20241022205747461.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  BRICS Pay'in tanıtımı: Kazan Zirvesi değişen bir dünya düzeninin sinyalini veriyor

BRICS Pay'in tanıtımı: Kazan Zirvesi değişen bir dünya düzeninin sinyalini veriyor

BRICS, Batı'nın jeopolitik hakimiyetinin yerine geçecek ve Küresel Güney uluslarının yüksek sesi olacaktır. 16 yıllık varlığı süresince BRICS grubu, küresel kurumlarda Batı etkisine karşı bir denge oluşturma arzusuna dayanarak önemli bir siyasi ve ekonomik güç haline geldi ve kurucuları yeni dünya düzeninde etkilerini arttırmayı umuyor.

23 Ekim 2024 Çarşamba
İNTİZAR - Küresel dikkatler Doğu Avrupa, Batı Asya ve Afrika'daki savaşlar tarafından ele geçirilirken, dünya düzeninin yapısı sessizce değişiyor. Çin ve Rusya'nın başını çektiği gelişmekte olan ülkeler küresel ekonomik ilişkilerdeki etkilerini derinleştirmekte ve Batı'nın egemenliğindeki dünya kurumlarının yerini almaktadır. BRICS bloğu ise bu dönüşümde kilit bir aktör konumunda.
 
Bu bağlamda BRICS liderler toplantısı Salı günü Rusya'nın Kazan kentinde başladı ve üç gün sürecek. Bu ekonomik bloğun on altıncısı olan toplantıya 24'ü lider düzeyinde olmak üzere 32 ülkeden temsilciler katılıyor. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da Tahran'ın geçen yıl resmen yeni üye olarak onaylanması nedeniyle bu toplantıya iştirak ediyor.
 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Zhang Ming ve Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Ekonomik Birliği, Rusya ve Belarus Birleşik Devletleri Genel Sekreterleri ve BRICS'in Yeni Kalkınma Bankası Başkanı Dilma Rousseff davet edilen diğer önemli isimler arasında yer alıyor. Bu arada, 59 ülkeden yaklaşık 2,000 gazeteci, bu zirvenin sonuçlarına gösterilen yüksek statü ve küresel ilgiyi göstermek için bu etkinliği izlemek üzere Rusya'ya gitti.
 
Kazan Zirvesi katılımcıları, güvenlik alanında işbirliği, uluslararası finans sisteminde reform, bankalar arası işbirliğinin geliştirilmesi ve borsalarda ulusal para birimlerinin kullanımının yaygınlaştırılması gibi dünya ekonomik ve siyasi arenasındaki kilit konuları ele alacak.
 
BRICS liderleri ayrıca bölgesel çatışmaların çözümünü de ele alacak ve her ne kadar bu vakalar için özel bir toplantı planlanmamış olsa da Ukrayna, Lübnan ve Gazze çatışmalarının da gündemlerinde olması muhtemel.
 
Kremlin sözcüsü BRICS etkinliğinin çok sayıda ikili ve çok taraflı görüşmeyi içereceğini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tüm mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapacağını söyledi.
Putin'in yardımcısı Yury Ushakov şu anda 15 ülkenin BRICS'e katılmak için teklif verdiğini belirtti. Ushakov sözlerine şöyle devam etti: "BRICS liderleri, ilk aşamada ortak ülke olarak kabul edilebilecek bir ülke grubunu açıkça oluşturacak... Şu anda, bölgesel ve uluslararası konulardaki etkileri de dahil olmak üzere çeşitli kriterlere göre BRICS grubuna katılım için 15 ülke uygun görülüyor." 
 
Kremlin yetkilisi tüm başvuru sahiplerini aynı anda kabul etmenin mantıklı olmayacağını, zira bu durumda BRICS'in şeffaf olmayan ve etkisiz bir yapıya dönüşeceğini de sözlerine ekledi.
 
Bu yıl BRICS dönem başkanlığını yürüten Rusya, dönem başkanlığını "adil bir dünya düzeni" inşasına odaklanmak için kullanacağını ve Kazan toplantısında yerel para birimlerine ve ödeme sistemlerine yöneleceğini açıkladı.

Rusya liderliğindeki BRICS toplantısı, Kremlin'in Ukrayna'daki savaşın üçüncü yılını sürdürdüğü bir dönemde düzenleniyor. Analistler Putin'in bu fırsatı Rusya'nın Batı baskısı altında izole olmadığını göstermek için kullanmaya çalıştığını düşünüyor.

16 yıllık varlığı süresince BRICS grubu, küresel kurumlarda Batı etkisine karşı bir denge oluşturma arzusuna dayanarak önemli bir siyasi ve ekonomik güç haline geldi ve kurucuları yeni dünya düzeninde etkilerini arttırmayı umuyor.

BRICS Pay ile dolarsızlaşmaya odaklanmak

BRICS ekonomik bir platform olduğundan ve dünya sahnesinde ve etkileşimlerinde ağırlığını ve konumunu arttırmayı amaçladığından, bu amacı gerçekleştirmek için çaba sarf etmektedir.

Moskova'daki yetkililere göre BRICS zirvesi çerçevesinde yeni BRICS Pay ödeme sistemi tanıtılacak. Bu etkinlik, BRICS'in doları finansal işlemlerinden çıkarma çabasının kesin işaretlerinden biridir ve başka yollarla da güçlendirilecektir.

Öte yandan Rusya, Batılı ülkelerin siyasi baskısıyla başa çıkabilmek için ortaklarından Uluslararası Para Fonu'na (IMF) bir alternatif yaratmalarını istedi; bu öneri geçtiğimiz günlerde BRICS üyelerinin merkez bankaları başkanlarının toplantısında tartışıldı ve Çarşamba günkü toplantıda yeni ödeme sisteminin test versiyonunu çalıştırabilecekler. Kısa bir süre önce BRICS'in Yeni Kalkınma Bankası adı verilen bankası da faaliyetlerine başladı, böylece bu ekonomik bloğa üye ülkeler Batı'nın finansal denetiminden uzak bir şekilde kolayca iş yapabilecekler.

Kuruluşundan bu yana bu blok, üyelerinin ekonomik ve diplomatik politikalarını koordine etmeye, yeni finansal kurumlar oluşturmaya ve ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmaya çalıştı. Petrol gibi emtia ticaretinde doların rezerv para birimi olarak hakimiyeti, Washington'a küresel finans sistemi üzerinde son birkaç on yıldır rakip hükümetlere baskı yapmak için kullandığı büyük bir koz veriyor. ABD yaptırımlarından ve ihracat kontrollerinden etkilenen Rusya, İran ve Venezuela gibi ülkeler, ulusal ve yerel para birimleri ile takas gibi diğer yöntemlerle alışverişi teşvik eden öncüler arasında yer alıyor.

BRICS Pay, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika dahil olmak üzere BRICS üyesi ülkeler arasında sorunsuz işlemleri kolaylaştırmakta ve şeffaf ve merkezi olmayan karar alma sürecini mümkün kılmak için blok zinciri (blockchain) teknolojisi ve akıllı sözleşmeler kullanmaktadır.

Bu platform, üye ülkelerin ulusal para birimlerine bağlı dijital para birimlerini veya sabit paraları destekleyebilir. Bu yöntem BRICS Pay'in geleneksel sistemlere olan bağımlılığını azaltmasına ve işlem maliyetlerini en aza indirmesine olanak tanır.

Uzmanlar, BRICS ülkelerinin BRICS para birimini karşılıklı ticaret için kullanmaları halinde, bunun önümüzdeki yıllarda ABD dolarına olan talebin azalması üzerinde kesinlikle bir etkisi olacağına inanıyor. Kuşkusuz gerçekleşmesi halinde, üyeler arasında finansal ve parasal kurumlar ile ödeme sistemlerinin kullanımının operasyonel hale gelmesi ve pratikte yaygınlaşması, dolarsızlaşmanın hızlanmasında önemli ve etkin bir rol oynayabilir.

BRICS genişliyor

Küresel Güney ülkelerinin mevcut uluslararası düzenin adil olmayan yapısına yönelik artan eleştirileri göz önüne alındığında, Rus ve Çinli liderler Batı egemenliğindeki finans ve güvenlik yapılarına alternatifler bulma niyetinde ve BRICS'in genişlemesini bu amaca yönelik önemli bir adım olarak görüyorlar. Son iki yılda birçok ülke bu bloğa katılmak için teklifte bulundu ve yeni üyelerin katılımı bu ekonomik bloğun Batı kampına karşı küresel konumunu yükseltebilir.

Yükselen ekonomilerden oluşan bu gruba katılmanın Küresel Güney ülkeleri için bariz ekonomik faydaları vardır. Şu anda BRICS'i oluşturan 10 ülke dünya nüfusunun yüzde 45'ini, küresel GSYH'nin yüzde 28'ini ve dünya ham petrol üretiminin yüzde 47'sini oluşturuyor.

Boston Consulting Group tarafından hazırlanan bir rapora göre “BRICS ekonomileri arasındaki ticaret, G7 ülkeleri arasındaki ticareti önemli ölçüde geride bırakmış ve bu da BRICS içi ticaretin artmasına yol açmıştır.”

Gelişmekte olan ülkeler BRICS üyeliğinin bu ülkelerde ticaret ve yatırım patlamasına yol açacağını umuyor. Malezya gibi gelişmekte olan ekonomilerin ve Suudi Arabistan gibi büyük petrol ve gaz ihracatçılarının bloğa katılmak için teklifte bulundukları göz önünde bulundurulduğunda, yeni üyelerin katılımıyla birlikte dünya nüfusunun yarısından fazlası BRICS kampında yer alacak. Bu ekonomik bloğun artan GSYH'sinin yanı sıra bu konu, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra küresel finansal yapılarda Batı hakimiyetinin yolunu açan Bretton Woods sistemi için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

BRICS'in temel amacı, üye ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğini arttırarak, dünya enerjisinin nabzını tutabilecek birkaç lider petrol ve gaz üreticisini bünyesine katmaktır.

Uzmanlara göre BRICS'in genişlemesinin dünya ekonomisi açısından en önemli sonucu, ikili ticarette yerel para birimlerinin kullanılması ve ABD dolarının kullanımının azaltılmasıdır. Bu değişim, bloğun Batı egemenliğindeki finansal sisteme meydan okumaya yönelik daha geniş çabaları bağlamında görülebilir.

Gelişmekte olan ülkeler dünya nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturmalarına rağmen, sermaye tahsisinde hala önemli bir mali güce sahip olan Dünya Bankası ve IMF gibi uluslararası mali otoritelerin politikalarını belirlemede önemsiz bir rol oynamaktadırlar.

Uzmanlar, BRICS Plus'ın önümüzdeki on yıl içinde iş ortamını iyileştirecek ve transit koridorları birbirine bağlayacak önemli altyapı yatırımlarına sahne olacağını söylüyor.

Ulaşım, dijital iletişim, enerji ve diğer projelerin geliştirilmesi küresel şirketler için talep yaratacak ve Çin de dahil olmak üzere BRICS'teki yatırımcılar için fırsatlar sağlayacaktır.

Ayrıca, daha çok kutuplu bir dünyada şirketler BRICS Plus ekonomilerini destekleyebilecek tedarik zincirleri oluşturarak onları jeopolitik ve ticari şoklara karşı daha dirençli hale getirebilirler.

Tek taraflılığa karşı koymak

BRICS zirvesi, dünyanın uluslararası barış ve güvenlik açısından büyük yansımaları olacak önemli bir paradigma değişiminden geçtiği önemli bir kavşakta düzenleniyor. BRICS'in artan önemiyle ilgili olarak dikkate alınması gereken ilk eğilim çok kutupluluktur. Küresel Güney liderlerinin bakış açısına göre çok kutupluluk, kontrol edilmediği takdirde uluslararası normlara ve küresel güvenliğe tehdit oluşturan bir hegemonyayı sınırlandırmanın en güvenli yolunu sunmaktadır.

İstikrarlı ve barışçıl çok kutuplu bir dünya, 21. yüzyılın kendine özgü zorluklarını karşılayabilecek etkin bir çok taraflı sisteme ihtiyaç duymaktadır. Ancak ne yazık ki, BM sistemi merkezli çok taraflı kurumların işlevsizleştiği bir başka eğilime tanık oluyoruz. İkinci Dünya Savaşı sonrası güç yapısının bir kalıntısı olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi artık çağdaş dünyanın dinamiklerini yansıtmıyor ve bu konseydeki reform talepleri büyük ölçüde göz ardı ediliyor, çünkü büyük güçler bu talepleri etkisiz hale getirmek için vetolarını kullanıyorlar.

BRICS, Batı'nın jeopolitik hakimiyetinin yerine geçecek ve Küresel Güney uluslarının yüksek sesi olacaktır. Dünya son yıllarda çatışmalarda endişe verici bir artışa tanık oldu ve onlarca yıl önce kurulan finans kurumları mevcut eğilimle başa çıkmaya uygun olmadıklarını gösterdi. Çok kutuplu yeni bir düzen, savaş ve iklim değişikliğinden salgın hastalıklara ve yapay zeka gibi potansiyel olarak tehlikeli teknolojilere kadar günümüz dünyasının en zorlu sorunlarının üstesinden gelmek için reformdan geçirilmiş çok kutuplu bir sistem gerektirmektedir.

Al Waght

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar