76253-unnamed.png

Türkiye'deki seçimlerin uluslararası düzlemde oluşturduğu riskler

Türkiye'deki seçimlerde riskler yüksek. Seçmenlerin 'istikrar'ı mı yoksa 'değişim'i mi tercih ettiği küresel bir endişe konusu. Dünyanın üçüncü bir küresel savaş olasılığıyla karşı karşıya olduğu bir zamanda Türkiye'nin güvenli ve istikrarlı olmasını istemeyen güçler var.

16 Mayıs 2023 Salı

İNTİZAR - Türkiye seçimlerinin ilk turu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve müttefiklerinde somutlaşan "istikrar", Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki muhalefet koalisyonunun temsil ettiği "değişim" karşısında hafif bir üstünlük sağladı. Ancak marj dardı ve nakavt edici bir darbe oluşmadı.

Erdoğan'ın ittifakı 600 sandalyeli parlamentoda ... çoğunluk elde etmesine rağmen, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk tur galibiyetinin bir puan gerisinde kaldı. Ancak birçok düşmanına zorlu bir politikacı olduğunu gösterdi. Son 20 yılda on ulusal seçimde mücadele etmiş ve hepsini kazanmış olarak, seçmenleri kendi tarafına çekmek için elinden gelen her yolu kullandı ve ikinci turu kazanmak için rakibinden daha iyi bir konumda.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin ilk turda aldığı az farkla yenilgi birkaç faktöre bağlanabilir.

Bunlar arasında Kılıçdaroğlu'nun ileri yaşına (74) rağmen muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olmakta ısrar etmesi ve siyasi kariyeri boyunca Erdoğan'ın partisi olan AK Parti'ye karşı tek bir yarışmayı kazanamaması yer alıyor. Kılıçdaroğlu, İstanbul belediye başkanlığı seçimlerinde AKP'yi mağlup eden ve genç seçmenlere hitap eden 53 yaşındaki Ekrem İmamoğlu lehine çekilme çağrılarını reddetti.

Kılıçdaroğlu, Alevi ve Arap atalarının köklerini ilan ederek bir hata daha yaptı. Bu, kapsayıcılığa ve mezhepsel ve etnik bölünmelerin reddine olan bağlılığını teyit etmek anlamına geliyordu. Ancak yükselen Türk milliyetçiliğinin doğası göz önüne alındığında, birçok Türk seçmen tarihsel nedenlerden dolayı Arap karşıtıdır ve kendilerini güçlü bir şekilde Sünni olarak tanımlamaktadır. Duruşu iyi niyetliydi, ancak bu seçim için bir zaafiyet oluşturuyordu. 

Erdoğan'ın, onlardan bağımsızlığı, emirlerine uymayı reddetmesi ve Rusya ve İran ile güçlü bağları nedeniyle ABD ve çoğu Batılı ülkenin bu kadar açık bir şekilde karşı çıkması da Kılıçdaroğlu'na yardımcı olmadı.

Bunların hiçbiri Erdoğan'ı aziz yapmaz. Onun Suriye ve Libya'ya yönelik ABD önderliğindeki yıkıcı savaşlardaki gizli anlaşmasını affetmek hiç de kolay olmayacaktır. Siyasal İslam'a ve ilgili muhaliflere verdiği destek, son yıllarda geri adım atmadan ve komşularıyla 'sıfır sorun' politikasına geri dönmeye çalışmadan önce çoğu Arap ülkesinin düşmanlığını kazandı. Ve İsrail işgalci devletiyle ilişkileri normalleştirmede en üst seviyeye çıktı.

Ekonominin durumuna ek olarak, cumhurbaşkanlığı ikinci turunun sonucunu belirleyebilecek iki kilit figür var.

Birincisi, oyların yüzde 5'in biraz üzerinde aldığı oyla, ilk turda kaybeden milliyetçi ATA İttifakı'nın adayı Sinan Oğan.

İkincisi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad. Seçim sürecinde önemli bir sorun olarak gündeme gelen Suriyeli mültecilerin geri dönüşünün ve Türkiye'nin Suriye'deki askeri müdahalesinden geri adım atması için bir imkan oluşturmanın anahtarı onda.

Rusya ve İran, Moskova'da bir araya geldikleri ikinci turdan önce Esad ile Erdoğan arasında bir anlaşma planlıyor gibi görünüyor.

Erdoğan, 1998 Adana sınır güvenliği anlaşmasını yeniden canlandırırken, Esad'ın belirli bir zaman dilimi içinde dört milyon mültecinin ülkelerine geri gönderilmesini kolaylaştırmayı kabul etmesi karşılığında tüm Türk güçlerini Suriye'den çekmeyi taahhüt edecekti.

Rusya ve İran, Türk muhalefetine güvenmiyor ve ABD'ye borçlu kalacağından korkuyor. Özellikle Ukrayna savaşının tırmanması ışığında Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tercih ediyorlar. Bir Esad-Erdoğan zirvesinin buna yardımcı olacağını düşünüyorlar ve bir an önce yapılması için can atıyorlar. Tarihi bir karşılaşmanın önünü açmak için dört ülkeden siyasi, güvenlik ve askeri yetkililer arasında hazırlık toplantıları düzenlendi.

Türkiye'de gerçekletirilen seçimler, yüksek katılım oranıyla ülkenin demokratik kültürünün dayanıklılığını gösterdi. Ancak riskler, katılım kadar yüksek. Her iki taraf da yenilirse yenilgiyi kabul edecek mi, yoksa protesto için sokaklara mı çıkacak, yoksa daha kötüsü mü? Dış aktörler, çoğu zaman yaptığı gibi, orduya müdahale etmesi ve iktidarı ele geçirmesi için bir bahane vermek üzere kaosu körüklemeye çalışabilir mi?

Yakında öğreneceğiz. Türkiye, bölgede ve dünyada önemli bir oyuncu ve Doğu ile Batı arasında bir geçiş kapısıdır. Dünyanın üçüncü bir küresel savaş olasılığıyla karşı karşıya olduğu bir zamanda Türkiye'nin güvenli ve istikrarlı olmasını istemeyen güçler var.

Abdulbari Atvan
Rai Al Youm
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar