abd-zirhli-ypg-6.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Washington’un Suriye’de oluşturduğu sınır muhafızları birliklerinin hedefleri

Washington’un Suriye’de oluşturduğu sınır muhafızları birliklerinin hedefleri

Amerika'nın Suriye'de Washington niçin bu uygulamayı duyurma işini milislere bırakmayarak kendisi açıklamada bulundu? Washington bu güçlerin Irak ve Türkiye sınırında konuşlandırılacaklarını söyleyerek neyi amaçladı? Zira bu gücün asıl hedefi, sınırı korumak değil Suriye ordusuna karşı koymak olarak biliniyorken, niçin ordu güçleri karşısında bir konuşlandırma olacağına işaret edilmedi?

18 Ocak 2018 Perşembe

İNTİZAR - Amerika, Suriye'de “sınır muhafız güçleri” adı altında 30 bin kişilik mukavemet gücünden oluşan silahlı bir milis gücü oluşturduklarını duyurdu. Açıklamaya göre, bu güçler Suriye ve Irak sınırında konuşlandırılacak.

ABD'nin bu adımı, gizlenen sebepleri ve hedefleri hakkında beraberinde pek çok soru getirdi. Bu sorulardan biri; Washington niçin bu uygulamayı duyurma işini milislere bırakmayarak kendisi açıklamada bulundu?

Bu sorunun cevabına şu çıkarım ile ulaşılabilir; Washinton bu duyuru sayesinde, sınır muhafızlarını eğitmek bahanesi altında ABD güçlerinin bölgede kalmasını gerekçelendirmek istedi.

ABD'nin duyurusu ile akıllara düşen bir diğer soru ise şöyle; Washington bu güçlerin Irak ve Türkiye sınırında konuşlandırılacaklarını söyleyerek neyi amaçladı? Zira bu gücün asıl hedefi, sınırı korumak değil Suriye ordusuna karşı koymak olarak biliniyorken, niçin ordu güçleri karşısında bir konuşlandırma olacağına işaret edilmedi?

Bu hamle ile Suriye'nin bölünmesi suçlamalarından sıyrılmayı amaçlayan Amerika'nın, bu gücün varlığının gerekçesinin, sınır dışından gelecek olan özellikle de Türkiye ve Irak yoluyla bölgeye sızılması ihtimali olan herhangi bir tehlikeyi püskürtmek olduğu iddialarını da çürütmek istediği açık bir şekilde ortadadır.

Her durumda, Amerika'nın açıklaması Washington'un Suriye'deki gerçek hedeflerini taşıyor. Yani Suriye'yi ikinci Lübnan'a dönüştürmeyi başaramayan, Suriye ordusu ile müttefiklerinin ilerlemesini durdurmak konusunda etkisiz kalan ve silahlı grupların temizlendiği pek çok bölgeyi tekrar geri almak konusunda yetersiz kalan Amerika, son olarak ülkeyi bölmeye hedefini taşıyor. Washington, üç hedefinden birini gerçekleştirebilmek için bu açıklamayı kullanmayı düşünüyor.

- Bu hedeflerden birincisi, Suriye krizinin nihai bir çözüme kavuşması için müzakere kartlarını bu bölgede kullanmak. Bu sayede Washington hedefine ulaşabilir. Kendileri ile bağlantılı olan grupları Suriye'de yönetime getirmek ve başta İran ile Lübnan Direnişi olmak üzere Suriye'nin müttefiklerinin askeri varlığını azaltmak, bu hedefler arasındadır.

- İkinci hedef, eğer birinci hedefe ulaşılamazsa, Suriye'yi bölme girişimi.

- Üçüncü hedef ise, eğer meşruiyet kaygısından dolayı ve ABD yönetiminin kontrolü altındaki bölgelerde bir takım gereksinimlerin olmayışından dolayı bölünme gerçekleştirilemezse, bu bölgeyi tıpkı Irak'ın Kuzeyinde olduğu gibi, Suriye'nin kanayan yarasına çevirmek.

Tüm bunlar, ABD'nin sınır muhafızları birliği açıklamasının arkasında yatan gerçek hedeflerdir.

Kaynak: Al-Binaa
Hamidi el-Abdullah
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar