medium_2017-12-4ef3b8b9cf.jpg

Riyad’daki Yemame sarayından Yemen’in yeni bin gününe

Bin günlük saldırı, kuşatma, bombalama, yıkım, açlık ve boyun eğdirme politikasının ardından, Yemenliler savaşı başlangıç noktasına döndürdü. Öyle görünüyor ki, daha güçlü ve korkutucu yeni bir bin gün başlıyor. Bu süreçte, kararlılığın büyüklüğü, sabır ve dayanıklılığın gücü ve tüm dünyayı şok edecek şaşırtıcı askeri adımlarla manevralar yapılacak.

21 Aralık 2017 Perşembe

İNTİZAR - Arap yarımadasının batısında yaralı bir halkın bombardıman ve yıkım altında geçirdiği bin gün.. Saldırı, kuşatma, yangın, katliam, ezilme, işkenceler ve askeri orantısız savaşa karşı konulan efsanevi bir kararlılıkla dolu bin gün.. Kalaşnikoflarla başlayıp, Riyad'daki Yemame sarayının kucakladığı balistik füzelerle sona eren bir kader savaşı.. Her saati cenaze tekbirleri, cenaze alaylarının adımlarını vurmaları ve taziyeler arasında geçen bin gün..

 

Niçin Yemame sarayı?

Başkent Riyad'da yer alan Yemame sarayı, Suudi rejiminin sembolü olarak kabul edilir. Siyasi haritayı şekillendiren ve Riyad'ın kuzeydeki bağlantısını belirleyen kararlar için kutsal bir yerdir. Büyük güvenlik unsurlarının kale gibi sağlam bir şekilde çevrelediği Saray, önemli bir stratejik mekândır. Ayrıca sarayın semalarında olağanüstü güvenlik için devasa bir teknolojik cephane uçmaktadır. Bin günlük bir saldırı ve kuşatmanın ardından, Yemenlilerin Burkan füzesinin Riyad'daki Yemame sarayına ulaşması, saldırı güçlerinin gururunun ve kibrinin tabutuna son çivileri çaktı.

 

Balistik mesaj

Yemame Sarayına fırlatılan Burkan füzesinin verdiği mesajları şöyle özetledik:

  • Yemen'in balistik cephanesini yok etme bahanesiyle Yemen topraklarının her karışını hedefleyen bin günlük saldırının ardından, işte o cephanelik bugün kendini tehlikeye atan Suudi rejimini kendi evinde tehdit ediyor. –Düşman bu füzeleri bir ay saldırı sonunda ele geçirdiğini duyurmuştu- Ayrıca krallar ile prensleri zorunlu ev hapsine mecbur bıraktı.                                                                                                  
  • Saldırının ilk gününden bu yana, Yemenlilerin füzeleri -düşmanın dilediği gibi- birkaç kilometreyi geçmeyecek şeklinde değerlendiriliyordu. Art arda saldırıların devam etmesiyle birlikte, menzilin eksiye düşene kadar geri gitmesi açık bir şekilde bekleniyordu. Ancak böyle olmadı. Yemen'in füzeleri, olağanüstü ve şaşırtıcı bir şekilde gelişti. Füzeler, Başlık, içerik, menzil ve hedefleme bakımından çeşitlenerek sayıları çoğaldı. Ve işte bugün, saldırı ve kuşatmadan bin gün sonra, Abu Dabi ve Riyad'da en az bir hafta ağır bir misafir oldu.                                                        
  • ABD, savunma kalkanını ve hava savunma sistemleri için özel üretim yeteneklerini gözden geçirdi ve Riyad'ın güvenliği ve emniyetini defalarca diledi. Öyle ki Suudi Arabistan bu sistemlerin gölgesinde yaşıyor. Bugün saldırıdan ve kuşatmadan bin gün sonra, Yemen'in balistik füzeleri rahatlıkla havada süzülüyor ve herhangi bir itiraz ve karşı koyma olmaksızın Riyad'ın merkezine yönelik yüzlerce kilometre aşıyor. Bu, tüm dünya Yemen'in son nefesini almasını beklerken ve teslim bayrağını yükseltmesini beklerken, Yemen'in, ABD'nin ürettiği savunma sistemlerinin şifrelerini kırdığını vurguluyor.

 

Eylem sözden önce geldi

Yemen'in geçmiş tehditleri, asla birer medya savaşı olmadı. Özellikle de Seyyid Abdulmelik el-Husi'nin televizyondaki konuşmalarında garantiledikleri, tamamıyla ciddi mesajlardı. Bugün, saldırı ve kuşatmadan bin gün sonra, eylemler sözlerin önüne geçti ve Yemenliler, liderlerinin sesine kulak vermeden önce, Riyad halkı Yemame'ye saldıran Burkan füzesinin sesine kulak verdi.

 

Korkunç bilanço

Yemen insan hakları merkezinin verilerine göre, 1000 gün boyunca saldırılarda düşen şehit ve yaralı sivillerin sayısı 35 bin 892'ye ulaştı.

Şehit çocukların sayısı: 2 bin 895 / Yaralı çocukların sayısı: 3 bin 79

Şehit kadınların sayısı: 2 bin 232 / Yaralı kadınların sayısı: 2 bin 360

Şehit erkeklerin sayısı: 8 bin 476 / Yaralı erkeklerin sayısı: 16 bin 850

Toplam şehit sayısı: 13 bin 603

Toplam yaralı sayısı: 22 bin 289

Bin günlük saldırı boyunca toplam şehit ve yaralı sayısı: 35 bin 892

 

Altyapı

Bin günlük saldırı boyunca Yemen'de 2 bin 144 adet yol ve köprü, 524 adet su deposu şebekesi, 174 adet dinamo, 387 adet iletişim ağı, 15 adet havaalanı ve 14 adet liman yıkıldı.

 

Sosyal sektörler

Bin gün boyunca süren saldırılarda yıkılan ve zarar gören evlerin sayısı 409 bin 356'yı bulurken, 826 cami, 827 adet okul ve eğitim merkezi, 11 adet özel ve devlet üniversitesi, 301 adet hastane ve tıp merkezi ve 30 adet medya kuruluşu hasar gördü.

 

Üretim sektörleri

Bin günlük saldırı boyunca hedef alınan devlet kuruluşunun sayısı bin 684 iken, 692 gıda işletmesi ve 593 çarşı zarar gördü. Diğer yandan saldırılarda 6 bin 393 ticari kuruluşun yanısıra, 548 adet gıda taşıyan kamyon, 251 adet yakıt tankeri, 3 bin 278 adet ulaşım aracı, 337 adet benzin istasyonu, 211 adet arkeolojik alan, 255 adet turistik tesis, 300 adet fabrika, 106 adet spor tesisi, 11 adet tahıl silosu, 2 bin 256 adet ekin alanı, 245 adet tavuk ve sığır çiftliği ve 99 adet balıkçı teknesi zarar gördü.

Bin günlük saldırı, kuşatma, bombalama, yıkım, açlık ve boyun eğdirme politikasının ardından, Yemenliler savaşı başlangıç noktasına döndürdü. Öyle görünüyor ki, daha güçlü ve korkutucu yeni bir bin gün başlıyor. Bu süreçte, kararlılığın büyüklüğü, sabır ve dayanıklılığın gücü ve tüm dünyayı şok edecek şaşırtıcı askeri adımlarla manevralar yapılacak.

 
Alwaght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar