America-confirms-that-Yemeni-missile-hit-the-Palace-of-Yamamah.jpg

Yemen'de Amerikan güçlerinin gelmesini hararetle bekleyenler var!

Başkan Trump yönetimi, Ortadoğu bölgesinde çırpınıyor. Pentagon, Yemen'de doğrudan müdahil olduğunu kabul etti. Amerika, Eğer Yemen'de büyük bir askeri kalkışmaya girerse, Irak, Suriye ve Afganistan'da verdiği kayıplardan çok daha fazlasını vereceğinden emin olmalıdır. Çünkü orada ABD güçlerinin gelmesini hararetle bekleyenler var… Yemenli savaşçılar, dik kafalıdır ve baskı altına girmezler.

5 Mayıs 2018 Cumartesi

Amerikalı “Yeşil Bereliler” güçlerinin Yemen savaşına girişi

İNTİZAR - Üç yıldır devam eden inkârların ardından Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon, Yemen'de lojistik ve istihbarat operasyonlarına yardımcı olan güçlerinin, Suudi sınırında güvenliği sağlayarak savaşa doğrudan müdahil olduğunu kabul etti. Pentagon sözcüsü yaptığı açıklamada “Hizbullah ve Husiler aracılığıyla İran'ın bölgedeki olumsuz etkilerinin devam etmesinden endişe duyuluyor” dedi.

Bu açık itiraf, Amerika'nın Yemen savaşındaki rolünün Suudi savaş uçaklarına yakıt tedarik etmek, Krallık için modern silah ve mühimmat anlaşmaları, karşılıklı istihbarat paylaşımı ve bunların yanı sıra, “el-Kaide” unsurlarına karşı Dron uçaklarının kullanılması ile sınırlı olduğu ABD tarafından öne sürülen üç yıllık bir inkâr sürecinin ardından geldi.

“New York Times” gazetesinin, Amerikan güçlerinin Yemen'deki varlığı ve Suudi Ordusu ile birlikte gizli görev yürüttüğünü ortaya çıkarmasının ardından, Pentagon bunu herkese duyurmak ve Yemen'de Suudi liderliğindeki Arap ittifak güçlerinin yanında savaştığı hakkında net bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Gazete, konu hakkında hazırladığı raporda: “Yeşil Bereliler adı verilen güçler, Ensarullah ve Husi güçlere karşı Yemen'in kuzeyindeki savaşa katıldı.” ifadelerine yer verdi. Bu güçlerin sayısının hâlihazırda 12'ye ulaştığını belirten gazete, bunların düşman hattının ötesinde özel görevler yürüttüğünü yazdı.

***

“Yeşil Bereliler” isimli bu özel kuvvetlerin sayısının belirtilen rakamın, yani 12 askeri uzmanın çok üzerinde olduğu kesindir. Çünkü ilk olarak bu güçler, Krallığın fiili yöneticisi olan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Washington ziyaretinde dile getirdiği talebi üzerine geldi. İkincisi, Suudi Arabistan'da askeri ve sivil bölgeleri hedefleyen, sayısı 105'in üzerinde olan ve Suudi Arabistan için endişe kaynağı olan Husi balistik füzelerini gözlemleme ve ardından yok etme görevleri için gönderildiler.

Diğer taraftan, Yemen – Suudi Arabistan sınırında Arap koalisyonu güçlerinin yanında savaşan Amerikan askeri uzmanlarının varlığının ortaya çıkması, Sudan hükümetinin verdiği kayıpların artması ve halkın öfkesinin tırmanması üzerine, Yemen'deki güçlerinin tamamını önümüzdeki haziran ayının sonunda geri çekme kararı ile aynı zamana denk geldi.

Amerikan güçlerinin, savaşın fitilini ateşledikten 3 yıl sonra Yemen'de İran ve müttefiklerine karşı doğrudan bir savaşa girmesi, kriz için askeri çözümün hala siyasi çözümün önünde olduğunu vurguluyor. Yemen cephelerindeki savaşın seyri, Suudi koalisyon güçlerinin lehine ilerlemiyor. Daha da önemlisi, Amerika Birleşik Devletleri, İran ve müttefiklerine karşı, vekillerin değil asılların yer aldığı bir savaşa girmek istiyor.

Amerika'nın Yemen'e doğrudan askeri müdahalede bulunmasının, İran'a karşı savaşında dolaylı ya da doğrudan ABD saflarına katılması ve ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından gerginliği tırmandırması karşılığında Suudi Arabistan Krallığı için bir takas ya da ödül kapsamında gelmiş olması ihtimal dâhilindedir.

Burada, görmezden gelinmesi mümkün olmayan bir diğer yorum daha vardır. Amerika'nın “Yeşil Bereliler” güçleri, bu güçlerin Suudi sınırını korumak için Yemen savaşına katılması, Husilere ait Balistik füzeleri yok etmeleri ve bunu açık bir şekilde duyurmaları gibi gelişmeler, Amerikan güçlerinin çekilmesinin ardından meydana gelebilecek boşlukları doldurmak için Suriye'nin doğusuna gönderilen Suudi Arabistan güçlerini meşru kılmak için gerçekleştirilmiş olabilir. Suudi Arabistan'ın askeri liderleri sanki bir şekilde şöyle söylüyor: İşte ABD, Yemen sınırında bizim yanımızda savaşıyor. Öyleyse biz neden Haseke, Kamışlı ve Rakka'da ABD güçleri ile birlikte savaşmayalım?

Amerikan güçlerinin az ya da çok sayıdaki askeri varlığının, Yemen topraklarındaki askeri denklemleri Arap koalisyonunun lehine değiştireceğini düşünmüyoruz. Olsa olsa, Arap koalisyonunun motivasyonunu yükseltmeye katkı sağlayabilir. Ancak bu ABD varlığının, Husi seferberliği ve saflarında daha çok Yemenlinin askere alınmasını kolaylaştırmak konusunda yardımcı olacağına kuvvetle inanıyoruz. Bu durum, Ensarullah'ın Yemen'i ve egemenliğini savunmak için ABD ve İsrail'e karşı girdiği bir savaş olduğunu, insanlara benimsetecektir.

***

Irak'ta 200 binden fazla ve Afganistan'da 130 binin üzerinde ABD askeri bulunduysa da, bu askeri varlık uzun vadede Beyaz Saray'ın lehine çözüm bulmakta başarılı olmadı. Başkan Trump'ın itiraflarına göre, söz konusu askeri varlık ABD bütçesine 7 trilyon Dolardan fazlaya mal oldu. Peki, bahsi geçen iki ülkede güçleri başarısız olan yeşil ya da kırmızı berelilerin sahipleri, Yemen'de başarılı olabilecek mi? Daha ne kadar maddi ve can kayıpları verecek?

Başkan Trump yönetimi, Ortadoğu bölgesinde çırpınıyor. Bir yenilgiden başka ülkeye müdahale etmek üzere çıkıyor. Hatalarından ve başarısızlıklarından ders almamakta ısrar ediyor. Amerika, Eğer Yemen'de büyük bir askeri kalkışmaya girerse, Irak, Suriye ve Afganistan'da verdiği kayıplardan çok daha fazlasını vereceğinden emin olmalıdır. Çünkü orada ABD güçlerinin gelmesini hararetle bekleyenler var… Yemenli savaşçılar, dik kafalıdır ve baskı altına girmezler.

Kaynak: Ray el-Yevm
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar