Bengladeş.jpg

Bangladeş'te olanlar aslında Batı tipi bir renkli devrim mi?

Bangladeş'te yaşanan iktidar değişikliği gerçekten doğal bir şekilde mi gerçekleşti yoksa yine karşı karşıya olduğumuz aslında Batı tarzı bir renkli devrim mi?

10 Ağustos 2024 Cumartesi
İNTİZAR - Herkes daha çok Gazze'de yaşananlara odaklanmışken birden bire Bangaladeş'te iktidar değişikliğini tetikleyen bir sürecin yaşanması insanların kafasında cevabı aranan soruların doğmasına sebep oldu.
 
Sorulan soruların cevapları yavaş yavaş ortaya çıktıkça aslında Bangladeş'te yaşananların ne anlama geldiği ile ilgili bulanık olan görüntüyü de netleştirmeye başlıyor.
 
Hindistanlı emekli bir büyükelçi olan M. K. Bhadrakumar'ın bu konu ile ilgili İndian Punchline'de yayınladığı yazsı oldukça dikkat çekici veriler içeriyor. Bu yazıda özellikle bu verilerin olduğu kısmı bu konu ile ilgili belirsizliklerin giderilmesine yardımcı olabileceği umuduyla değerlendirmenize sunuyoruz...
...
(Times Now'a verdiği ropörtajda) böylesine hırçın bir üslup takınmasının tek nedeni Amerikalıların Muhammed Yunus'u güçlü bir şekilde destekliyor olması. Muhammed Yunus, Amerikalılar tarafından on yıllar boyunca özenle yetiştirildi. Nobel Ödülünün gelecek vaat eden vekillere verildiği bir sır değil. 
 
Renkli devrimlerdeki yerleşik düzene uygun olarak Yunus'u geçici hükümetin başına aday gösteren teklif, görünüşe göre Batı medyasında yükselen bir yıldız olarak lanse edilen ve muhtemelen bu fikri ortaya atması için teşvik edilen, kendi halinde bir öğrenci liderinden geldi. Teklif cumhurbaşkanı tarafından derhal kabul edildi!  
 
Nobel tarihçesinin ilginç bir hikayesi var: Nobel ödülleri çoğunlukla ABD tarafından dostça görülmeyen ülkelerden geliyor ve kendi ülkelerinin yönetici elitlerinin itibarını zedeleme ya da bağımsız politikaları ve 'stratejik özerklikleri' Washington tarafından hoş karşılanmayan bazı rejimlerin itibarını sarsma potansiyelleri nedeniyle seçiliyorlar.
 
Sadece son 5 yıllık döneme üstünkörü bir göz atın. İranlı insan hakları aktivisti Narges Mohammadi (2023); Belaruslu 'demokrasi yanlısı aktivist' Ales Bialiatski (2022); Rus gazeteci Dmitry Muratov (2021); 'anti-Amerikancılığı' dillere destan olan eski Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin insan hakları siciline odaklanan Filipinli-Amerikalı gazeteci Maria Ressa (2020) seçilenler arasındaydı. 
 
Derin Devlet Yunus'u daha 1965 yılında Fulbright Yabancı Öğrencisi olarak Vanderbilt Üniversitesi'ne götürüldüğünde ve sonraki birkaç yılını Amerika'da geçirdiğinde fark etmiştir. (Son yıllarda Amerikalılar Singapur'u vekilleri için eğitim alanı olarak kullanmaktadır). Yıllar boyunca Amerikalı akıl hocaları Yunus'un Grameen Bank olarak bilinen STK'sını cömertçe himaye etti. 1983'te kuruluşundan bu yana Bangladeş'te yüz binden fazla köye 7.6 milyar dolar (2008 sonu itibariyle) teminatsız kredi sağlayarak ülkede geniş bir etki ağı yarattı! 
 
Eylül 2010'da ABD Hükümeti Temsilciler Meclisi, Yunus'a, Başkanlık Özgürlük Madalyası ve Başkanlık Vatandaşlık Madalyası ile birlikte ABD'de verilen en yüksek sivil ödül olan Kongre Altın Madalyası verilmesini öngören bir tasarıyı oybirliğiyle kabul etti.  
 
Başkan Barack Obama tasarıyı derhal imzaladı. Yunus, sadece bir önceki yıl, 2009'da Başkan Obama tarafından Başkanlık Özgürlük Madalyası ile ödüllendirilmişti. Böylece Yunus, Nobel Barış Ödülü (2006), Başkanlık Özgürlük Madalyası (2009) ve Kongre Altın Madalyası'nın (2010) üçünü de alan Amerika'nın dünya kahramanları arasına katıldı. Yunus'a eşlik eden diğer 6 kahraman Martin Luther King Jr, Elie Wiesel, Rahibe Teresa, Nelson Mandela, Norman Borlaug ve Aung San Suu Kyi idi. 
 
Yunus asla arkasına bakmadı. 
 
Ancak Amerikalıların dediği gibi, bedava öğle yemeği diye bir şey yoktur. Yunus, 2010 yılı civarından itibaren, 1983 yılında Ronald Reagan tarafından CIA'e yabancı hükümetleri istikrarsızlaştırmak için uygun bir araç sağlamak amacıyla kurulan ve hükümet dışı grupların 'demokratik roller' üstlenme projelerine sponsorluk yapan National Endowment for Democracy'nin (NED) kampanyalarına katılmaya başladı. 
 
NED, ABD Kongresi tarafından finanse edilen benzersiz, çok yönlü bir kurumdur. 'Hükümet dışı' karakteri ona zor koşullarda çalışmayı ve siyasi değişim için bir fırsat olduğunda hızla yanıt vermeyi mümkün kılan bir esneklik sağlamaktadır. Basitçe ifade etmek gerekirse, CIA'in istikrarsızlaştırma oyununda ellerini gizlemesini sağlar.
 
NED, siyasi partiler, sendikalar, serbest piyasalar ve iş örgütlerinin yanı sıra insan hakları, bağımsız bir medya ve hukukun üstünlüğünü sağlayan canlı bir sivil toplumun birçok unsuru da dahil olmak üzere yurtdışında çok çeşitli demokratik kurumların büyümesini teşvik etmeye kendini adadığını iddia etmektedir. 
 
ABD Hükümetinin kesintisiz desteğiyle NED hızla büyümüş ve son yıllarda Gürcistan, Ukrayna, Ermenistan ve Tayland gibi stratejik önceliklere daha keskin bir şekilde odaklanmıştır. Yunus'un NED'in 'demokratikleşme' projesinin koro çocuğu olarak temel niteliği, ABD fonlarıyla desteklenen bir STK'yı yönetmesiydi. Amerikalılar tarafından etrafında efsanevi bir halenin yaratıldığını söylemek yeterli olacaktır, ki Amerikalılar vekillerinin profilini oluştururken bu konuda oldukça başarılıdırlar.
 
2011 yılında Bangladeş hükümeti, Yunus'un siyasi hırslarını sezerek Grameen Bank'tan istifaya zorladı.  
 
Asıl soru bundan sonra ne olacağı? 84 yaşındaki Yunus'un Bangladeş'in inişli çıkışlı siyasetinde bir ulus inşacısı olabilecek donanıma sahip olması pek mümkün görünmüyor.  
 
Ancak Amerikalıların onun yerine geçmeden önce biraz nefes almaya ihtiyacı var - muhtemelen onu bir sonraki başkan olarak yükseltecekler. Renkli devrim, koşullar bir devrim için olgunlaşmış olmasına rağmen aceleyle sahneye kondu. Öğrenciler iktidarın paylaşılmasını talep ediyor; muhafazakar, merkez sağ Bangladeş Milliyetçi Partisi harekete geçmek için can atıyor; ülkenin İslamcı siyasi partilerinin en büyüğü olan Bangladeş Cemaat-i İslami kadrolara dayalı ve en yüksek teklifi verenin fırtına birlikleri olabilir.
 
Eğer Hasina'nın tahttan indirilmesinde gerçekten de ABD-İngiltere-Pakistan istihbarat ekseni etkili olduysa, ki öyle görünüyor, o zaman her şey bitmiş demektir. İslamabad'da 2022'den bu yana olduğu gibi, yeni düzenin kanca ya da sahtekarlıkla devam etmesini sağlayacaklarına güvenin. 
 
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken medyaya yaptığı ilk açıklamalarda ülkenin erken seçime gitmesi gerektiği yönündeki taleplerden özellikle kaçındı. Blinken, "durumu çok yakından izliyoruz. Sadece geçici hükümetin alacağı her türlü kararın demokratik ilkelere saygı göstermesi, hukukun üstünlüğünü koruması ve halkın iradesini yansıtması gerektiğini söyleyebilirim. 
 
"Biz kendi adımıza Amerikan vatandaşlarının ve personelimizin emniyetini, güvenliğini ve refahını çok ciddiye alıyoruz.  Bildiğinizi düşündüğüm gibi, gerekli olmayan personelimizin ayrılmasını emrettik ve elbette bunu her gün izleyeceğiz." 
 
Washington'un çiğneyebileceğinden fazlasını ısırıp ısırmadığı konusunda endişeli olduğu kesin. Pakistan'daki modelin Bangladeş'te de tekrarlanabileceği düşünülebilir: Hasina'nın devrilmesini tasarlayan ABD-İngiltere-Pakistan kondominyumunun desteğiyle ordu perde arkasından kararları verirken, komprador bir sınıf 'seçimler' yoluyla iktidara geldi. Gelecek kaygı vericidir çünkü Washington için jeopolitik, bölgesel güvenlik ve istikrarın açık ara üstündedir.

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar