a27b87dc-666e-4dec-92e7-3a90722ca522.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Profil: İsmail Haniye'nin Hamas siyasi büro şefi olarak halefi Yahya Sinvar

Profil: İsmail Haniye'nin Hamas siyasi büro şefi olarak halefi Yahya Sinvar

Gazze'deki Hamas direniş hareketinin lideri Yahya Sinvar, İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından pazartesi günü siyasi büro lideri olarak atandı.

7 Ağustos 2024 Çarşamba

İNTİZAR - Gazze merkezli direniş hareketi, yaptığı açıklamada, "yaygın ve kapsamlı istişareler ve müzakereler" sonucunda Haniye'nin yerine Sinvar'ın direniş hareketinin siyasi büro liderliğine getirilmesine karar verildiğini belirtti.

Açıklamada, "Hamas, bu hassas dönemde ve karmaşık yerel, bölgesel ve uluslararası koşullarda liderliğini sürdürecek olan kardeş Ebu İbrahim'e güvenini ifade ediyor" denildi.

Yahya İbrahim Hasan Sinvar, bilinen adıyla Ebu İbrahim, 19 Ekim 1962'de Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin batısındaki bir mülteci kampında doğdu.

Ailesi, bugünkü Aşkelon bölgesindeki Filistin köyü el-Mecdel Aşkalan'dan geliyor. 1948 yılında Siyonistlerin yerli Filistin halkına uyguladığı etnik temizlik sırasında buradan sürüldüler.

Sinvar, ilköğrenimini mahallesindeki okullarda, ortaöğrenimini ise Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda tamamladıktan sonra Gazze İslam Üniversitesi'nde Arap Edebiyatı bölümünde eğitim gördü.

Öğrenciyken, İslam Üniversitesi Öğrenci Konseyi'nde beş yıl çalıştı, Sanat Komitesi Sekreteri olarak görev yaptı, ardından Spor Komitesi, Başkan Yardımcısı ve Konsey Başkanı olarak görev yaptı. Sonunda 1982'den 1987'ye kadar tekrar Başkan Yardımcısı olmak için rütbelerde yükseldi.

Sinvar, 1980'lerin başında üniversitedeyken, çağdaşları İsmail Haniye, Halil el-Hayya ve diğerlerinin de içinde bulunduğu bir grup gencin parçası olarak, Hamas direniş hareketinin öncüsü olan İslam Öğrenci Bloğu'na katıldı.

İslam Bloku'na liderlik etti ve farklı Filistin blokları arasındaki genel öğrenci tartışmalarında ün kazandı, Blok'un en önemli teorisyenlerinden biri oldu.

Sinvar, o yıllarda Hamas direniş hareketinin kurucu lideri Şeyh İmam Ahmed Yasin'in onayıyla Filistin'deki "Al-A'idoun" (Geri Dönenler) olarak bilinen ilk İslam sanat grubunun kurulmasında da önemli rol oynadı.

1983 yılında Şeyh Yasin önderliğinde hareketin ilk güvenlik teşkilatı olan Çağrı Güvenliği'nin kurulmasında yer aldı.

Üç yıl sonra Şeyh Yasin, kendisine ve diğer genç aktivistlere Cihad ve Dava Örgütü'nü (Mecid) kurma görevini verdi ve örgütün en önde gelen liderlerinden biri oldu.

İşgalci İsrail rejimine karşı silahlı direniş başlatmak için kurulan bu savaşçı ağı, daha sonra Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na dönüşecekti.

Sinvar, 1982-1988 yılları arasında Siyonist oluşuma karşı birçok halk çatışmasını yönetti ve yol gösterdi ve birkaç kez tutuklandı; ilki 1982 yılında direniş faaliyetlerinden dolayı altı ay Fara'a hapishanesinde hapis cezasına çarptırılmasıydı.

1988 yılında tekrar tutuklandı ve dört kez müebbet hapse mahkûm edildi, 23 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdi, bu sürenin yaklaşık dört yılını hücre hapsinde geçirdi.

Sinvar, tutukluluğu sırasında birkaç kez İsrail hapishanelerindeki Hamas tutuklularının Yüksek Komutanlığı'nın liderliğini üstlendi ve yoldaşlarıyla birlikte 1992, 1996, 2000 ve 2004 yıllarında bir dizi açlık grevi gerçekleştirdi.

Sinvar ayrıca İbranice'yi akıcı bir şekilde konuşabiliyor ve siyasi ve güvenlikle ilgili pek çok yazı ve çeviriye imza attı; bu da Hamas'ın güvenlik deneyiminin temelini oluşturdu.

1992'de "Geriye Kalanlar Arasında Şabak" ve "İsrail Partileri" kitaplarını çevirdi, "Hamas: Deneyimler ve Hatalar" ve İsrail casusluk örgütü Şin Bet'in çalışmalarını belgeleyen "El-Mecid" kitaplarının yazarıdır.

Sinvar ayrıca 1967'den İntifada'ya kadar Filistin mücadele deneyimini anlatan "Dikenler ve Karanfiller" adlı eleştirmenlerce beğenilen edebi bir romanın da yazarıdır.

2011 yılında "Vafâ el-Ahrar" tutuklu takası anlaşmasıyla İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldıktan sonra 2012 yılında evlendi.

Hamas'ın yeni siyasi büro liderinin üç çocuğu var; iki oğlu (İbrahim ve Abdullah) ve bir kızı (Rida).

Sinvar'ın kendisi anlaşmanın şartları ve koşulları üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu ve bu durum Siyonist rejimin anlaşma tamamlanmadan önce onu izole etmesine yol açtı.

2012 yılında Hamas'ın Gazze Siyasi Büro üyeliğine seçildi ve güvenlik dosyasının sorumluluğunu üstlendi. Bir yıl sonra ise Genel Siyasi Büro üyeliğine seçildi ve askeri dosyanın sorumluluğunu üstlendi.

2015 yılında, El-Kassam Tugayları'nın elindeki İsrailli tutuklularla ilgili dosyanın sorumluluğu kendisine verildi ve aynı yıl ABD, onu sözde "uluslararası teröristler" kara listesine dahil etti.

Sinvar, Şubat 2017'de Hamas'ın Gazze Siyasi Büro Başkanlığı'na seçildi ve 2021'de ikinci kez seçildi.

Birçok suikast girişiminden sağ kurtuldu. Evi 1989'da bombalandı ve yıkıldı, 2014'te ikinci kez, 2021'de üçüncü kez ve Aralık 2023'te Gazze'ye yönelik devam eden soykırım savaşı sırasında dördüncü kez.

6 Ağustos 2024'te, İsrail rejimi tarafından İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğrayan Haniye'nin yerine Hamas Siyasi Büro Başkanlığı'na seçildi.

Hamas direniş hareketinin liderlerinden Usame Hamdan, Sinvar'ın oy birliğiyle seçilmesinin, Hamas'ın İsrail işgaliyle savaşın mevcut aşamasının doğasını anladığını gösterdiğini vurguladı.

Hamdan, Hamas'ın mesajının, 300 günden fazla bir süredir Gazze'de mücadele eden ve savaş meydanlarında savaşan bir lider seçtiği yönünde olduğunu vurguladı. 

Ivan Kesic
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar