.

İsrail'in izolasyonunu daha da derinleştirmesi beklenen önemli bir gelişmeyle Suriye, Pazar günü yeniden Arap Birliği'ne kabul edildi.

Bölge barış ve istikrara doğru ilerlerken, İsrail giderek daha fazla yalnız hissediyor. Ve İsrailliler artık bu eğilimin İran tarafından yönetildiğini kabul ediyor. "Yakın zamana kadar Ortadoğu'da ve ötesinde İran karşıtı ittifaklar ve kapsamlı işbirliği kuran İsrail olsa da, bu durum tersine döndü. İran kum saatini ters çevirdi," diyor üst düzey bir İsrailli siyasi kaynak Al-Monitor'a. 

Reisi'nin Perşembe günü sona eren Suriye gezisine işaret eden kaynak, İsrail için daha endişe verici işaretler olduğunu fark etti. İsrailli kaynak, Başkan Reisi'nin Golan Tepeleri'ndeki İsrail karakollarını dürbünle izlediğini veya Şam'da Filistinli örgütlerin başkanlarıyla görüştüğünü görmenin pek cesaret verici olmadığını söyledi.

Mevcut durumda, İran normalleşme eğilimini başarıyla atlatmış ve bölgesel ilişkilerini genişletmiş görünüyor.

İran'ın dış ilişkilerinin gelişmesi de ekonomisini olumlu etkiledi. Pazar günü Cumhurbaşkanı Reisi, İran'ın yönetimi altındaki ihracatının 50 milyar dolarlık değerle 40 yılın rekorunu kırdığını açıkladı. Ve bu, İsrail'in teşvikiyle 2018'de yeniden uygulanan İran'a yönelik kapsamlı ABD yaptırımları altında gerçekleşti.

Sonuç olarak, İran hızla bölgedeki yerini geri alırken, İsrail izolasyona sürükleniyor.

Sadık Fereydounabadi
Tehran Times
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar