F131125YS105.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Hizbullah ve Hamas'ın elindeki Grad füzeleri Tel Aviv için en büyük tehlike

Hizbullah ve Hamas'ın elindeki Grad füzeleri Tel Aviv için en büyük tehlike

İsrail iç cephesi, savaşın ilk günü Hizbullah tarafından fırlatılacak 4 bin füzeyi kaldırmaya hazır değil. İsrailli General, Grad tarzı füzelerin Tel Aviv'de güvenlik organlarını endişelendiren büyük bir tehlike olduğunu ifade ederek, Hizbullah ve Hamas hareketlerine ilaveten Gazze Şeridi ve Sina yarımadasındaki diğer grupların bu füzelerden büyük miktarda elinde bulunduğuna dikkat çekti.

15 Mart 2018 Perşembe

Tel Aviv: Hizbullah ve Hamas'ın elindeki Grad füzeleri, iç cepheye karşı en büyük ve tehlikeli tehdittir  

İNTİZAR - Hizbullah'ı saf dışı bırakmak isteyen İsrail'in, Lübnan'a karşı bir savaşa doğru ilerlediği, herkes tarafından açık bir şekilde biliniyor. Bu bağlamda, İsrail Güvenlik Bakanı Avigdor Lieberman, geçtiğimiz günlerde işgal devletinin 1967 Haziran saldırılarından bu yana (Nekse) herhangi bir zafer kazanamadığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Tel Aviv'deki güvenlik ve politika uzmanlarının konu hakkındaki görüşlerini yansıtan Yahudi medyası, bıkmadan ve usanmadan, Yahudi kamuoyunu gelecek savaşın öncekilerden farklı ve özgün olacağı konusunda hazırlamaya çalışıyor. Askeri üstünlüğe rağmen İsrail'in derinliklerinin, kelimenin tam anlamıyla savaş alanına dönüşeceğini vurgulayan Yediot Ahronot gazetesi, birkaç hafta önce İsrailli askeri ve güvenlik kaynaklarından aktardığı haberde iç cephenin, savaşın ilk günü Hizbullah tarafından fırlatılacak 4 bin füzeyi kaldırmaya hazır olmadığı uyarılarında bulundu. 

Diğer yandan, iç cephedeki üst düzey bir General, Yahudi "Walla" haber sitesine verdiği bir demeçte, en yüksek risk aralığında kalan bölgenin Kuzey ve Güney'de 40 km'ye ulaştığını ortaya koydu. İsrailli General, Grad tarzı füzelerin Tel Aviv'de güvenlik organlarını endişelendiren büyük bir tehlike olduğunu ifade ederek, Hizbullah ve Hamas hareketlerine ilaveten Gazze Şeridi ve Sina yarımadasındaki diğer grupların bu füzelerden büyük miktarda elinde bulunduğuna dikkat çekti. 

General, en az risk taşıyan alanın, işgal altındaki Batı Şeria, Urba ve el-Halil bölgeleri olduğunu iddia ederek, füzenin çapının 122 mm'ye ulaştığına ve 6.30 km ağırlığında patlayıcı başlık taşıdığına işaret etti. General, İsrail ordusunun, aynı zamanda menzili sadece birkaç km'ye ulaşan "Burkan" füzelerinden de korku duyduğunu belirtti. 

Düşmanın elinde bu füzelerden az sayıda mevcut olduğunu ve İsrail ordusunun bununla nasıl baş edeceğini bildiğini söyleyerek devam eden General, bahsi geçen füzelerin olduğu mevkilere hava ve kara saldırıları yürütüleceğini öne sürdü. İç cephedeki karar mekanizmalarının hayati tesisler ve evleri güçlendirmek yerine, caydırıcılık üzerine bütçe harcamayı tercih ettiğini iddia eden İsrailli askere göre, bunun nedeni iyileştirilmiş yapıların doğrudan isabete maruz kalması ihtimali. 

İsrailli haber sitesinin askeri işler analisti Amir Bouhbut, İsrail içinde füze tehdidinin artmasına rağmen ne hükümet ne de yerel yetkililerin son yıllarda sığınak inşa etmediğini belirterek, bu durumun İsrail'deki liderlerin, her evi içeriden iyileştirmenin, kendilerini iç cepheye düşecek olan füzelerden korumak için önlerine sunulan altın bir fırsat olduğuna inandığından kaynaklandığına işaret etti. General, konu hakkında "biz İsrail'in bir sığınak devleti olmasını istemiyoruz" sözlerini kullandı. 

Site, iç cephede üst düzey bir subayın sözlerini aktararak devam ettiği haberde, Kuzey cephesinde Hizbullah ve Suriye ile büyüyen tırmandırmanın karşısında, iç cephenin sınırdan 9 km mesafe uzakta binalar inşa ettiği bilgisi yer aldı. Haberin devamında, bu binaların Suriye tehdidine karşı mükemmel bir sipere sahip olduğunu çünkü işgal altındaki Golan tepelerinde bulunan yerleşim bölgelerine uygulanan model, söz konusu binalara aktarıldığı vurgulandı.

Başta Tel Aviv olmak üzere, Yahudi devletinin merkezi bölgeleri hakkında ise, haber sitesinin üst düzey bir askeri kaynaktan aktardığına göre, şehirler çok korunaklı ve sığınakların yüzde 95'i gelecek savaşa hazır durumda. 2014 yılındaki saldırıda, Filistin Direnişinin doğrudan bombardımanı altında kalan  Rishon Lezion kentine ek olarak, Hayfa şehri de daha düşük bir oranda olsa da savaşa hazır durumda. 

Siyonist generalin sözlerinden, İsrail'in gelecek savaşa hazırlanmaya başladığı net bir şekilde anlaşılıyor. Ne var ki, güney'de kullanılan uyarı sirenleri, Gazze şeridinden fırlatılan bir füze saldırısından itibaren 10 - 12 saniye içerisinde çalmaya başlayacak şekilde düzenlenmiş. Kuzey bölgesine gelince, iç cephe roket atışlarına maruz kalan vatandaşların uyarı sistemini iyileştirmek için düzenlemeler yapıyor. Bunun yanı sıra iç cephe, kuzeyden veya güneyden gelecek savaşın patlak vermesi durumunda, erken uyarı yapabilmek için 267 farklı bölgeye ayrıldı.

Zuheyr Andraos
Ray el-Yevm
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar