734ffe24-5242-4269-a970-41d6ca9524cd.jpg

İran'da halk Amerika ve dostlarının kaos beklentisini boşa çıkardı

İran'da bir kaç gündür bazı şehirlerde yaşanmakta olan protesto gösterileri ile ilgili olarak bazı çevrelerde bir kaos oluşacağı beklentisi, 'Velayete bağlılık günü' olarak her sene bir takım etkinliklerle kutlanmakta olan 9 Dey (30 aralık) gününde halkın sokağa dökülmesi ile boşa çıkarıldı.

30 Aralık 2017 Cumartesi
İNTİZAR  - İran'ın bazı şehirlerinde son bir kaç gündür gerçekleşmekte olan bazı protesto eylemleri Amerika, Siyonist İsrail ve onların bölgedeki ortaklarının istikrarsızlık oluşması yönünde bir beklentiye girmelerine sebep oldu. Hatta Amerika'dan resmi bir açıklama yapılarak söz konusu gösterilerin desteklenmesi çağrısı gerçekleştirildi. 
 
Fakat İslam devrimini gerçekleştiren İran halkının bu tip durumlarda devreye girmesi daha önce de yaşanmıştı ve bugün yeniden böyle bir hamaset ortaya kondu. Söz konusu hamasetin daha önce nasıl oluştuğu ve bu gün yeniden halkın sokağa bu hamaseti yeniden yansıtması ile ilgili sitemizin yazarlarından Muhammed Bakır'ın değerlendirmelerini, tespitlerini içeren yazısını ilginize sunuyoruz... 
 
 
9 Dey (30 Aralık) Velayete bağlılık günü
 
İran'da haziran 2009'da gerçekleşen 10. Cumhurbaşkanlık seçimlerinde hile yapıldı bahanesi ile seçimlerin ertesi günü başlayan olaylar, eski komplo ve hareketlerden farklı idi. Hicri Şemsi 88 (Miladi 2009) yılı fitnesi, uzun süre öncesinden Batı emperyalizmi tarafından tasarlanan bir planın gelişmiş haliydi.
 
İran'da 10. cumhurbaşkanlık seçimleri sonrasında yaşanan fitne, cengi nerm (yumuşak savaş) ve Hareketi Sebz (Yeşil Hareketi) çerçevesinde tasarlanan farklı bir olaydı. Bu fitnenin kökü bir yandan iç kışkırtmalarda ve diğer yandan yurt dışındaki emperyalist güçlerin faaliyetlerine dayanıyordu.
 
Hicri Şemsi 9 Dey 1388  (30 Aralık 2009) tarihinden öncesine kadar İslam inkılabı ve İran milletine karşı iç ve dış odakların açık gizli düşmanlığının doruk noktasıydı. Hicri Şemsi 4 Dey 1388 (26 Aralık 2009) tarihinde iç ve dış güçlerin desteklediği isyancılar İmam Humeyni (r.a.)'in resimlerini yırtmış, Camii ve Hüseyniyeleri ateşe vermiş,  Kerbela ve Aşura faciasıyla alay etmiş, Aşura gününde düzenlenen yas merasimlerinde kargaşa çıkarmak suretiyle eğlenceler düzenlemişlerdi. İran milleti, bu çirkin hareketlere kaşı tepki vermek üzere adeta ayaklandı. İslam İnkılabını, Rehberiyeti, dini inançlara saygısızlıkları hedef alan bu isyancılara karşı milyonlar sokaklara döküldü.
 
Batı emperyalizminin özelikle Amerika ve İngiltere'nin aleni desteklediği isyancıların bu çirkin hareketlerinden sonra, İran'ın basiretli ve inkılapçı milleti kendiliğinden gelişen bir hareketle ve yayımladıkları bildirilerde Hicri şemsi 9 Dey 1388 (30 Aralık 2009) günü inkılap ülkülerini ve İslam İnkılabı Lideri İmam Ali Hamanei'yi desteklemek üzere milyonlar büyük bir yürüyüşe imza attılar. İran'ın basiretli, İnkılabi halkı, Batılı devlet adamlarını ve siyaset çevrelerini şaşkına çevirdi. Batılı emperyalistler, asla İran İslam İnkılabına karşı yürüttükleri onca kampanya ve yarattıkları krizlere ve İran'ın siyasi ve sosyal atmosferini bulanık hale getirmelerine rağmen, İran halkının canı pahasına İslam İnkılabına ve 'Velayeti Fakih'e bu denli bağlı olduklarına inanamıyordu. 
 
İran'ın mümin, cesur, inkılabi milletinin göstermiş oldukları bu büyük hamasetle ne denli basiretli bir halk olduklarının açık bir tecellisiydi. İslam İnkılabı Rehberi İmam Ali Hamanei: “Milletin basireti için yüzlerce defa şükür secdesi yapılacak olursa, yine de azdır.” diye buyurmuştu. Bu basiretli halkın '9 Dey'de göstermiş olduğu hamaset, düşmanların tüm planlarını alt üst etmişti. 
 
Her yıl 9 Dey (30 Aralık)' da dev kalabalıklar, sekiz yıl önceki protestoların bastırılmasının yıl dönümünde 'Velayet'e bağlılık ilanı için yürüyüşler düzenleniyor.
 
Ülkenin ikinci büyük kenti Tebriz de başlayan protestoların ardından, bir gün sonra başkent Tahran dahil olmak üzere diğer şehirlerde gösteriler düzenlendi. Ülkenin resmi ve yarım resmi tüm haber ajansları ülke genelinde milyonlarca insanın protestolara katıldığını bildiriyor. 
 
Perşembe ve Cuma günü bazı haber kaynakları, hayat pahalılığını protesto için Cumhurbaşkanı Ruhani'ye karşı gösteri yapanları olduğundan fazla abartmışlardı. Doğrusu Ruhani seçim öncesi, 5+1 ülkeleriyle nükler anlaşma sağlayarak İran'a karşı uygulanan ambargoları kaldırtıp,  ekonomik sorunlarını hal edeceğim vaadiyle halktan oy istemişti. Ancak seçimden sonra Amerika sözün de durmayınca, ekonomik sorunlar artmaya başladı. Bununla birlikte hükümet içerisin de yolsuzluklar baş gösterme başladı. Son zamanlar da hem dini lider İmam Ali Hamanei ve hem de diğer merci taklitleri tarafından defalarca, hükümetin ekonomideki başarısızlıkları, artan pahalıkları ve yolsuzlukla mücadele de yetersiz kaldığını, açık bir şekilde dile getirilmiş ve önlemlerin alınmasını beyan etmişlerdi. 
 
Hayat pahalılığını protesto etmek için sokağa inenlerin zamanlaması çok manidardı. Asıl niyetleri, 9 Dey (30 Aralık) Velayete bağlılık günün yıl dönümünden önce, halkı 2009 da olduğu gibi yine sokaklara döküp, bu günü manipüle etmekti. Emperyalistlerde bir umut belki halkı, 2009 da olduğu gibi yine sokaklara dökeriz diye ellerini ovuşturuyorlardı. Başta Amerika, İsrail ve Suudi Arabistan olmak üzere iç mihraklar yeni bir fitne peşinde olduklarını açıkça gösterdiler. ABD Başkanı Trump, Tahran rejiminin yurt dışındaki operasyonlar için para harcadığını ve yolsuzluğa battığını belirterek "Dünya bu süreci izliyor" dedi. 
 
Fitne peşinde olanlara karşı, bugün İran'ın mümin, cesur, inkılabi milletinin göstermiş oldukları büyük bir hamasetle ne denli basiretli bir halk olduklarının bir kez daha açıkça göstererek fitnecilerin fitnelerini hunsa etmiştir.
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar