BRICS-Russia-2024.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  BRICS, Çin'in yükselişi ve Hegemon “güvenlik” kavramını nasıl gömdü?

BRICS, Çin'in yükselişi ve Hegemon “güvenlik” kavramını nasıl gömdü?

Topraklarının çoğunu başkalarından yağmalayan 200 yıllık vahşi bir ulusun plütokrasisinin aynı anda Perslere, Ruslara ve 5.000 yıllık kayıtlı tarihe sahip bir Asya medeniyetine meydan okuyabileceğine inandığına tanık olmak gerçekten çağlar boyunca nadir görülebilecek bir gösteri. Vahşiler her zaman vahşi kalacaktır.

15 Eylül 2024 Pazar
İNTİZAR - Petersburg'daki Konstantinovsky Sarayı'nda düzenlenen genişletilmiş BRICS+ formatı kapsamındaki ilk güvenlik uzmanları/Ulusal Güvenlik Danışmanları toplantısı epeyce bilgi ortaya çıkardı.
 
Çin ile başlayalım. Dışişleri Bakanı Wang Yi BRICS merkezli dört güvenlik inisiyatifi önerdi. Esasen BRICS+ - ve daha da genişletilmesi düşünüldüğünde ötesi - şunları hedeflemelidir:
 
Barış içinde bir arada yaşama; bağımsızlık; özerklik; ve İstisnacılığın reddi anlamına gelen gerçek çok taraflılık.
 
BRICS masasındaki ana tema, üye ülkelerin -çoğu kim tarafından ortaya çıkarıldığı bilinmeyen- pek çok zorluğa rağmen birbirlerini nasıl desteklemeleri gerektiğiydi.
 
Hindistan konusunda, Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval ile görüşen Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergei Shoigu, “zamana karşı güvenle ayakta duran” ittifakın gücünü vurguladı.
 
Aslında daha geniş bir bağlam, İsviçre'de, Cenevre Güvenlik Politikası Merkezi'nde, her zaman keyifli olan Dışişleri Bakanı S.Jaishankar tarafından paralel olarak sunuldu:
 
“G7 adında bir kulüp vardı, ama başka kimseyi içine almıyordunuz - biz de dedik ki, gidip kendi kulübümüzü kuralım (...) Bu aslında çok ilginç bir grup çünkü baktığınızda, tipik olarak herhangi bir kulübün ya da grubun ya coğrafi bir yakınlığı ya ortak bir tarihi deneyimi ya da çok güçlü bir ekonomik bağı vardır.” Ancak BRICS'te öne çıkan şey “uluslararası sistemde yükselen büyük ülkeler”.
 
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya ve Brezilya'nın “kilit uluslararası konularda benzer yaklaşımlara sahip olduğunu” vurgulayarak, Moskova'nın “bu yıl BRICS ve G20'nin eşzamanlı başkanlıkları ışığında da dahil olmak üzere mevcut ikili karşılıklı anlayış ve etkileşime” nasıl değer verdiğini vurguladı.
 
2024 yılında Rusya BRICS'e, Brezilya ise G20'ye başkanlık edecek.
 
Rusya-İran stratejik ortaklığı
 
Başkan Putin, toplantıya hitap etmenin yanı sıra tüm üst düzey oyuncularla ikili görüşmelerde bulundu. Putin 34 ülkenin “birliğimizin faaliyetlerine şu ya da bu şekilde katılma arzularını ifade ettiklerini” belirtti.
 
Wang Yi ile görüşen Putin, Rusya-Çin stratejik ortaklığının Küresel Güney tarafından desteklenen bir ilke olan adil bir dünya düzeninden yana olduğunu vurguladı. Wang Yi, Devlet Başkanı Xi Jinping'in önümüzdeki ay Kazan'da yapılacak BRICS zirvesi için Rusya'nın resmi davetini kabul ettiğini doğruladı.
 
Putin ayrıca İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Ahmediyan ile de bir araya geldi. Putin, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'nın BRICS zirvesi dışında yeni stratejik ortaklık anlaşmalarını imzalamak üzere Rusya'ya başka bir ziyarette bulunmasını beklediğini doğruladı.
 
Jeoekonomi kilit önem taşıyor. Uluslararası Kuzey Güney Ulaşım Koridorunun (INSTC) geliştirilmesi Rusya-İran arasındaki en önemli öncelik olarak teyit edildi.
 
Şoygu ise “Güvenlik konseylerimiz arasındaki işbirliğini genişletmeye hazırız” dedi. Anlaşma her iki Cumhurbaşkanı tarafından yakında imzalanacak. Şoygu ayrıca İran'ın BRICS'e katılımının “ortak ve bölünmez bir stratejik güvenlik mimarisi ve adil bir çok merkezli dünya düzeni” oluşturmak için üyeler arasındaki işbirliğini geliştirdiğini de sözlerine ekledi.
 
Şimdi bunu ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından benimsenen yeni kolektif Batı “stratejisi” ile karşılaştırın: İran'ın Rusya'ya transfer ettiği füzelerle ilgili olarak İran'a karşı yeni bir yaptırım dalgası.
 
İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Ahmed Bahşiş Ardestani bu hafta başında İran'ın savunma anlaşmaları çerçevesinde Rusya'ya füze ve insansız hava araçları gönderdiğini doğruladı.
 
Ancak hikâyenin özü şu ki bu füzeler zaten Rus yapımı; sadece İran'da üretiliyorlar.
 
Petersburg'da güvenlik tartışılırken Çin, Fujian eyaletindeki Xiamen'de BRICS 2024 Yeni Sanayi Devrimi Ortaklığı Forumu'na ev sahipliği yapıyordu.
 
BRICS'in birbirine kenetlenen işbirliğinden söz edecek olursak: yaptırımlara maruz kalan İran yeni endüstriyel teknolojilere erişmeye çalışırken, yapay zekadan yeşil teknolojilere kadar her konuda İran-Çin işbirliği daha da artacak.
 
Yeni bir Avrasya güvenlik mimarisi
 
Meselenin özü, Küresel Güney'deki çok sayıda ülke, Çin ile etkileşimin kendi iç yaşam standartlarını ve sosyoekonomik gelişimlerini iyileştirmek için ayrıcalıklı bir vektör olduğu gerçeğine adapte olurken, Çin'in en büyük küresel ticaret gücü olarak giderek yükselen statüsüdür. Uluslararası ilişkilerdeki bu muazzam değişim, kolektif Batı'yı bir grup başsız tavuğa indirgiyor.
 
Çin'in artan gücü, RCEP'den (Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık), mega bir Asya arası serbest ticaret anlaşmasına (STA), Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) projelerinin sayısız sonuçlarına ve BRICS+ işbirliğine kadar her büyük jeoekonomi hamlesine yansımaktadır. Tüm Küresel Güney ülkelerinin geleceği Çin'e daha da yakınlaşmaktan geçiyor.
 
Bunun tam tersine, Hegemon* - ki bu iki partili bir durumdur, en üst düzeydeki plütokrasiye kadar - kontrol etmediği bir dünyayı düşünemez. Akut ayrışmaya eğilimli bir AB de temelde aynı doğrultuda “nedenler” üretmektedir. Tüm kolektif Batı için, Çin'in yükselişini önlerken hegemonyayı sürdürmek gibi çılgınca bir çifte bela arzusu sürdürülemez.
 
Buna bir de mevcut ABD yönetiminin, Moskova'nın yeni bir Avrupa güvenlik mimarisi, aslında tüm Avrasya'yı ilgilendiren bir “güvenliğin bölünmezliği” önerisini reddettiği için Rusya'yı “stratejik bir yenilgiye” uğratma konusundaki çılgın saplantısını ekleyin.
 
Putin tarafından önerilen bu yeni pan-Avrasya güvenlik sistemi son Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde ayrıntılı olarak tartışıldı. Putin, “ŞİÖ'nün bölgesel terörle mücadele yapısının, tüm güvenlik tehditlerine yanıt vermekle görevli evrensel bir merkeze dönüştürülmesine karar verildiğini” ifade etti.
 
Her şey Putin'in 2015 sonlarında ortaya attığı “Büyük Avrasya Ortaklığı” kavramıyla başladı. Geçtiğimiz Şubat ayında Federal Meclis'te yaptığı yıllık konuşmada bu kavram daha da geliştirildi. Ardından Haziran ayında önemli Rus diplomatlarla bir araya gelen Putin, kolektif Avrasya güvenliği için yeni bir vizyona dayanan ikili ve çok taraflı garantilere ilişkin kapsamlı bir tartışma başlatmanın zamanının geldiğini vurguladı.
 
Bu fikir, başından beri her zaman kapsayıcıydı. Putin, “Avrupa ve NATO ülkeleri” de dahil olmak üzere “katılmak isteyen tüm Avrasya ülkelerine” açık bir güvenlik mimarisi oluşturulması gerektiğini vurguladı.
 
Buna Rusya ve Belarus Birlik Devleti, KGAÖ, AEB, BDT ve ŞİÖ gibi Avrasya çapındaki her türlü çok taraflı örgütle görüşmeler yürütme dürtüsünü de ekleyin.
 
En önemlisi, bu yeni güvenlik mimarisi “Avrasya bölgesindeki dış güçlerin askeri varlığını aşamalı olarak ortadan kaldırmalıdır.” Tercüme: NATO.
 
Jeoekonomik cephede ise, Avrasya boyunca INSTC gibi bir dizi uluslararası ulaşım koridoru geliştirmenin yanı sıra, yeni anlaşma, ulusal para birimlerinin yerleşimlerde kullanımının yaygınlaştırılmasından bağımsız ödeme sistemlerinin kurulmasına kadar “Batı kontrolündeki ekonomik mekanizmalara alternatifler oluşturmalıdır”: BRICS'in en önemli iki önceliği, önümüzdeki ay Kazan zirvesinde öne çıkacak.
 
Üç cepheli bir savaş istiyoruz
 
Bu haliyle sağır, dilsiz ve kör Washington, Rusya'yı stratejik bir yenilgiye uğratmaya yönelik tek hedefine saplantılı bir şekilde devam etmektedir.
 
Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov kestirip attı: “Teröristlerle müzakere etmek mümkün değildir” ve ekliyor: "Rusya'nın ulusal çıkarlarını dikkate almadan Doğu Avrupa'da ateşi kesmeye yönelik hiçbir plan ya da sözde 'barış inisiyatifi' mümkün değildir. Konferanslar da, ne kadar güzel adlandırılırsa adlandırılsın, yardımcı olmayacaktır. Büyük Vatanseverlik Savaşı yıllarında olduğu gibi faşizmin kökü kazınmalıdır. Özel askeri harekatın amaç ve hedefleri yerine getirilecektir. Bunun tam olarak böyle olacağından kimsenin şüphesi olmasın.”
 
Bu da bizi şu anki akkor halindeki kavşağa getiriyor. ABD'nin Ukrayna'da Rusya'ya karşı yürüttüğü vekalet savaşının önünde sadece iki seçenek var: Kiev'in koşulsuz teslim olması ya da Rusya'ya karşı bir NATO savaşına doğru tırmanmak.
 
Ryabkov'un - oldukça diplomatik bir dille ifade etse de - hiçbir yanılsaması yok:
 
“Bugün tanık olduğumuz sinyaller ve eylemler gerilimi tırmandırmaya yöneliktir. Bu açıklamalar bizi rotamızı değiştirmeye zorlamayacak, ancak nerede olurlarsa olsunlar ABD ve müttefikleri, müşterileri ve uyduları için ek riskler ve tehlikeler yaratacaktır.”
 
Hegemon*, diplomasi kavramını bombaladıktan sonra güvenlik kavramını da bombaladı. ABD'nin Think Tankland'ındaki akut bunama, üç cepheli bir savaşı hayal etme noktasına bile ulaştı. Ve bu, güçlü Donanması Kızıldeniz'de Husiler tarafından tamamen aşağılanan “vazgeçilmez bir ulus”tan geliyor.
 
Topraklarının çoğunu başkalarından yağmalayan 200 yıllık vahşi bir ulusun plütokrasisinin aynı anda Perslere, Ruslara ve 5.000 yıllık kayıtlı tarihe sahip bir Asya medeniyetine meydan okuyabileceğine inandığına tanık olmak gerçekten çağlar boyunca nadir görülebilecek bir gösteri. Vahşiler her zaman vahşi kalacaktır.
 
Pepe Escobar

--------------------------------------------------------------------------------------

*Hegemon=ABD

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar